Review: LG 2x Speed

Door: Marc Wielaert op 29 maart 2011. Onderwerp: LG, Review 
Tags: , , , ,
Home  

Na een aantal zeer succesvolle toestellen in 2006 en 2007 – zoals de LG Chocolate en Shine – is het Koreaanse bedrijf er lang niet meer in geslaagd de aandacht van het massapubliek op zich te vestigen. Tot het dit jaar onverwacht met grof geschut komt: LG presteert het om als eerste een Android smartphone met dual-core processor op de markt te brengen. Is de LG 2X Speed een toestel waarmee LG zijn reputatie overstijgt?

Look & Feel
In deze uitgebreide review leg ik de LG 2X Speed eerst naast twee wat oudere, maar nog altijd populaire Android touchscreen concurrenten: de Samsung Galaxy S en de HTC Desire HD. Met name wat betreft omvang en gewicht kan de vergelijking handig zijn je keuze te bepalen, temeer daar de LG 2X Speed vrijwel exact tussen beide modellen in past.

Om te beginnen de omvang van het toestel. Dat de nieuwe LG smartphone officieel 139 gram weegt, zegt meer als je weet dat hij zwaarder is dan de Galaxy S (van 118 gram), maar lichter dan de Desire HD (164 gram). De 2X Speed zit daar – 21 gram meer enerzijds, 25 gram minder anderzijds – dus vrij precies tussenin.

Dat geldt ook voor de dikte: met afgerond 11mm is LG’s 2X Speed 1mm dikker dan de Galaxy S, maar 1mm dunner dan de Desire HD. De LG 2X Speed is met 63mm het smalste toestel van de drie, en met 124mm het langste. Daarbij is het verschil met de Desire HD het grootst: die is een halve centimeter breder, maar dat spreekt vanzelf omdat deze een groter display biedt van 4.3 inch.

LG levert de 2X Speed met 8GB intern geheugen en ziet daarom af van het meeleveren van een extra microSD. Er is wel een slot voor, waarbij je een microSD tot 32GB kunt gebruiken. De Galaxy S levert ook 8GB aan intern geheugenruimte (ook met microSD slot), al zijn er ook versies met 16GB op de markt verschenen. Het interne geheugen van de HTC Desire HD is beperkt tot 1,5GB, vanzelfsprekend uitbreidbaar met microSD.

De resolutie is bij alle drie de toestellen gelijk met 480×800 pixels. De schermtypes verschillen wel. De Desire HD heeft een LCD display, de Galaxy S het veelgeroemde Super AMOLED en de LG 2x Speed een TFT display (ips-LCD om precies te zijn). Daarover verderop meer.

De materiaalkeuze van de drie toestellen verschilt wezenlijk. De HTC Desire HD voelt dankzij de vrijwel volledig aluminium behuizing altijd zowel opvallend glad als fris aan, maar is ongevoelig voor vingerafdrukken. De Galaxy S heeft een glanzende plastic achterkant die door z´n weerstand op de huid veel stroever in de hand ligt, maar tegelijkertijd een magneet voor vingerafdrukken is.

LG heeft opvallend genoeg daar ook kans gezien er tussenin te zitten. De rubberachtige achterkant ligt altijd warm en stevig in de hand, maar laat nauwelijks ‘n vingerafdruk achter. Ook niet op de strook van geborsteld RVS met het Google logo erin gegraveerd, dat midden op de achterklep eindigt in de camera.

Verder zijn het alle drie zogenaamde monoblocks met een minimum aan hardware toetsen. De LG 2X Speed en de HTC Desire HD hebben er even weinig: een toets voor aan en uit, en nog een voor hard en zacht, hoewel LG de 2X Speed van twee aparte volumetoetsjes voorzag.

De aan/uit toets van de 2X Speed zit rechts boven het display, wat ik wat praktischer vind dan de plek linksboven bij de Desire HD. De Galaxy S heeft deze button aan de linker zijkant van het toestel – het is maar wat je prettiger vindt. De vier softbuttons onder het display hebben we natuurlijk ook al eens eerder gezien, zoals bij de HTC Desire HD.

