Review: HTC Incredible S

Door: Marc Wielaert op 7 maart 2011. Onderwerp: HTC, Review 
Tags: ,
Home  

Dankzij de naam zijn de verwachtingen van HTC’s Incredible S hooggespannen. De Desire deed als vanzelfsprekend naar het toestel verlangen, de Desire HD deed dat met die toevoeging nog wat sterker. Maar wat er nu zo “onvoorstelbaar” is aan de HTC Incredible S? Na een kleine week ben ik er nog steeds niet achter. Maar: het is een fijn toestel.

Anders dan bij de HTC Desire HD roept de Incredible S niet op tot een uitgebreide, gedetailleerde uiteenzetting van m’n ervaringen. HTC maakt met de Incredible S dan ook geen enorme sprongen voorwaarts – maar je kan ook niet echt spreken van een achteruitgang. Eerlijk gezegd word ik door de marketing van deze nieuwe Taiwanese Android smartphone op het verkeerde been gezet: ongelooflijk? Hoezo ongelooflijk? De Incredible S kan vrijwel niets wat de Desire HD niet ook kan. En toch springen de subtiele verschillen tussen de toestellen in het oog.

Afwijkende behuizing
Om met het meest opvallende te beginnen: de behuizing. De back cover van de Incredible S bestaat in zijn geheel uit een rubberachtig materiaal en is vormgegeven als een soort uitvergrote simkaart. Waar die uitsparing van de rechteronderhoek toe dient is onduidelijk, maar het geeft het toestel een eigen karakter. Misschien is het dan ook gewoon niet meer dan dat: weer eens wat anders. Onder die rubberachtige klep zijn – zoals bij vrijwel alle smarthones – accu, simkaart en microSD slot te vinden.

De behuizing van de Incredible S is zo ook wat efficiënter dan die van zijn fameuze broer. De Desire HD heeft een vrijwel volledig aluminium body met aan de onder- en zijkant van het toestel wat rubberachtige klepjes waarachter (aan de zijkant) de accu, en (aan de onderkant) simkaart en microSD schuilgaan. Er zijn vooral in het begin wat klachten geweest over die klepjes, omdat die nogal makkelijk van hun plek zouden schuiven. Daar heb ik geen last van gehad, maar als je het toestel in een strakke broek vervoert is het niet ondenkbaar. Zo voelt de Desire HD dankzij het materiaal wel heel wat massiever en robuuster aan, maar is de Incredible S wat dunner en vooral lichter, en ligt hij door het materiaal van de achterklep steviger in de hand. Beide toestellen hebben geen hardware buttons meer om het toestel mee te bedienen – er zijn nog maar twee buttons, één voor aan en uit, en één voor hard en zacht.

De verschillen aan de buitenkant zijn niet gering: de Incredible S is bijna 30 (!) gram lichter dan z’n grote broer. Hij is 0,1 mm dunner, 3 mm korter en 4 mm smaller dan de Desire HD. De omvang heeft natuurlijk allemaal te maken met het kleinere display van de Incredible S, die met 4 inch minder behuizing nodig heeft dan het riante 4,3 inch display van de Desire HD vereist. Maar hoewel ik echt een fan ben van dat luxueus grote display, heb ik die 0,3 inch in de praktijk met de Incredible S eigenlijk niet opvallend gemist.

Verder zit de aan/uit toets rechtsbovenop het toestel (bij de Desire HD is dat links), en heeft iemand de wijsheid gehad om de ingang voor de minijack bovenin het toestel te verwerken, in plaats van onderin zoals bij de Desire HD. De microUSB ingang is bij de Incredible S aan de zijkant verstopt, in plaats van onderop. Bij de Incredible S is deze ingang opnieuw niet afgedekt. De camera zit bij de Desire HD nog keurig middenbovenin het toestel, terwijl die bij de Incredible S links bovenin verwerkt is.

Specificaties: weinig verschilen
Afgezien van de bovengenoemde verschillen lijken er geen grote afwijkingen in de hardware specificaties. Het Android OS is (nog) hetzelfde (2.2.1, zal later dit jaar worden geupgrade naar “Gingerbread” 2.3), de processor heeft dezelfde snelheid (1GHz), het display is kleiner maar van hetzelfde type (WVGA super LCD) de camera biedt 8MP en het toestel ondersteunt ook video in 720p HD. Beide toestellen hebben dezelfde sensoren (zoals G-Sensor, digitaal kompas, nabijheidssensor en lichtsensor), Bluetooth, Wifi, en noem het allemaal maar op.

