Windows Phone 7

Door: Marc Wielaert op 31 januari 2011. Onderwerp: Essay, WP7 
Tags: , , , , , , , ,
Home  

Inmiddels is hier vaak genoeg gewaarschuwd dat je met Windows Phone 7 in Nederland nog niet van alle services en diensten (zoals Marketplace en Xbox Live) gebruik kunt maken, en dat de functionaliteit van ieder toestel op dat nieuwe platform hier dus nog beperkt is. Toch was ik nieuwsgierig naar wat je met Windows Phone 7 kunt en hoe het nieuwe mobiele OS in feite werkt. Na een week ermee werken ben ik veel enthousiaster dan ik verwachtte.

Twee dingen vooraf.
1. Ik vind het vreemd dat Microsoft er niet voor gekozen heeft om de huidige Marketplace breder toegankelijk te maken. Na veel kritiek op de vorige versie (toen voor Windows Mobile 6.5) is februari vorig jaar besloten dat andere landen via World View van elkaars Marketplace gebruik konden maken. Zo kon je zelf kiezen voor applicaties in het Engels of een andere taal die je beheerst. Jammer dat deze oplossing niet vastgehouden is.

2. Ik weet van de workaround hoe je hier in Nederland alsnog (deels) gebruik kan maken van wat Marketplace te bieden heeft. Feitelijk hoef je alleen het ‘thuisland’ van je (nieuwe) Windows Live account op ‘Amerika’ in te stellen om toegang te krijgen tot de (gratis) applicaties. Dat heb ik voor dit artikel bewust nog even niet gedaan, omdat ik wilde zien wat Windows Phone 7 te bieden heeft zoals je het hier momenteel koopt. En dan niet vanuit het oogpunt: wat kan het niet, maar juist: wat kan ik ermee, en hoe werkt het in de praktijk?

Eerste ervaring
Nadat je je telefoon met Windows Phone 7 hebt opgestart, zie je de inmiddels bekende vierkante “tegels” met de diverse functies van het toestel: een voor People, voor Messaging, Internet Explorer, Games, Calender, Pictures, Music & Videos en dergelijke. Het zijn er aardig wat, maar in het begin oogt het wat kaal. De Games optie is direct gekoppeld aan de Marketplace en daar kan je dus nog geen gebruik van maken. Zo kan je ook nog geen muziek of films aanschaffen. Maar als gebruiker blijk je zonder Marketplace toch een heel eind te komen – veel verder dan ik had verwacht.

Aan de rechterzijde van het display wordt een balk van ongeveer een centimeter gereserveerd om bovenin een pijltje te tonen dat naar rechts wijst. Dat vind ik eigenlijk zonde van de kostbare displayruimte, maar zo wordt duidelijk gemaakt dat je een extra scherm kunt openen. Van mij mag die pijl in een volgende versie boven ´n tegel verwerkt worden om de schermgrootte optimaal te benutten.

In het daaropvolgende display – dus “vegend” naar rechts – zie je alle verschillende applicaties alfabetisch gerangschikt in een verticale reeks kleine iconen, zo’n twintig in totaal, met de algemeen bekende menuopties. Er is in Windows Phone 7 geen derde homescreen, maar het zou me niet verbazen als die in een volgende versie beschikbaar komt – het fenomeen van meerdere homescreens is té sterk ingeburgerd om er geen gebruik van te maken.

Zo kan je ook vanuit het beginscherm niet “naar links”, en ook dat zou bij een volgende versie kunnen veranderen, voor welke praktische toepassing dan ook. Als je slechts twee homescreens tot je beschikking hebt lijkt het onvermijdelijk dat die na verloop van tijd dichtgroeien met nieuwe apps, accounts en dergelijke.

Synchroniseren contactpersonen & agenda
Mijn eerste zorg was: hoe krijg ik al m’n contactpersonen in de telefoon? Synchroniseren kan niet meer via de methode zoals we die van het oude Windows Mobile kennen, met ActiveSync. Dat is op zich goed nieuws, want ActiveSync werkte niet altijd zonder problemen. Wat je nu moet hebben om de data in je Outlook te synchroniseren, is Exchange Active Sync. Maar lang niet iedereen heeft toegang tot zo´n server, daarom is er een gratis oplossing bedacht via een Hotmail account en de Outlook Hotmail Connector.