Dualcore processor
In de marketing – tot aan de naam van het product aan toe – wordt de nadruk gelegd op het feit dat dit de eerste smartphone is die over een dualcore processor beschikt. In andere landen heet het toestel eenvoudigweg LG 2X.

Ik ben zeker onder de indruk van de snelheid waarmee dit toestel apps ophaalt, installeert en start, maar na een paar vergelijkende tests lijken de verschillen niet altijd zo enorm als je zou verwachten. Zo blijkt bijvoorbeeld het starten van een bekende game als Angry Birds wel sneller te gaan op de LG 2X Speed dan op de Desire HD of de Galaxy S, maar het scheelt al met al niet zoveel en een dergelijk verschil lijkt in het dagelijks gebruik verwaarloosbaar. Maar toch draait het Android platform als een zonnetje op de 2X Speed.

Daarom raakte ik benieuwd naar de verschillen die een bekende benchmark tester als Quadrant Standard zou aantonen, en daar gebeurt iets vreemds. Het blijkt namelijk dat de LG 2X Speed die test als traagste van de drie doorloopt – en dat gaat dan echt om seconden verschil – maar toch met afstand de hoogste score krijgt. Blijkbaar weegt de vertraging die het toestel tijdens een deel van de test oploopt (“I/O database writes”) niet zo zwaar als je zou verwachten.

Benchmarks
Voor de zekerheid heb ik vervolgens maar eens een blik benchmark testers opengetrokken: CaffeineMark, BenchmarkPi, Neocore en Nenamark1. Ze zijn allemaal gratis in de Market te downloaden zodat je ook je eigen Android toestel eens tegen onderstaande resultaten kunt afzetten. Hieronder staan de hoogste scores van vele van testruns van de CPU (de processor) en de GPU (Graphical Processing Unit, verantwoordelijk voor je beeld). Hieronder zie je goud, zilver en brons per benchmark test.

CaffeineMark (CPU)
1. LG 2x Speed: 7238
2. Samsung Galaxy S: 5980
3 . HTC Desire HD: 5865

BenchmarkPi (CPU, lager is beter)
1. LG 2x Speed: 558
2. HTC Desire HD: 1064
3. Samsung Galaxy S: 1315

Neocore (GPU)
1. LG 2x Speed: 78.8
2. HTC Desire HD: 58.3
3. Samsung Galaxy S: 55.7

Nenamark1 (GPU)
1. LG 2x Speed: 54.3
2. Samsung Galaxy S: 50.5
3. HTC Desire HD: 33.8

Quadrant Standard (CPU & GPU)
1. LG 2x Speed: 2643
2. HTC Desire HD: 1849
3. Samsung Galaxy S: 1182

And the winner is…
Het feit dat de LG 2X Speed zijn naam eer aandoet blijkt dus uit alle vijf de tests: het toestel neemt bij allemaal met gemak afstand van zijn belangrijke concurrenten en staat met vijf gouden plakken glimmend bovenop het erepodium. Over het algemeen lijkt de HTC Desire HD met z’n enkelvoudige processor een goede tweede, maar aan de onderlinge verschillen kan je goed zien dat de dualcore processor zijn vruchten afwerpt. Bovendien eist Samsung met de Galaxy S twee van de vijf zilveren medailles op, ook geen slechte score!

Hierbij kan bovendien nog worden opgemerkt dat de LG 2X Speed nog niet één update heeft gehad, en dat wie ‘m aanschaft ook nog mag uitkijken naar de update naar Android 2.3 – waarmee opnieuw snelheidswinst geboekt zal worden. Hoe groot die zijn zal is niet te zeggen, maar gezien de ervaring met eerdere upgrades van het Android platform mag je aannemen dat de verbetering bij de LG 2X Speed imposant zal blijken.

