Review: Sony Ericsson X10 mini

Door: Marc Wielaert op 28 juni 2010. Onderwerp: Review, Sony Ericsson 
Tags: , , ,
Home  

Sony Ericsson verrast met een op het oog opvallend klein, maar in feite verrassend compleet toestel: de X10 mini, de kleinste Android telefoon ever – en gunstig geprijsd bovendien. Hoe bevalt de X10 mini in de praktijk? Vormt z’n beperkte omvang z’n kracht of betekent het juist een handicap? In onderstaande pagina’s neem ik dit technisch kleinood onder de loep.

Het eerste dat in het oog spring is vanzelfsprekend het formaat: de X10 mini heeft volkomen terecht die naam gekregen, want veel kleiner dan dit is nauwelijks haalbaar. De X10 mini is iets langer dan 8cm (83mm) en exact 5cm breed, en daarmee niet alleen de kleinste Android van nu,  maar ook met afstand de kleinste smartphone. Je zal erg goed moeten zoeken om sowieso ´n nóg compacter mobieltje te vinden. Met 16mm is het toestel wel iets dikker dan de meeste mobiele telefoons, vergelijkbaar met de Nokia N85. Z’n taille meet zelfs 3mm meer dan dat van zijn grote, maar slankere broer de X10. Met 88 gram behoort de X10 mini wel tot de lichtere mobiele telefoons (vergelijkbaar met de Nokia 5130).

Door Sony Ericsson’s nieuwe Human Curvature vormgeving nestelt de X10 mini zich behaaglijk in de palm van je hand, al zal het zeker voor wie grote handen heeft wel even wennen zijn,  of misschien zelfs ondoenlijk blijken. Toch is de X10 mini niet per sé een “vrouwentoestel”, al wordt  het toestel al snel zo beschouwd door z´n zo snoezige karakter, en een recente commercial. Daarin is een vrouw te zien die de tijd doodt door met haar twee vingers een hip soort tafeldansje met de X10 mini te doen. In andere commercials figureren ook trendy jongemannen, en het lijkt er op dat Sony Ericsson zich bovendien op een wat jongere doelgroep richt.

Die commercial is voor wie ‘m niet kent te vinden op YouTube:

Back covers niet los verkrijgbaar
Niet alleen het miniatuurformaat, ook de verschillende back covers die voor het toestel beschikbaar komen, doen een jongere doelgroep vermoeden. Het zijn gladde hardplastic covers in sprekende kleuren (pearl white, zwart, roze, lime, rood en zilver). Standaard wordt het toestel geleverd in zwart of pearl white. De zwarte heeft door de aard van het materiaal iets meer grip, wat gezien het formaat van het toestel in de praktijk niet overbodig blijkt.

De consument vindt in de Nederlandse verpakking verder twee extra back covers. Voor wie precies wil weten welke: de versie in de vrije verkoop (dus los van een operator) komt in de zwarte versie met zilver en roze covers, en in de pearl white versie met lime en roze covers.
T-Mobile en Vodafone voeren de X10 mini in de zwarte versie, met zilver en roze covers. Alles rond KPN (dus ook Telfort, Hi, MTV-mobile) biedt eveneens de zwarte versie, maar dan met roze en lime covers – dat lichtgroen was natuurlijk onweerstaanbaar vanwege het KPN logo.

De covers zullen volgens Sony Ericsson niet los worden aangeboden. Kies je dus voor een pearl white X10 mini heb je sowieso sneller een opvallende (want niet operator gebonden) versie, en hoe Sony Ericsson de rode cover in het straatbeeld wil krijgen is in feite een raadsel – het is gezien de kleur van het logo eigenlijk vreemd dat Vodafone niet voor rood gekozen heeft. Het wisselen van cover gaat overigens erg soepel zonder dat je het gevoel hebt dat hij “te los” zit.

Buttons
Wat buttons betreft biedt de X10 mini exact hetzelfde als z´n grote voorganger. Drie smalle toetsen onder het display met exact dezelfde functionaliteit (menu, home, back), een aan/uit knop bovenop het toestel, en aan de rechterzijkant de volumetoetsen en de sneltoets voor de camera. Anders dan bij de X10 zit de mini-USB ingang aan de onderzijde van het toestel.

