Siemens SXG 75

Door: Marc Wielaert op 27 oktober 2005. Onderwerp: Design, Siemens 
Tags:
Home  

De Italiaanse stad Turijn was het toneel waar een tientallen Europese journalisten in teams op pad werden gestuurd om gewapend met enkele prototypes van de Siemens SXG75 tal van opdrachten te vervullen. Vanzelfsprekend hadden die te maken met mobiel communiceren via sms, mms en e-mail, en daarnaast werd de in het toestel verwerkte routeplanner uitgetest.

Dat laatste bleek in de praktijk goed te werken, wat niet verbazen mag omdat Siemens eigenaar is van VDO Automotive, een bedrijf dat internationaal nog altijd heel wat hoger aangeschreven staat dan TomTom. Bovendien ondersteunt het toestel A-GPS, dat aanvullende informatie over positiebepaling vanuit het mobiele netwerk mogelijk maakt (dus ook waar het contact met de satelliet even wegvalt).  

Siemens heeft kans gezien een versie te maken die ook draait op het platform dat de SXG75 gebruikt. En dat is direct de grootste teleurstelling bij een aantal journalisten in Turijn, want de SXG75 draait – anders dan na zijn fameuze voorganger de SX1 te verwachten was – niet op Symbian.

Verder is de SXG75 goed geoutilleerd, en qua features vergelijkbaar met de eerder besproken W900i van Sony Ericsson: het toestel biedt UMTS, een 2MP-camera (maar zonder flits), een extra camera voor videotelefonie, ingebouwde FM-radio (wel met RDS), MP3, Bluetooth én infrarood. Het display is exact even groot (240×320) en biedt dezelfde resolutie (262K), maar lijkt wat krasgevoeliger. Een opvallend verschil is het voor opslag zeer beperkte vrije interne geheugen van 64MB, dat met een geheugenkaart uitbreidbaar is tot 1GB. Een geheugenkaart zit er helaas niet bij.

Het zwakste punt is echter het eigen platform en het menu. Het eigen platform maakt het onmogelijk extra software op het toestel te installeren, zoals dat bijvoorbeeld op het Symbian platform wel eenvoudig kan. En zoals vaker bij Siemens laat het menu aan duidelijkheid te wensen over. Vanuit de gedachte om een compacte versie van het gerespecteerde VDO Automotive in het toestel te integreren is de keuze voor een eigen platform niet onlogisch. Maar daarmee brengt Siemens wel een offer aan de gebruiksvriendelijkheid en uitbreidingsmogelijkheden van dit  geavanceerde toestel, dat zo toch niet tot de categorie “smartphones” mag worden gerekend.

 

Naschrift 2012

De grootse Europese presentatie van dit toestel was uiteindelijk helemaal tevergeefs: de SXG 75 heeft de Nederlandse markt in ieder geval nooit bereikt. Het eerste UMTS toestel van Siemens was direct het laatste dat het ooit zelfstandig zou produceren.

Even later dat jaar werd Siemens een “joint venture” met het Taiwanese BenQ. Samen presenteerde ze onder andere de BenQ Siemens EF81, maar niet lang daarna trok BenQ de stekker uit de samenwerking (en ging er zo met een paar hoogwaardige patenten vandoor).

Het jaar 2006 was uiteindelijk het laatste van een belangrijke Europese producent van mobiele telefoons.

 

Comments are closed.