Om de snelheid van het toestel nog op een andere manier te testen heb ik me nog kort in wat games verdiept. Op het testexemplaar van de LG 2X Speed vond ik in het mapje “Standaard Applicaties” twee games, één vechtgame met Spiderman (Spider Man HD) en een racegame met Shrek achter het stuur (Shrek Karting HD). Ik heb ze allebei geïnstalleerd, er even mee gespeeld en ze werkten buitengewoon vloeiend en zonder enige hapering. Zelf ben ik bepaald geen fanatieke gamer, maar ik neem aan dat iedereen die dat wel is zeker tevreden zal zijn met de LG 2X Speed als game console.

Display
Het display is met 4 inch net zo groot als dat van de Galaxy S. Het is al eerder vermeld dat de Desire HD met maar liefst 4,3 inch het grootste beeldscherm heeft, maar dat heeft niet de beste weergave – de kleuren ogen in feite nogal vaal (“te vaak gewassen”) ten opzichte van de andere twee toestellen. Maar dat is vooral als je ze direct naast elkaar houdt: het betekent zeker niet dat het display van de Desire HD minder bruikbaar zou zijn. Het effect is bijzonder lastig op foto vast te leggen, maar die hieronder geeft een indruk van wat ik waarneem.

De Galaxy S heeft een prima reputatie met het Super AMOLED scherm, maar de kleuren zijn sterk “oververzadigd” – vandaar ook het opvallende verschil met de Desire HD. Je merkt dat als je foto’s van het toestel op het scherm van je computer ziet: de kleurenrijkdom die je op de telefoon zag blijkt dan plotseling toch wat minder indrukwekkend en je zal de foto´s zelfs nog wel een beetje willen nabewerken. Ook puur wit – zoals bijvoorbeeld op Google of een bekende applicatie als Nu.nl – heeft op de Galaxy S een wat blauwige gloed.

De LG 2X Speed zit opnieuw tussen beide bovengenoemde toestellen in. Het display geeft de kleuren natuurgetrouw weer, zonder aan diepte te verliezen. Ook de foto’s die je met de LG 2X Speed maakt zien er op het toestel vaak hetzelfde uit als op de monitor van je PC, wat overigens niet wil zeggen dat ze perfect zijn.

Interface
Wat me aan de interface direct opviel is het plezierige soft keyboard, met een lay-out die sterk aan dat van de iPhone herinnert. De ruimte tussen de toetsen is groot genoeg om je zelden te “vertypen” – iets dat me bij de wat grotere toetsweergave van de HTC Desire HD nog altijd te vaak gebeurt. Het keyboard van de LG oogt veel rustiger, omdat het gewoon de letters laat zien, en niet ook nog per letter wat er op diezelfde plek voor teken verschijnt als je via een bepaalde toets van weergave switcht.

Verder heeft LG met zichtbaar plezier leentjebuur gespeeld bij z’n grote Koreaanse collega. Zo zijn er ook bij deze Android smartphone vier iconen (telefoon, contacten, berichten en applicaties) onderin het display vastgezet – een trucje dat Samsung zelf al eens afkeek van Apple. Het is een briljante lay-out en daarvoor geldt maar weer eens: beter goed geleend dan slecht bedacht.

Bovendien beschikt de LG 2X Speed net als de Samsung Galaxy S over een pulldown menu in het homescreen, waar je sneltoetsen vindt voor het in- en uitschakelen van geluid, WiFi, Bluetooth, GPS en het automatisch draaien van het scherm. Daar heeft LG dan nog wel de muziekplayer onder gehangen, wat in de praktijk erg handig werkt. In de instellingen van de muziekplayer kan je dat laatste uitzetten als je wilt, maar ik zou niet weten waarom, want het zit niet in de weg. Bij de HTC Desire HD én de Galaxy S zie je de musicplayer trouwens ook in de “notificatiebalk”, maar alleen als je muziek afspeelt.

De LG 2X Speed heeft zeven homescreens, zoals we inmiddels van tal van Android toestellen gewend zijn: ruimte genoeg voor apps en widgets. Apps die je zelf downloadt worden niet tussen de standaard apps geplaatst, maar in een apart mapje onderaan, waar ze in chronologische volgorde worden weergegeven – dus niet alfabetisch. Nieuwe downloads geeft de LG weer met een N in het icoon. Terzijde: de foto hieronder is kort na een herinstallatie van alle apps gemaakt, zodat ze alsnog vrijwel alfabetisch gerangschikt zijn en bijna allemaal nog een “N” vertonen.

