Review: Nokia E90 – The Brick Returns

Door: Marc Wielaert op 10 september 2007. Onderwerp: Nokia, Review 
Tags: ,
Home  

Nokia´s Communicator is de oervader van de smartphone. Het toestel kreeg in de loop der jaren de bijnaam “brick” als koosnaam door hen die het steeds ouderwetser aandoende formaat nog altijd beschouwen als het enig bruikbare. De E90 werd tijdens 3GSM in Barcelona geïntroduceerd en is recent beschikbaar.

Zijn voorganger – de Nokia 9300 – werd met zijn beduidend kleinere formaat en gewicht veelal als “vrouwenmodel” gezien, en was enigszins teleurstellend voor de fans die zich meer thuis voelden bij de robuuste 9500. Wat formaat en gewicht betreft zit de E90 er tussenin. De nieuwste Communicator is opnieuw nauwelijks pocketable, maar toch compact en op alle punten opvallend verbeterd.

Dat begint al bij het display aan de voorzijde. Formaat, resolutie en kleurenrijkdom zijn sterk vergroot. Daar valt direct op dat de E90 werkt op een Symbian platform dat zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft (9.1 Series 60, 3e editie). Onder het royale display bevindt zich een groot aantal functietoetsen en het numerieke keyboard. Het is in feite al een volwaardig toestel nog voor het geopend is. De scharnierpunten blijken ook belangrijk versterkt – niet langer van kwetsbaar kunststof, maar van metaal, aan weerszijden van het toestel. Dankzij een doordacht mechanisme is het mogelijk de E90 tussen de 45 en 90 graden te openen. Het model sluit als een kluis. Aan de achterzijde maakt de ingebouwde camera de sprong van VGA tot 3,2 Megapixels. De onderkant biedt mini-USB voor synchronisatie en data-overdracht, maar werkt helaas niet als stroomtoevoer.

Ook beschikt de meest recente Communicator niet over een touchscreen, maar het display is met 24-bits (ruim 16 miljoen kleuren) en 800×352 pixels een feest voor het oog. Dat valt op bij de weergave van foto’s en webpagina’s. Online kan het toestel via alle recente dataverbindingen, inclusief HSDPA en WLAN. Ook nieuw voor de Communicator is dat het, net als de N95, GPS in huis heeft. Die kan echter (nog) niet overweg met software van andere producenten zoals TomTom. De kaarten zijn via een abonnement beschikbaar.

Het qwerty keyboard is slechts een fractie geconcentreerder ontworpen dan dat van de 9500 en blijft prettig in gebruik, zowel op tafel als in beide handen. De achtergrondverlichting komt zwak over en beperkt zich tot het keyboard – de menutoetsen aan weerszijden van het display moeten op de tast gevonden worden, wat gewenning vereist omdat ze niet direct naast de functieweergave in het display zijn geplaatst. Verder overtreft de nieuwste Communicator de toch al hooggespannen verwachtingen. Voor wie met het formaat kan leven is het een flexibele, stabiele en multifunctionele zakenpartner met voldoende uithoudingsvermogen.

Comments are closed.