De bedoeling is dat je in je Outlook een tweede account ziet voor Hotmail, zodat je daar al je contactpersonen en agendagegevens in kunt kopiëren (of verplaatsen). Dat laatste lijkt voor sommigen misschien wat primitief, maar het betekent in feite dat je ervoor kiest om je gegevens voor jezelf overal toegankelijk te maken (in “the cloud”). Zoals met een dure Exchange server, of zoals Google dat doet met Google Mail en natuurlijk ook voor Android: je kan overal bij je persoonlijke data.

Uiteindelijk bleek het downloaden van de aparte hotmailconnector niet nodig nadat ik het complete Windows Live Pakket geïnstalleerd had. Tot m’n verrassing vroeg Outlook me vervolgens of ik een hotmail account wilde toevoegen. Microsoft blijkt er dus onverwacht goed in geslaagd om een en ander naadloos met elkaar te integreren.

Wie toch wil weten hoe het werkt met de separate Outlook Hotmail Connector, zie dit (geleende) filmpje

Synchroniseren via Google & Facebook
Sinds ik ben overgestapt naar Android zitten al mijn contactgegevens bij Google in de inmiddels bekende “cloud”. Daarnaast heb ik de telefoon ook aangemeld op m’n Facebook account. Nog vóór ik bovenstaande methode met de Hotmail Connector wilde uittestten bleek de telefoon mijn contactpersonen al te hebben gesynchroniseerd – alweer ’n aangename verrassing.

Het systeem blijkt daarbij een voorkeur te hebben voor Facebook: de foto´s van de contactpersonen in de telefoon zijn hun eigen Facebook profielfoto´s, niet de foto´s die ik zelf aan mijn contacten in Gmail toevoegde. Sterker: dankzij Facebook heeft mijn telefoon opeens meer contactgegevens dan ooit.

Maar één kanttekening blijft: de agendagegevens in  Google worden niet standaard gesynchroniseerd. De oplossing die Microsoft biedt voor Outlook en Hotmail lijkt daarom alsnog noodzakelijk. Je kiest in de agendaweergave (en met “Beeld” in “Huidige weergave”) voor “alle afspraken” en kopieert vervolgens de agendapunten die je wilt naar de agenda van Hotmail. Je zet zo de gemaakte afspraken en verjaardagen e.d. in die “cloud”, en synchroniseert vanaf dan de afspraken die je in je telefoon invoert met Hotmail.
De afspraken vind je ook in de bewuste map terug in Outlook op je PC en/of laptop. Altijd beschikbaar, ook zonder Exchange Server. Het binnenhalen van je Google Mail gaat overigens probleemloos en je kunt twee verschillende accounts gebruiken: één van Gmail en één van Hotmail.

Edit: Naar aanleiding van een vroege reactie op dit artikel kan ik hier nog aan toevoegen dat het synchroniseren van de Google Agenda in Windows Phone 7 niet standaard aan staat. Dat kan je bij de Synchronisatie Instellingen echter handmatig aanvinken. Een merkwaardige standaardinstelling die aanvankelijk aan mijn aandacht ontsnapt is.

Edit 2: Door mijn focus op de accounts van Gmail en Hotmail is onderbelicht gebleven dat je de email ook op tal van andere manieren kunt installeren: Outlook Exchange, Outlook Web App, Yahoo! Mail en je eigen POP of IMAP emailaccount.

Tegels en applicaties
Op het eerste scherm van het homescreen kan je de tegels naar eigen inzicht sorteren. Standaard staat die om te telefoneren helemaal links bovenin, maar als je dat anders wilt is het zo geregeld: vastpakken door langer ingedrukt te houden en vervolgens op de gewenste plek laten landen. Onder die telefoontegel vind je niet veel meer dan de oproepgeschiedenis, een button voor voicemail, toetsenbord en een shortcut naar je telefoonboek. Via de menutoets rechts onderin kan je de geschiedenis verwijderen en nog wat instellingen aanpassen.