Verder zijn er weer tal van eigen widgets, achtergrondbeelden en live achtergronden te vinden in het toestel. Erg mooi is de live achtergrond met “bewegende luchtbellen”, hoewel die wel onrustig snel omhoog schieten. Er zijn ook twee opvallend seizoensgebonden live achtergronden bij: een rond Kerst met sneeuwvlokken, en een voor  de jaarwisseling – beide doen erg goedkoop aan. De live achtergrond met een loodgrijze lucht en regendruppels die van je scherm afdruipen is daarentegen levensecht genoeg om het koud van te krijgen.

Foto’s
Wat betreft de kwaliteit van foto’s en video’s wil ik de LG 2X Speed vergelijken met twee toestellen: de HTC Desire HD die ook over een 8MP camera beschikt, en met de Nokia N8: de camphone die met maar liefst 12MP algemeen als de beste van het moment beschouwd wordt. Want is fotograferen en filmen belangrijk voor je, is het ook goed te zien hoe de LG 2X Speed zich niet alleen verhoudt tot een recent Android toestel met eenzelfde cameraresolutie, maar ook ten opzichte van de grootste concurrent op dit gebied.

Er is nog een reden om de LG 2X Speed die uitdaging te laten aangaan, namelijk dat het toestel filmt in Full HD (1920 x 1080p) – iets dat de Nokia N8 en de Desire HD niet op het repertoire hebben. Zowel de LG 2X Speed als de N8 beschikken over een HDMI uitgang, die de Desire HD mist. Nokia en LG hanteren overigens wel een ander formaat HDMI ingang, en anders dan Nokia levert LG helaas géén verloopkabeltje mee.

De behuizing van de lens van de LG 2X Speed steekt enigszins uit boven die van het toestel. Dat is geen ramp – bij de N8 en de Desire HD is het niet anders – maar bij die toestellen is het lensglas nog wel enigszins verzonken. Bij de LG 2X Speed is het deel waar de lens achter zit direct een vingerafdruk rijker als je ‘m aanraakt. Daarom moet je er bij dit toestel iedere keer op letten dat de lens werkelijk schoon is voor je gaat fotograferen of filmen. Nog een klein puntje van aandacht is dat de lens bij de LG 2X Speed (net als bij de Samsung Galaxy S) onder de achterklep schuilgaat, die je ook wel eens verwijdert om simcard of microSD te wisselen. Bij de Nokia N8 en de Desire HD is de lens rotsvast en helemaal stofvrij onderdeel van de behuizing zelf en hoef je dus alleen nog maar op een vetvrije lens te letten.

In dit deel van de review vind je de foto’s van de LG 2X Speed, de HTC Desire HD en de Nokia N8 steeds onbewerkt onder elkaar.  Op twee zonovergoten lentedagen ben ik gewapend met deze drie toestellen met de fiets op pad gegaan om wat buitenopnamen te maken. Fotograferen gaat op zich wel aardig met de LG 2X Speed, maar het gaat met de Nokia N8 makkelijker dankzij de speciale camerabutton.

Opvallend is dat de LG erg veel tijd nodig heeft om het beeld scherp te stellen en de foto te schieten. Waar de N8 eerst het beeld scherpstelt en je dan de foto vlot laat maken, werkt dat bij de LG 2X Speed andersom: je geeft het toestel als het ware aan wat je wilt fotograferen, en pas na het afdrukken (via de button in het display) stelt het toestel de lens scherp. Daar gaat dus behoorlijk wat tijd overheen, en de volgorde werkt onlogisch: je wilt liever éérst scherpstellen en dan pas afdrukken. Bovendien lukt het je zo met de LG 2X alleen met veel geluk om een aardige snapshot van een beweeglijk onderwerp te maken.

