Review: Samsung Galaxy Tab 10.1

Door: Marc Wielaert op 28 augustus 2011. Onderwerp: Review, Samsung, Tablet 
Tags: , , ,
Home  

De Samsung Galaxy Tab 10.1 is met onverwacht veel meer publiciteit gelanceerd dan waar Samsung op had mogen hopen. Het idee dat de Tab misschien maar tijdelijk verkrijgbaar zou kunnen zijn maakte hem nog begerenswaardiger. In Nederland is de strijd met Apple ondertussen in het voordeel van Samsung beslist: de Galaxy Tab is een tablet, zoals de iPad2 dat is, en geen kloon. Maar is het ook een echte concurrent?

De hele juridische strijd tussen beide elektronicareuzen heeft me flink beziggehouden, zoals je hier en hier kunt lezen. Daar schreef ik onder andere dat de Galaxy Tab op de iPad lijkt als een wesp op een bij, of een kameel op een dromedaris: zeker, er zijn veel overeenkomsten, maar ook essentiële verschillen. Volgens één reactie heb ik deze artikelen “met een Samsung bril geschreven”. Die kritiek lijkt logisch, omdat ik ook vind dat Apple niet het recht heeft een hele productgroep te claimen op basis van een aantal algemene vormgevingskenmerken.

Maar ik heb ik veel meer een “bezorgde consumentenbril” gedragen: de gevolgen van het toekennen van de eis van Apple zou verstrekkend zijn, omdat ook een groot aantal andere producenten van tablets effectief door Apple bestreden zou kunnen worden en er voor de consument veel minder te kiezen overblijft. Dat Apple in twee rechtszaken bovendien nog lijkt te hebben gesjoemeld met de afbeeldingen van de zowel de Galaxy S als de Galaxy Tab 10.1 geeft daarbij een nare bijsmaak.

Inmiddels heeft de Nederlandse rechter zich in deze zaak dus uitgesproken. Omdat niet iedereen het tientallen pagina’s tellende vonnis zal willen doorworstelen vind je hieronder een globale samenvatting van de overwegingen van de rechtbank wat betreft de iPad, de Galaxy Tab 10.1v en 10.1. Het complete vonnis – ook bijvoorbeeld ten aanzien van de Galaxy S en S II – vind je hier in PDF formaat. Ik begin met deze samenvatting niet zozeer om mijn “gelijk” te halen, maar vooral omdat de rechtbank met zekerheid de drie modellen objectief vergeleken heeft.

De conclusie van de rechtbank
Volgens de rechtbank vertoont met name de voorkant van de Galaxy Tab 10.1 en 10.1v overeenkomsten met de iPad2. De kenmerkende elementen van de voorzijde van het model, de rechthoekige vorm met afgeronde hoeken, het minimalistische design, een passe-partout achter een geheel transparante (“glazen”) voorkant, waren al bekend van bijvoorbeeld de HP Compaq TC1000 en de tablet PC van Knight-Ridder uit 1994 (red: hieronder een marketingfoto van toen)

Het aantrekkelijk “minimalistisch” of “strak” vormgegeven uiterlijk noemt de rechter een trend. “Minimalistisch” vormgeven betekent echter ook dat het ontwerp zoveel mogelijk de contouren volgt, zoals deze door de techniek en ergonomie van het apparaat worden gedicteerd. De hoeken zijn afgerond omdat het apparaat met scherpe hoeken niet prettig in de hand ligt en (be)kleding kan vernielen, zeker als het een zakcomputer betreft waarvoor het model is ingeschreven. Hetzelfde geldt in belangrijke mate voor de doorlopende “glazen” aanraakplaat.

