Review: Samsung Galaxy S

Door: Marc Wielaert op 27 juni 2010. Onderwerp: Review, Samsung 
Tags: , , , ,
Home  

De Samsung Galaxy S is het nieuwste high-end Android toestel op de markt en daar wordt al enige tijd met meer dan gebruikelijke belangstelling naar uitgekeken. Het toestel is sinds deze week beschikbaar en tijdens een even zomerse als trotse presentatie kreeg MobileCowboys een exemplaar mee voor een praktijktest. Ziet Samsung de Galaxy S terecht als het nieuwe vlaggenschip? Hier een uitgebreide eerste review.

 

Inleiding
Waar dat zinvol lijkt vergelijken we de nieuwste Samsung met enkele van z’n belangrijke concurrenten, zoals de Sony Ericsson X10, de Motorola Milestone en de HTC Desire/Nexus One. Het zijn allemaal high-end Android smartphones, al werkt de Milestone met een wat tragere processor, en draait de X10 (nog) op Android 1.6. Voor de duidelijkheid: de Galaxy S draait op Android 2.1 en zal volgens Samsung upgradable zijn naar Android 2.2.

Wie al wat langer uitkijkt naar de komst van de Galaxy S verheugt zich op het 4 inch Super AMOLED display, de 1GHz processor, en de 5MP camera die video in HD kwaliteit (720p) kan vastleggen. De Galaxy S blijkt echter nog wel wat meer in huis te hebben.

Need for speed
De processor bijvoorbeeld, biedt wat snelheid betreft eenzelfde 1GHz als zijn concurrenten de Sony Ericsson X10 en de HTC Desire (ook wel bekend als de Nexus One). De Motorola Milestone – in dezelfde high-end prijsklasse als de Galaxy S – draait overigens op 550MHz. De verleiding is groot om die toestellen waar ik de beschikking over heb naast elkaar te leggen, en diverse apps synchroon te starten, gebruik makend van hetzelfde WiFi netwerk.

Daarbij blijken de X10 en de Galaxy S logischerwijs het meest aan elkaar gewaagd, waarbij Samsung over het algemeen een fractie sneller blijkt. De Milestone is overigens zéker niet wezenlijk trager, ondanks die “tragere” processor. Het gaat om niet meer dan fracties van seconden, maar het geeft aan dat de processor van Samsung in een vrij eenvoudige praktijktest over het algemeen het best scoort. Overigens blijkt de Galaxy S bij het starten van de twitter app Seesmic opmerkelijk veel trager dan beide andere smartphones, en het is onduidelijk waar dat aan ligt.

Omdat collega cowboy Ron Smeets momenteel zowel Samsung Galaxy S als de Nexus One tot zijn beschikking heeft, heb ik hem ook nog even gevraagd ze naast elkaar te leggen, en hij schrijft: “die twee ontlopen elkaar nauwelijks qua snelheid. Soms is de Samsung iets sneller (Buienradar) en soms de Nexus One. Het beste vergelijk is natuurlijk het opstarten van ‘zware’ apps. Ik heb op beide toestellen de racegame Asphalt5 geïnstalleerd en dan merk je wel verschil. Op ca. 20 seconden (opstarten, auto kiezen, circuit laden) is de Samsung zo’n 3 seconden sneller.  15% dus. Zoals gezegd, bij normale apps (Teletext, Nu.nl etc), merk je nauwelijks verschil.”

Tot slot toont de Milestone zich tijdens het opstarten van de telefoon zelf het snelst! Het is natuurlijk de vraag hoe vaak je de telefoon tegenwoordig nog uitzet – de meesten gebruiken hem inmiddels (aan de lader) ook als nachtklokje en wekker. Hopelijk komen we later met officiële benchmarks die aantonen wat Samsung’s 1GHz Hummingbird processor nu werkelijk meer aan snelheid te bieden heeft ten opzichte van zijn grootste concurrenten. Dit is dus bewust niet meer dan een eerste indruk.

