Review: Nokia E7

Door: Marc Wielaert op 27 juni 2011. Onderwerp: Nokia, Review, Symbian 
Tags: ,
Home  

De Nokia E7 duikt de laatste tijd opmerkelijk veel op in het straatbeeld. Het lijkt een poging om op een positieve manier de aandacht te vestigen op een product van een merk dat onder grote druk staat. Toch slaat Nokia terug: de N9 is redelijk enthousiast ontvangen, en ook Anna, de nieuwste versie Symbian ziet het licht. De update van de E7 wordt vanaf augustus verwacht. Gezien de recente campagne lijkt een (late) review op zijn plek.


Inleiding

Ik moet toegeven dat ik een fan ben, maar wel een teleurgesteld fan, zoals talloze fans met mij. Eerst van Nokia’s zakelijke toestellen, later van de “multimediatelefoons” en de Communicator serie. De met afstand allerduurste telefoon die ik ooit heb aangeschaft was de Nokia 9210, en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ook z’n opvolgers, de 9500 en de E90 (toen Nokia de term Communicator liet vallen) heb ik met veel plezier gebruikt. De N95 8GB was mijn laatste eigen Nokia, een toestel dat als laatste in de prestigieuze N-serie een enorm leger fans verzameld heeft.

De ellende begon met de N96, een toestel dat veel trouwe klanten tot wanhoop gedreven heeft. En over de N97 werden ook zoveel problemen gemeld dat ik het toestel zelfs tweedehands niet durfde aan te schaffen. Ik geloof nog steeds dat Nokia door toen – al bij de N96 – juist de softwareproblemen niet radicaal op te lossen de huidige situatie over zichzelf afgeroepen heeft.

Waar consumenten in toenemende mate het vertrouwen verloren in de functionaliteit van de nog altijd uitstekende hardware, volhardde het bedrijf in het geloof dat het onbedreigd marktleider was, en de hardware op zichzelf verleidelijk genoeg zou blijven. Maar de hoop dat een grote reeks software updates de consument wel aan het merk verbonden zou houden, bleek naïef. Symbian werd van het trotse boegbeeld een vrijwel onbeheersbaar smeulende brandhaard en het zicht op Nokia’s ooit zo stralende grootsheid is inmiddels grotendeels in rook verdwenen.

Software
Helaas zie je dat ondoorzichtige Symbian ^3 nog altijd in de Nokia E7. De hardware is over het algemeen prima in orde, maar de software – hoewel stabieler dan ooit – snel een doolhof voor wie er niet aan gewend is. Die matige bestuurbaarheid herinnert aan het briljante artikel in Businessweek, over wat Nokia’s nieuwe topman Stephan Elop aantrof toen hij bij Nokia aan de slag ging. Iedereen ging overal en nergens over, alles stond in het teken van de immense output van hardware, maar de software – en daarmee ook het gebruikersgemak – bleef het stiefkind.

Een klein praktijkvoorbeeld. Wil je de beltoon wijzigen? Ga dan naar “instellingen”, “profielen” en “algemeen”. Klik op “algemeen”, dan verschijnt het submenu “Aanpassen”. Pas dan kom je bij de verschillende in het toestel opgeslagen beltonen. Wie al jaren met Nokia werkt is vertrouwd met die opmerkelijke marsroute in het menu, maar mocht je door het design en de intensieve marketingcampagne voor het eerst verleid worden de E7 aan te schaffen, dan sta je waarschijnlijk even vreemd te kijken.

Het kan nog wat lastiger. Mijn zakelijke Vodafone abonnement heeft een afwijkende instelling voor mobiel internet: het toegangspunt (APN) heet “office.vodafone.nl” (en niet “live.vodafone.com”). Die instelling is vaak al niet het meest eenvoudig om aan te passen, maar Symbian spant de kroon. Je gaat van “Menu” naar “Instellingen”, naar “Connectiviteit”, dan opnieuw (!) naar “Instellingen” en dan lijkt “Toegangspuntnamen beheer” (het staat er als “tgpt.namen bhr.”) het meest logisch, maar daar loop je vast.

