Review: Sony Ericsson Xperia Neo en Xperia Arc

Door: Marc Wielaert op 16 juli 2011. Onderwerp: Review, Sony Ericsson 
Tags: ,
Home  

Recent heeft Sony Ericsson de Xperia Neo uitgebracht, een nieuwe telg in de Xperia serie waarmee de unieke Japans-Zweedse joint venture zich wil onderscheiden ten opzichte van zijn machtige concurrenten. Het in februari tijdens het MWC in Barcelona gepresenteerde toestel is op het oog heel wat compacter dan de veelgeprezen Xperia Arc, maar omdat ze elkaar verder nauwelijks ontlopen  is dit een review van beide toestellen.

 

Het uiterlijk van de de Xperia Neo verschilt behoorlijk van dat van de Arc. Waar bij de Arc alle lucht uit het toestel lijkt te zijn geperst, komt de Neo juist wat meer opgeblazen over. Om het onderwerp meten en wegen direct af te ronden: de Arc is 8,7mm dun (op het dunste punt) en de Neo 13mm. De Neo is ook korter met 116mm (scheelt 9mm) en smaller met 57mm (scheelt 6mm). Tot slot: de Neo is met 126 gram wel wat zwaarder dan de Arc van 117 gram – niet schokkend, wel merkbaar.

Korter, smaller, dikker, wat zwaarder: het is dus logisch dat de Neo letterlijk wat steviger overkomt, maar hij ligt niet minder prettig in de hand – ik kan me voorstellen dat mensen dit wat “molliger” formaat juist praktischer vinden (het biedt wat meer grip) en hij past ook goed in broek- of vestzak. De buttons voor aan- en uit, de volumetoets en de camera button zijn bovendien wat groter en ook dat heeft een positieve uitwerking op het gebruik.

Toch ontdek ik onverwacht snel iets aan de bolle vormfactor van de Neo om je van bewust te zijn als je het toestel hebt. Ik ben niet iemand die met toestellen “smijt” – integendeel. Maar toen ik de Neo uit m’n hand op de smalle keukentafel liet glijden zag ik tot m’n schrik hoe onverwacht vlot hij doorgleed, tot dicht bij de rand. Het raakvlak van de achterzijde van het toestel met de ondergrond blijkt opvallend smal, en omdat het toestel op z’n rug ook ’n beetje wiebelt, “zweeft” het al snel net even verder dan je gewend bent. Is dat erg? Welnee, maar wel iets om op te letten als je niet geneigd bent het toestel snel in een hoesje te verpakken.

Display
Het feit dat de Neo wat kleiner is heeft vanzelfsprekend te maken met het display dat het toestel biedt: het verschil tussen de 4,2 inch van de Arc en de 3,7 inch van de Neo is van grote invloed op de eerste indruk van het toestel. Persoonlijk ben ik erg gesteld op dat grote formaat, maar een kleiner formaat werkt over het algemeen net zo goed. Beide displays bieden overigens een resolutie van 480×854 pixels – en gezien de kleinere afmeting wil dat zeggen dat de weergave in het display van de Neo iets scherper, maar ook wat  kleiner is.

Toch blijkt er nog een flink verschil te zijn tussen het display van de Arc en de Neo: dat van de Arc  is opvallend veel helderder dan dat van de Neo, en dat is vergeleken met verschillende lichtsterktes. Ze hebben beiden een “LED backlit LCD” display, dus dat verklaart het verschil niet. Misschien is het een energiebesparende wijziging, maar ik ervaar  het als een nadeel ten opzichte van de Arc. Het kan hier overigens geen kwaad om alvast op te merken dat de Neo wel wat goedkoper is, de losse verkoopprijs ligt zo’n €100 lager. Inmiddels heb ik overigens van Sony Ericsson doorgekregen dat de Neo geen “air gap” heeft zodat de interne reflectie ontbreekt en het display om die reden dus inderdaad wat minder helder is dan dat van de Arc.

