Review: Sony Ericsson P910 – Perfecte progressie

Door: Marc Wielaert op 21 augustus 2004. Onderwerp: Review, Sony Ericsson 
Tags: ,
Home  

De Sony Ericsson P900 deed zijn voorganger P800 verbleken. Het model was zowel wat betreft uiterlijk als mogelijkheden op vrijwel alle fronten verbeterd. Het typenummer van de nieuwste smartphone van Sony Erisson, P910, geeft al aan dat de wijzigingen ten opzichte van zijn voorganger wat minder sensationeel zijn dan destijds, al zijn ze stuk voor stuk zeer welkom.

Uiterlijk

De P910 heeft zijn uiterlijk mee (en komt al niet bepaald uit een lelijke familie). Het numerieke keyboard bestaat niet langer uit smalle metalen strips, maar uit eenvoudiger te bedienen toetsen van doorzichtig kunststof, waardoor de (witte, niet langer blauwe) achtergrondverlichting ook veel beter tot zijn recht komt. Achter de klep onthult de P910 een verrassend miniatuur duimtoetsenbord voor tekstinvoer, dat – na enige oefening – met de nagels goed bruikbaar blijkt. Het kleurenscherm is op zich exact even groot, maar verbeterd van 65K tot een zeer indrukwekkende 262K.

Hardware

De meest opvallende wijziging aan de hardware – afgezien van het nieuwe duimtoetsenbord – is het feit dat de P910 nu ook de Memory Stick Duo Pro ondersteunt, waardoor opslag tot 1GB mogelijk is. Het interne geheugen zelf is eveneens uitgebreid tot 96MB, waarvan 64MB vrij beschikbaar is. Voor het Symbian platform is dat een forse hoeveelheid.

Hard to please

De camera van de P910 is beperkt tot de kwaliteit die zijn voorganger ook al bood (VGA). Het standpunt van Sony Ericsson is dat wie het om de combinatie van gsm en camera gaat, beter kiest voor de nieuwe S700i. Hoewel de P910 is uitgerust met dezelfde (uitstekende) headset, blijft het stereogenot beperkt tot de eigen muziekkeuze (MP3, maar nu ook AAC en MP4.). Een ingebouwde radio ontbreekt. Verwende hightech freaks zullen WiFi missen, al te verwende telecomadepten zullen opmerken dat de P910 geen UMTS ondersteunt. De imposante hoeveelheid mogelijkheden wegen hier echter ruimschoots tegenop.

Software

Een sterke zet is de verbeterde “viewer” software, die het mogelijk maakt om Word en Excel documenten niet alleen te lezen maar ook te bewerken. De P910 kan zelfs PDF-bestanden weergeven, en desgewenst staat een viewer voor PowerPoint op CD. E-mail is op diverse punten verbeterd, en ook opmaak in html (de meest kostbare datavreter van mobile e-mail) wordt correct weergegeven. De eigen internetbrowser biedt meer mogelijkheden voor weergave en navigatie, en er zijn meer mogelijkheden het vrije geheugen van de P910 te vergroten.

Conclusie

De evolutie gaat zelden met grote schokken gepaard, en de P910 is daar geen uitzondering op. Sony Ericsson kiest dan ook terecht voor een bescheiden wijziging in het typenummer. Wie nog geen P900 heeft, kiest zeker beter voor de P910. Voor wie al tevreden is met een P900, zal deze opvolger toch verleidelijk blijken. Er breken binnenkort vermoedelijk gouden tijden aan op de tweedehands markt van smartphones. De fans zijn onverminderd benieuwd naar de volgende stap voorwaarts.

Comments are closed.