Je moet namelijk “Bestemmingen” hebben, en dáár zie je de verschillende toegangspunten voor internet. Wat “tgpt.namen bhr.” is weet ik nog steeds niet, het toestel geeft er een SIM-fout bij verschillende simkaarten van diverse operators, dus waar die optie voor dient blijft onduidelijk.

Ook de manier om de homescreens van het toestel in te richten is mild uitgedrukt fantasierijk. Deze homescreens bestaan ieder uit zes “hoofdvakken”, en die zijn allemaal in te richten met de voorgeïnstalleerde of bij OVI gevonden toepassingen. Ieder vak kan je ook inrichten met vier iconen (“snelkoppelingen”) die je per stuk kunt wijzigen in een “toepassing” of een “bookmark” naar wens. Je kunt in theorie elk van de zes hoofdvakken in de drie homescreens invullen met snelkoppelingen, dus als je er behoefte aan hebt kan je 18 x 4 snelkoppelingen kwijt. Kies je voor een “toepassing” dan opent zich een rolmenu waarin letterlijk tientallen mogelijke keuzes verscholen gaan, en waarin je ook toepassingen tegenkomt waarvan je geen idee had dat ze op je telefoon stonden. En met enige studie is dat allemaal best te doen – op den duur weet je niet beter en race je werkelijk door de verschillende menu’s heen – maar het blijft omslachtig.

En omdat Nokia ervan uit lijkt te gaan dat je nooit maar één ding wilt aanpassen, moet je na iedere wijziging bovendien bevestigen dat je klaar bent. Dat is handig als je meerdere wijzigingen achter elkaar wilt doorvoeren, maar onhandig als je even snel iets wilt aanpassen. Het went, natuurlijk: alles went. Maar de hele structuur van opties, submenu’s, manieren om er te komen en de nodige bevestigingen, doet inmiddels ouderwets en ingewikkeld aan.

Social media, apps en Maps
Als velen in 2011 érgens behoefte aan hebben is het snelle interactie met social media. Na enige configuratie via de OVI servers krijg je een en ander aan de praat, zodat je in je telefoon je Facebook en Twitter accounts kunt uitlezen. De vraag is alleen waarom dat via OVI moet lopen, en de interface blijkt in de praktijk eigenlijk alleen geschikt om je timeline bij te houden – het nodigt allemaal niet uit tot reageren, al is dat natuurlijk wel mogelijk.

Het is op zich aardig hoe je in één applicatie (én in je hoofdscherm als je dat zo instelt) zowel je Twitter als Facebook updates ziet, maar daar blijft het bij. En dan kan je nog kiezen voor een social media app als Snaptü, maar die bleek traag en bij mij uiteindelijk zo muurvast gelopen dat ik ‘m met plezier gedelete heb – en ook ’t verwijderen van een applicatie zal voor wie niet aan Symbian gewend is even puzzelen zijn. OVI zelf doet ook nogal omslachtig aan, en de hoeveelheid apps blijkt in de praktijk nog niet helemaal overtuigend. Zeker niet in vergelijking met het immense aanbod van Apple en Google, maar er zit vooruitgang in.

De apps worden in de Ovi markt verdeeld in verschillende categorieën: “toepassingen”, “games”, “audio en video”, “personalisatie” en nog een groot aantal subcategorieën, en gelukkig kan je ook zoeken naar specifieke apps. Dat werkt nog niet helemaal vlekkeloos. Gebruik “Twitter” als zoekterm en je krijgt ook een groot aantal apps dat er niets mee te maken heeft. Maar goed, dat zie je vanzelf wel en dit is niet de plek om de laatste stand van zaken van het online aanbod te bespreken, en het is bovendien ook niet typisch voor de E7.