Kleine verschillen
Op de vergelijkingssite die Sony Ericsson zelf op de site biedt, vallen wat de specificaties betreft maar enkele verschillen tussen de Arc op. Er is voor de Neo één extra kleur beschikbaar naast het zilver en donkerblauw dat we al kenden van de Arc, namelijk een diep bordeauxrood. Hier kan je het enige andere verschil zien: de Neo biedt nog een geluidsrecorder als extra. Het is opmerkelijk dat de Neo, behalve ´n extra kleur en de genoemde geluidsrecorder, niet één ander verschil biedt wat de specificaties betreft, behalve wat betreft de compactere vorm, het gewicht en hardware buttons. Voor de volledigheid: bij de Arc levert Sony Ericsson wel een 16GB microSD mee, bij de Neo een exemplaar met 8GB. Verderop in de test kom ik trouwens nog een opmerkelijk verschil tegen, dat Sony Ericsson op de eigen site (nog) onvermeld laat…

Zeker nu de Xperia Arc is geüpgrade naar Android 2.3.3 zou ik voor wat betreft de kwaliteit van de camera en de werking van de vernieuwde interface dus moeten kunnen volstaan met een verwijzing naar de review van de Arc, maar dan doemt één probleem op: die staat nog niet op deze site. Door diverse omstandigheden is cowboy Ron er helaas niet toe gekomen die review te voltooien, en omdat hij nu op vakantie is pak ik de Xperia Arc alsnog op: door de komst van de Neo is het in ieder geval relevant om te weten wat op dit moment voor jou de betere keuze zijn zou.

Behuizing
Dit kan – na wat ik in de inleiding al geschreven heb – kort. Beide toestellen hebben een gladde, hardplastic behuizing en dat voelt ook zo. Door de materiaalkeuze liggen beide toestellen wat stroever in de hand dan je wellicht zou verwachten – ze “kleven” als het ware een beetje aan je huid, en zullen daarom een stuk minder vlot uit je handen glijden dan toestellen met een al dan niet compleet aluminium behuizing. Maar het zal ongetwijfeld een punt zijn waarop een aantal klanten afhaakt: het voelt immers niet “robuust” aan en het gebrek aan gewicht zullen sommigen ook als een nadeel ervaren.

Buttons
Alles heeft z’n prijs, en binnen het opvallend chique en smalle formaat van de Arc passen nu eenmaal weinig andere dan opvallend kleine hardware buttons. Dat de aan/uit button linksboven op de Arc erg klein is, is in beperkte mate bezwaarlijk: die gebruik je immers niet zo gek veel, al blijft het merkbaar als je het toestel in de standby- of vliegtuigmodus wilt zetten. Maar het went.

De aan/uit button van de Neo is niet veel, maar wel merkbaar groter en zit bovendien aan de zijkant rechts van het display: wat mij betreft een veel betere plek omdat je er zo makkelijk met je wijsvinger of duim bij kunt (afhankelijk van of je links- of rechtshandig belt). Daaronder vind je de volumetoets en de camerabutton, beiden opvallend veel groter dan die van de Arc. De volumetoets van de Neo is zelfs zeker twee keer zo groot ontworpen op een manier die erg goed bij de rest van het gebogen design past. Bij de Arc was daar domweg geen ruimte meer voor.

Maar het kleinste knopje op de Arc is met afstand de camerabutton. Daar heb ik me over verbaasd toen ik de Arc voor het eerst in handen had. Op het moment dat je je concentreert op het maken van een foto moet je even zoeken naar de plek waar je wijsvinger die button moet vinden, en het indrukken vereist ook enige concentratie. Als je daar eenmaal aan gewend bent werkt het overigens prima, en daarnaast kan je er ook nog voor kiezen om de foto via het display te maken.

Bij de Neo is de camerabutton niet alleen groter, maar ook verwerkt in een lichte uitstulping waardoor je hem ook op de tast wat makkelijker weet te vinden. Met beide buttons is het trouwens mogelijk om de camera te activeren, mits je het toestel eerst uit de slaapstand wekt. Dat laatste is natuurlijk om te voorkomen dat je de camera per ongeluk opstart .

Omdat de Arc wat breder is, biedt die weer meer ruimte voor de menubuttons onder het display, en die zijn dan ook bijna over de volle breedte van het toestel te vinden in een sierlijk, langgerekt design. Daar verliest de Neo weer wat punten, met buttons die niet alleen een stuk kleiner zijn, maar ook kleiner dan had gekund: aan weerszijden is nog wat loze ruimte in de behuizing over gebleven. Het lijkt misschien muggenziften, maar als gebruiker had ik het prettig gevonden als die buttons iets breder waren geweest.

Het gebruiksmak is misschien ook wat minder omdat ze deels schuil gaan achter een verdikking onderin het toestel, waardoor je ze als het ware – en ook anders dan bij de Arc – alleen “van boven” kunt benaderen. Ook dat went, maar het werkt minder intuïtief. Hoe sierlijk ook, de functie van dat gebogen randje aan de onderzijde van het toestel is me niet helemaal duidelijk: wellicht juist ter bescherming van de buttons erboven? In gebruik blijkt het hoe dan ook enigszins hinderlijk.