Een modelrecht op een “minimalistisch” ontwerp zou concurrenten bijna dwingen om minder optimale keuzes te maken (ze moeten feitelijk onnodige franje aan hun ontwerp toevoegen om buiten de bescherming van het model te blijven), hetgeen een concurrentievoordeel oplevert voor een modelhouder die (toevallig) zijn concurrenten de loef af stak met registratie van een model voor een bepaald segment producten, zoals de tablet computer. Dit betekent niet dat het model ongeldig is, maar wel dat de daaraan te verlenen bescherming niet groot mag zijn en beperkt moet zijn tot de werkelijke ontwerpelementen van het model. Dat is lastig omdat juist bij een “minimalistisch” of “strak” vormgegeven model de algemene indruk van het uiterlijk nu juist op verregaande wijze bepaald wordt door de techniek en praktische/ergonomische overwegingen.

Naast aanzienlijke overeenkomsten zijn nog wat minder opvallende verschillen aan de voorzijde te ontwaren. Zoals het camera-oog bij de Galaxy tabs, het in verhouding tot het effectieve scherm wat dikker uitgevoerde passe-partout bij de Galaxy tabs en, bij de Galaxy 10.1, en het merk SAMSUNG midden onder.

Achterkant en zijkant
Tegenover de uiterlijke overeenkomsten aan de voorzijde staan opvallende verschillen aan de achterkant. De Galaxy Tab 10.1 heeft een donkere achterkant met daaromheen een lichtgrijze rand van enkele millimeters dik (red: dit geldt uiteraard niet voor de witte versie, waarvan de achterkant vrijwel helemaal wit is). Aan de bovenkant is die rand uitgestulpt en is daarin een opvallend cameraoog met daarnaast een tweede oogje opgenomen (red: dit tweede oogje herbergt de flits). Ook is nog goed zichtbaar de hoofdtelefoonaansluiting en nog net zijn enkele uitstekende knoppen zichtbaar aan de bovenzijde. In het midden is prominent het merk SAMSUNG weergegeven.

Bij de Galaxy Tab 10.1v zijn de verschillen nog groter. Daar is de achterkant niet langer plat maar heeft deze een ronde welving in het midden, die de achterkant een geheel ander aangezicht geeft. Ook het merk SAMSUNG op de prominente ronde cirkel geeft de achterkant van deze tablet een volkomen ander aanzicht dan de eenvoudige, afgeronde maar verder platte en ongeornamenteerde achterkant van het model.

En ook de zijaanzichten van de Galaxy 10.1 en 10.1v tabs onderscheiden zich aanzienlijk van de iPad. Bij beide tabs is duidelijk zichtbaar een scheiding tussen de lichtgrijze omranding en de donkere achterplaat. Ook is de vorm van de rand beduidend anders. De zijrand van de 10.1 is bolvormig, dat wil zeggen bij de bovenkant smaller, dan breed uitbollend en dan weer onderin smaller, enigszins analoog aan een “(“.

Bij de 10.1v is de zijkant in hoofdzaak plat met een in facet aflopende onderschelp. De zijranden van model volgen echter de contouren van een kwart cirkel. Verder zijn de voor de zijkanten beeldbepalende aansluitingen, knoppen en speakers eigenlijk alle anders gepositioneerd bij de Galaxy tabs. Om hiervan enkele in het oog springende voorbeelden te noemen is er bij beide Galaxy tabs een opvallende platte aansluiting (voor de verbinding met de PC) in de lange zijde aangebracht.

Bij de Galaxy Tab 10.1 zitten de spleten voor de speakertjes niet in het midden maar excentrisch op een kwart van de korte zijden. De speakertjes bij de 10.1v worden onderbroken door een opvallende dichte cirkel. Voor zover de modellen al een dunne uitstraling zouden hebben, zijn de Galaxy Tabs 10.1 en 10.1v nog opvallend veel dunner. Bovendien heeft Samsung terecht gesteld dat nu eenmaal dergelijke producten zo plat en dun mogelijk moeten zijn en de techniek dit allengs ook meer mogelijk maakt.

De conclusie van de rechtbank is dat de Galaxy Tabs 10.1 en 10.1v een andere algemene indruk wekken dan de iPad, vooral gelet op de opvallende verschillen in de achterkant en zijkanten. Dit geldt zelfs als aan de voorzijde meer aandacht moet worden gegeven dan aan de achter- en zijkanten zoals Apple heeft betoogd.