Bij de Desire HD kan je een onderwerp scherpstellen voor je de foto schiet, eenvoudigweg door het in het display even aan te raken. Net als bij de iPhone 4 kan je zo meteen de belichting van je onderwerp aanpassen: tik je op het donkerste gedeelte van je onderwerp, dan focust de camera daarop. De LG en de Nokia hebben deze optie niet. LG biedt je wel de mogelijkheid om handmatig scherp te stellen, maar op een manier die verrassend ouderwets aandoet, namelijk door de afstand tot het onderwerp aan te geven (van 15cm tot oneindig). Daarbij moet je dan idealiter het onderwerp ook nog centraal in beeld hebben… Het is al met al niet de gedroomde interface om digitaal te fotograferen, hopelijk biedt een toekomstige software update wat dit betreft nog ruimte voor verbetering.

Inmiddels heb je hier veertien buitenfoto´s die onder vrijwel dezelfde omstandigheden zijn gemaakt kunnen vergelijken, en de conclusie is hard. De LG 2X Speed maakt weliswaar foto’s op fors formaat (ze nemen per stuk ongeveer 2 x zoveel ruimte in als bij zijn twee concurrenten), maar de kleurkwaliteit is op dit moment nog matig. De kleuren zijn nog wat te vaal, waar ze bij de HTC Desire HD overigens nogal hard zijn en veel blauw tonen.

Net als bij de foto`s van de Galaxy S zie je soms een waas voor het beeld, die erg eenvoudig te verwijderen blijkt door in Microsoft Office Picture Manager alleen op autocorrectie te klikken…

De fotokwaliteit is geen statisch gegeven: we hebben al bij heel wat toestellen gezien dat de kleurkwaliteit met een software update eveneens enorm kan opknappen. Ik kan hier niet anders doen dan constateren hoe het op dit moment is, en LG aanraden het te verbeteren.

De scherpte van de foto´s van de LG 2X Speed is overigens beter dan die van de HTC Desire HD – dat zie je in de details als je de foto’s op volledig formaat bekijkt. De Nokia N8 blijft over het algemeen de beste foto’s maken wat betreft kleurweergave en scherpte – hoewel je in de sterk verkleinde foto hieronder (gemaakt door de N8) weinig verschil zult ontdekken met de eerste versie van hetzelfde plaatje door de 2X Speed.

Video
De kwaliteit van de foto’s heb je inmiddels kunnen vergelijken, hier vind je wat filmopnamen die gemaakt zijn op zo´n zonnige lentedag. Eerst drie films gemaakt met de drie toestellen boven de A27. Het leek me goed om daar eens te filmen, omdat een grote hoeveelheid kleuren en details met grote snelheid voorbij komen: welke camphone doet dat het best? Ik laat het graag aan je eigen smaak over, maar ik denk dat de LG 2X Speed hier zeker niet minder presteert dan de Nokia N8 – en beiden laten de HTC Desire HD toch de achterlichten zien… Ook hier geldt weer dat het de moeite loont het beeld op maximaal formaat te vergelijken.

Daarnaast heb ik met de drie toestellen nog een filmpje gemaakt bij het weiland dat je al op de foto hebt gezien, in het licht van de ochtendzon. Het filmpje met de HTC Desire HD is door omstandigheden iets later gemaakt, toen de zon alweer iets hoger stond, maar ik denk dat deze veel rustiger beelden ook een goede indruk geven van het beeld en de automatische belichting van de drie toestellen.

Tenslotte vind je onderaan die pagina nog een opname gelijktijdig gemaakt door de Nokia N8 én de LG 2X Speed. Het lijkt misschien flauw om de LG steeds met deze Nokia te vergelijken: de N8 heeft immers een betere lens en sensor. Maar nogmaals: als het maken van foto’s of video erg belangrijk voor je is lijkt het me goed om kennis te kunnen nemen van de verschillen. Dan weet je tenminste wat je mag verwachten als je liever voor dit Android toestel kiest.

Apps
Een bijzondere meegeleverde app is de F-Secure antivirus scanner, bijzonder omdat hij niet los in de Android Market te vinden is. Je krijg F-Secure met een gratis jaarabonnement, en dat is best ’n aardig presentje. Op dit moment kost F-Secure afgerond €40 euro voor een jaar en €60 euro voor twee. Of dit antivirus programma wezenlijk beter presteert dan de diverse gratis alternatieven kan ik niet zeggen. Het zal in ieder geval steeds noodzakelijker worden een dergelijk programma op je smartphone te draaien.