Camera
De ingebouwde camera van beide toestellen is identiek: een 8MP die beschikt over Sony’s “Exmor R CMOS-sensor”, die Sony sinds eind 2009 in zijn compact camera verwerkt en die goede resultaten onder minder gunstige lichtomstandigheden mogelijk maakt. Ook het menu van beide toestellen is zo goed als identiek, maar wijst wel op ’n belangrijk hardwareverschil: de Neo heeft óók nog een frontcamera, die de Arc mist.

Zo’n frontcamera is handig voor het maken van zelfportretten en videobellen, wat ik tot op heden nog niemand heb zien doen. Foto’s gemaakt met de Xperia Arc kan je vinden in m’n review van de Samsung Galaxy S II.

De ingebouwde camera van deze Xperia’s heeft heel wat instellingsmogelijkheden. Als de opnamemodus op “automatisch” staat, zie je als je de menutoets indrukt nog de mogelijkheid de opnamemodus zelf aan te passen en verder de detailscherpte (hoeveel MP), touchmodus (foto’s maken door in het display te tikken), zelfontspanner en flits. Daarnaast vind je de keuze om je locatie in de foto op te slaan en de mogelijkheid het sluitergeluid te veranderen. De rest regelt het toestel voor je.

Wil je méér zelf kunnen instellen, dan zet je de opnamemodus op “normaal”, en dan krijg je via de menutoets nog opties in beeld als zelfontspanner, focusmode (o.a. macro), lichtwaarde, witbalans, lichtmeting en beeldstabilisator (aan/uit: zou niet weten waarom je die uit zou willen zetten).

Naast “automatisch” en “normaal” heb je nog de “glimlachdetectie” als opnamemodus, waarbij je via het menu verder nog “glimlachniveau” vindt: moet degene die je portretteert een beetje glimlachen of breeduit staan grijnzen. Het toestel fotografeert dan direct zodra de gewenste glimlach gezien wordt. Ik heb het uitgetest op een portret foto en ook daar werkt het foutloos.

Sony Ericsson neemt fotograferen overigens serieus en er is geen mogelijkheid meegeleverd om je foto’s uitgebreid na te bewerken met aparte kleurinstellingen, lijstjes, hartjes of andere funny toeters en bellen. Ikzelf mis die aparte opties geen seconde, maar anderen zullen het juist geestig vinden om foto’s intensief na te bewerken en desnoods iemand van een dolk in zijn rug te voorzien (omdat het kan).

De kwaliteit van de camera is inmiddels nagenoeg bekend: Sony Ericsson heeft op dit gebied een reputatie hoog te houden en slaagt daar in de regel erg goed in, al komt de concurrentie steeds dichterbij. De erelijst van de camphones wordt aangevoerd door de Nokia N8 met zijn 12MP camera, maar de Xperia Arc eindigt nog altijd hoog in de top en datzelfde geldt nu dus ook voor de Neo, die immers over een identieke camera en exact dezelfde software beschikt.

Als enig nadeel moet ik hier opnieuw het wat display van de Neo noemen, dat wat betreft de weergave van het onderwerp voor je lens minder goed presteert dan de Arc. Die beschikt immers over een groter scherm en een veel lichter beeld: je ziet eenvoudigweg veel beter wat je aan het doen bent, en dat is ook wat waard. Ik heb met beide toestellen een aantal foto’s binnenshuis gemaakt en gedetailleerd met elkaar vergeleken: in het eindresultaat zie je in feite geen verschil en het  heeft dus geen zin die foto’s hier te publiceren. Overigens kan het hier geen kwaad nog aan te tekenen dat de Neo wel een wat groter display heeft dan de Nokia N8 (3,5 inch).

Tot slot: wat video betreft bieden beide toestellen HD (720p) met automatische scherpstelling – inzoomen is echter niet mogelijk tijdens het filmen. De kwaliteit is wat je ervan verwachten mag, al is het geluid vermoedelijk beter dan je van andere toestellen gewend bent. Beide toestellen zijn trouwens voorzien van een micro HDMI-uitgang, maar een verbindingskabeltje zoek je tevergeefs in de verpakking.