Omdat iedereen het eerste homescreen naar wens kan vormgeven is het misschien handiger even naar rechts te vegen, en te kijken naar alle standaardfuncties die op het toestel worden meegeleverd. Die zijn als gezegd alfabetisch geordend en daar kan je niets aan veranderen (waarom zou je ook), maar de lijst wordt naarmate je het toestel langer gebruikt natuurlijk wel steeds uitgebreider. Het is door een toepassing ingedrukt te houden wel mogelijk om deze op het eerst homescreen “vast te pinnen”. Alleen al daarom zal op den duur een extra homescreen (bijvoorbeeld aan de linkerkant van het eerste) vrijwel noodzakelijk blijken.

Veel van deze toepassingen in de alfabetische lijst met applicaties zijn min of meer standaard op iedere smartphone te vinden en zal ik verderop puntsgewijs nog even benoemen. Twee van de applicaties in die screen hangen sterk met elkaar samen en zijn officieel nog niet beschikbaar in Nederland: Marketplace en dus ook Games (Xbox Live). Zoals al eerder gemeld is daar wel een officieuze weg voor te bewandelen: dan heb je weliswaar toegang tot de Marketplace, maar dan kun je nog steeds geen games kopen. Daarvoor heb je een credticard mét factuuradres in het betreffende land nodig. Gratis games en applicaties kan je met die workaround wel downloaden.

Op het nieuwe Windows Phone 7 laat Microsoft met twee toepassingen in het bijzonder zien waar het toe in staat is: People, en Music & Video.

People & Facebook
Via de “People” tegel vind je niet alleen je contactpersonen, gesynchroniseerd via Gmail, Facebook en/of je Hotmail-account. Maar het biedt ook een slimme integratie van je contactpersonen en Facebook. Het zit zo ingenieus in elkaar dat het even duurt voor je door hebt wat het allemaal te bieden heeft. Hoe werkt het?

Als eerste zie je je hele lijst contactpersonen (“all”). Veeg je het scherm naar rechts, dan zie je een update wat je vrienden samen op Facebook hebben gemeld (“what’s new”) en nog ‘n stap verder zie je degenen met wie je het laatste telefonisch of per SMS contact had (“recent”).

Klik je op één van die contactpersonen, dan zie je eerst zijn of haar “profiel” met contactgegevens (telefoon, email en dergelijke). Een scherm verderop zie je de activiteiten van die persoon op Facebook, en wie er in zijn of haar timeline gereageerd heeft.

Hetzelfde geldt voor je complete lijst contactpersonen (“all”). Als je de gegevens van een van hen opvraagt (“profile”) kan je, mits je met elkaar bevriend bent, ook een update van zijn of haar activiteiten op Facebook opvragen (“what’s new”). Vanzelfsprekend kan je in dat deel van het menu ook zelf reageren, en vind je dat geraadpleegde contact ook weer bij “recent” terug.

Ik vond in de menu’s van Microsoft nog geen connectie met Twitter, en het zou gezien de populariteit van dat medium goed zijn als Microsoft ook daarvoor een eigen client zou bieden.  Je kunt in de Marketplace natuurlijk al wel diverse third-party Twitter apps vinden en ook de officiele Twitter applicatie is inmiddels beschikbaar en gratis te downloaden.

Zune software
Als je de volledige functionaliteit van de Windows Phone 7 wilt benutten, kan je niet om Zune heen. Sterker: er is geen andere manier om muziek en video met je telefoon te synchroniseren dan via dit omvangrijke softwarepakket. Zune komt voort uit de gelijknamige mediaplayer die deze kant van de Oceaan officieel nooit gehaald heeft. Daarom zal het voor veel gebruikers – inclusief mezelf – een nieuwe ervaring zijn om met Zune te werken.

Die ervaring is me bepaald niet tegengevallen, al is het eigenlijk jammer dat er geen andere manier is om – los van Zune – even snel wat foto’s of muziek van en naar je Windows Phone 7 te kopiëren.  Zune is voor Windows Phone 7 wat iTunes  is voor de Apple´s iPhone: een gesloten systeem. En dat heeft natuurlijk vooral te maken met de ambitie om zelf betaalde content te gaan aanbieden.

Om daarmee te beginnen: ook de via Zune beschikbare content blijkt nog altijd vrij beperkt. De Zune Marketplace is pas heel recent (oktober 2010) in Europa beschikbaar, met als bijzonderheid voor Nederland (en België) dat het hier mogelijk is om films te huren. Dat gaat inmiddels om zo’n tweehonderd oudere en nieuwe titels. Per film kan je eerst een trailer zien – in goede kwaliteit trouwens, al lukte het me niet altijd verbinding te krijgen met de server. Als je de film wilt huren moet je aangeven of je de film wilt zien op je PC of je telefoon. Betalen doe je met “Microsoft punten”, die je alleen per creditcard kunt aanschaffen. Per 400 punten betaal je €4,80 inclusief btw, en een vrij recente film als Inception huur je voor 410 punten.