Bij de apps zelf vind je nog een App Advisor. Dat is vergelijkbaar met wat HTC onder de noemer “HTC Likes” aanbiedt, namelijk een portal tot door de producent geselecteerde apps – en met inmiddels meer dan 150.000 apps is het best prettig als je toestel nog eens een leuke app tipt. Waar HTC je een gigantische lijst apps geeft, beperkt LG de keuze per land tot een aantal en soms ook voor dat land specifieke apps. De selectie lijkt daarmee iets strenger en dat ervaar ik persoonlijk als prettig –  er is blijkbaar over nagedacht. Je kan via instellingen makkelijk bladeren in de apps die LG in tal van andere landen aanbeveelt. Toch is het vooral een optie die beginners op het Android platform wegwijs zal maken.

Dankzij het eveneens meegeleverde Polaris Office wordt het mogelijk om Office documenten te lezen en bewerken. Een aparte carkit app beperkt de bediening van het toestel tot het hoogst nodige naast navigatie via Google Maps. Een intrigerende app tenslotte is RemoteCall, die een helpdesk rechtstreeks toegang tot je toestel verleent om problemen op afstand op te lossen – vergelijkbaar met een programma als TeamViewer waarmee je iemand toegang tot je PC kunt verlenen. RemoteCall wordt geboden door RSupport (zie www.remotecall.net), en zal ook door de LG Helpdesk worden gebruikt. Op dit moment wordt de service overigens nog getest, LG hoopt dat deze met ongeveer een maand actief zal zijn.

Instellingen
Duik je wat dieper het menu in – bij instellingen – zie je twee opvallende submenu’s. Eén voor “Gesture instellingen”, en een voor HDMI. Met die “Gesture” (gebaar) kan je door het toestel te bewegen bijvoorbeeld de cursor naar een volgend veld verplaatsen, het geluid van een inkomende oproep dempen door de telefoon om te draaien, of een volgende foto oproepen door links of rechts tegen het toestel te tikken. Dat werkt op zich prima, maar of het tot een enorm verbeterde gebruikerservaring leidt is de vraag. De optie HDMI spreekt voor zichzelf, maar daarvoor moet je wel een TV met HDMI ingang hebben – en een kabeltje, dat dus niet meegeleverd wordt.

Het menu Verbindingsinstellingen heeft nog een SmartShare optie om “gedeelde content” zichtbaar te maken voor andere toestellen. Deze DLNA (Digital Living Network Allience) technologie werkt via WiFi en biedt de mogelijkheid om foto’s, video of muziek draadloos via andere apparaten af te spelen – vergelijkbaar met bijvoorbeeld Samsung’s AllShare.

Wat Wifi betreft kan je de LG 2X Speed ook inzetten als “hotspot”. Dat wil zeggen dat andere toestellen van je 2X Speed gebruik kunnen maken voor draadloze internettoegang. Het kost je natuurlijk wel stroom en als je niet oppast meer data dan je bundel aankan, maar het is natuurlijk wel erg praktisch dat het mogelijk is.

Geluidskwaliteit
Al kort na de lancering van de LG 2X Speed ging het verhaal dat de geluidskwaliteit van de speaker slecht zou zijn – het stemgeluid van je gesprekspartner zou erg vervormd klinken. Ik had daar zelf eerlijk gezegd helemaal geen last van, tot ik een andere simkaart in het toestel plaatste. De LG 2X Speed lijkt er gevoelig voor: op het netwerk van T-Mobile (1800MHz) heb ik geen problemen met de geluidskwaliteit gehad, terwijl die op het netwerk van Vodafone (900MHz) soms merkbaar minder werd. Dat heeft niets met Vodafone te maken, noch met de technische kwaliteit van het speakertje zelf, maar met de software van het toestel.

