Anna landt in de Nokia X7

Door: Marc Wielaert op 2 juli 2011. Onderwerp: Design, Nokia, Review, Symbian 
Tags: ,
Home  

Nokia had op dit moment geen mooier toestel kunnen kiezen om Anna in Nederland te laten landen. De nieuwste versie van Symbian verschijnt in een nieuwe smartphone met een opvallende uitstraling. De X7 oogt apart, eigentijds, chic en trendy tegelijk, en daar sluit het uiterlijk van het nieuwe Symbian aardig op aan. Nokia noemt het nieuwe OS “verfrissend” – en dat is het, zeker in combinatie met een zeldzaam Fins staaltje design.

 

Design
De X7 heeft een “look and feel” die ik lang niet meer in een smartphone van Nokia gezien heb, hoewel de N8 zeker z’n aantrekkelijke kanten heeft, en ook de “verleidelijke wow factor” van de E7 heb ik recent genoemd. Maar waar de N8 uitstraalt dat het om fotograferen gaat, en de E7 zichtbaar een “luxe werkpaard” is, geeft de X7 de onmiskenbare indruk er gewoon zin in te hebben. Zin in muziek luisteren, in fotograferen, filmen, films kijken, communiceren: zin in fun. De X7 heeft een dynamische uitstraling.

Na letterlijk vele tientallen verschillende ontwerpen waar de “afgeronde hoeken” centraal stonden, is de X7 met z’n meer vierkante uiterlijk uniek (al werd deze lijn ingezet bij z’n voorganger de X6). De lastige combinatie van rechthoekig, schuin en rond is door Nokia’s designafdeling stijlvol gerealiseerd. De speakertjes zijn afgeschuind verwerkt in de bijna vierkante hoeken, terwijl de achterkant in gebogen roestvrijstaal is uitgevoerd. Op het eerste gezicht is het effect misschien wat mollig, maar het stoort niet en het toestel ligt hierdoor wel prettig in de hand.

Links van het display vind je – subtiel in de ronde zijkant verwerkt – de slots voor microSD (boven) en simkaart (onder), rechts ervan de op een vergelijkbare manier vormgegeven buttons voor volume en camera. Centraal onder het display vind je een smalle home/menu-button, en bovenop het toestel een hoekig gevormde aan/uit toets. Alles bij elkaar heeft de X7 een eigenzinnig design dat Nokia letterlijk in jaren niet meer heeft laten zien. Ik ervaar het als aantrekkelijk, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Hardware
De Nokia X7 heeft een 4 inch AMOLED Gorilla Glass touchscreen display met een resolutie van 640 x 360 pixels, quad-band GSM met EDGE/UMTS en HSDPA support, een 8 megapixel camera met HD (720p) video opname functie en dual LED fliter, 8GB intern geheugen (microSD) dat eventueel vervangen kan worden door een microSD kaart van maximaal 32GB. Verder heeft de Nokia X7 ook WiFi, Bluetooth, GPS en USB on the Go aan boord. Hij meet 119.7 x 62.8 x 11.9mm en weegt 146 gram. De accu is 1200 mAh sterk en kan je opnieuw niet zelf verwisselen.

 

De resolutie van het display is dus hetzelfde als die van de Nokia C7, N8 en E7, de schermgrootte hetzelfde als die van de E7, en zo heeft de X7 ook het grootste scherm dat Nokia momenteel te bieden heeft. De camera heeft dezelfde resolutie als die van de E7, maar heeft – hou je vast – geen autofocus…! Het werkt dus grofweg als “WYSIWYG” camera, zonder de mogelijkheid om op ’n bepaald punt in je foto scherp te stellen.

Dat levert over het algemeen best bruikbare foto’s op, en de flits werkt ook goed, maar ik ervaar het gebrek aan autofocus toch als een handicap. Close-up fotografie kan je bovendien helemaal vergeten, en daarmee scoor je bij veel gebruikers weinig punten. Gek genoeg is de videokwaliteit veel bruikbaarder. Het is weliswaar geen “full HD”, maar je kan wel tijdens het opnemen (!) tot 2,5x inzoomen zonder erg aan kwaliteit in te boeten. Anders dan bij de N8 en E7 is er overigens geen HDMI uitgang op het toestel beschikbaar. USB-on-the-Go is wel beschikbaar, maar een verbindingskabeltje wordt – anders dan bij de N8 en E7 – niet meegeleverd.

