Review: Siemens SX1 – Alleskunner

Door: Marc Wielaert op 3 februari 2004. Onderwerp: Design, Review, Siemens 
Tags: ,
Home  

Op dit moment is er eigenlijk geen mobiele telefoon die méér functies in zich verenigt dan de langverwachte SX1 van Siemens. “Be Inspired” is de slogan van Siemens, en nooit eerder waren de ingenieurs en ontwerpers in München zó geïnspireerd om iets totaal nieuws te verzinnen. Het ontwerp werd bijna een jaar geleden gepresenteerd tijdens de CeBIT, de grootste technologiebeurs ter wereld die jaarlijks plaatsvindt in Hannover. Maar daarna begon het voor sommigen tergend lange wachten, omdat Siemens een absoluut bugfree toestel op de markt wilde brengen. Dat lukte pas vlak voor de Kerst van vorig jaar.

Wat is er zo revolutionair aan de Siemens SX1? Tot nog toe is het de enige mobiele telefoon die vrijwel alle mogelijke high tech features combineert in even vernieuwend als gewaagd ontwerp. De VGA-camera is geschikt voor zowel foto als video, heeft wel een zoomfunctie maar geen extra lichtgevoeligheid. De stereo koptelefoon dient niet alleen voor de gesprekken, maar ook voor de ingebouwde stereo FM-radio en muziek in MP3-formaat. Dat laatste vergt natuurlijk meer van het geheugen, zodat de ingebouwde hoeveelheid van 4MB fors kan worden uitgebreid met een Multimediacard. Natuurlijk beschikt de SX1 over draadloze communicatie via infrarood en Bluetooth, en over GPRS voor het snel verzenden en ontvangen van data via het mobiele internet. Het synchroniseren met Outlook gaat snel via USB. Het toestel is triband, en werkt dus ook in Amerika. Het display is met 176 x 220 pixels opmerkelijk groot, en biedt niet minder dan 65.536 (64k) kleuren.Toch weegt het toestel inclusief (1000mAh lithium-polymeer) accu niet meer dan 116 gram.

Het meest opvallende aan het ontwerp is dat de cijfertoetsen niet onder het display, maar aan weerszijden zijn geplaatst. Dat ziet er strak uit, maar het gebruik blijkt in de praktijk lastig onder de knie te krijgen. Daarbij helpt de mooie blauwe achtergrondverlichting niet om de cijfers en letters te lezen – snel een tekstbericht typen vereist heel wat oefening. Om goed aan de toetsen te wennen heeft Siemens het spel TypeGun bedacht. De menutoetsen zijn praktisch groot vormgegeven, en de navigatie van het menu werkt trefzeker met de joystick. Met die laatste schiet je in het spel Mozzies ook muggen dood. Voorzover ons bekend laat dit spel voor het eerst de beweging van het toestel zelf een rol spelen. De muggen worden geprojecteerd in de fullscreen realiteit achter de lens van de VGA-camera. Muggen schieten, thuis, onderweg of op je werk: daar kan geen TypeGun tegenop.

 

Comments are closed.