Waar de gebruiker het touchscreen van de X10 ontgrendelt door er overheen te vegen, moet dat bij de X10 mini door een keer extra op de menutoets te drukken. Dat werkt op zich aardig, maar een handeling die (net als bij de X10) met het touchscreen zelf te maken heeft, had misschien meer voor de hand gelegen.

De resolutie van dat touchscreen is QVGA (240 x 320 pixels). Dat is behoorlijk beperkt, ook bij zo’n klein display (met een diagonaal van 2,55 inch). Op het scherm kan je bijvoorbeeld een redelijke inschatting maken van de foto die je nemen gaat, maar de feitelijke kwaliteit zie je pas door in te zoomen of de foto naar je computer te kopiëren – dat geldt uiteraard voor zowat elke camphone, maar het verschil is bij de X10 mini wel erg opvallend. Met een resolutie van 5 Megapixels valt de kwaliteit van de foto’s op zich zeker niet tegen, zie de foto’s die ik maakte in het Omroepmuseum in Hilversum (30% verkleind)

 

Display
Dat inzoomen gaat op het toestel zoals gebruikelijk snel door twee keer kort op het display te tikken (waarmeee je direct het maximale formaat te zien krijgt) of je vinger op het touchscreen te houden en omhoog te bewegen – uitzoomen werkt vanzelfsprekend omgekeerd, dus opnieuw twee keer tikken, of de vinger over het scherm naar beneden vegen.

Omdat schermgrootte en resolutie niet veel eisen van de processor, merk je dat de 600MHz van de processor (Qualcomm MSM7227) vlot genoeg is. Het is zeker niet de snelste processor op de markt, maar dat hoeft ook niet om dit toestel toch prettig te laten werken. De weergave van de voorgeïnstalleerde video’s (met onder andere ‘n X10 mini commercial) is ondanks het kleine display zelfs verrassend goed, zoals ook de filmpjes van YouTube in feite prima te zien zijn. Niemand zal het echter in z´n hoofd halen een langere film op dit display te willen zien.

Camera-instellingen: puur praktisch
We pakken de draad op bij de camera, waarbij  Sony Ericsson enige beperkingen in het menu heeft aangebracht. In feite zijn de instellingsmogelijkheden van de camera – zeker vergeleken met die van de X10 – redelijk basic, maar een en ander is wel praktisch in het kleine display verwerkt.

Het aanzetten van de flits (of van de belichting bij filmen) is een kwestie van één druk op het icoontje linksboven op het display, en het mag wel even benadrukt worden dat Sony Ericsson die verlichting er zelfs nog in heeft weten te persen. Rechtsboven in het display kan je switchen tussen foto of video. Via een softkey rechtsonder kan je op het scherm kiezen voor een van de vier voorgeprogrammeerde belichtingsinstellingen (automatisch, macro, twilight en sport), en linksonder bevindt zich de sneltoets naar de gemaakte afbeeldingen. Zo is de klok rond wat betret de iconen in de hoeken van het display.

In het afbeeldingsmenu verschijnen vervolgens weer kort drie iconen in de hoeken van het display. De sneltoets linksboven in het scherm leidt naar een submenu met diverse manieren om de foto te verzenden via MMS, e-mail, Facebook, Gmail, een Twitter-applicatie of naar Picasa – alleen Bluetooth schittert hier door afwezigheid…? Het icoontje linksonder biedt de mogelijkheid de foto in te stellen als achtergrond of aan een contact toe te voegen, en via de derde rechtsboven – een klassiek prullenbakje – kan je de foto verwijderen.

 

Softkeys in de hoeken
En zo werkt een belangrijk onderdeel van de hele user interface van de X10 mini: met iconen als sneltoetsen in de uithoeken van het display. Het is zo’n efficiënte manier om het toestel te bedienen dat je het op de “gewone” X10 – met z’n extreem veel betere display – bijna zou gaan missen. Die vier softkeys in de hoeken zijn bovendien makkelijk naar eigen inzicht aan te passen: heb je bijvoorbeeld liever snel toegang tot Gmail, kan je een van de voorgeïnstalleerde sneltoetsen (berichten, muziek, telefoon en contacten) makkelijk vervangen, via de smalle zilveren menutoets links onder het display. Je kiest vervolgens je favoriete toepassing uit het hoofdmenu en “veegt” die in de gewenste hoek. Het is eenvoudigweg een kwestie van ruilen met het icoontje dat er staat.