Meten en wegen
Het Super Amoled display is met 4 inch even groot als dat van de Sony Ericsson X10, groter dan van de Motorola Milestone en Desire/Nexus One (3,7 inch), kleiner dan dat van de HTC HD2 (4,3 inch, geen Android maar Windows Mobile 6.5).

De Galaxy S weegt 119 gram inclusief de accu (1500mAh). Ter vergelijking nog even de genoemde belangrijke concurrenten: de X10 en de HTC Desire wegen ieder 135 gram en de Milestone 165 gram.

Samsung heeft een reputatie te verdedigen als het gaat om dunne telefoons en hoeft zich wat dat betreft voor de Galaxy S niet te schamen. De verschillende maten zet ik voor het gemak even onder elkaar, in breedte x lengte x hoogte in millimeters
Samsung Galaxy S  = 64,2 x 122,4 x 9,9mm
HTC Desire  = 60 x 119 x 11,9mm
Sony Ericsson X10 = 53 x 119 x 13mm
Motorola Milestone = 60 x 115.8 x 13.7 mm

De Samsung is dus de breedste en hoogste, maar ook het slankste van deze vier high-end Android modellen. De Sony Ericsson X10 is het smalst,  de HTC Desire en de Motorola Milestone zijn even breed, de Milestone het kortst en dikst van de vier, maar die heeft dan ook nog een fysiek qwerty keyboard dat onder het display schuilgaat.

Swype’s the hype
Daarmee komen we op de tekstinvoer, waar Samsung in Nederland met name z’n campagne op zal richten: Swype. Met slogans als “don’t type it, swype it” wil Samsung benadrukken dat de Galaxy S het eerste toestel is waarbij het programma Swype geïnstalleerd is. Swype is een praktische nieuwe manier om tekst in te voeren, vergelijkbaar met T9 en van dezelfde maker Cliff Cushler, die zich door Samsung en Nokia gesteund wist om een specifieke toepassing voor touchscreens te maken.

Met Swype beweeg je met je vinger over het scherm van letter naar letter om zo het woord te vormen dat je schrijven wil. Het wekt even dezelfde verbazing als lang geleden met T9 – het is gek dat het programma blijkbaar “weet” welk woord je schrijven wilt. Maar het gebruik went verrassend snel, en het lijkt zelfs de kans te verkleinen dat je je “vertypt”.

Bij sommige woorden waar het programma meerdere mogelijkheden ontwaart in de vingerbeweging, krijg je de verschillende keuzes in beeld. Maar ook op het Swype-keyboard is het nog altijd mogelijk om woorden letter voor letter met de vingertop in te voeren. En dat is prettig, want hoe verbazingwekkend makkelijk het op den duur ook gaat, een begrip als “qwerty” heb ik ook na herhaalde pogingen niet via Swype kunnen schrijven.

Overigens bestaat Swype naast programma’s als SlideIT en ShapeWriter, die net even iets langer op de markt zijn. Welke van die drie je het best bevalt, is een kwestie van smaak. Swype lijkt momenteel de beste reputatie te hebben, maar SlideIT doet er in de praktijk eigenlijk niet voor onder (gratis te downloaden via MarketPlace). Het leidt geen twijfel dat deze manier van tekstinvoer ook een enorme impact zal hebben op netbooks en dergelijke. Mocht je twijfelen aan het nut ervan, zal een korte surftocht naar gebruikerservaringen je wellicht versteld doen staan. Swype is op dit moment nog niet echt ‘n hype, maar Samsung gaat z’n best doen om er met de Galaxy S een van te maken.

Super Amoled Display
Omdat ik als gezegd even de beschikking heb over de X10, de Motorola Milestone én de Galaxy S hoef ik niet op andere bronnen af te gaan om te zeggen dat het Super Amoled display van de Galaxy S onder normale lichtomstandigheden, binnen en buiten, het helderst is. In extreem fel zonlicht is het een iets ander verhaal. Bij de standaard Android instelling “automatische aanpassing helderheid” blijken zowel de X10 als de Milestone net even wat makkelijker leesbaar op bijvoorbeeld een site als Nu.nl.