De Desire HD wordt nog geleverd met een microSD kaart, terwijl je die apart zal moeten kopen als je kiest voor de Incredible S. Die heeft dan ook 50% meer opslaggeheugen: 1,5GB, maar dat is in de praktijk al snel veel te weinig. Het RAM geheugen is met 768MB weer hetzelfde. Beide toestellen zijn (uiteraard) weer voorzien van het onvolprezen HTC Sense en zien er dus ook wat het menu betreft exact hetzelfde uit. Zo zijn er dus weinig spectaculaire verschillen te ontdekken. Wie van kleine lettertjes houdt leest onderop de accu dat de Incredible S meer power biedt: 1450 mAh, waar de Desire HD het het met 1230 mAh moet zien te doen, en dat mét een snellere processor én een groter display!

Snelheid
Toch heb ik wel eens het idee gekregen dat de Desire HD in de praktijk z’n werk wat sneller doet. Ik merkte soms dat het iets langer duurde voor het homescreen weer in beeld kwam nadat ik een applicatie had afgesloten. Een simpele benchmark tester als het gratis Quadrant Standard bevestigt de indruk: de HD scoort per testrun sneller tot boven de 1750, waar de Incredible S niet verder komt dan 1525. Een andere gratis benchmark, NeoCore, meet met hoeveel frames per seconde een filmpje afgespeeld kan worden. Daar scoort de Desire HD opnieuw hoger (58.8fps) dan de Incredibe S (56,6fps), maar je video zal er met 2,2fps minder echt niet slechter uitzien. Resultaten als deze zeggen zeker niet alles, maar geven wel aan dat de Incredible ook op dat punt niet wat je zegt “ongelooflijk” is.

Wat inmiddels wel vreemd overkomt is dat HTC met dit tijdens het MWC gepresenteerde toestel niet al direct meegaat in de nieuwste hype van de dualcore processor. De dualcore komt er natuurlijk wel bij HTC (in de HTC Pyramide), maar de niet aflatende “need for speed” lijkt al een enorme aantrekkingskracht op de high-end consument te hebben, die de dualcore processor al op voorhand tot de nieuwe standaard verheven heeft. Zo bezien begint de Incredible S met een achterstand die in dit marktsegment lastig in te halen is. Hoewel HTC start met een adviesprijs van 519 euro en daarmee al niet meteen de hoofdprijs vraagt, lijkt het aannemelijk dat het toestel vlot in prijs zal zakken wil HTC er nog veel van omzetten.

Conclusie
Het is een wat ongebruikelijk korte review geworden, maar veel meer valt er eigenlijk niet over te zeggen, behalve dan dat de Incredible S me toch niet tegengevallen is. Wat snelheid betreft is hij iets trager dan de Desire HD, maar het verschil is in gebruik eigenlijk marginaal. Dat geldt niet voor de omvang. Natuurlijk lever je behoorlijk in op de zo aantrekkelijke displaygrootte, maar 4 inch is nog altijd een mooi formaat, en waar ik de Desire HD niet snel in mijn broekzak zou vervoeren durf ik dat met de Incredible S makkelijk aan, vanwege de omvang en vanwege het gewichtsverschil.

Met de zowat 30 gram meer van de Desire HD heb je voor je gevoel natuurlijk snel “meer toestel” bij je – het robuuste gevoel ervan ervaar ook ik als positief, maar in omvang is het toestel nu eenmaal iets forser – lomper zo je wilt – dan de Incredible S. En hoewel sommigen het als “plastic” zullen ervaren is er zeker wat te zeggen voor de keuze van dat rubberachtige “antislip” materiaal voor de achterkant van de Incredible S, al zou het me niet verbazen als veel consumenten de wenkbrauwen fronsen bij de afwijkende, asymetrische vormgeving ervan.

Tot slot: die S van Incredible S – waar staat die voor? Is het een knipoog naar het enorme succesnummer van de grote Koreaanse concurrent? Bij de Galaxy S verwijst de letter nog naar het Super Amoled display, maar daar beschikt de Incredible S niet over. Wat is die S dan wel? Door het ontbreken van de dualcore processor circuleert de grap al dat hij voor “Slow” staat, maar die grap gaat natuurlijk pas op als de dualcore processor niet meer uit de schappen weg te denken is, en zover is het nog niet. De HTC Incredible S is dus zeker niet ongelooflijk, maar gewoon: voorstelbaar goed. Niet meer, maar ook niet minder.

Comments are closed.