Interface
Ook de interface van beide toestellen is volledig identiek, en de meest kenmerkende eigenschap van de manier waarop Sony Ericsson het Android platform heeft ingevuld is natuurlijk TimeScape, een visueel aantrekkelijk manier om alle berichten die je bereiken in een soort Rolodex menu weer te geven: SMS, e-mail, Facebook, Twitter: je ziet ze allemaal chronologisch voorbijkomen, en tik je op een bericht dat je gedetailleerder wilt bekijken of waar je op wilt reageren, dan spring je direct naar de applicatie waar het bericht oorspronkelijk vandaan komt. Het vervangt dus geen applicatie, het is eenvoudigweg een venster om al je op verschillende platforms ontvangen berichten in te bundelen.

Een tweede belangrijke nieuwe uitbreiding van de interface is Facebook inside Xperia, waar ik hier al eens uitgebreid over bericht heb. Kort samengevat  is het een opvallend praktische integratie van Facebook in het menu van het toestel, zodat je bijvoorbeeld direct foto’s en muziek kunt delen met je vrienden op Facebook en reageren op de input van hun kant. Daarmee wil Sony Ericsson miljoenen Facebook klanten verleiden, en al is het idee om Facebook te integreren ook te vinden bij andere producenten, heeft Sony Ericsson het opvallend efficiënt in de interface verweven.

Verder is het eenvoudig om de applicaties zelf te ordenen. Je kan de volgorde compleet zelf inrichten, of het toestel de apps alfabetisch laten ordenen, ofwel aan de hand van de meest gebruikte, of de recent geïnstalleerde apps. Welke volgorde het best bevalt zal is persoonlijk, maar gewoon alfabetisch vind ik wel zo overzichtelijk.

Uniek en enorm praktisch is dat je bij Sony Ericsson je vier meest favoriete toepassingen zelf als een van de “vaste” applicaties onderin het scherm kunt kiezen. Standaard vind je daar de iconen voor Media, Berichten, Applicaties, Contacten en Telefoon (waarbij de snelkoppeling naar de applicaties uiteraard niet te vervangen is).

Charmant vind ik nog de eenvoudige, maar doeltreffende widget “Foto’s en Video’s”, die alle foto’s en video’s op je toestel als een soort Rolodex weergeeft – vergelijkbaar met de reeks berichten van TimeScape.  De eigen internetbrowser werkt lekker vlot en overzichtelijk, en mocht hij je niet bevallen zijn er voldoende alternatieven op de Android Markt te vinden, zoals het gratis Opera. En dan heeft Sony Ericsson natuurlijk nog een vrij basic, maar doeltreffende Music player in het programma opgenomen.

Verbindingen
Beide toestellen bieden zo’n beetje alle eigentijdse verbindingsmogelijkheden, dus van Bluetooth via 3G en HSDPA tot WiFi, met uitzondering van WiFi Direct. Nog meer verbinding: de ingebouwde FM-radio is voorzien van RDS zodat je in beeld ziet welke zender je beluistert – handig als je een specifieke zender zoekt.

Misschien ook handig om onder deze noemer nog te vermelden dat de spraakverbindingen bij beide toestellen in de regel ook goed zijn, maar als je het toestel tussen schouder en kin klemt (als je even je handen vol hebt), wordt je aan de andere kant zo goed als onverstaanbaar. Dat is erg onpraktisch: wie vaak z’n handen te vol heeft om de telefoon vast te houden zal vermoedelijk allang aan een headset gewend zijn. Ook is me in gebruik een wat grotere windgevoeligheid opgevallen dan bij andere toestellen: bellen op de fiets is niet aan te raden.

Tot slot
De standby tijd van beide toestellen is gemiddeld. Het is onmogelijk om er in het algemeen iets over te zeggen omdat het te sterk afhangt van het gebruik, maar ik gok dat iedereen de Arc iedere nacht aan de lader zal moeten hangen. De Neo zal het in het algemeen gesproken wat langer volhouden: logisch met een kleiner, en bovendien – zie boven – minder fel stralend display.

Beide toestellen zijn overigens niet met “Gorilla glas” uitgerust. Dat wil zeggen dat op termijn krassen op display lastig te vermijden zijn, tenzij je jezelf voorneemt er goed op te letten en je toestel bijvoorbeeld altijd in je binnenzak te vervoeren. Ik heb de Neo nog maar kort in gebruik en het scherm is puntgaaf. Met de Arc loop ik al veel langer rond en daarbij moet ik vaststellen dat het de moeite loont om er voorzichtig mee om te springen – ik loop in de regel met twee toestellen in mijn binnenzak en daar blijkt het display van de Arc na verloop van tijd minder tegen bestand. Dat leidt tot wat oppervlakkige haarkrasjes die de leesbaarheid trouwens op geen enkele manier beïnvloeden – het ziet er gewoon wat minder mooi uit als je het display tegen het licht houdt.