De klacht is ook slecht reproduceerbaar: de geluidskwaliteit is niet bij ieder gesprek slechter, maar het geluid klinkt soms overstuurd. Ik heb nog geen kans gezien om dit fenomeen op andere netwerken uit te testen, maar er lijkt ook in dit opzicht nog wel wat te verbeteren bij een toekomstige software update. Daarbij moet gezegd worden dat de geluidskwaliteit van de speaker op z´n slechtst nog altijd verstaanbaar is, zij het dat het niet uitnodigt voor lange gesprekken. Er lijkt dus wel sprake van een issue, maar ik vermoed dat het tijdelijk is en zou het toestel er zeker niet voor laten liggen.

Dan nog kort over de musicplayer – die klinkt over de ingebouwde kleine stereospeakertjes aan weerszijden van de microUSB poort verrassend goed. De LG 2X Speed beschikt over een vrij uitgebreide musicplayer, voorzien van een aparte equalizer, die overigens herinnert aan die van de Samsung Galaxy S. Ook de Desire HD biedt mogelijkheden het geluid aan je wens aan te passen, maar de qualizer werkt daar alleen in combinatie met een headset. LG heeft de 2X Speed uitgerust met een comfortabele headset met “in ear” plugs. Diezelfde headset doet zoals je wellicht gewend bent dienst als antenne voor de ingebouwde FM-Radio, die overigens niet over RDS beschikt (zodoende zie je niet welke zender je beluistert).

Accu
Een tweede gerucht dat al snel de ronde ging, is dat de standby tijd van de accu zoveel slechter is dan we al van Android toestellen gewend zijn: je zou er nog geen zes uur mee kunnen werken. In mijn ervaring van de afgelopen weken is me dat bijzonder meegevallen: de LG 2X Speed gaat op ’n dag niet veel korter mee dan andere Android toestellen. Dat wil zeggen dat hij wel iedere nacht aan de lader moet, wil je zeker weten dat je er ook het einde van de volgende dag mee haalt – maar de Android waar dat niet bij nodig is moet ik nog tegenkomen. Anderzijds: dat het gebruik van een dualcore processor juist tot een láger energieverbruik zou leiden (zoals door de producent beweerd werd), is me ook niet erg opgevallen.

 

Ik heb wel de indruk dat het bij de LG 2X Speed wat langer duurt voor de accu werkelijk optimaal opgeladen is (daar zijn nog altijd meerdere laadcycli voor nodig), en dat het switchen van T-Mobile naar Vodafone gunstig is geweest voor de standby-tijd. Maar dit zijn meer indrukken na een paar weken gebruik, dan objectieve meetresultaten uit een testlaboratorium.

Een aantal gouden regels blijft: zet WiFi, Bluetooth en GPS alleen aan als je het nodig hebt, zet de helderheid van het scherm op laag of automatisch en niet te vergeten: zorg ervoor dat de automatische synchronisatie van je mail en dergelijke uitgeschakeld staat. Het voortdurend contact zoeken met het netwerk om mail te checken vréét energie. Zo zijn er meerdere interessante apps – zoals de newsreader Pulse – waarbij je specifiek moet aangeven wanneer en hoe ze mogen refreshen. Tot slot schijnt ook het gebruik van live achtergronden extra energie te vragen, maar in hoeverre dat werkelijk een aanslag op de accucapaciteit is vraag ik me af.

Conclusie
In de inleiding stelde ik de vraag of de 2X Speed een toestel is waarmee LG zijn reputatie overstijgt. Die vraag is de afgelopen weken des te meer gerechtvaardigd gebleken: veel mensen die ik het toestel liet zien plaatsten vrijwel direct hun vraagtekens bij het merk: allemaal leuk en aardig, maar het is wel LG…

Die zorg kan ik na ´n paar weken werken met  het toestel wegnemen. Met de 2X Speed heeft LG zichzelf niet alleen overtroffen, maar als het ware zelfs opnieuw uitgevonden. LG heeft met de 2X Speed z´n beste mobiele telefoon ooit gepresenteerd en bovendien een belangrijke mijlpaal geslagen in de ontwikkeling van de smartphone – de dualcore processor is een mooie primeur die ik eerlijk gezegd eerder van enkele andere producenten had verwacht. Die anderen komen er dit jaar natuurlijk wel snel achteraan, maar LG heeft de concurrentie toch onverwacht ingehaald en als eerste die barrière doorbroken.

