Drie nieuwe Androids van €279 tot €469

Door: Marc Wielaert op 19 juni 2011. Onderwerp: HTC, LG, Review 
Tags: , ,
Home  

Android is allang niet meer voor het topsegment van de smartphonemarkt, maar de verleiding is groot om juist de high-end toestellen uitgebreid te belichten. Recent zijn drie goedkopere exemplaren op de markt verschenen die toch de moeite van het signaleren waard zijn. Het instapmodel is de HTC Wildfire S, de LG Optimus Black heeft voor meer geld ook meer in z’n mars en de duurste is de HTC Desire S. Een gecombineerde review.

Eerdere opvallende Android smartphones waar niet de hoofdprijs voor hoefde te worden betaald, waren bijvoorbeeld de nu bijna een jaar geleden verschenen HTC Wildfire, de Sony Ericsson X10 mini en de iets recentere Samsung Galaxy Ace. De nadruk ligt bij dergelijke toestellen vaak minder op de smartphone capaciteiten dan op het fashion statement dat je ermee kunt maken.

HTC Wildfire S
Dat geldt bij de drie recent gelanceerde toestellen met name voor de HTC Wildfire S, die officieel werd gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het aan de voorkant zilver omrande toestel wordt geleverd met een paarse, zwarte of witte backcover, een al jarenlang beproefde methode om een bredere doelgroep aan te spreken. Het is een charmant klein en handzaam toestel van iets meer dan 10cm lang en bijna 6cm breed. Door dat kleine formaat lijkt hij wel wat mollig met 11mm, en al weegt hij slechts 105 gram komt hij verhoudingsgewijs toch wat zwaarder over – maar dat geeft het toestel nog wel een wat robuust gevoel.

Vergeleken met de oorspronkelijke Wildfire is de schermgrootte gelijk gebleven, maar de resolutie (gelukkig) verdubbeld naar 320 x 480 pixels (dezelfde als de Samsung Galaxy Ace). Dat geeft geen beeld om gefascineerd bij weg te zwijmelen, maar het is zeker goed bruikbaar, en datzelfde geldt voor de ingebouwde 5MP camera. De Wildfire S heeft geen frontcam maar dat mag je ook niet verwachten bij een adviesprijs van slechts €279. Wat video’s betreft gaat de Wildfire S overigens niet verder dan 640 x 480, en al is dat meer dan bij de eerste Wildfire hoef je het toestel daarom niet aan te schaffen.

Overigens draait de Wildfire S wel op Android 2.3.3, en biedt het met Sense 2.1 de typische, uitgebreide interface waarmee HTC de Android ervaring vormgeeft. Wie al gewend is aan de ruitenwisser op het scherm bij regen, zal nog verrast worden door het geluid van knallend onweer bij slechtere weersomstandigheden. De Wildfire S heeft 512MB intern geheugen en wordt geleverd met een microSD van 2GB, en die capaciteit is natuurlijk naar wens te vergroten. De doelgroep zal het waarschijnlijk niet interesseren dat de processor op 600MHz zijn werk doet. Een technisch detail dat wel goed is om te weten, is dat HTC voor dit toestel een accu met dezelfde capaciteit levert als die van de Desire HD. Met een veel kleiner scherm en tragere processor gaat dit toestel dus een stuk langer mee – reken bij “gemiddeld gebruik” op een dag of twee.

De Wildfire S biedt kort samengevat waar voor z´n geld. De adviesprijs is laag en daarvoor krijg je ondanks de nog altijd bescheiden schermresolutie een acceptabel toestel dat het totaal aantal verkochte HTC smartphones zeker omhoog zal stuwen. Hoewel het niet met zoveel woorden gezegd wordt, lijkt het erop dat HTC met de Wildfire S met name een jongere en dan vooral vrouwelijke doelgroep wil aanspreken.

LG Optimus Black
De nieuwste Android smartphone van LG is een heel ander, en ook wat kostbaarder toestel, al is een adviesprijs van €399 gezien de cultuur van toestelsubsidies in Nederland nog altijd niet veel gevraagd voor een uitgebreide smartphone. Het scheelt €120 met de genoemde Wildfire S, en al is dat een toename van 43% op de losse adviesprijs, kon het toch wel eens een overweging waard zijn voor een (niet alleen) vrouwelijke groep gebruikers die net wat meer te besteden heeft. Bovendien zou het me niet verbazen als beide toestellen bij vergelijkbare abonnementen vrijwel hetzelfde kosten. Zeker in het laatste geval verdient de LG de voorkeur. Waarom?