Tot zover deze samenvatting van de uitspraak van de Nederlandse rechtbank in deze door Apple aangespannen zaak. Ook wat betreft het de overeenkomsten in het ontwerp van de Galaxy S en de Galaxy S II met de iPhone is Apple overigens in het ongelijk gesteld, zoals je in het volledige vonnis kunt lezen (zie het PDF bestand van de rechtbank).

Meten en wegen
Bovenstaande samenvatting lijkt wat betreft de vergelijking tussen de drie verschillende modellen vrij volledig, maar toch wil ik er – zonder aanmatigend te willen zijn – nog een aantal dingen aan toevoegen die je als gebruiker merkt. Daarbij beperk ik me tot de Galaxy Tab 10.1 en de iPad2, omdat het de meest recente modellen zijn (en je anders door de bomen het bos niet meer ziet).

De lengte en breedteverhouding is zichtbaar anders, en daarmee ook de beeldverhouding. De iPad2 doet “vierkanter” aan, waar de Galaxy Tab opvallend langwerpiger is. Dat is met een aantal foto’s van de achterzijde van het toestel eenvoudig aan te tonen (de voorzijde van beide tablets spiegelt zo sterk dat je geen overzichtsfoto kan maken waar camera en fotograaf niet op te zien zijn). Op deze foto’s is die verschillende lengte en breedteverhouding goed te zien.

Als je de iPad2 bovenop de Galaxy Tab 10.1 legt zie je hoe de Apple enerzijds “uitsteekt”, terwijl de Samsung anderzijds “breder” (of “langer”) is. Het blijft dan ook zacht gezegd opmerkelijk dat Apple bij de Duitse rechtbank beeldmateriaal heeft aangeleverd waaruit blijken moest dat de beeldverhouding van beide tablets vrijwel identiek zou zijn, zoals Webwereld aantoonde. Nóg opmerkelijker is dat de Duitse rechtbank zich er niet merkbaar aan gestoord heeft. In mijn ogen is het zelfs een van de meest opvallende designverschillen tussen beide tablets.

Door die andere beeldverhouding zal je veel sneller geneigd zijn om de Galaxy Tab 10.1 in “landscape” te gebruiken, dus horizontaal, niet in portrait (verticaal), zoals ik de meesten een iPad zie gebruiken. Dat horizontaal gebruik ook bedoeld is, blijkt door de plaatsing van het Samsung logo aan de lange zijde van het toestel, en van de camera´s aan voor- en achterkant – middenin de lange bovenkant van het toestel.

Of dat een belangrijk verschil is zal van jezelf afhangen, maar sommige apps werken op Android Honeycomb zelfs niet anders dan in landscape, zoals bijvoorbeeld Friend Me, een Facebook app. Ik gebruik de Galaxy Tab voor het overgrote deel horizontaal, al kan het een wat groter overzicht op webpagina’s handig zijn om hem even een kwart slag te draaien.

Dat Samsung uitgaat van het horizontale gebruik van de Galaxy Tab 10.1 blijkt bovendien uit het keyboard dat het ervoor ontwierp. Waar de eerste Galaxy Tab nog in portrait mode in dat keyboard moest worden geplaatst (zie foto hieronder), is de sleuf in het (identieke) keyboard nu veel breder en om hem horizontaal te kunnen plaatsen. Om die reden zit ook het slot voor lader, USB kabel en dat keyboard aan de brede onderkant van het toestel, direct onder de merknaam aan de voorkant.

Verder is de Galaxy Tab 10.1 met 565 gram net even wat lichter dan de iPad2 met 613 gram. Dat scheelt slechts 48 gram, maar als je het apparaat een tijdje in één hand hebt merk je dat verschil toch wel op. Maar hoewel iedere gram op zichzelf meegenomen is bij een ontwerp als dit, zou dit verschil denk ik niet doorslaggevend zijn in mijn keuze voor een van beide tablets.