Nokia heeft natuurlijk nog altijd één belangrijke troef in handen met de wereldwijd gratis navigatie van wat nu nog “Ovi Maps”  heet, met als grote voordeel dat je voor je op reis gaat gedetailleerde landkaarten, deelstaten en grote steden gratis kunt downloaden. Dat werkt voortreffelijk (ik heb er tijdens het MWC in Barcelona met plezier gebruik van gemaakt), maar het is nog maar een kwestie van tijd voor Google Maps ook te downloaden zal zijn en dan moet Nokia die voorsprong ook deels inleveren. De update naar “Anna”, sterker: iedere aanpassing op de user interface van Nokia´s smartphones komt dan ook als geroepen en geen moment te vroeg.

Ik heb me hierboven nog ingehouden in de beschrijving van het platform waarop toestellen draaien die wat de hardware betreft nog altijd tot de top van de smartphone industrie behoren. Wat je hierboven gelezen hebt, geldt niet alleen voor de Nokia E7, maar ook de N8 – nog altijd onbetwist de beste camphone van dit moment – en voor de C7 en de C6. Allemaal toestellen op het Symbian ^3 platform, dat een grote vooruitgang moest zijn ten opzichte van eerdere versies. En ook die voorgangers hadden een vergelijkbare user interface. Je hebt het dan bij elkaar over vele tientallen verschillende toesteltypes.

Zolang je geen concurrentie hebt (of alleen één hele dure) kan je je zo’n portfolio veroorloven in de wetenschap dat je klanten inmiddels wel gewend zijn aan de grillen van het platform. Maar voor nieuwe klanten zijn er inmiddels prima alternatieven. Het is te hopen dat de update naar “Anna” Nokia naar een nieuwe toekomst zal brengen. Stephen Elop heeft recent het besluit bevestigd dat er géén opvolger komt van de N9 met MeeGo als platform, omdat hij alle vertrouwen heeft in Windows Phone 7. Maar welk platform Nokia ook succes zal brengen, aan de hardware zal het niet liggen.

Hardware
Het is wel weer eens wat anders om pas halverwege een review te beginnen over de hardware van het toestel. Wat op de foto’s in de campagnes als eerste opvalt aan de E7 is het eigentijdse strakke design. Ook in de praktijk reageren anderen opvallend enthousiast op het uiterlijk van het toestel, en al helemaal als je de bovenzijde terloops uitschuift om  het keyboard te onthullen. Wat dat betreft heeft het toestel zeker een verleidelijke wow-factor.

Die aantrekkingskracht blijft intact op het moment dat je de E7 in handen hebt, maar hij is wel opvallend zwaar, 175 gram maar liefst. En het toestel is verhoudingsgewijs best compact – hij is maar een slag groter dan de N8 – dus lijkt het nóg weer wat zwaarder. De E7 is bovendien vrijwel compleet van aluminium, dus hij voelt niet alleen stevig, massief en koel aan, maar is ook opmerkelijk glad: in feite geeft het display (!) nog het meeste weerstand in de hand. Het is bij deze combinatie van een fors gewicht en glad materiaal zaak op te letten dat het toestel je niet uit handen glipt.

Daar heb je een extra kans voor als je nog moet wennen aan hoe het toestel openschuift. Op den duur weet je niet beter, maar de eerste keren is het zoeken naar de juiste beweging. Om te beginnen is al niet te zien of je het toestel op z’n kop houdt of niet: de merknaam moet in landscape links van het scherm zijn anders duw je tevergeefs tegen het bovenste deel van het toestel. En druk je te hoog en hard op de onderkant van het display tot het onverwacht openschiet, dan kon je het wel eens onbedoeld lanceren – met alle gevolgen van dien.

Maar als je eenmaal aan de juiste beweging gewend bent, opent het toestel zich werkelijk soepel en onthult een mooi miniatuur qwerty toetsenbord, waar het display – net als bij de n97 en z’n kleinere versie – in een hoek van ongeveer 30 graden boven staat. Het is erg praktisch en het ziet er ook erg goed uit op je desk, zo’n geopende E7. Het “Clear Black Display” voldoet ook prima, een 4 inch AMOLED scherm met een bescheiden maar zeker bruikbare resolutie van 640 x 360. De resolutie is daarbij gelijk gebleven aan die van de N8, die het met een “Active-matrix OLED” scherm van (slechts) 3,5” moest doen: het schermtype van de E7 is zichtbaar beter doorontwikkeld. De processorsnelheid (680MHz) doet inmiddels ouderwets aan, maar de toepassingen openen over het algemeen gewoon lekker vlot.