Het meest opvallend aan het toestel zijn dus die vier afgeschuinde hoeken met een roostertje dat aangeeft dat er kleine speakers achter verscholen gaan. Dat er achter álle hoeken ook echt een speakertje schuil gaat blijkt helaas te mooi om waar te zijn: alleen de onderste twee produceren geluid. Maar de kwaliteit daarvan is wel opvallend vol en helder. Nokia levert ook een inmiddels vrij klassieke stereo headset mee met een clip voor je borstzak en buttons om te muziek te starten of pauzeren, snel een andere track te kiezen, volume aan te passen of een gesprek mee aan te nemen of beëindigen. De oordopjes zijn van zacht wit rubber, en je vindt meerdere maten in de verpakking.  Die headset is uiteraard ook weer in te zetten als antenne voor de ingebouwde FM-radio – met RDS, zodat je kunt zien naar welke zender je luistert.

Laat ik vooral niet vergeten te vermelden dat de belkwaliteit opvallend goed is: ik heb tot m’n verbazing zelfs op de fiets met wind tegen van m´n collega geen enkele klacht gehad – en dat wil echt wat zeggen, want bij veel mobiele telefoons kan je je verstaanbaarheid dan wel vergeten. Tot slot over de hardware: ik heb het niet met harde materialen zoals een sleutelbos uitgeprobeerd, maar gezien de aard van het materiaal neem ik aan dat de roestvrijstalen achterkant van het toestel – anders dan het gorillaglas van het display – bepaald niet krasvrij is. Het is dus zaak om daar voorzichtig mee om te springen.

Eindelijk:  Anna
De wereld heeft er lang op moeten wachten, maar daar is “ze””dan. Het is slim om een update een meisjesnaam te geven, in plaats van bijvoorbeeld het veel abstractere “Symbian ^4”. Op een of andere manier geeft zo’n naam ’t vernieuwde platform direct een meer persoonlijk karakter. Het is niet zomaar een update, het is als een fictief personage en daarmee al snel innemender dan het volgende nummer in een reeks.

Nokia noemt de update “verfrissend” – in het PR pakket vond ik zelfs ’n een flesje water, een deodorant en een USB-ventilator, dus het idee van “verfrissing” werd met nadruk gecommuniceerd. Maar wat is er zo verfrissend aan Anna? Volgens Nokia zijn het de nieuwe iconen, de snellere browser, een qwerty keyboard als je het toestel verticaal houdt (“portrait”) en de nieuwe look van de OVI Kaarten die het OS het zo frisse nieuwe karakter moeten geven. In de praktijk werkt het voor een belangrijke deel ook zo.

Over een deel van de opfrisbeurt kan ik kort zijn: een qwerty keyboard in portrait mode: het werd tijd. Het is een vrij klein softkeyboard, maar werkt prettig en trefzeker, al kan ik me voorstellen dat je met erg grote vingers toch naar landscape zal moeten overschakelen. De browser is zeker vlotter geworden en er valt goed mee te werken, inclusief verschillende schermen en een makkelijk te openen menu, waarin je snel bij alle verschillende browseropties komt. OVI Maps blijft natuurlijk een nog altijd onovertroffen gratis navigatietool, met kaarten van landen, deelstaten en grote steden die je gedetailleerd kunt downloaden voor je op reis gaat. De GPS fix van de X7 is snel en zeer accuraat, ik vind het persoonlijk erg fijn om mee te werken.

Het nieuwe menu
Dan wat het meest opvalt: Anna´s nieuwe iconen, het belangrijkste onderdeel van het nieuwe, opgefriste uiterlijk van Symbian. Ze zijn niet vierkant, ze zijn niet rond, ook niet ovaal – het zit daar ergens tussenin, en in ieder van die niet helemaal ronde iconen vind je een symbool wat je er kunt verwachten – de kalender, je contacten, muziek, enzovoort. Sommigen vinden ze hip, anderen juist nogal ouderwets aandoen.