Buttons en speakers
De iPad2 kent vier buttons: de centrale home button onder het korte deel van het display,een volumebutton aan de lange rechtkant met daarboven nog een aparte mute button. Tot slot vind je een on/off button aan de bovenkant rechts. Onderop de achterkant van de iPad2 vind je een rooster waarachter de (enkelvoudige) speaker zit.

Maar waar Steve Jobs zo’n hekel moet hebben gehad aan “iedere button teveel” op zijn minimalistische design, ziet Samsung toch kans met slechts twee buttons toe te kunnen: een on/off button links bovenop de tablet, met een volumebutton er direct naast. En ja: dat is alles. Daarnaast vind je in de behuizing twee speakers, aan de linker en rechterzijkant van de tablet, op ongeveer drie centimeter van de bovenkant. Dat is dus ingebouwd stereo, wat de iPad2 moet missen. De geluidskwaliteit van die speakers voldoet overigens goed, al blijven het kleine speakertjes en mag je er geen wonderen van verwachten.

Tot slot nog een belangrijk verschil met Samsung’s eerste 7 inch Galaxy Tab: met deze nieuwste versie kan je geen telefoongesprekken voeren over het GSM netwerk. Het voordeel dat die kleine tablet had boven de iPad is verdwenen – ik merk om me heen dat daar nog wel eens misverstanden over bestaan. Je kunt overigens wel communiceren via Google Talk of Skype.

Softkeys
Tot zover voor nu de hardware. De volgende stap richting de interface zijn de Honeycomb softkeys die in alle vier de hoeken het display van de Galaxy Tab 10.1 te vinden zijn (zie screenshot hierboven). En al vallen ze niet enorm op: het zijn er nogal wat. Onderin het display vind je er een “back” en een “home” button, een button die ontzettend praktisch ál je laatst geopende applicaties laat zien, en links daarvan nog een button (die niet te vinden is op de Galaxy Tab 10.1v) die direct een screenshot maakt.

Als je je vinger bovendien wat langer op de home button houdt krijg je (net als bijvoorbeeld bij de Galaxy S) het “taakbeheer” in beeld, zodat je direct de in het geheugen actieve applicaties te zien krijgt en desgewenst per stuk (of allemaal tegelijk) kunt sluiten. En dan is er nog een button midden onderin het scherm, met snelkoppelingen naar dat taakbeheer en verder agenda, wereldklok, notitieblokje, calculator en MP3-player.

Verder vind je twee softbuttons linksboven in het display: een snelkoppeling naar de Google zoekmachine en naar het spraakcommando. Rechts vind je een softbutton naar alle geïnstalleerde applicaties en een + teken waarmee je snel een app of widget kunt kiezen om op een van de homescreens te plaatsen.

Rechtsonderin vind je – als je op de klok drukt – een algemeen menu met sneltoetsen naar WiFi, instellingen, het snel aan- en uitzetten van GPS en geluid, en het automatisch draaien van het scherm. Je kunt er de lichtsterkte direct regelen, je vindt er een koppeling naar het algemene instellingenmenu en daaronder nog de laatst geopende toepassingen en sites. Zo vind je dus onopvallend in het display verwerkt een legioen aan mogelijkheden waar je na verloop van tijd moeiteloos en als vanzelfsprekend gebruikt van maakt.

Interface
Dit is niet de plek om het iOS uitgebreid te vergelijken met Android 3.1 (Honeycomb), maar het is wel een belangrijke factor in je keuze voor een van beide tablets. Ben je een enthousiast iPhone gebruiker ligt de keuze voor een Android tablet niet erg voor de hand, en andersom evenmin. Heb je apps gekocht in de Android market voor je telefoon, dan zijn die ook weer bruikbaar op je tablet. Datzelfde geldt voor je iPhone en iPad. En wil je aparte HD apps, dan moet je die bij beide apart, al dan niet betaald installeren.