De LG Optimus Black heeft een 4 inch display en biedt daarmee een veel betere resolutie van 800 x 480. LG geeft met name hoog op over de lichtopbrengst van het scherm, die veel hoger zou moeten zijn terwijl dat minder energie kost. Verder heeft de LG Optimus Black met 2GB een veel groter intern geheugen. Het meegeleverde microSD kaartje van eveneens 2GB komt dan opeens wat bescheiden over, zoals ook de resolutie van de camera met 5MP inmiddels al wat gewoontjes aandoet.

Een van de belangrijke selling points van de Optimus Black is z’n omvang – hij is slechts 9,2mm dun. Op het moment dat LG dat bekend maakte zou het de iPhone 4 voorbij streven en daarmee zo’n beetje de dunste smartphone ever worden, maar Samsung is het toestel met de Galaxy S II (8,49mm) wat dat betreft ook alweer ruim voorbij. Wel is hij met 109 gram iets lichter dan het nieuwste succesnummer van de Koreaanse concurrent – en al weegt hij een fractie meer dan de eerder genoemde Wildfire S ervaar je het toestel toch al iets lichter omdat het wat groter en dunner is.  Al met al is de Optimus Black dan ook lekker “pocketable”: hij past zowel makkelijk in borst- als broekzak.

Een nadeel vind ik de opvallende symmetrie van het ontwerp. Je zal echt even moeten wennen aan wat onder en boven is, en net als bij HTC heeft het maar één button waarmee je het toestel uit z’n slaapstand kunt halen: de on/off button bovenop het toestel. Aan de linkerkant van het display, onder de volumetoets, vind je nog een button met daarop een G geschreven. Na m’n eerste kennismaking dacht ik dat die bedoeld was om het toestel mee te “wekken” (bij het eerste sample toestel werkte het ook zo), maar het blijkt een “gesture” toets die je bewegingen moet herkennen. Ik heb er een video bij moeten zoeken om te ontdekken hoe dat in de praktijk nu eigenlijk werkt  en ik heb niet de indruk dat het een toevoeging is die veel navolging zal vinden. Wel nuttig – en anders dan bij de toestellen van HTC – is dat je de microUSB ingang kunt afsluiten met een schuifklepje.

Net als bij de Optimus 2X Speed is de camera opvallend traag, daar heeft de lagere resolutie van 5MP geen positieve invloed op. Het duurt na het aanraken van de button in het display zeker een seconde voor het beeld is scherpgesteld en vastgelegd. Het toestel filmt  wel in HD (1280 x 720), en al hoef je er met deze lenskwaliteit geen wonderen van te verwachten is de kwaliteit zeker zeer acceptabel – met de opkomst van video op toestellen als dit is het geen wonder dat Cisco zich recent gedwongen zag de productie van de ooit zo populaire Flip camera te staken.

WiFi Direct
Verder is de aanwezigheid van WiFi Direct nog vermeldenswaardig – die maakt een razendsnelle verbinding mogelijk met een ander toestel dat WiFi Direct ondersteunt. Dat zijn er nog niet zoveel. De Galaxy S zou het ondersteunen, maar ik heb de optie nog niet in het menu teruggevonden, en ook niet in dat van de Galaxy S Plus. De Nexus S zou het bieden maar daar is het evenmin te vinden. Het eerste toestel waarop ik het in het WiFi Direct menu vond is – daar heb je ‘m weer – de Galaxy S II.

In een poging die te verbinden met de Optimus Black kom ik twee dingen tegen. De Optimus Black biedt alleen de mogelijkheid om een foto te “delen”, bijvoorbeeld via Twitter, Facebook, Blutooth, Gmail of Smartshare (DLNA). Maar de mogelijkheid om de foto te delen of verzenden viia WiFi Direct staat daar niet bij. De Galaxy S II biedt naast het “delen” wel de mogelijkheid om een bestand te “verzenden via” – en daar staat WiFi wel bij. Maar van de een naar de ander of andersom, het versturen van een foto via WiFi Direct lukt me niet… Misschien een kwestie van niet op elkaar afgestemde protocollen, zoals Bluetooth ook compabiliteitsproblemen kent tussen verschillende merken.

Het viel me op dat bij de “social networks” ook nog MySpace voorgeïnstalleerd is – opmerkelijk, omdat dat sociale netwerk allang niet meer zo hip is als ’n paar jaar terug. Maar goed, het staat ook niet werkelijk in de weg, al is het jammer dat dergelijke voorgeïnstalleerde apps zitten “ingebakken” en niet handmatig kunnen worden verwijderd als je er geen behoefte aan hebt. Nog zo’n vrij zinloze widget is die van Yahoo News, dat nieuws biedt uit tal van landen, behalve uit Nederland. Voor beginners op het Android platform is de App advisor grappig – daarbij is het juist wel weer aardig dat je kan zien wat LG zoal in de verschillende landen aan apps onder de aandacht brengt.