Dat hoofdmenu open je via de middelste hardwaretoets onder het display, maar ook door je vinger op het scherm van onder naar boven te bewegen. De X10 mini toont dan de negen eerste pictogrammen, die door de lage resolutie trouwens wel wat ouderwets aandoen. Door met je vinger op het scherm naar links te bewegen, komt er telkens een nieuw menuscherm tevoorschijn met de volgende negen pictogrammen. Standaard vind je vier menuschermen, maar naarmate je meer toepassingen installeert, komen er steeds meer nieuwe schermen bij, waarbij alle pictogrammen in volgorde van installatie worden weergegeven. Het is vervolgens mogelijk om de pictogrammen naar eigen inzicht over de menuschermen te verdelen.

Marketplace
Uiteraard biedt de X10 mini een snelkoppeling naar Android’s MarketPlace. De X10 Mini werkt net als de X10 op Android 1.6 met de eigen Timescape interface, maar die komt op dat kleine scherm wat minder spectaculair over dan op de X10.

Wat de Android versie betreft loopt het toestel dus ook een paar stappen achter op de concurrentie. Door het kleine scherm zal bovendien niet alles wat wel op de X10 werkt óók op de X10 mini kunnen worden geïnstalleerd. De X10 mini blijkt wel geschikt voor populaire toepassingen zoals die van Nu.nl, Marktplaats, Buienradar en Shazam (het muziek herkenningsprogramma TrackID van Sony Ericsson zelf is al op het toestel geïnstalleerd). Het blijkt echter niet mogelijk om de NOS Teletekst applicatie te installeren. Veel ontwikkelaars zijn volgens Sony Ericsson al bezig om hun app ook geschikt te maken voor een kleiner beeldscherm. Wellicht dat ´n deel van die problemen later dit jaar opgelost zijn als de X10 mini ook een upgrade krijgt naar Android 2.1, zoals die ook voor de X10 in het derde kwartaal gepland staat.

Wie het menu sluit en met de vinger naar links beweegt, veegt diverse widgets in beeld. Standaard zijn Google, het inmiddels bekende Timescape, en een “gebruikssupport” widget geïnstalleerd. Het laatste is een filmpje waarop de bediening van je X10 mini op het display zelf nader uitgelegd wordt. Ook deze widgets zijn uitbreidbaar en aan te passen via de menutoets onder het display. Uiteraard biedt de X10 Mini eveneens toegang tot internet, en tot m’n verbazing blijkt zelfs een forse site als Mobilecowboys redelijk leesbaar. Maar je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te beseffen dat surfen op een display van dit formaat niet lang vol te houden is.

Hardware & dataverkeer
De verdere hardware specificaties van de X10 mini zijn in orde, en zelfs opvallend uitgebreid voor zo’n klein toestel. Zo biedt het verder nog WiFi, een ingebouwde GPS ontvanger, Bluetooth (A2DP, voor draadloos stereo muziek luisteren), en het microSD slot ondersteunt tot 8GB kaarten (Sony Ericsson levert standaard 2GB mee). Ook is de X10 mini voorzien van een ingebouwde FM radio. Wat WiFi betreft viel me op dat de ontvangst niet zo krachtig is als bij de X10 – de verbinding moest vaker opnieuw worden gerealiseerd.

Als je niet over een onbeperkt internet abonnement bij je operator beschikt is het sterk aan te raden om de data-optie in het menu uit te schakelen, want in het algemeen blijkt Android wel raad met data te weten, en dat blijkt flink in de papieren te lopen voor wie zich tot een prepaid moet beperken.

Sony Ericsson lijkt de X10 mini daar al op te hebben voorbereid, want linksboven in het display toont een icoontje of dataverbinding wel of niet door de gebruiker is toegestaan. Je kan het bovendien direct aan- of uitzetten door op het beeldscherm van boven naar beneden te “vegen”. De X10 zelf laat niet op het hoofdscherm zien of data aan of uit staan. Blijkbaar vindt Sony Ericsson het belangrijk om dat bij de X10 mini wel in één oogopslag te tonen.