Maar ze werken in ieder geval als een nieuwe, goed gekozen laag verf op het houtwerk en het behang van het huis waar je al jaren in woont: inderdaad verfrissend.  Sommige lagen verf zijn zelfs in meerdere lagen aangebracht: ga je van het hoofdmenu naar “toepassingen” kom je in een groot menu vol nieuwe, kleurrijke iconen terecht, en kies je vervolgens voor “kantoor” volgt opnieuw een pagina vol kersverse iconen. Maar dat zijn de laatste die je in de nieuwe vormgeving zult treffen: daarna spring je als het ware in de tijd terug naar de weergave van het Symbian zoals we dat al ’n tijdje kennen.

Die timewarp kan trouwens veel sneller: spring je van het opgefriste hoofdmenu in één keer naar “Instellingen”, dan kom je direct terecht in het klassieke zwart/wit menu, met de kleine icoontjes en vertrouwde teksten als: “profielen”, “thema’s”, “telefoon”, “toepassingsbeheer”, enzovoorts. Om de analogie door te trekken: Nokia’s winterschilder is nog niet helemaal klaar, de lagen zijn niet overal even dik aangebracht, en zo blijf je switchen van Anna naar het oude Symbian.

Als dit Anna’s grote verleidingstruc moet zijn, dan begrijp ik niet waarom die lijn niet doorgetrokken is. Ook de stappen ná “instellingen” (dus “profielen”, “thema’s”, etc.) zou je heel makkelijk kunnen opfrissen met kleurrijke nieuwe iconen, en hetzelfde geldt voor de profielen (als “algemeen” en “stil”). En toch is dat niet gebeurd; je ziet het toestel bovendien even “denken” bij de overgang van kleurrijk naar zwart/wit, je ziet hoe het terugschakelt naar het oude menu, naar het verleden. En zo blijkt Anna vooral een goed verzorgde schil bovenop de oude fundamenten, die nog niet helemaal aan het zicht onttrokken zijn. Zo bezien is Anna niet zozeer een fris geschilderd onderkomen, maar nog veel meer een personage, een volwassen dame met een op het eerste gezicht geslaagde, maar oppervlakkige facelift. Ze wacht nog op de complete makeover.

Is dat erg? Dat hangt er maar van af hoe je het bekijkt. Ken je Symbian dan zal Anna je moeiteloos en sympathiek de weg wijzen – je kent die immers al. Maar ken je het platform nog niet, dan zal je de schakering tussen nieuw en oud, tussen kleurrijk en zwart/wit vermoedelijk maar lastig kunnen plaatsen omdat het in de praktijk zo inconsistent is. De volgende stap in de facelift laat zich raden en we weten al dat Anna dan “Bella” zal heten. En als de nieuwe structuur van het OS dan zó stevig geworden is dat je de fundamenten helemaal niet meer tegenkomt, dan neem ik aan dat alle vertraging uit het menu verdwenen is – je hoeft als gebruiker immers niet meer tussen het nieuwe en het oudere OS te schakelen.

Tot die tijd biedt Anna – in de X7, in de E6 én straks na de software-update ook in de C7, E7 en N8 wat ze nu is: een over het algemeen erg vlot functionerend platform met twee gezichten. Een gemiste kans is het zeker niet, meer een noodzakelijke tussenstap in de groei naar een nieuw platform dat een serieus alternatief moet bieden voor grote concurrenten als Android en iOS. Zover is het nog niet. Daarnaast gaat Nokia zelf nog flink investeren in Windows Phone 7, en er was onlangs ook iets met een nu al opvallend enthousiast ontvangen smartphone op een briljant nieuw OS waarvan het bedrijf nu al stelt het verder niet te zullen te ontwikkelen.

De wens is de vader van de gedachte: misschien wordt MeeGo wel omgedoopt tot Bella? Nokia zit momenteel in een ongekend dynamische transitieperiode. Dat het ondertussen nog smartphones als de X7 weet te produceren mag eigenlijk een wonder heten. Toestellen op Symbian ^3 als de N8, E7 en C7 kunnen als het goed is vanaf augustus worden geupdate naar Anna. Overigens zijn als ik goed geïnformeerd ben alle toestellen die nu nog draaien op Symbian ^3 en op Anna later te updaten naar Bellla. Wanneer Bella wordt verwacht is op dit moment nog niet te zeggen, maar mijn hoop is gevestigd op eind dit jaar…

 

Comments are closed.