Samsung zet vol in op de Galaxy S II

Door: Marc Wielaert op 14 februari 2011. Onderwerp: Uncategorized 
Home  

Samsung zet komend jaar vol in op de Samsung Galaxy S II. Tijdens een bijeenkomst in Barcelona die even goed bezocht als langdurig was, heeft Samsung zelfverzekerd gedemonstreerd waarom het bedrijf denkt dat iedere denkbare gebruiker – van jong tot oud, professioneel of voor ontspanning – uit zal kijken naar de opvolger van de zo succesvolle Galaxy S.

Hoewel het event samenviel met die de aankondiging van de plannen van 2011 van Sony Ericsson én die van Nokia, had Samsung niet bepaald te klagen over de aandacht. Ik gok dat er zo’n 1000 relaties en mediavertegenwoordigers aanwezig waren in het Palau Sant Jordi. Het auditorium opende zijn deuren om 18 uur, en ondanks de gebruikelijke “sprint naar de voorste rij” duurde het toch nog ‘n uur voor de presentatie begon met een opmerkelijk optreden van een een aantal strijkers én een aantal heren die muziek maakten met behulp van de Galaxy S en Tab.


Dat leek het begin van een avondvullend audiovisueel spektakel, maar het bleef daarna beperkt tot in de puntjes voorbereidde speeches, en niet te weinig ook. Het spits werd afgebeten door Samsung’s mobiele topman Shin die met veel enthousiasme en overigens voor een Koreaanse topman ongebruikelijk goed verstaanbaar Engels de Galaxy S II mocht introduceren.

Daarna volgde een reeks speeches aan de hand van videopresentaties van gebruikers zoals Samsung die zich voorstelt. Geen zelfgemaakte video’s van gebruikers natuurlijk, maar uitgebreide reclamespots met aandacht voor bijvoorbeeld een jonge mode-ontwerpster, een advocaat, een gepensioneerde dame en een jonge skater: professioneel en privegebruik, dwars door alle generaties heen, en het mag ook niet verbazen dat al deze verschillende personages zich op alle werelddelen bevonden: Samsung is global. Het motto: don’t contain yourself, wat zoveel betekent als “laat je gaan”, maar ook: “beperk jezelf niet”.

De presentatie was uiteraard buitengewoon professioneel in elkaar gezet. Aan de hand van de verschillende type gebruikers werden alle aspecten van het toestel belicht, waarbij Shin zo vriendelijk was om het geheel aan aspecten terug te brengen tot drie hoofdonderwerpen: scherm, snelheid, inhoud.

De Galaxy S II heeft een 4,3 inch Super AMOLEDPlus beeldscherm, en alleen een kniesoor zal erop letten dat Samsung in de kleine lettertjes opbiecht dat het eigenlijk een 4,27 inch scherm is. Super AMOLED kennen 10 miljoen gebruikers al van de Galaxy S, en “plus” staat erbij omdat de beeldkwaliteit nog verder verbeterd is.

Dankzij de nieuwe user interface is het toestel verder beter aan te passen aan je eigen wensen, en diverse “hubs” bieden toegang tot diverse soorten van informatie en ontspanning middels letterlijk miljoenen boeken en tijdschriften, en natuurlijk games en muziek. Omdat Samsung in de Galaxy S II – vanzelfsprekend – ook een dualcore processor toepast moet alles veel sneller en soepeler werken.

Dat laatste wordt natuurlijk vooral gedemonstreerd aan de hand van een filmpje van een jeugdige skater in China, die met zijn vrienden ook veel plezier beleeft aan zijn – je raadt het al – Galaxy S II. En hoewel met afstand het meest tuttige filmpje, laat Samsung met een oudere dame die ook opeens goed om weet te gaan met het toestel, zien dat het veel heeft geïnvesteerd in voice control.

Daarmee boort het bedrijf bewust een enorme markt aan. De eerder geportretteerde dynamische mode-ontwerpster, de jonge skater en gamer, of de kille advocaat (die met z’n Galaxy S II verraadt dat hij ook een zwak voor zwerfkatjes heeft…) – die doelgroepen zijn natuurlijk allang benaderd. Maar dat geldt niet voor de pensionada die dankzij de Galaxy S II ook met haar kleindochter kan videobellen. Uiteraard biedt een verbeterd voicecontrol ook mogelijkheden in de auto.

Natuurlijk biedt de Galaxy S II ook de nodige hubs naar de populaire social media, en in het kader van het delen van persoonlijke gegevens heeft Samsung tijdens de presentatie driedubbel onderstreept dat het zich intens heeft geconcentreerd op de privacy van de persoonlijke data en mail. Al eerder, maar met name bij dat onderwerp kwamen diverse topfiguren van de met Samsung samenwerkende partners aan het woord. En het is goed dat Samsung benadrukt dat je ook met een Android toestel veilig zaken kan doen, maar het enthousiasme in de zaal werd er ondertussen niet groter van.

En net op het moment dat iedereen opgelucht adem haalde dat de indruk werd gewekt dat presentatie zou worden afgesloten, werd dan gespeeld onverwacht (“dit gebeurde niet tijdens de repetitie!”) nog even de nieuwe Galaxy Tab 10.1 gepresenteerd – een aardig aantal aanwezigen had de moed inmiddels opgegeven, al was het toestel al “gelekt”.

Dat leidde op zich tot een enthousiast onthaal, maar waar Samsung dan vervolgens nog de moed vandaan haalt om de topman van accessoire-leverancier Belkin het podium te geven is me een raadsel. Pas daarna kwamen de feitelijke specs van de nieuwe Galaxy Tab 10.1 aan bod, maar iedereen zat er inmiddels flink doorheen, en Samsung wekt zo onwillekeurig de indruk dat het zelf ook wat minder geïnteresseerd is in dit product.

De specificaties worden er vervolgens in een flink tempo doorheen gejast. Jammer, want de Galaxy Tab 10.1 heeft behoorlijk wat in huis, zoals je in de foto’s hieronder kunt zien.

Na afloop krijgt iedereen nog ‘n boekje mee met daarin alle specificaties en afbeeldingen van: de Galaxy S II – ook in dat drukwerk geen woord over de Galaxy Tab 10.1. Zo lijkt het er alweer op dat Samsung de nieuwe Tab een beetje als bijproduct ziet. De focus gaat dit jaar in ieder geval volledig uit naar de nieuwste mobiele telefoon, hoe belangrijk ze de overweldigende opkomst van het tablet ook zeggen te vinden.

Hopelijk binnenkort ook wat meer info over de Galaxy Tab 10.1. Samsung was erg trots op de ranke maten (8.94mm) en het lichtgewicht van de Galaxy S II. Do more with less was het devies. Voor deze presentatie ging dat helaas niet op.

Comments are closed.