Over het gebruik van de GPS is verder niet zoveel opvallends te melden, het werkt zoals het moet en ook bij dit toestel kan je met Google Maps gebruik maken van hun nieuwe navigatieservice. Het meest opvallend is misschien wel hoe snel de mogelijkheid van GPS op je mobiele telefoon went: je staat er al niet eens meer van te kijken dat zo’n mini-telefoon het ook kan. Maar zeker hier geldt dat het voor een prepaid eigenlijk onbruikbaar is, omdat Google alle data online haalt.

Muziek
Sony Ericsson biedt uiteraard ook op dit toestel toegang tot de PlayNow service waarmee tegen betaling muziek, games en applicaties kunnen worden gedownload. De FM-radio – iets waar de X10 het zonder moet stellen – werkt zoals gebruikelijk met de headset als antenne, maar als je wil, beluister je het radioprogramma ook via de speaker op de achterzijde van het toestel. Je kan in de eenvoudige, maar doeltreffende interface makkelijk voorkeurstations opslaan, zodat je snel tussen de verschillende stations kunt switchen, opnieuw via die sneltoetsen in de uithoeken van het display. Met de muziekplayer kan je uiteraard je MP3 bestanden afspelen. Die player biedt trouwens geen equalizer, en het is opmerkelijk hoe de speaker beter lijkt te klinken wanneer het toestel plat met de achterzijde op tafel ligt dan wanneer het rechtop staand muziek speelt. De beste geluidskwaliteit ervaar je vanzelfsprekend met de meegeleverde headset, die met de rubberen oordopjes wat mij betreft al jaren tot de prettigste op de markt behoort.

Keyboard
Zoals we inmiddels van tal van smartphones gewend zijn, is ook bij de X10 mini het toetsenbord onderdeel geworden van het display. Gezien het formaat van dit exemplaar is een QWERTY keyboard natuurlijk volstrekt onmogelijk. De schermtoetsen zijn verdeeld zoals we dat kennen van een klassiek numeriek keyboard, dus met ABC op de plek van het cijfer 1 enzovoorts. Daarbij kan je – opnieuw via een icoontje in een hoek van het scherm – kiezen uit multitik of sneltekst met behulp van tekstvoorspelling. Onder die menuoptie vind je direct maar liefst 43 (!) talen die je voor je tekst zou willen gebruiken, van Nederlands tot aan het Tagalog, een taal waar ik in nog nooit eerder van gehoord had en die op de Filippijnen gesproken wordt… Met het invoeren van inlognamen en wachtwoorden is het natuurlijk makkelijker om gebruik te maken van multitik, zoals van vóór de uitvinding van tekstvoorspelling.

Links naast het menu met de “lettertoetsen” staat een balkje met diverse symbolen dat je moeiteloos even in het scherm veegt om een apart symbool of een van de vele smileys toe te voegen. Rechts van het basis toetsenbord is een balkje met numeriek toetsenbord makkelijk bereikbaar. Grappig is hoe je die drie verschillende soft keyboards – letters, cijfers en symbolen – eindeloos horizontaal in het scherm kunt roteren. Door langer op een van de ingevoerde woorden te drukken verschijnt een  extra schermpje in het display waarmee je makkelijk precies naar een letter van een woord kunt navigeren.

Talk en Standby
Op de website vermeldt Sony Ericsson een “talktijd”van tussen de 3,5 en 4 uur afhankelijk van het netwerk. De standbytijd schat Sony Ericsson op 285 tot 360 uur. Dat is uiteraard zonder gebruik te maken van een WLAN netwerk, dat afhankelijk van de verbinding snel meer van de accu vergt. De accu van de X10 Mini heeft een capaciteit van 950 mAh, en kan overigens niet zelf vervangen worden – dat is een onpraktische “noviteit” die Apple met de iPhone geïntroduceerd heeft en waarvan ik hoop dat het geen trend zal worden.

In de praktijk blijkt – ook met WiFi aan – de standby tijd van de X10 mini mee te vallen. Dat is ongetwijfeld mede te danken aan het veel kleinere display en de tragere processor. In de praktijk lijkt het toestel zelfs iets langer standby te zijn dan z´n grote broer de X10 (met 1500mAh accu). Uiteraard afhankelijk van het gebruik houdt de X10 mini het van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat goed vol, en anders is ook hier de mini-USB kabel een uitkomst voor autolader of PC.