Dat heeft er deels mee te maken dat het achtergrondwit van de Galaxy S niet werkelijk wit straalt (zoals de schermen van de X10 en Milestone), maar heel licht gekleurd; er zit als het ware een zachte blauwtint in. Dat oogt normaal gesproken wat minder kil en daarom prettiger, maar dat blijkt in fel zonlicht dus iets nadeliger. De achtergrond is zo een fractie minder contrastrijk, en in de felle zon is dat van invloed op de leesbaarheid. Ook bij Google Maps blijkt het onder die (extreme) omstandigheid op het Super Amoled display van de Galaxy S iets lastiger om straatnamen te lezen. Maar let wel: het gaat hier om gradaties van leesbaarheid – het is zeker niet zo dat een van de displays van genoemde toestellen in mindere mate bruikbaar zou zijn. Anders gezegd: bij bijzonder mooi weer (zoals op deze tropische zondag) is het scherm buiten op zichzelf uitstekend leesbaar.

Dan een ander voorbeeld met beide concurrenten. De weergave van het menu “instellingen” is door Sony Ericsson in de X10 voorzien van een van boven naar beneden van donkerblauw naar lichtblauw verlopende achtergrondkleur. Daarbij ziet Sony Ericsson ook nog kans om per menu aan te geven welke instellingen je er kunt wijzigen. Motorola en Samsung kiezen echter voor het standaard Android menu, met een zwarte achtergrondkleur en met grote letters per menu, zonder nadere toelichting per menuoptie.

In dit diapositieve menu, dus met een witte tekst op een zwarte achtergrond, blijkt de Galaxy S in de zon juist weer wat beter leesbaar dan de Milestone. Zo blijkt dus dat als je kiest voor een donkere achtergrond, de iconen van de apps op het hoofdmenu in fel zonlicht snel wat beter zichtbaar zijn, dan wanneer je voor een lichter bureaublad kiest. Met andere woorden: een deel van de leesbaarheid van het display is afhankelijk van persoonlijke instellingen en heb je daarom deels ook zelf in de hand.

In het algemeen: het is onzinnig om van welk scherm dan ook te verwachten dat het in de volle zon goed leesbaar is. Helaas heb ik hier niet de beschikking over de HTC Desire (of Nexus One) om deze in de vergelijking te betrekken, maar andere berichten hier geven al aan dat de Desire op dit punt het laagst scoort. Ik heb dat niet persoonlijk kunnen controleren, en bovendien vind ik filmopnamen van displays in zeer fel zonlicht nooit erg zinvol, omdat je zo uiteraard eerder de camera zelf ziet, dan datgene wat achter het display te zien is.

Overigens claimt Samsung dat het Super Amoled display 80% minder zonlicht reflecteert en bovendien 20% minder accucapaciteit vergt dan het normale Amoled scherm. Verderop meer over accucapaciteit en standby tijd.

Tot slot zijn wat het display betreft zeker de live achtergronden het vermelden waard, die de kwaliteit van het display ten volle benutten. De Sony Ericsson X10 biedt die live achtergronden (nog) niet. Waar de Motorola Milestone tien live achtergronden heeft, biedt Samsung dertien versies, waaronder het spectaculaire “Ocean Waves”, waarin je zonlicht door golvend water heen op zand ziet schijnen, en waarbij je met je vinger die golven in beweging kan brengen. Ook erg grappig is bovendien de live achtergrond “Nexus”, die HTC op de Nexus One introduceerde. Disclaimer: ik maakte er met een digitale camera twee foto’s van om een indruk te geven, de resolutie van de foto’s komt uiteraard niet overeen met die van het display zelf. Zodra ik screenshots heb zal ik deze zelfgemaakte foto´s vervangen.

Buttons en behuizing
De Samsung Galaxy S laat zich makkelijk uit z´n slaapstand wekken via de aan/uit toets, of door een keer op de centrale “home”-toets onder het scherm te drukken – daarna kan je het display vrij “vegen”. Alleen bij de Motorola Milestone werkt dat omslachtiger omdat je uitsluitend de kleine aan/uit toets kort in moet drukken. De Sony Ericsson X10 heeft onder het scherm drie hardware buttons, bij de Galaxy S is het er in feite maar één, de toetsen links en rechts ervan (menu en back) werken capacitief, dus net als het display even aantippen. Als enige van deze drie heeft de Samsung de volumetoets links van het display zitten.