Op het eerste gezicht lijkt het dan ook de vraag waar Apple zich zo druk over maakt: het lijkt voor de hand te liggen dat iedere gebruiker een tablet kiest dat het best aansluit bij het eigen smartphone platform, maar zo eenvoudig is het niet. Android blijkt als platform in korte tijd immens te zijn gegroeid en vormt daarmee een flinke bedreiging voor Apple, dat de applicatiemarkt als gigantische inkomstbron ontdekte. En laat Samsung nu wereldwijd te zijn gegroeid tot de belangrijkste producent van Android toestellen. Logisch dat Apple alles inzet om juist de grootste concurrent uit de markt te weren, of minimaal op achterstand te zetten.

Daarnaast zijn er nog altijd heel wat consumenten met bijvoorbeeld een Symbian smartphone die best ’n tablet willen, en die dus vrijer zijn in hun keuze tussen het Apple en Android OS. Voor hen ontstaat er een keuzeprobleem nu Android zich steeds verder ontwikkelt en ook de hardware verleidelijk blijkt.

Touchwiz
De Galaxy Tab 10.1 is een tablet die “helemaal” Samsung is, anders dan de 10.1v. Die “v”  verwijst naar Vodafone dat deze tablet exclusief op de markt bracht. De 10.1v is dan ook zonder Touchwiz uitgebracht, en ook Samsung Kies zal er niet mee werken. Net als bijvoorbeeld de Samsung Nexus S zie je op de 10.1v de pure Android Honeycomb interface, en op de 10.1 (zonder v) de Touchwiz interface die je misschien al van de Galaxy smarpthones gewend bent.

Sommigen zweren bij de oorspronkelijke Android interface omdat hij zo “puur” is, en omdat je vooraan staat bij de eerste updates van Google. De Touchwiz interface komt wat meer “dwingend” over, maar is in feite geen beperking omdat hij meer vooraf ingestelde mogelijkheden heeft. De “hubs” bijvoorbeeld, bieden net als bij de eerste Galaxy Tab iets meer content. In de “Social hub” kan je al je social networks praktisch op één plek samenvoegen, en de “Music hub” biedt de mogelijkheid om via je tablet je eigen favoriete muziek aan te schaffen.

Wat opvalt is dat de Readers Hub en zelfs de Games Hub – die Samsung op de eerste Galaxy Tab en op de Galaxy S II voorinstalleerde – ontbreken. Volgens Samsung zullen die twee ontbrekende hubs in een toekomstige update alsnog worden toegevoegd. Verder staat het je uiteraard vrij om de door Samsung voorgeïnstalleerde achtergrond en dergelijke helemaal naar je eigen wens aan te passen.

Apps
De Android Market biedt volgens de folder waarmee Samsung de Galaxy Tab 10.1 aanprijst inmiddels 200.000 applicaties – ik geloof het direct, ik heb ze niet nageteld, eerlijk gezegd interesseert de hoeveelheid me niet bijzonder, zoals ik ook niet omver geblazen wordt door de hoeveelheid toepassingen in Apple’s App Store. Meer keuze is natuurlijk altijd fijn, maar een aantal van 200.000 lijkt zich niet erg realistisch te verhouden tot de gemiddelde behoefte. Laat ik het anders zeggen: ik denk dat iedereen meer heeft aan 200 fantastische apps dan 1000 keer zoveel waar ongetwijfeld veel minder bruikbaar spul tot riskant puin tussen zal zitten.

Het is jammer dat een aantal interessante partijen zich nog altijd beperkt tot iOS. De iPad app van Nu.nl is bijvoorbeeld bijzonder praktisch in gebruik en echt een verrijking ten opzichte van de website, en dat geldt ook voor een app als (aan de andere kant van het nieuwsspectrum) die van VPRO’s 3voor12. De Android apps zijn wel beschikbaar en werken op zich ook effectief, maar ze zien er grafisch wat minder “gelikt” uit.

