2.3.3 brengt Facebook naar Sony Ericsson’s Xperia

Door: Marc Wielaert op 1 juni 2011. Onderwerp: Nieuws, Sony Ericsson 
Tags: , ,
Home  

Met “Facebook inside Xperia” biedt Sony Ericsson een slim doordachte integratie van tal van Facebook functionaliteiten binnen de eigen Android interface. Voor deze nieuwe functionaliteit is een upgrade naar Android 2.3.3. nodig, en die staat inmiddels op het punt van verschijnen voor de Xperia Arc. Voor de tradeversie van de Xperia Play blijkt de update inmiddels al beschikbaar. Het lijkt een bescheiden uitbreiding van de eigen interface, maar zal voor veel Facebook liefhebbers een flinke impact hebben en het lijdt geen twijfel dat andere producenten het idee zullen overnemen.

Ruim drie weken geleden deed ik bij MobileCowboys verslag van de Xperia mini’s die Sony Ericsson in het derde kwartaal van dit jaar in de winkel wil hebben liggen. Een verrassende nieuwe functie die tijdens de presentatie van die toestellen gedemonstreerd werd, was “Facebook Inside Xperia”. Wie al een Xperia Arc heeft hoeft niet lang meer te wachten op deze nieuwe mobiele Facebook ervaring.

Update naar 2.3.3
Voor de bezitters van de Xperia Play is er nog beter nieuws: de update naar Android 2.3.3, waarmee Facebook Inside Xperia meekomt, is al beschikbaar. Om die binnen te halen zul je de Play wel even aan je PC moeten koppelen, want via het netwerk krijg je er (nog) geen melding van. De beschikbaarheid van deze update geldt op dit moment ook alleen voor de handelsversie van de Play en voor die van KPN. Bezitters van een exemplaar van T-Mobile of Vodafone zullen nog even geduld moeten hebben.

De update naar Android 2.3.3 biedt niet alleen de Facebook integratie, maar onder andere ook een verbetering van de standby-tijd, stabielere software en WiFi verbinding, en HD video opnames op de Arc. Sony Ericsson Nederland stelde op verzoek al even een Xperia Arc ter beschikking om ermee te experimenteren.

Facebook inside Xperia
Wat maakt deze integratie nu anders dan de normale Facebook applicatie voor Android, of bijvoorbeeld de Facebook updates die je ook op Windows Phone 7 kunt aantreffen? Door Facebook veel dieper in de eigen interface te integreren hoopt Sony Ericsson een handreiking te bieden aan miljoenen gebruikers van het zo populaire sociale medium. Zelf ben ik geen fanatieke Facebooker, maar toch ben ik erg gecharmeerd van wat de Xperia aan extra’s biedt.

De Android app is bij velen bekend: een uitgeklede, maar effectieve Facebook versie voor je smartphone. Op Windows Phone 7 kan je per contactpersoon zijn of haar Facebook updates in een apart scherm zien – ook erg handig natuurlijk. Maar Sony Ericsson gaat nog een paar stappen verder.

In de musicplayer van je Xperia vind je een “like” button. Als je daarop klikt, deel je direct welke muziek je leuk vindt. Je vrienden met een Xperia kunnen op de link klikken, de muziek laten herkennen door TrackID en desgewenst direct zelf aanschaffen. Ook muziek die je zelf via TrackID getagd hebt kan je direct met je vrienden delen via de “like” button rechtsboven in het display.

Via de widget Media Zoeken zie je in één oogopslag welke muziek én YouTube filmpjes je vrienden hebben getipt. Daarbij vind je waar het meest door anderen is gereageerd, en heb je ook zelf weer de kans om de muziek of video te “liken”.

 

Foto´s en interesses van vrienden
Ook foto’s van je vrienden zijn op dezelfde manier snel te delen, becommentariëren en “liken”. De foto’s van facebook (dus ook die waarop je zelf bent “getagd”) komen in de fotogallerij van je telefoon terecht. Bij deze foto’s zijn de ‘likes’ en reacties te zien, en kan je zelf ook direct reageren.

De informatie die je vrienden op Facebook bieden, vind je terug in je telefoonboek. Zelfs in de lijstweergave van je contacten zie je als je dat wilt direct hun laatste update. Je kan er direct op het Facebook profiel klikken, maar via een rolmenu onderin beeld kan je ook kijken naar zijn of haar foto’s (waar je dan ook weer direct op kunt reageren), en naar datgene wat hem of haar interesseert op Facebook. Daar ben je dan ook weer maar één vingerdruk van verwijderd.

Gebruikersvriendelijk
Heb je geen Facebook – het komt echt nog voor – is dit natuurlijk niet aan je besteed. Maar zelf als je Facebook maar bescheiden bijhoudt, zal deze integratie je wel even zoet houden, omdat het zo  toegankelijk en efficiënt in elkaar gezet is. Bovendien kan je de verschillende onderdelen aan- of uitzetten – je kan er dus voor kiezen om alléén de verjaardagen van je vrienden aan je agenda toe te laten voegen, of alleen de foto’s van Facebook in je gallerij te tonen.

Mocht je even naar de Facebook app zelf moeten overstappen, springt de interface daarna weer direct terug naar waar je gebleven was. Er is goed over nagedacht om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Communiceer je zelf actief en veel via Facebook kan ik me voorstellen dat deze integratie de Xperia op Android 2.2.3 een extra overweging waard maakt.

Tot slot
Nu Sony Ericsson heeft aangekondigd dat óók de X10i een update zal krijgen naar Android 2.3.3, betekent dat dat Facebook inside Xperia ook op de X10i beschikbaar komt. Die update wordt inmiddels in Augustus verwacht. Als je nog even een demonstratie in beeld wilt zien, hier vind je een filmpje van Sony Ericsson’s blog.

Comments are closed.