De koptelefooningang zit bij alle modellen bovenop, en Samsung koos er net als Sony Ericsson voor om de USB-verbinding ook aan de bovenkant te bevestigen – vrij onhandig bij gebruik in de auto als je niet over een speciale cradle beschikt. Samsung heeft wel een veel praktischer schuifje voor de USB-poort, die je met een nagel eenvoudig opzij duwt, waar het bij Sony Ericsson een klepje is dat uit de behuizing gewipt moet worden. De USB poort van de Milestone zit overigens onbeschermd aan de zijkant van het toestel – ook niet ideaal. Tot slot hebben zowel de Milestone als de X10 een hardware button voor de camera.

De behuizing van de Galaxy S is overigens stevig, al zullen sommigen het wellicht jammer vinden dat de achterkant van plastic is. Op mij maakt de Galaxy S in ieder geval absoluut geen flimsy indruk. De onderkant van die achterklep is iets dikker dan de rest van het toestel, om ruimte te bieden aan de interne antenne, en dat geeft het toestel iets meer reliëf en grip. Wie de achterklep losmaakt ziet meteen dat de MicroSD “hot swappable” is.

Geheugen
Nu we hier zijn aangeland is het praktisch te vermelden dat Samsung de Galaxy S levert in een versie met 8GB intern geheugen en een versie met 16GB intern geheugen. De Galaxy S ondersteunt het extra geheugen tot 32GB, maar Samsung levert geen MicroSD mee. Met minimaal 8GB intern geheugen is dat ook niet bepaald noodzakelijk.

Camera
De camera biedt een resolutie van maximaal 5MP (2560 x 1920) en tal van verschillende mogelijkheden om het beeld naar wens aan te passen, inclusief glimlachdetectie, of bijvoorbeeld een “vintage” button waarmee je – voor wie dat wil – een foto kan maken die er juist veel ouder uitziet. In de panoramafunctie schiet de Galaxy S acht foto’s achter elkaar om die (in 180 graden) naadloos aan elkaar te tonen – een optie die we ook nog kennen van de 8910 HD.

Een bij de Galaxy S in feite zeldzaam gemis is het ontbreken van een flits (die bijvoorbeeld de X10 en Milestone wél direct naast de lens hebben). Met name de X10 is in staat om dankzij een stralende LED verlichting binnen of in donkere omgeving nog bruikbare foto’s te maken. De Sony Ericsson X10 biedt bovendien met 8,1 Megapixels een veel hogere resolutie, en ook de kleuren lijken in het algemeen beter getroffen dan wat de Galaxy S te bieden heeft. De foto’s van de Galaxy S zijn overigens zeker goed bruikbaar, en het toestel heeft ook nog de optie om het onderwerp in – daar heb je ‘m weer – fel zonlicht beter in het display te kunnen zien. Dat blijkt met zeer zonnig weer zeker geen overbodige luxe.

Natuurlijk mag ik hier niet vergeten dat de Galaxy S ook filmt in HD formaat (maximaal 1280 x 720 pixels) met 30fps (frames per second). Dergelijke specificaties staan garant voor een mooi scherp en vloeiend, kleurrijk beeld. Mocht je de video ook op je PC willen bewonderen, is het uiteraard noodzakelijk dat deze ook over een moderne processor beschikt.

FM Radio
De Galaxy S heeft anders dan de Milestone en de X10 ook een FM-ontvanger aan boord, mét RDS zodat je kan zien naar welk station je luistert. Opvallend is dat zowel de HTC Desire als de Nexus One beide een FM-radio aan boord hebben, maar dat die bij Nexus One “disabled” is. Je kunt er dus om welke onbegrijpelijke reden dan ook geen gebruik van maken.