Aparte vermelding verdient nog het softkeyboard, dat – net als bij de LG 2 X Speed – sterk aan dat van een populair product van een groot bedrijf uit Californië doet denken en dat opvallend trefzeker te bedienen is.

Dan tot slot de kwaliteit van de het NOVA Display, dat een helderheid van 700 nits biedt. Ik had tot de komst van de Optimus Black nog nooit van deze lichteenheid gehoord, maar het moet een forse hoeveelheid zijn en maar weinig energie kosten. Heel eerlijk gezegd sla ik er niet van achterover. Het is een mooi helder beeld waarbij het wit inderdaad opvallend wit is, maar verder niet wezenlijk veel meer dan dat in mijn ogen. Zeer goed bruikbaar, maar niet revolutionair, al is het natuurlijk van belang als die heldere lichtopbrengst maar weinig stroom kost. De accu van 1500 mAH houdt het misschien ook om die reden lang vol, bij “gemiddeld gebruik” kan het toestel zo’n twee dagen zonder stopcontact.

HTC Desire S
En dan de laatste en duurste van dit drietal met een adviesprijs van “onder de 470 euro”. HTC vraagt voor de Desire S €469, en is daarmee dus €70 euro duurder dan de eerder beschreven LG Optimus Black, en je betaalt er los €190 meer voor dan voor de Wildfire S. Dit toestel hoef ik niet met de Desire S te vergelijken: het prijsverschil is erg fors en een kind begrijpt dat je een beter toestel aan de Desire S hebt. Maar hoe groot is het verschil met de LG Optimus Black – is het die extra 70 euro waard?

Voor sommigen is de keuze bij voorbaat al gemaakt, iets dat LG vooral aan z’n vroegere reputatie te danken heeft. Bovendien verwerkt HTC in dit toestel aluminium in de behuizing, dat op velen een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft. Het voelt immers koel metaalachtig aan, en dus per definitie minder “plastic”, en het gewicht geeft het toestel meteen een veel robuuster karakter. Terug van weggeweest (en subtiel ook bij de Wildfire S te zien) is de enigszins opstaande onderzijde van het toestel, die zo als het ware naar je mond neigt als je belt. Aan de bovenzijde vind je het langwerpige metalenroostertje waarachter de speakers schuilgaat, en links daarvan de frontcamera voor videogesprekken. Dat laatste is bijna standaard onderdeel geworden van de hardware van de nieuwste smartphones (ook de Optimus Black is ermee uitgerust), maar ik heb er letterlijk nog nóóit iemand gebruik van zien maken.

In vergelijking met de Optimus Black krijg je van HTC voor meer geld wel een kleiner display: 3,7 inch in plaats van 4 inch.  De HTC biedt een SLCD WVGA scherm dat een mooi rustig beeld geeft. Het contrast lijkt wat minder sterk dan bij de LG Optimus Black, die tijdens het doorlopen van de bekende Quadrant Standard Benchmark trouwens meer een lichtblauwe tijdsbalk laat zien dan de groene die we gewend zijn. En waar dat verschil bijna overdreven groot lijkt, blijken de kleuren verder net wat meer sprankelend dan bij de Desire S – als gezegd is het wit opmerkelijk… tja: wit. Maar het is een verschil dat je normaal gesproken vermoedelijk niet enorm zal opvallen.

Over die benchmark test gesproken: beide toestellen presteren ongeveer gelijkwaardig qua snelheid en dat is ook niet zo vreemd omdat beiden op een 1GHZ kloksnelheid draaien – enkelvoudig, kan je daar tegenwoordig aan toevoegen. Ook de resolutie is gelijk met 480 x 800 pixels, maar omdat de HTC een iets kleiner scherm heeft komt het beeld op het oog iets scherper over.

De Desire S heeft dezelfde versie van HTC Sense als de Wildfire S, met datzelfde, wat mij betreft op den duur wat melige beeld- en geluidseffect bij slechter weer. Het is jammer dat HTC de Desire S niet ook voorzien heeft van het nog wat rijker gevulde HTC Sense 3 (al heeft die nóg meer weerseffecten ingebouwd), maar het is geen onoverkomelijk bezwaar. Over HTC Sense 2.1 is niet zo heel veel nieuws te melden: het is wat het al een tijdje is, een complete interface met praktische toeters en bellen om je toestel mee te bedienen en naar eigen smaak in te richten. Opvallend handig blijft in de dagelijkse praktijk de horizontale onderverdeling van applicaties in een volledig overzicht, de frequent bezochte en de door jezelf geïnstalleerde toepassingen.

