Review: HTC Touch – The Next Level

Door: Marc Wielaert op 10 juli 2007. Onderwerp: HTC, Review 
Tags:
Home  

HTC domineert de markt van Windows Mobile met overmacht. Toch heeft het bedrijf meer ambities en maakt het jachtterrein tussen mobiele telefoon en laptop steeds breder. De HTC Touch is voor het eerst: “phone first”.

Met de aangekondigde Shift – een miniatuur tablet PC op het Windows Vista platform – richt HTC zich uitsluitend op mobiel dataverkeer. De Touch vertegenwoordigt het andere uiterste. Meer dan ooit ligt de nadruk op mobiele telecommunicatie. Het toestel is klein en ligt door de zachte behuizing prettig in de hand. Het biedt “slechts” GPRS (en EDGE) voor dataverkeer, waarbij de beschikbaarheid van WLAN niet onvermeld mag blijven. De touchscreen user interface heeft velen doen jubelen dat het concept van de iPhone snel navolging vindt, eraan voorbijgaand dat de LG Prada nog aan de Touch vooruitging, en dat het ontwikkelen van zo’n concept zelfs voor het ervaren HTC geen kwestie van maanden is. Volgens Mark Moons, HTC’s countrymanager Benelux, werkt HTC al anderhalf jaar aan dit concept.

Het unieke homescreen toont een digitale klok en toegang tot mail, sms en gespreksgeschiedenis. Daaronder staan drie iconen. Naast het home icoon biedt een optimistisch zonnetje toegang tot de online weersvoorspelling. Rechts daarvan staat de launcher waarbij de gebruiker zelf zijn tien favoriete toepassingen kiest. Nieuw is de TouchFLO techniek, waarbij de gebruiker met een verticale beweging van de duim over het display het hoofdmenu opent of sluit. Door de duim horizontaal over het display te “vegen” toont de Touch de drie onderdelen van het menu. Na het hoofdmenu (met toegang tot e-mail, sms/mms, internet, takenlijst, communicatiemanager en agenda), verschijnt een scherm met de negen belangrijkste contactpersonen (desgewenst met foto), en daarna sneltoegang tot muziek, foto’s en video’s.

De indeling van het hoofdmenu is niet te wijzigen (terwijl het homescreen ook toegang tot mail en sms/mms biedt). Wie een van de programma’s kiest komt in de vertrouwde omgeving van Windows Mobile terecht – de volgende grote uitdaging lijkt het om die hele user interface anders vorm te geven. De rode toets op het toestel – traditiegetrouw om gesprekken mee te beëindigen – werkt praktisch als sneltoets naar het homescreen. De groene biedt direct toegang tot het numerieke keyboard in het display. Door het ontbreken van een fysiek keyboard in welke vorm dan ook, is het toestel opvallend klein (99,9 x 58mm), en met slechts 13,9mm bovendien verrassend slank. Het toestel laat zich met zowel de vingertoppen als een kleine stylus bedienen – ook handig om gebruik te maken van MSN Messenger. De optie “voice clip” verzendt bovendien gesproken berichten. Het toestel had wellicht een snellere processor verdiend, maar zijn uiterlijk en verrassende user interface vormen de grootste aantrekkingskracht.

Comments are closed.