In Frankrijk, Duitsland en Engeland kan je al veel uitgebreider gebruik maken van de Zune Marketplace: films huren, maar ook kopen, mp3’s downloaden of onbeperkt naar muziek luisteren via de Zune Pass. Jammer dat dat hier nog altijd niet mogelijk is en een gemiste kans van Microsoft, want Spotify is inmiddels een zeer bekend alternatief voor streaming muziek.

MP3 en foto’s
Natuurlijk kan je via Zune wel je eigen muziek op je Windows Phone 7 krijgen. Als je wilt importeert Zune al je muziek en is het eenvoudig om de bij je MP3’s behorende informatie (hoesafbeeldingen e.d.) op internet te vinden (al worden albums van Nederlandse artiesten zelden gevonden).  En over afbeeldingen gesproken, Zune indexeert – als je dat wilt – ook alle foto’s en video’s die al op je systeem staan.

Het eerste hoofdmenu linksboven is “Quickplay” genoemd, en daar vind je – opnieuw in de “tegels” die we van de telefoon al kennen – een speels vormgegeven overzicht van de op je systeem aanwezig media. Kies je daar voor muziek, dan verandert de achtergrond in een bureaublad met  de albumhoezen van je muziekcollectie.

Het tweede hoofdmenu is “Collectie”, met de voor zichzelf sprekende submenu’s Muziek, Video’s, Afbeeldingen en Podcasts. Het derde hoofdmenu is de hierboven al besproken Zune Marketplace met de films, desgewenst weer te geven op genre of zelfs op filmmaatschappij.

Omdat alle content zo visueel op het bureaublad van je PC of laptop wordt weergegeven doet Zune natuurlijk denken aan iTunes, maar ik het is geen imitatie, sterker: de interface is door Microsoft grafisch wat rijker ontworpen dan die van Apple en wordt door veel mensen als mooier ervaren. Maar omdat smaken nu eenmaal verschillen heeft het niet zoveel zin daar verder op in te gaan.

Als content manager vind ik het in ieder geval een prettig pakket, en als je iets aan content op je Windows Phone 7 te managen wil hebben kan je er eigenlijk nauwelijks omheen. Het zou erg fijn zijn als de Zune Marketplace ook in Nederland wat meer te bieden zou hebben dan alleen de verhuur van video’s, maar wellicht dat daar met de officiële Nederlandse introductie van de Windows Phone 7 – dus als ook op het toestel de Marketplace opent – nog verandering in komt. Het lijkt me van evident belang dat de complete functionaliteit ook hier beschikbaar komt.

Praktisch van Zune is nog de instelling om de Windows Phone 7 draadloos over WiFi te synchroniseren – dat werkt nadat je het toestel tien minuten aan de lader hebt hangen. Maar als gezegd is het jammer dat er geen andere manier is om muziek of video op je Windows Phone 7 te krijgen. Ik heb ’t zelfs nog via WeTransfer geprobeerd, maar omdat de Windows Phone 7 (nog?) geen flash ondersteunt was ook dat geen optie.

Terug naar de Windows Phone 7 zelf. Als de audio- en of videocontent eenmaal op je telefoon staat kom je via de tegel met Music & Video in het eigen Zune menu terecht. Daar zie je bij muziek weer wat je het laatst beluisterd hebt en een albumoverzicht van de muziek die je het laatste hebt toegevoegd. De interface is opvallend eenvoudig maar doeltreffend, en hetzelfde geldt voor video en podcasts.

Basisfuncties
Voor de volledigheid nog een kort overzicht van de andere voorgeïnstalleerde basisfuncties, die vrijwel allemaal in een zakelijk diapositief (dus wit op een zwarte achtergrond) zijn vormgegeven.