De achterzijde van het toestel bestaat net als die van de Sensation uit verschillende materialen, waarbij HTC voor de Desire S weer een rubber klepje uit de designkast trok. Dat is meer dan alleen een kwestie van smaak, omdat het toestel zo minder makkelijk uit je handen glipt dan wanneer het een compleet aluminium behuizing betreft – een euvel waar bijvoorbeeld de Nokia N8 en E7 nogal onder te lijden hebben.

Net als bij de Desire HD duw je die onderste klep uit de behuizing, en zo krijg je in dit geval toegang tot zowel de accu als de sim- en microSD kaart. Je “bevrijdt” die door met je nagel een apart plastic klepje omhoog te klikken – ik blijf me verbazen over de niet aflatende inventiviteit van de designafdeling van diverse producenten.

Net als de Sensation – en de Desire HD – is ook de HTC Desire S voorzien van de bijzonder praktische (en nog altijd unieke) “hybernating” functie. Die zorgt ervoor dat je toestel onwaarschijnlijk snel (letterlijk met een paar seconden) weer bedrijfsklaar is nadat je het uitgezet hebt. Voorwaarde is wel dat je de accu niet verwijderd hebt. Sterker nog: ook de Wildfire S biedt deze toch knap geavanceerde functie.

Dan nog even over de cameras. Zowel het menu van de Desire S als dat van de Optimus Black is praktisch ingericht, maar de mogelijkheden zijn bij HTC wat uitgebreider. Zo biedt de Desire S veel meer mogelijkheden wat betreft kleur- en beeldinstellingen (iets meer ook dan de Wildfire S), en zo is het al snel wat meer “fun” om ermee te fotograferen. Door in het scherm te toetsen kan je bij HTC niet alleen aangeven op welk punt van het beeld je wilt scherpstellen, maar ook de belichting naar wens instellen.

Tik je op het donkerste deel van het beeld wordt dat goed belicht (en de rest snel overbelicht) en omgekeerd, maar het is heel makkelijk om een goede balans te vinden. De videocamera van de Desire S kan je bovendien tijdens het filmen scherpstellen, ook dat biedt voordelen. Maar het blijven uiteindelijk 5MP camera’s met de gebruikelijke lensbeperking. Ik heb er diverse foto’s mee gemaakt maar de verschillen zijn niet groot genoeg om al de foto’s nog apart te plaatsen, bovendien waren de lichtomstandigheden niet optimaal.

Toch vind ik de camera van de HTC Desire S het prettigst om mee te werken, en tijdens het kopiëren van de foto’s naar de PC word ik nog even gewezen op een praktisch kenmerk van HTC’s interface, namelijk dat je meteen de vraag krijgt waarom je de telefoon aan je PC verbindt: wil je ‘m opladen, synchroniseren, gebruiken als diskdrive of voor tethering? In dat opzicht blijft HTC nog altijd ongeslagen.

Conclusie
Bij dergelijke prijsverschillen kan je natuurlijk geen eenduidige conclusie trekken, behalve dan dat je ouderwets “waar voor je geld krijgt”. De Wildfire S kost het minst en heeft dan ook minder te bieden dan de andere twee toestellen. De Desire S van HTC heeft meer in huis dan de LG Optimus Black, maar is dan ook wat duurder. Overigens heb ik me hier gebaseerd op de “adviesprijzen”, het is geen nieuws dat de feitelijke winkelprijzen al snel na de lancering lager liggen.

Wat de twee duurste toestellen betreft zal je persoonlijke voorkeur ook een grote rol spelen: wil je een licht en opvallend dun toestel met een groot helder display dat je bijna onmerkbaar in je borst- of binnenzak draagt, of heb je liever een net even wat compacter, maar vooral robuuster toestel dat stevig in de hand ligt en waarvan je het snel voelt als je het vergeten bent?

De interface van LG is praktisch en het softkeyboard eenvoudiger én trefzekerder in gebruik. HTC’s Sense is veel uitgebreider, wat voor sommigen weer wat overdadig aan zal doen – veel mogelijkheden vindt niet iedereen even prettig, zoals ook het softkeyboard op het oog nogal “dichtslibt”. Is fotograferen een belangrijk onderdeel van je overweging dan kies je als het kan voor de duurste optie. Keuzes keuzes.

De belangrijkste overweging zal uiteindelijk de ruimte in je portemonnee zijn. Laat ik het voor het gemak zo samenvatten: de Wildfire S is een prima Android voor de middelbare scholier, de LG Optimus Black zal vooral voor de dames charmant ogen, de Desire S zal met z´n robuuste uitstraling en uitgebreidere mogelijkheden eerder mannen aanspreken. Maar het zijn generalisaties, die  – zoals iedere review – deels mede gebaseerd zijn op m’n persoonlijke smaak.

Comments are closed.