BenQ Siemens EF81

Door: Marc Wielaert op 23 april 2006. Onderwerp: Design, Siemens 
Tags:
Home  

De grootste verrassing in deze editie van Gadget Update komt van het kersverse consortium BenQ Siemens, dat met het eerste paradepaard EF81 grote indruk maakt. Het UMTS model werd al tijdens de CeBIT in Hannover gepresenteerd, maar de praktijkervaring blijkt indrukwekkender dan de eerste kennismaking.

De specificaties liegen er niet om. De ingebouwde digitale camera van 2 Megapixel brengt dit toestel langszij bij de V3x van Motorola, en overtreft het zelfs met de meest in het oog springende vernieuwing van maar liefst twee displays met 262K. Het binnenste display is het (2,2 inch) QVGA TFT type (240 x 320 pixels), net als het buitendisplay van 1,3 inch (120 x 160 pixels). Ook de EF81 biedt 64MB intern geheugen en een geheugenslot voor MicroSD. 

Videobellen werkt doordat de lens meedraait onder het binnenste display – met het toestel gesloten is de lens dus naar buiten gericht. Het buitenste display dient dan als zoeker, en de kwaliteit daarvan voldoet gezien de specificaties ruimschoots. Onder het display op de klep bevinden zich vier sneltoetsen, die niet alleen (zoals bij de Z510) de muziek, maar ook de camerafunctie voor foto of video starten. De camera wordt dus gestart zonder het toestel te openen. Het toestel biedt geopend een sneltoets voor videogesprekken. Een ingebouwde flits ontbreekt.

Wat de muziek betreft ondersteunt de EF81 zowel MP3 als AAC++, wat beeld betreft kan het toestel onder andere MPEG4, Real Video en 3GPP afspelen. Ook dit toestel moet het helaas zonder ingebouwde radio stellen, en zelfs het Bluetooth profiel voor draadloos stereo blijkt onverwacht afwezig. De geluidskwaliteit van de speaker is ongekend goed van klank, maar de muziek komt nog beter tot zijn recht via de Siemens (!) headset.

Het UMTS toestel is opmerkelijk dun, zij het met 15,9mm iets (1mm) dikker dan de Z510 van Samsung, maar een stuk slanker dan de V3x. De afwerking is buitengewoon stijlvol. Het heeft een magnesium behuizing, een bovenklep en ultraplat keyboard van geborsteld staal en een aluminium achterklep. Het externe display bestaat uit gehard mineraalglas om krassen te vermijden. Met 100 gram is het toestel lichter dan Motorola’s V3x, en zwaarder dan Samsung’s Z510.

Vermoedelijk vanwege promotionele doeleinden is het testsample rijkelijk voorzien van Star Swars beelden, geluidseffecten en ringtones. Siemens maakt een indrukwekkende comeback met BenQ, wat dankzij de Star Wars thematiek de titel “The Empire Strikes Back” in herinnering bracht. Een onvergetelijk moment bezorgt de EF81 als het tijdens het uitschakelen, ’s avonds laat in een totaal verduisterde slaapkamer, onverwacht luid en glashelder de galmende donkere stem van Obi-Wan Kenobi reproduceert: “Remember, the Force will be with you… Always”.

 

Comments are closed.