Hoewel velen inmiddels zweren bij hun eigen MP3 collectie of internetradio, vind ik een FM-ontvanger toch het vermelden waard omdat het toegang biedt tot nieuws en ook in het buitenland (zonder roamingkosten) praktisch is. Of het anno 2010 nog een “unique selling point” is vraag ik me af, maar zelf vind ik het een voordeel. De ontvangst werkt uiteraard weer met de koptelefoon als antenne, en het speakertje achterop het toestel is zeker bruikbaar voor wie de oordopjes even niet wil of hoeft te gebruiken. Overigens levert Samsung net als Sony Ericsson “in-ear” rubberen oordopjes bij de headset, die ook geschikt is voor handsfree bellen.

Menu
Ik heb het noemen ervan bewust lang vermeden, maar hier is-ie dan: de iPhone. Niet alleen is de form factor van de Galaxy S – met zijn afgeronde hoeken, metallic omranding, centrale home button midden onder het display – een niet te missen verwijzing naar Apple’s succesnummer. Ook de wijze waarop het homescreen standaard is ingericht door Samsung, is een overduidelijke knipoog naar het iPhone menu: vier iconen op een rijtje onderin het scherm, die er blijven staan als je door de homescreens of toepassingen scrollt.

Zoals het pas écht een revolutie was geweest als Apple de iPhone óók voor Android geschikt zou maken (geintje, niet op ingaan), lijkt Samsung dat nu breeduit grijnzend gewoon gedaan te hebben. Hier laat ik het wat dit betreft bij. De vergelijking tussen Apple en Android is al talloze malen gemaakt, het leidt niet zelden tot even verhitte als zinloze discussies, en ik heb niet de verwachting er in dit kader iets wezenlijks aan bij te dragen. Ik ben overigens zeker geen iPhone basher en vind het ook daarom juist wel leuk dat het zo praktische menu nu ook in een “Android verpakking” op de markt te vinden is. Overigens is het gebruik van programma-iconen in het display van een mobiele telefoon al ruim 10 jaar oud en niet uitgevonden door Apple, zoals sommigen inmiddels blijken te denken.

Waar Sony Ericsson standaard drie homescreens toont op de X10 (tot Q4 nog op Android 1.6), heeft de Motorola Milestone er vijf en Samsung Galaxy S er alweer zeven – ruimte genoeg om een heleboel applicaties en widgets eenvoudig binnen handbereik te krijgen. Erg handig is ook het menu dat je opent door op het display van boven naar beneden te vegen – daar vind je dan sneltoetsen voor het instellen van Wifi, Bluetooth, melodiekeuze en trilstand. Normaal gebruik ik daar de applicatie MySettings voor, maar dit werkt voor het wijzigen van die instellingen net even wat sneller.

Applicaties

Wat valt verder onder andere op aan voorgeïnstalleerde applicaties bij de Galaxy S.
Aldiko eBook is al geïnstalleerd, een eBook reader die je ook vindt in Marketplace.
AllShare is een unieke toepassing die het mogelijk maakt om draadloos van telefoon op een andere speler af te spelen, van een server op een telefoon, of van een server via de telefoon op een andere speler. Thuis beschik ik helaas niet over dergelijk speelgoed, maar ik heb inmiddels her en der gelezen dat het prima werkt, en ook tijdens de demonstratie van Samsung was het resultaat doeltreffend.
Daily Briefing is een wizard voor AccuWeather, Yahoo Finance en AP Mobile News, terwijl het tweede scherm de afspraken toont.
Layar is het inmiddels veelgeroemde programma om middels augmented reality handige zaken in het display van je telefoon te zien.
Minidagboek spreekt natuurlijk voor zich.
Buddies Now is een widget waarmee je je favoriete contactpersonen in een klein “rolmenu” in een van de homescreens kunt plaatsen.
ThinkFree Office is een met Microsoft Office compatibel office-pakket, om bijvoorbeeld Word documenten te kunnen lezen op je mobiel.
Navigatie biedt apart toegang tot de navigatie van Google Maps en spreekt verder ook voor zich – uiteraard beschikt de Galaxy S ook over een GPS ontvanger.
Samsung Apps is een portal voor specifieke Android Apps voor Samsung telefoons. Zo biedt het onder andere de widget This Day in History, een wijngids van vinoloog Robert Parker, Vlingo voor spraakbediening van je telefoon en het racing game Asphalt5.