Dankzij die dualcore processor gaat het downloaden, installeren en opstarten van apps over het algemeen snel en werkelijk vloeiend. De resultaten van de benchmark tests spreken verder voor zichzelf. Ik heb niet één keer een hinderlijke “lag” opgemerkt, behalve dan uitgerekend die merkwaardige vertraging tijdens het doorlopen van de verschillende tests in Quadrant Standard. Daarom is het ook zo jammer dat de camera zo traag is als het om fotograferen gaat. De met het toestel gemaakte video-opnamen zien er op het display van mijn laptop bijzonder goed uit, en ik had ze graag ook even op mijn televisiescherm gezien – vreemd dat LG voor dat doel niet even een verloopstekker meelevert.

Hoe je de “look and feel” van een toestel ervaart is per definitie subjectief. Ik vind het gekozen materiaal van de achterklep bijzonder prettig “warm” aanvoelen, en de strook van geborsteld RVS is een mooie designvondst. Het display oogt zeer plezierig en blijft ook van de zijkant bekeken goed leesbaar. In fel zonlicht is de leesbaarheid natuurlijk minder, maar dat geldt nu eenmaal voor ieder toestel met een groot display.

De interface ervaar ik eveneens als aangenaam. De van andere producenten geleende aspecten zoals het pulldown menu waarmee je onder andere snel WiFi, Bluetooth of GPS kunt bedienen is iets dat ik zeker zou missen. De vier vaste icoontjes onderin het scherm – mede met dank aan Apple – vind ik opnieuw erg praktisch, net als de vier softkeys onder het display. Een aardige vondst is hoe de LG 2X Speed de zelf geïnstalleerde apps scheidt van de standaard apps.

Van de meegeleverde standaard apps spreekt F-Secure erg aan, maar dat is ook omdat het bekende merk vertrouwen wekt – je weet immers niet wat de gratis virusscanners aan dreigingen missen (al weet je dat bij een bekend merk in feite ook niet). De aanwezigheid van de RemoteCall functie duidt erop dat LG het bieden van ondersteuning serieuzer dan ooit neemt en dat is een belangrijk signaal naar de consument. De weergave van de audio is via de twee stereospeakertjes het beluisteren zeker waard en de in de audioplayer meegeleverde equalizer doet zijn werk hoorbaar goed.

Drie keer is de toekomstige software update genoemd: bij de belkwaliteit die op het 900MHz netwerk van Vodafone opeens nogal wisselvallig op me overkwam, de hier al genoemde trage interface van de camera en de vaal aandoende kleurkwaliteit van de foto’s. Alleen van de belkwaliteit durf ik niet met zekerheid te stellen dat het een probleem is, maar ook andere reviewers melden wisselende ervaringen: volgens de één is er niets aan de hand, volgens de ander is het ronduit slecht. Het blijkt dus een punt van aandacht, maar als gezegd: ik zou het toestel er niet om laten liggen.

Ik ga er verder van uit dat LG kans zal zien om de kleurkwaliteit van de foto’s te verbeteren, en kan alleen maar hopen dat ze ook de interface zelf onder handen willen nemen. Digitale fotografie met een smartphone mag dan door velen als bijzaak worden gezien, met een resolutie van 8MP moet je er toch het beste uit zien te halen.

Met een adviesprijs van 499 euro is de LG 2X Speed in deze divise van high-end smartphones zeker niet te duur. Iets snellers is op dit moment nog niet op de markt – het eerstvolgende dualcore toestel zal nog voor deze zomervakantie de Samsung Galaxy SII worden – en dan moet de update naar 2.3 nog komen. Ondanks de paar gesignaleerde problemen is de LG 2X Speed wat mij betreft een van de fijnste en meest complete Android smartphones tot nu toe.

 

Comments are closed.