Bovenop het toestel vind je de toegang voor de microUSB kabel, de HDMI out en de ingang voor de minijack. Nokia levert de kabel voor USB-on-the-go en een verloopkabel voor HDMI in de verpakking mee – en dat is (helaas) nog altijd uniek. De camera maakt met 8MP hele fatsoenlijke foto’s, maar de lens ligt niet in de behuizing verzonken, dus het is zaak om op vingerafdrukken te letten voor je fotografeert. De camera filmt bovendien in HD en heeft beeldstabilisatie. Het is nadrukkelijk geen cameratelefoon zoals de N8 dus ik zal er geen uitgebreide foto shootout aan wagen, maar de resultaten zijn zeker goed bruikbaar. Er is ook nog een aparte video-editor aan boord, maar ik ben er niet aan toegekomen daar uitgebreid mee te spelen.

Verder zullen sommigen het vervelend vinden dat de opslagcapaciteit “beperkt” is tot 16GB en niet uitbreidbaar is met een microSD. Het is iets dat we ook bij de Nexus S gezien hebben, of bij de toestellen met Windows Phone 7. Bij de E7 gaat het vermoedelijk om ruimtegebrek – de N8 had nog wel een slot voor microSD – of iemand bij Nokia vond 16GB gewoon voldoende (ik heb er nog nooit tekort aan gehad). De accu van de E7 kan je niet zelf verwisselen. De capaciteit van 1200mAh lijkt erg karig, maar een van de zeer grote voordelen van het Symbian platform is dat het maar weinig energie nodig heeft, zodat ook de E7 werkelijk met gemak een paar dagen standby is.

Voor sommigen is een ander belangrijk voordeel nog altijd dat Nokia niet het imago heeft dat het wat soepel omspringt met je persoonlijke gegevens, zoals Apple en Google doen. En het spreekt inmiddels in het algemeen zo vanzelf dat het haast niet opvalt, maar ook de E7 is op te laden met een universele microUSB oplader. Verder zijn natuurlijk alle standaard verbindingsmogelijkheden beschikbaar op de E7 – er valt wat dat betreft niet veel nieuws over te melden. Ja, WiFi Direct ontbreekt, maar daar zal niemand wakker van liggen.

Now what
Je zou er bijna sentimenteel van worden: we kijken naar het einde van een tijdperk. Een machtig tijdperk, dat eindigt in een van de meest complete smartphones die Nokia ooit op het Symbian platform heeft afgeleverd. Als je vroeger zei dat je “de beste Nokia” gekocht had, zei je eigenlijk ook meteen dat je de beste telefoon had die überhaupt op de markt was. No more. Andere merken hebben dat imago met nieuwe platforms in korte tijd eigenlijk moeiteloos uit de ooit zo machtige, slap geworden Finse handen getrokken. Jorma Ollila, de man die Nokia begin jaren negentig letterlijk van de ondergang gered heeft, is er zelf mede verantwoordelijk voor dat Nokia de ontwikkelingen bij de concurrentie op ongekende schaal onderschatte.

De man die Nokia twintig jaar later opnieuw moet zien te redden is geen Fin maar de Canadees Stephen Elop, voormalig topmanager van Microsoft, die in Finland en daarbuiten geen vrienden maakt omdat hij uitgerekend de samenwerking zocht met z’n voormalige werkgever. Maar hoe je het ook bekijkt, Nokia heeft eigenlijk geen keus meer. Alle andere partners van het Symbian consortium, dat ooit de complete mobiele industrie omvatte, hebben het “olieplatform” zoals Stephen Elop het zo beeldend omschreef, al verlaten toen de brandweer nog moest vaststellen dat de situatie te gevaarlijk zou worden.