DNLA en TV out
Via dat spel Asphalt5 laat Samsung tijdens de presentatie van de Galaxy S zien hoe goed DLNA werkt: Digital Living Network Alliance is een industriële standaard voor het draadloze verbindingen (zie http://www.dlna.org/). Tijdens de demonstratie zijn twee exemplaren van de Galaxy S draadloos verbonden met een server die weer draadloos verbonden is met twee breedbeeld televisies. Twee aanwezige journalisten racen er vervolgens op de Galaxy S tegen elkaar, en de race is voor alle aanwezigen op de grote schermen zonder enige hapering te volgen.

De verbinding tussen server en smartphone wordt tot stand gebracht via push button access, de meest eenvoudige manier om toegang te krijgen tot een draadloos netwerk. De Galaxy S beschikt bovendien over TV out, zodat je eenvoudig datgene wat op je display te zien is kunt tonen op een televisiescherm. Dat werkt niet draadloos, maar met een klassiek kabeltje.  Daarnaast werkt de Galaxy S als afstandsbediening voor je televisie, maar dan moet dat wel een Samsung televisie zijn.

Samsung Kies
Om de Galaxy S te verbinden met de PC is het programma Kies nodig van Samsung. Dat bleek in de praktijk een softwarepakket waar vele gebruikers hun tanden nog op stuk zullen bijten. Dit programma is te vinden via www.samsungmobile.com (zoeken bij Support en software op Galaxy S i9000), of rechtstreeks via deze link http://bit.ly/bY6ZlU (thanx blog-collega Arnoud Wokke van Tweakers).

Na installatie en een uitgebreide update bleek het onmogelijk om te Galaxy S te verbinden op de wijze zoals Samsung het uitlegt in de handleiding – dat zelfs een ervaren gebruiker die nodig heeft is op zichzelf al een veeg teken, maar vooruit. Volgens Samsung moet je naar het instellingsmenu “Over het toestel” en daar bij “USB Instellingen” kiezen voor “Samsung Kies”. Dat bleek zowel op Windows XP als op Windows 7 een onmogelijke opgave die menig gebruiker heel wat tijd en ergernis zal kosten.

Toen ik enigszins ten einde raad besloot een poging te wagen om de inmiddels met het toestel gemaakte foto’s via de optie “Massaopslag” op m’n PC te kopiëren, startte onverwacht het programma Kies op, en bleek het alsnog te functioneren, al durf ik op dit moment niet te zeggen of alle onderdelen van dit omvangrijke softwarepakket het naar behoren doen bij deze USB instelling.

Update 2011: inmiddels is Samsung Kies 2.0 gelanceerd, een veel effectiever softwarepakket dat veel van de hierboven genoemde bezwaren weggenomen heeft, maar waar nog altijd verbindingsproblemen bij optreden…

Standby
Over de standby tijd kan ik kort zijn: ook al is de Galaxy S uitgerust met een 1500mAH accu zal deze bij vrijwel iedereen elke nacht aan de lader moeten, net als ieder andere Android smartphone. De grootte van het display, de snelle processor, het platform zelf, 3G of WiFi – het eist allemaal zijn deel van de capaciteit. Bruikbare tips voor wie langer zonder stopcontact zit, zijn WiFi en Bluetooth uit, overschakelen op 2G, automatische achtergrond synchronisatie uitzetten, de displayverlichting zo laag mogelijk, en het toestel ’s nachts uitzetten als dat kan. Wellicht dat je er zo nog een dag bij kan sparen?

In the box
Ik bewaar ‘m maar eens voor het laatst en maak er geen unpackparty van, omdat dat niet zoveel zin heeft. In het kleine zwarte doosje zit behalve je telefoon een lader, praktische mini-USB kabel, stereo headset en complete handleiding in een klein boekje. Niet meer, maar ook niet minder.