De achterstand van Android’s Market Place op de App Store van Apple blijft sowieso groot, en dat geldt zeker voor de beschikbaarheid van HD apps, dus applicaties die echt voor de tablet ontworpen zijn. Niet alleen is het aanbod van Apple nog altijd onvergelijkbaar veel groter, de App Store is ook veel beter georganiseerd, apps zijn er een stuk eenvoudiger in te ontdekken en grafisch zijn de apps voor iOS maar zelden te overtreffen. Zeer specifieke apps voor bijvoorbeeld het maken of bewerken van muziek zoek je tot nog toe tevergeefs in de Android Market.

Het lijkt erop dat Apple wat applicaties betreft een niet meer in te halen voorsprong op zijn concurrenten heeft, maar toch is het een kwestie van tijd voor het Android aanbod vergroot. Je merkt nu al dat er steeds meer (gratis) specifieke tablet apps beschikbaar komen. Wat social networks betreft wijs ik je op Tweetcaster HD voor Twitter, en Friend Me voor Facebook. Mocht je op zoek gaan naar nog meer specifieke tablet applicaties kan ik je www.tablified.com aanraden, een overzicht van de HD apps die in de Android Market te vinden zijn.

Tot slot wat de apps betreft heeft Samsung nog Polaris office op de Galaxy Tab 10.1 geïnstalleerd, een programma waarmee je Microsoft Office documenten (Word, Excel en Powerpoint) kunt openen en bewerken en waarmee je PDF bestanden kunt lezen. Het programma werkt heel erg prettig en is vergelijkbaar met Quickoffice HD. Dat laatste programma is los verkrijgbaar, Polaris Office is in de Market niet te vinden en wordt alleen door producenten voorgeïnstalleerd meegeleverd.

 

Widgets

Zoals Apple al aangekondigd heeft ook een pulldown menu in het touchscreen van de nieuwe iPhone te verwerken (als dat maar geen rechtszaak wordt), zo zal het bedrijf binnenkort ook widgets toestaan binnen iOS (op OS X bestaan ze al als Dashboard). Widgets vormen nog altijd een aantrekkelijk onderdeel van Android. Waar de iPad nog altijd scherm na scherm de iconen van je apps laat zien (en velen niet anders zeggen te willen), biedt Android de widgets als miniprogramma (beter gezegd een “grafische user interface”) op je display. Is dat leuk? Ik vind van wel, het is fun om je homescreens niet alleen met apps maar ook met widgets in te richten, met bijvoorbeeld een klok, het weer, je mail, of . Maar eerlijk is eerlijk: sommigen vinden het er te onrustig uitzien.

Samsung heeft in zijn Touchwiz interface diverse widgets voorgeïnstalleerd, zoals een mini fotogalerij, een agenda, e-mail widget, bookmarks, één voor de eerder genoemde social hub. Naarmate je meer apps uit de market haalt, zal je ook meer bijbehorende widgets tegenkomen. Die widgets tref je door wat langer met je vinger op een homescreen te drukken (of op de + rechts bovenin het scherm). Je krijgt dan direct de mogelijkheid om widgets toe te voegen, maar ook snelkoppelingen naar applicaties, en natuurlijk kan je ook je achtergrond aanpassen en dergelijke.

Flash
Flash is nóg een toverwoord van Android, en hier heeft Apple in ieder geval aangegeven er niet aan toe te willen geven. Dat maakt het weldegelijk een “unique selling point” van onder andere de Galaxy Tab 10.1. Het hele internet staat tegenwoordig – of je het nu leuk vindt of niet – stijf van de Flash applicaties, en daarvan kan je nu eenmaal op je iPad geen kennis nemen. Als je graag de mogelijkheid hebt om te kijken naar embedded filmpjes in het algemeen of die van een bekende site als Dumpert.nl, dan is dat zeker een overweging mocht je twijfelen tussen Apple’s iPad2 of een Android als de Galaxy Tab 10.1. Zelf wil ik in ieder geval niet zonder.