Nokia stond er alleen voor en is overrompeld door de razendsnelle opkomst van Android. Dat Elop nu alle zeilen bijzet en kiest voor een krachtig, maar op dit moment nog bescheiden platform als Windows Phone 7 is hem niet kwalijk te nemen: nóg een Android producent erbij zou Nokia op termijn nog zwakker, want te uitwisselbaar maken. En MeeGo is zo mogelijk nog trager ontwikkeld dan Symbian, omdat Nokia in de veronderstelling leefde dat het alle tijd van de wereld had. Helaas: Nokia is out of options.

Conclusie
Wat betekent dit nu allemaal voor als je de E7 wil aanschaffen, wellicht op het spoor gezet door de intensieve billboard campagne van Nokia? Stephen Elop heeft al gezegd Symbian nog zeker vijf jaar door te ontwikkelen, en de belangrijkste update sinds tijden komt er zeer spoedig aan: Symbian Anna wordt vanaf augustus verwacht. Sterker: ook Bella is al aangekondigd, en als ik goed geïnformeerd ben doet het nieuwe Symbian steeds meer aan Android denken… We zullen zien. In hoeverre Anna een meer dan alleen cosmetische aanpassing is wat betreft menu’s en dergelijke durf ik niet te zeggen. Ik hoop natuurlijk van niet, maar als het goed is kan ik daar binnenkort meer over melden – vanaf volgende week verwacht ik een testexemplaar van de X7.

De huidige E7 is een indrukwekkend toestel wat betreft doordacht design, maar ook een zwaargewicht. Wat ik allemaal schreef over het huidige OS kan je eigenlijk grotendeels alweer vergeten. Maar ken je Symbian of zelfs Symbian ^3 al en kan je er goed meer overweg – en je zal zeker de eerste niet zijn – dan is er geen beletsel om de E7 nu al aan te schaffen, tenzij het forse gewicht je nog doet aarzelen.

Dus? Aanschaffen of niet? Heel eerlijk gezegd: ik weet het niet. Een jaar of twee geleden was de Nokia E7 een toestel dat me ongetwijfeld weken uit m’n slaap gehouden had. Nu is het nog steeds een opvallend mooie smartphone die soepel draait op een verouderd, omslachtig OS. Er is niets zinnigs te zeggen over de manier waarop de “Anna” update daar verbetering in zal brengen, al kan je erop rekenen dat het beter wordt. Zoek je een smartphone met groot display én fysiek qwerty keyboard, dan is de concurrentie bovendien beperkt – en dan gooit de E7 nog altijd  hoge ogen. Afgezien van de genoemde nadelen zijn er zo voldoende redenen om de keuze te rechtvaardigen.

Tot slot
De intensieve marketingcampagne voor deze laatste smartphone op het Symbian ^3 platform vind ik lastig te begrijpen. Ongeveer een jaar geleden was de marketingcampagne voor de Nokia N900 ook al slecht verklaarbaar: de N900 zou een “developer’s phone” zijn, het toestel draaide op een platform (Maemo 6) waarvan al snel duidelijk was dat Nokia het compleet in de steek zou laten. Niettemin zag ik de advertenties destijds voor het toestel tot in veelgelezen opinietijdschriften verschijnen.

Maar recent bevestigt Stephen Elop dat de Nokia N9 de eerste én definitief meteen ook de állerlaatste smartphone op Nokia´s eigen MeeGo platform zijn zal.  En zo zullen er ook niet meer dan een paar honderd exemplaren van de N950 worden gemaakt en zal dat toestel verder niet te koop zijn. Je kan het er niet mee eens zijn, maar het is wel duidelijk.

En zo geeft de toezegging van Elop om Symbian nog vijf jaar te ondersteunen ook vertrouwen. Maar de oude klanten weten inmiddels niet meer zeker waar ze aan toe zijn, en voor veel nieuwe klanten is Nokia geen vanzelfsprekende keuze meer. Nokia zal z´n uiterste best moeten doen om z’n oude klanten opnieuw te overtuigen en weer een hele nieuwe generatie voor zich te winnen. Ga er maar aan staan.

 

Comments are closed.