Samenvatting
Na al het bovenstaande is een puntsgewijze samenvatting wellicht op z’n plaats:
– De 1GHz processor maakt de i9000 Galaxy S opvallend snel.
– Het toestel is iets breder en hoger dan zijn belangrijkste concurrenten, maar ook het dunst en lichtst
– Samsung zet met name in op het goed werkende tekstinvoerprogramma Swype om het toestel een unique selling point te verlenen.
– Samsung claimt 80% minder weerkaatsing en 20% minder energieverbruik bij het briljante Super AMOLED scherm. Buiten blijkt het scherm ook met zeer zonnig weer over het algemeen zeer goed leesbaar.
– De behuizing blijkt stevig en erg praktisch ingericht.
– Samsung levert het toestel met 8GB of 16GB intern geheugen, geen microSD (tot 32GB)
– De 5MP camera is goed bruikbaar, ook voor films in HD beeldverhouding.
– Het toestel biedt ook een FM-radio met RDS.
– Het menu is opvallend makkelijk in gebruik.
– Samsung levert het toestel met veel praktische toepassingen en widgets.
– Draadloos verbinden is bijzonder eenvoudig gemaakt.
– Het programma Kies verdient nog de nodige aandacht van Samsung
– In de regel zal ook deze Android smarthone iedere nacht moeten bijtanken.

Conclusie
Samsung heeft met de Galaxy S een zeewaardig nieuw vlaggenschip in de omvangrijke vloot gepresenteerd. Voor wie het Android platform omarmt is de Galaxy S zeker een verantwoorde keuze voor een opvallend uitgebreid toestel. Op dit moment draait de Galaxy S op Android 2.1, en als in het begin al gezegd garandeert Samsung dat je het toestel straks zal kunnen upgraden naar versie 2.2 – dat zal voor velen zeker een factor van belang zijn.

Het menu herbergt nog veel meer mogelijkheden en widgets die in dit kader niet aan bod gekomen zijn, en ik ontdek er nog dagelijks wel een paar. Het grote display is een feest voor het oog, de snelheid waarmee je door menu, contactpersonen, applicaties enzovoorts heenvliegt al net zo. Het toestel ligt prettig in de hand en is ook voor borst- of vestzak zeker niet te zwaar. De fotokwaliteit blijkt (niet onverwacht) wat minder dan die van de Sony Ericsson X10, maar die heeft dan ook een veel hogere resolutie (en op dat punt weer een reputatie hoog te houden). Het koppelen van de Galaxy S met de PC werkt nodeloos omslachtig. Dat zijn op dit moment mijn enige kritiekpunten, en een aantal zaken heb ik in de afgelopen dagen helaas niet kunnen testen, maar tijdens de demonstratie wel als positief ervaren, zoals het genoemde DNLA en push button access.

Is de Samsung i9000 Galaxy S een iPhone killer? Ik haal inmiddels m´n schouders op bij dat begrip. ‘n iPhone is nu eenmaal ‘n iPhone, gemaakt door Apple. Er verschijnt er maar één per jaar en daar moet de consument het in de regel ook meteen twee jaar mee doen. Het is in feite een wereld op zich: er is nu eenmaal geen iPhone van enig ander merk. Maar er zijn inmiddels wel  meerdere grote producenten die diverse Android toestellen leveren. Dus… ‘n iPhone killer? Je noemt de nieuwste laptop van welk merk dan ook toch ook geen MacBook killer?

Zoals ik hierboven al schreef vind ik het wel erg leuk om te zien hoe Samsung met de gekozen lay-out van de user interface van de i9000 Galaxy S nadrukkelijk laat zien dat Android een zeer bruikbaar alternatief biedt, dat eveneens stabiel, snel en soepel functioneert. Samsung Nederland zal Swype inzetten om de campagne te voeren, en dat is niet onlogisch omdat het voor een groot publiek wat eenvoudiger communiceert dan meer high-tech begrippen. Toch zou je haast denken dat Samsung de Galaxy S daarmee tekort doet, omdat het toestel zoveel meer moois te bieden heeft.

Tot slot, de uitgebreide specificaties vind je hier op de Samsung website: http://tinyurl.com/3a2ba6q

 

Comments are closed.