Alarms & Calculator
Dat zijn de eerste twee, zeer eenvoudige apps. De wekkerfunctie met de mogelijkheid om meerdere alarmen in te stellen, de rekenmachine is standaard als je het toestel verticaal houdt en biedt meer functies als je ‘m horizontaal houdt.
Calendar
Ook de kalenderfunctie spreekt voor zich. Je hebt ’n dag of een maandoverzicht, een weekoverzicht ontbreekt jammer genoeg. Als je in de agenda naar rechts veegt krijg je een handig overzicht van alle eerstvolgende afspraken.
Camera
Het uiterlijk van het cameramenu is bij de verschillende types van Windows Phone 7 gelijk, alleen door de verschillende producenten net even iets anders ingevuld. Het gaat in dit kader te ver om uitgebreid op de subtiele verschillen in te gaan. Voordeel is wel dat als je de camerabutton ingedrukt houdt, de camerafunctie direct start, ook als het toestel gelocked is.
Google Mail & Hotmail
Als je de mail hebt geconfigureerd zal je ook in deze lijst met applicaties snelkoppelingen naar je Google en Hotmail vinden. In beide clients kan je naar diverse weergaven “vegen”: alle mails, de ongelezen berichten en de urgente. Bij Google vind je nog de “flagged” mails als aparte categorie.
Internet Explorer
Dé browser van Microsoft. Hij is snel en ook hier met “pinch to zoom” snel te vergroten – zoals je al van tal van andere telefoons kent. In het menu kan je er voor kiezen om een pagina te delen (bijvoorbeeld via mail of Facebook), of de bewuste pagina aan het homescreen vast te maken: handig voor sites die je veel bezoekt. Ook kan je makkelijk alle geopende pagina’s in een snel overzicht op één pagina zien. Tussen de verschillende types Windows Phone 7 zijn wel wat verschillen in de favorieten die ze aanbieden, maar dat is allemaal aan je eigen wensen aan te passen. Nadeel is dat Microsoft heeft gekozen voor IE7 zonder HTML5 support.
Maps
Zoals je tegenwoordig mag verwachten biedt Windows Phone 7 ook navigatie via de kaarten van Bing Maps. Het toestel ondersteunt natuurlijk ook GPS, zodat navigatie mogelijk wordt met je Windows Phone 7
Messaging
Heel eenvoudig: de plek voor je SMS en MMS berichten.
Office
De Mobile Office app met One Note voor notities, Word, Excel en Powerpoint, en SharePoint, waarmee je documenten op de server van Microsoft plaatst (al moet je dan wel toegang tot die server hebben). Het is mogelijk om documenten op de telefoon te bewerken.
Pictures
Biedt vanzelfsprekend toegang tot je eigen foto’s, foto’s die je contactpersonen ergens hebben achtergelaten en tot de standaard achtergronden.
Settings
Dit menu heeft Microsoft onderverdeeld in twee screens: één voor de System applications en een voor de applications zelf. In het eerste bedien je instellingen als beltonen, thema’s, verbindingsinstellingen, emailaccounts, display, taal en dergelijke, bij de tweede vind je instellingsmogelijkheden voor onder andere de browser, maps, muziek, Office en foto’s.

Wat mist er
De insteek van dit artikel was zoals ik in de inleiding al schreef: wat kan ik ermee, en minder: wat niet. Toch zou ik ik nog ’n aantal dingen willen aanstippen die ik graag anders zou zien.

Natuurlijk wachten we op Nederlandstalige tekstvoorspelling, maar er is best vlot te typen met het keyboardje als je alle Engelstalige instellingen uitgeschakeld hebt. Ergerlijker is dat wanneer je een typefout maakt, niet even op de plek kan staan die correctie behoeft, maar direct het hele woord overnieuw moet invoeren. Een halszaak is het niet, maar dat lijkt me tamelijk eenvoudig aan te passen. Edit: het blijkt zelf heel makkelijk aan te passen door de vinger iets langer op het scherm gedrukt te houden op de plek die correctie behoeft. Tijdens de week dat ik met het toestel kon werken heb ik die eenvoudige mogelijkheid helaas niet zelf ontdekt, ik werd er in een reactie (hieronder) op gewezen.

Ook biedt de huidige Windows Phone 7 nog geen copy/paste. Ik heb het niet gemist, maar kan me voorstellen dat het voor sommigen echt een omissie is.En eerlijk gezegd geldt hetzelfde voor multitasking: apps starten opvallend snel op, maar draaien niet door in de achtergrond.

