Review: Motorola A780 – Linux & GPS

Door: Marc Wielaert op 27 november 2005. Onderwerp: Motorola, Review 
Tags: , , ,
Home  

Ook Motorola heeft nu een nieuwe mobiele telefoon met GPS. De A780 draait op het besturingssysteem Linux. Dat is nog een kleine speler op de markt die gedomineerd wordt door Symbian en Microsoft, maar als de voortekenen niet bedriegen gaat dat snel veranderen.

De A780 is niet de eerste mobiele telefoon die Motorola baseert op Linux (de A760 zag al in 2003 het licht), maar de A780 wordt wel beschouwd als de mogelijke grote doorbraak van dit platform op dit gebied. Motorola is in China een grote speler met 15% van de markt, en het aantal Linux toestellen maakt naar verluid inmiddels 10% van die omzet uit. Nu China booming is, is duidelijk dat Linux snel een belangrijke rol zal kunnen spelen. Ook Motorola gelooft erin – een paar jaar terug deed het Amerikaanse bedrijf al zijn aandelen Symbian van de hand.

Voor wie graag zelf bedenkt wat zijn telefoon aan mogelijkheden biedt, zijn er op Internet talloze Linux toepassingen voor de A780 te vinden. Voor anderen zal de ingebouwde GPS (met CoPilot) de killer application zijn. Het duurt in het begin even voor de satelliet de A780 heeft gevonden, maar dan is hij ook de fietser of wandelaar goed van dienst. Motorola levert alle gebruikelijke GPS autoaccessoires mee, zoals cradle, kabels, autolader en dergelijke. De software biedt de mogelijkheid om op de PC routes te plannen en deze op het toestel te installeren.

De A780 is het eerste toestel met MotoSync,  door Motorola ontworpen voor veilige draadloze synchronisatie van bedrijfsemail en kalendergegevens. Verder kan het toestel Office en PDF documenten tonen, en beschikt het over een volwaardige HTML browser. RealPlayer speelt de beeld- en geluidsbestanden. De camera heeft een resolutie van 1,3 Megapixel.

Het numerieke keyboard in de klep doet nogal klein aan. Wie dit deel omhoog klapt vindt het display van 240 x 320 pixels. Er is een aantal bedieningstoetsen beschikbaar, maar zonder de stylus of vingers op het touchscreen is het toestel nauwelijks te gebruiken. Naast de geheugenkaart (nodig voor routenavigatie) biedt het toestel met 50MB een bescheiden intern geheugen. Hoewel nogal mollig, is de A780 wat formaat en gewicht betreft zeker niet overdreven voor de vele mogelijkheden die het toestel biedt.

Comments are closed.