Vergelijking met de X10
De X10 mini één op één vergelijken met wat hier nu al ’n paar keer “z’n grote broer” is genoemd, lijkt niet zo heel zinvol. Van de X10 is de processor sneller, het display veel groter, leesbaarder en voorzien van qwerty softkeyboard; de camera is veel beter, de instellingsmogelijkheden uitgebreider, het meegeleverde geheugen met 8GB vier keer groter, en de Marketplace biedt door het betere display ook meer applicaties, die zonder uitzondering een stuk aangenamer ogen dan op het kleine en beperkte display van de mini. De X10 is echter ook heel wat duurder, forser, zwaarder en in de praktijk misschien zelfs net wat minder lang standby, al belooft Sony Ericsson dat een software-update daar nog deze maand flink verbetering in zal brengen. Bovendien mist de X10 een FM-ontvanger – voor wie dat “het verschil maakt”.

Prestatie
Sony Ericsson vermeldt trots dat de X10 mini in mei van dit jaar werd onderscheiden met een Red Dot Award, een prestigieuze Duitse designprijs waarnaar ontwerpers en fabrikanten uit maar liefst 57 landen meedingen. Sony Ericsson sleepte in deze zware competitie al eerder prijzen in de wacht, maar het blijft natuurlijk een belangrijke erkenning voor het design. Is het toestel afgezien daarvan ook goed bruikbaar als smartphone?

Heel eerlijk gezegd: niet echt. De leesbaarheid van het display is voor de echte smartphone-user helaas wat te beperkt. De letters van websites, emails of twitterberichten worden weliswaar leesbaar weergegeven, maar niet scherp genoeg voor intensief gebruik. Het is een euvel dat met de keuze voor een wat hogere resolutie voorkomen had kunnen worden. Het invoeren van tekst is ouderwets omslachtig, hoezeer de ontwerpers van de interface ook hun best gedaan hebben om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Alles went natuurlijk, maar de X10 mini biedt gewoon niet wat een qwerty keyboard (in welke vorm dan ook) kan. Wat dat betreft is het wachten nog op de Sony Ericsson X10 mini pro, met het uitschuifbare toetsenbord.

Anderzijds beschikt de X10 mini met Android wel over een volwaardig platform met (bijna) alle applicaties en gemakken van dien, en biedt het toestel toegang tot internet en e-mail, en bovendien tal van praktische functies als WiFi, Bluetooth, GPS, 5MP camera, muziek, et cetera. Er kan dus ook niet beweerd worden dat het géén smartphone is… Wat is het dan?

De keuze blijft zoals altijd persoonlijk. Ben je werkelijk afhankelijk van internet en e-mail dan is de X10 mini geen serieuze optie, en zo wordt het toestel ook niet in de markt gezet – in de commercial zie je ook die jonge vrouw die zich ermee vermaakt terwijl ze op iemand wacht. Wil je je grotere smartphone thuis laten, maar kan of wil je de online communicatie toch niet loslaten, vormt de X10 mini een cute  en praktisch alternatief. En wil je ’n charmant vormgegeven, opvallend kleine mobiel om bereikbaar te zijn, waar mogelijk een leuke foto te maken en af en toe te mailen, twitteren of ’n website checken, dan is de X10 mini zonder meer bijzonder geschikt.

Waar de X10 zelf vooral gezien kan worden als serieuze zakenpartner, lijkt de X10 mini meer een vriendje – en geen knullig vriendje, maar eentje die echt veel in huis heeft. Maar de fun factor is beduidend hoger dan z´n business capaciteiten, ook al hoeft de X10 mini zich zeker niet te schamen voor z’n uitrusting, z’n platform en de daarbij behorende applicaties.

De prijs
En dan: de prijs. In de losse verkoop kost de X10 mini los momenteel rond de 250 euro. Dat is bepaald niet veel, en een bedrag waarmee Sony Ericsson het Android platform op prepaid niveau brengt, maar dan zonder veel op kwaliteit in te leveren. In alle redelijkheid kan je voor zo’n prijs de tekortkomingen van het toestel voor lief nemen.

 

Comments are closed.