Zo kan ik me ook voorstellen dat je als gebruiker op den duur wat draaierig wordt van de manier waarop je als het ware door de verschillende menu’s “heenbladert”. Als je een applicatie opent vouw je als het ware een bladzijde om. Het ziet er op het eerste gezicht erg mooi uit, maar het lijkt me goed als je die vloeiende beweging óók zou kunnen aanpassen en de applicatie op een andere manier opent.

Als ik het toch heb over visuele aanpassingen: waarom kan je als gebruiker niet kiezen om de verschillende “tegels” afzonderlijk een eigen kleur te geven, of in te vullen met een afbeelding naar keuze? Waarom kan je als gebruiker sowieso niet kiezen voor kleinere tegels? Dan zou je op het homescreen in ieder geval al wat meer applicaties en toepassingen zien. Zeker handig zolang er geen extra – en zeer wenselijke – homescreens beschikbaar zijn.

Het is dus jammer dat er officieel nog altijd geen toegang is tot de Marketplace, maar dat is op zichzelf op te lossen. Wat me verbaast is dat ook bij de versie zoals je die op dit moment meekrijgt niet mogelijk is om filmpjes van YouTube te bekijken. Daar heb je een aparte viewer voor nodig, en die haal je uit de Marketplace. Dat kleine stukje software had toch op z’n minst wel meegeleverd kunnen worden? Ook had de keuze voor een wat meer eigentijdse browser die HTML5 ondersteunt daar uitkomst kunnen bieden.

Kritiek
Er is inmiddels wel de nodige kritiek op het uitblijven van updates sinds de Windows Phone 7 op de markt gekomen is. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is dat de Windows Phone 7 enorm veel dataverkeer gebruikt, waardoor gebruikers soms enorm over hun datalimiet heengaan.

De reden daarvan is niet helemaal duidelijk. Er is al gesuggereerd dat het samenhangt met een “third party app” (mogelijk Facebook) die continu verbinding zou maken. Het vermoeden bestaat dat het ook samenhangt met grote downloads uit de Marketplace die soms alleen via WiFi kunnen worden binnengehaald. Maar als die download gestart is en je even buiten bereik van je WLAN verbinding bent, wordt er naar 3G geschakeld – met alle gevolgen van dien.

Edit: aanvankelijk had ik begrepen dat Microsoft Facebook als mogelijke oorzaak genoemd zou hebben. Ik ben er (zie reacties) op gewezen dat dat niet het geval is. Overigens is het probleem zeker aanwezig, maar treedt het in wisselende mate op, zo leert enig surfwerk. Sommigen hebben er veel, anderen helemaal geen last van.

Edit2: Dezelfde dag dat dit ariktel online ging werd in de VS bekend dat Yahoo! Mail een van de oorzaken van het overmatige dataverbruik is. Het programma zou ongeveer 25 x meer data verbruiken dan andere mailclients. Het probleem is daarmee niet opgelost: ook mensen die géén Yahoo! Mail gebruiken klagen over massaal dataverbruik. Het einde van het probleem is dus nog niet in zicht.

Een ander kritiekpunt is dat je zoekresultaten in de Marketplace niet kan filteren: als je op bepaalde term zoekt krijg je direct alles: niet alleen apps, maar ook liedjes, albums en films. Er circuleren inmiddels geruchten dat Microsoft op 7 februari – vlak voor het Mobile World Congres in Barcelona – met de langverwachte update zal komen.

Drie toestellen
Op dit moment zijn er drie fabrikanten die in Nederland een Windows Phone 7 verkopen. Samsung heeft de Omnia 7, HTC de 7 Trophy en LG de Optimus 7. Hoewel de focus van dit artikel op het platform zelf ligt, lijkt het me toch goed de verschillen kort te behandelen.

Alledrie zijn het toestellen met grote touchscreens, die van de Samsung (Super Amoled) meet 4 inch, HTC (Super LCD) en LG (LCD) leveren beide een 3,8 inch display. De Omnia 7 van Samsung ondersteunt de meeste audioformaten. Alledrie hebben ze een 5MP camera, en de verschillen die de drie producenten in het platform hebben kunnen toepassen zijn marginaal.

