Review: Sony Ericsson P990i – The Smartest Phone

Door: Marc Wielaert op 11 september 2006. Onderwerp: Design, Review, Sony Ericsson 
Tags: ,
Home  

De nieuwste smartphone van Sony Ericsson heeft ongebruikelijk lang op zich laten wachten. Naar verluidt leidde niet alleen het allernieuwste Symbian platform, maar ook de combinatie met de ingebouwde camera – en de multimediale toepassingen daarvan – keer op keer tot uitstel. Het geduld van velen wordt echter beloond.

Wie een van zijn voorgangers gewend is, merkt direct dat de mogelijkheden van het scrollwheel beperkt zijn. Net als bij de M600i werkt dit niet langer in vijf, maar in drie richtingen. Een stap terug kan alleen met de “back” toets  op circa een centimeter onder het scrollwheel, die zo subtiel in de behuizing is verwerkt dat hij slecht voelbaar is. Een merkwaardige beslissing, omdat het nu lastiger is het menu met één hand te bedienen. Ook de numerieke toetsen op het klepje zijn gewijzigd en herinneren meer aan de smalle metalen toetsen van de P900i dan aan de grote plastic buttons van diens opvolger, waarvan het gebruikersgemak net wat groter was. Met name de centrale bevestigingstoets is klein.

Maar wat de P990i aan nieuwe hardware in huis heeft kan onmogelijk onderschat worden. 3G en WLAN zijn de meest eigentijdse communicatieve eigenschappen. Videotelefonie behoort nu dus ook tot de mogelijkheden. De kwaliteit van de ingebouwde camera is flink verbeterd met een resolutie van 2MP (al is dat alweer enigszins gedateerd), autofocus en ingebouwde flits. De P990i beschikt over een FM-radio met RDS, en van Bluetooth is het A2DP profiel beschikbaar om de muziek draadloos stereo te kunnen beluisteren. Dat werkt ook bij de FM-radio, waarbij het snoer van de headset als antenne dient. Sommigen zullen het als gemis ervaren dat er geen standaard koptelefooningang (mini-jack) beschikbaar is. Wie lang nadenkt ontdekt alleen VoIP en Digital Media Broadcast als ontbrekende opties, en wie nog kritischer is mist UPnP (universal plug and play, het nieuwste buzzword in de industrie) in de specificaties. Het zou echter volkomen onterecht zijn de P990i daarom negatief te beoordelen.

Wat software betreft maken de diverse mogelijkheden voor push-email het toestel tot een serieuze concurrent voor de BlackBerry. De Opera browser biedt de beste mogelijkheden voor mobiel surfen. Nieuw is de wijze waarop het toestel met tekstinvoer omgaat – anders dan het klassieke T9 geeft de P990i een groot aantal suggesties, zoals bij Motorola’s iTAP. Na de M600i is dit het tweede toestel op Symbian OS 9.1 UIQ 3.0 platform, en de volgende is al in aantocht (W950i). Het is een redelijk snelle, maar stabiele en vooral buitengewoon veelzijdige user interface. Waarom de grote concurrenten nog geen Symbian terminals met een touchscreen hebben aangekondigd is een raadsel.

Comments are closed.