LG Prada

Door: Marc Wielaert op 9 september 2007. Onderwerp: Apple, Design, LG, Review 
Tags: ,
Home  

Als een Zuid-Koreaanse elektronicafirma en een Italiaans modehuis de handen ineenslaan is de verwachting direct hooggespannen. De LG Prada is begin dit jaar voor het eerst te bewonderen tijdens 3GSM in Barcelona. Eenmaal op de markt blijkt het een buitengewoon felbegeerd model.

Het resultaat van de gezamenlijke inspanning van LG en Prada is uniek. Het is – afgezien van Sony Ericsson´s P-serie en de onbekende Zweedse Neonode – het eerste toestel dat zich (vrijwel) volledig met het touchscreen laat bedienen. Voor het beginnen en eindigen van gesprekken zijn wel toetsen aangebracht, net als voor de lock-functie, het starten van de camera of MP3, volume en trilfunctie. Dat lijkt heel wat, maar ze zijn zo verfijnd in het toestel verwerkt dat de aandacht volledig naar het touchscreen uitgaat.

Het Prada menu is geheel in zwartwit uitgevoerd – een fashion statement van formaat, maar op den duur wat eentonig en jammer van het uitstekende display. LG installeerde enkele smaakvolle thema’s. Daarbij valt niet alleen de prachtige beeldresolutie en kleurenrijkdom op, maar ook hoe – afhankelijk van de themakeuze – een goudvis of vlinder speels de vinger die het toestel aanraakt nadert. Ook de klok in het display – naar keuze analoog of digitaal – is eenvoudig op de gewenste plek in het touchscreen te slepen. Het dient geen praktisch doel, maar is zeker charmant. Het menu zelf is opvallend logisch en helder ingedeeld.

Het touchscreen vereist wel enige oefening. Bij het invoeren van nummers, berichten of contactgegevens moet de eigenaar de vingertop nauwkeurig plaatsen. Alles gaat via de numerieke toetsen in het display. De reden is eenvoudig: het touchscreen werkt niet met een stylus (of vingernagel), maar uitsluitend met de energie van de vingertop – en die is te groot voor een virtueel miniatuur keyboard. Wat de muziek betreft komt de MP3 speler eenvoudig over, maar de geluidskwaliteit is zeer acceptabel. De ingebouwde FM-radio biedt twaalf voorkeurzenders die razendsnel op het station afstemmen, maar RDS ontbreekt. De kwaliteit van de 2MP digitale camera is gelijk aan die van de Shine – niet spectaculair, maar zeker bruikbaar. Het toestel biedt uiteraard Bluetooth, maar mist WLAN.

Als eerste consumententelefoon op de markt met vrijwel volledige touchscreen bediening, is de LG Prada een stijlvolle mijlpaal, een première die Apple’s Steve Jobs vurig gewenst had en waar HTC nét te laat mee komt. De specificaties zijn bescheidener dan het doordachte design, dat in combinatie met het logo van het fameuze modehuis het nogal imposante prijskaartje van bijna 600 euro moet rechtvaardigen. Het blijkt een hype niet te hinderen.

 

Comments are closed.