Zo biedt Samsung de “Daily Briefing” applicatie met onder andere weer, nieuws en Twitter client (de laatste heb ik overigens niet aan de praat gekregen). HTC biedt HTC Hub met apps zoals YouTube, maar daar heb je weer toegang tot de Marketplace voor nodig. Verder biedt HTC nog de “Photo enhancer” om foto’s in te bewerken en een “Sound enhancer” voor diverse effecten bij het afspelen van audio of video. LG biedt op zijn beurt een “Panoramic Shot” om direct een panoramafoto te kunnen schieten, een “Play To” functie om draadloos video, muziek en foto’s te kunnen streamen van je telefoon naar bijvoorbeeld een TV of PC.

Wat de aanwezige buttons betreft:
HTC 7 Trophy spant de kroon met slechts de aan/uit knop, volumetoets en camerabutton. Je bedient het toestel verder met softbuttons. Er is geen klepje voor de microUSB ingang.
De LG Optimus 7 heeft afgezien van aan/uit knop, volume- en cameratoets nog een hardware toets onder de volle breedte van het display met drie toetsen voor back, home en search. De microUSB poort zit achter een plastic klepje.
Bij de Omnia 7 van Samsung is de homebutton een fysieke knop waarmee je het toestel óók uit de slaapstand kunt halen (handig) en anders dan bij de concurrenten zit de aan/uit knop niet bovenop, maar rechts van het display, zodat je het toestel ook makkelijk met je wijsvinger kunt “wekken”. Voor back en search koos Samsung voor softbuttons. De microUSB poort gaat schuil achter een schuifje.

Ook wat het uiterlijk betreft zijn de verschillen dus subtiel. De toestellen van HTC en Samsung zijn met 138 gram even zwaar, de LG is merkbaar zwaarder met  157 gram. De vormgeving van de HTC is opvallend basic met afgeronde hoeken, de LG is met wat meer verbeelding ontworpen met z´n stalen achterzijde, al zal niet iedereen gecharmeerd zijn van de brede button onder het display. De Samsung Omnia biedt (wat mij betreft) het meest aantrekkelijke design maar is dan ook het duurste toestel van de drie.

Conclusie
Je hebt nu zeer uitgebreid kunnen lezen over mijn eerste ervaringen met de Windows Phone 7. En – “before you jump to conclusions” – het is goed ze te lezen voor je hier van mij even een panklaar advies kunt verwachten of je nu wel of geen Windows Phone 7 moet kopen. Maar ik kan het in ieder geval zeker niet afraden.

Al eerder is hier door Cowboy Ron opgemerkt dat het platform opmerkelijk goed in elkaar steekt en een absolute verademing is in vergelijking met z’n voorgangers, waarover zelfs Microsoft’s topman Steve Ballmer geen goed woord over had.

Op basis van al het bovenstaande kan je zelf de conclusie trekken of het platform voldoende voor je te bieden heeft. Het is nog maar een kwestie van maanden (de tweede helft van 2011, volgens de laatste planning) voor de Marketplace officieel ook in Nederland de deuren opent. Tot die tijd is het niet zozeer behelpen, maar gewoon afwachten tot alle extra´s die dan beschikbaar komen. Wie dat geduld niet op wil brengen kan als al ´n paar keer vermeld terecht bij de officieuze workaround.

Deze eerste versie van Windows Phone 7 is vanzelfsprekend niet compleet en een aantal zaken is zeker voor verbetering vatbaar. De interface is met slechts twee homescreens wat beperkt, net als de aanpassingsmogelijkheden die het biedt. Copy/paste en Multitasking onbreken nog, maar ook dat lijkt ‘n kwestie van tijd.

Als volkomen nieuw OS werkt Windows Phone 7 opvallend goed en soepel, en doet het reikhalzend uitkijken naar de toekomstige updates. De integratie met Zune werkt uitstekend, al zullen velen het jammer vinden dat er nauwelijks een andere manier is om audio en video op het toestel te krijgen. Ik heb het werken met Zune echter eerder als een bonus dan als beperkend ervaren.

Last but not least: de standby tijd is opvallend goed voor een smartphone met zo’n groot display. Het hangt zoals altijd van het gebruik af, maar ik denk dat ik veilig kan stellen dat een Windows Phone 7 zo’n twee keer langer zonder opladen kan dan een gemiddeld toestel op Android.

 

 

Comments are closed.