Update (3/11/2012): het glazen display wordt beschermd door een  door Sony aangebrachte screen protector. Die zit zo strak op het scherm dat hij nauwelijks zichtbaar is, tot hij verweert. Met een stevige nagel is deze protector er wel af te krijgen, waarna het display weer als nieuw oogt. Een nieuwe protector aanbrengen is daarna overigens aan te raden. 

Opstarten gaat bij beide toestellen even snel en dat is in beide gevallen behoorlijk traag. Of dat te maken heeft met het feit dat geen van beide over een “dual processor” beschikt kan ik niet zeggen, het lijkt vooral te maken te hebben met het opstarten van de eigen interface. Zowel de Arc als de Neo zijn uitgerust met een 1GHz processor (voor de fans: een Qualcomm MSM8255 Snapdragon).

Nu de “dual processor” helemaal de hype is zou je het idee kunnen krijgen dat de Neo en Arc trage toestellen zijn, maar dat is echt niet het geval: alles loopt lekker vlot en soepel. Als ze eenmaal opgestart zijn draaien ze als een zonnetje. Het beschikbare interne werkgeheugen is beperkt tot 320MB, voor (niet alle) apps en media moet de microSD uitkomst bieden. Sony Ericsson levert bij de Neo een kaartje van 8GB mee, als je wilt kan je die opslag weer uitbreiden tot maximaal 32GB.

Conclusie
Als gezegd: beide toestellen ontlopen elkaar wat betreft technische specificaties niet of nauwelijks. Ik  heb in het begin nog opgemerkt dat de Neo volgens het overzicht van Sony Ericsson over een geluidsrecorder zou beschikken, maar in het menu heb ik geen applicatie gevonden om er gebruik van te maken. Wellicht berust het op een misverstand (zoals de aanwezigheid van een frontcamera ontbrak in het door Sony Ericsson geboden overzicht). Ik heb het nog wel nagevraagd maar geen antwoord meer gekregen.

De Xperia Neo kost je los ongeveer €100 minder dan de Xperia Arc. Daarvoor krijg je in feite exact dezelfde mogelijkheden in een ander design: je betaalt minder (ik vond ‘m voor €359 en dat zal vast voor minder kunnen), en je krijgt daarvoor een wat zwaarder en dikker model met een wat kleiner display. Hoewel opvallend minder helder dan dat van de Arc, biedt het display van de Neo dezelfde, prima resolutie, die in deze prijsklasse opvalt, net als de camera van 8MP.

Hecht je aan een hoge kwaliteit van  de foto’s die je met je camera maakt, is het zelfs de beste kwaliteit die je voor deze prijs kunt vinden. Als je de foto´s die je met je smartphone maakt minder belangrijk vindt, dan is in deze prijscategorie eigenlijk alleen de LG Optimus Black een concurrent. Daarnaast zal je met plezier gebruik kunnen maken van de uitgebreide en stabiele software van Sony Ericsson’s PC Companion (mag ook wel eens gezegd worden), al heb je daar met de Xperia Arc natuurlijk evenveel profijt van.

Als het prijsverschil geen doorslaggevende rol speelt gooit de lichtgewicht Xperia Arc ook nog altijd hoge ogen met z’n ultraslanke design en z’n grote, mooi heldere display. Maar tegenwoordig moet dit toestel rond de €469 kosten en dan wordt de concurrentie toch wat heviger, zeker als je bereid bent nog even te wachten op een update naar Android 2.3 (waar de Arc al op draait).

Dan komen immers ook Android smartphones als de LG Optimus 2X Speed, de HTC incredible S en de Samsung Nexus S in het vizier van de consument. Opnieuw geldt dan trouwens dat Sony Ericsson de beste foto’s maakt, maar daar staat dan bijvoorbeeld wel tegenover dat de LG een stuk sneller is – en veel meer intern geheugen biedt. Een vergelijking tussen al deze toestellen voert hier te ver – zie de respectievelijke reviews voor meer informatie.

Wat het meest recente toestel betreft: de Sony Ericsson Xperia Neo biedt op dit moment de beste prijs/kwaliteit verhouding als je naar de mogelijkheden kijkt, het toestel is het aanzien waard, hij draait op het meest recente Android OS en is wat langer standby dan z’n slanke collega. De Arc vind ik persoonlijk zeker mooier, maar het prijsverschil is aanzienlijk en de concurrentie heeft voor een vergelijkbaar bedrag ook mooi spul in de etalage liggen.

Comments are closed.