Browser
En dat brengt me op de browser, omdat Flash op de Galaxy Tab alléén lijkt te werken op de “eigen” browser. Anders gezegd: als ik een site als Dumpert.nl in Adobe’s Opera Mini open krijg ik nog altijd de waarschuwing dat ik Flash nodig heb om filmpjes te kunnen zien. Bij de voorgeïnstalleerde browser werkt dat direct.

Die eigen browser toont bij opening ook de acht meest bezochte pagina’s, zodat je die weer snel kunt oproepen. Discreet is echter de mogelijkheid om ook “incognito” een website te kunnen bezoeken: dat bezoek wordt dan niet opgeslagen in de browser- en zoekgeschiedenis.

Op de snelheid van de Galaxy Tab 10.1 heb ik in de praktijk sowieso niet veel aan te merken, al laden sommige websites (ook op een WiFi verbinding) wat trager dan ik verwacht had – ook trager dan op een iPad2, die diverse websites vaak vlotter weet op te roepen in Safari. Toch biedt de dual-core 1GHZ processor wat mij betreft bepaald geen reden tot mopperen en ik heb ook niet een keer last gehad van vastlopers en dergelijke.

Accessoires: hardcover en keyboard
Samsung voorzag de Nederlandse pers naast de Tab 10.1 ook van een goed uitgerust pakket accessoires, niet alleen om te vieren dat deze voor het eerst ook direct beschikbaar zijn , maar ook om de mogelijkheden van dit tablet optimaal te ervaren. Naast een hardcase die hem tijdens transport beschermt en ook dienstdoet als multifunctionele standaard, kreeg iedereen de beschikking over een qwerty keyboard waar de tablet in landscape mode naadloos inpast.

Dat keyboard kende ik al, omdat ik eerder ervaring op mocht doen met een identiek exemplaar dat ruimte bood voor de eerste Galaxy Tab. Op dat keyboard kan ik in feite net zo snel roffelen als op m’n laptop, maar ik mis de nodige shortcuts (via de Ctrl-toets bijvoorbeeld) die me snel naar het volgende woord of regel brengen, of waarmee ik normaal gesproken zonder na te denken een deel van m’n tekst bewerk. Simpele functies als Ctrl-C werken niet altijd, knippen en plakken of kopiëren doe je allemaal via het touchscreen (een deel van de shortcuts werkt overigens in beperkte mate wel als je werkt in Polaris Office).

Het is wel vreemd dat het softkeyboard direct in beeld springt als je een deel van het scherm of tekst even aanraakt – je maakt op dat moment immers al gebruik van een keyboard. Dit soort onpraktische oneffenheidjes zijn hopelijk met een software-update aan te passen. Praktisch is wel dat je de Tab 10.1 ook via keyboard en datakabel direct op je PC kunt aansluiten.

Terzijde: misschien een bruikbare suggestie voor Samsung is een app die een virtuele muis in je smartphone weergeeft, en die je – via WiFi of Bluetooth – kunt koppelen aan je Tab. Dergelijke apps bestaan al, maar er bestaat nog geen app die het combineert met de Galaxy Tab. Het lijkt me ideaal om op locatie in ieder geval de mogelijkheid te hebben om uit drie zelfstandige onderdelen een miniatuur laptop te kunnen bouwen: de Tab 10.1 als display, het losse keyboard, en bijvoorbeeld een Galaxy S (II) als muis.

Conclusie
De tablet is niet nieuw, maar wel pas recent tot wasdom gekomen. Het concept is doorgebroken dankzij Apple, geen twijfel mogelijk. Sterker nog, net als bij Aspirine en Luxaflex lijkt de naam van het product bijna tot soortnaam verheven te worden. Je merkt dat ook als je met de Galaxy Tab 10.1 werkt – collega’s vragen je al snel of je ook ’n iPad hebt. Maar ze blijken toch aangenaam verrast als je de verschillen laat zien.

Omdat mijn echtgenote bij haar iPad2 zweert heb ik nu ervaring met beide. Er valt in feite niet veel af te dingen op de iPad2, al zijn bijvoorbeeld de geluidskwaliteit van de speaker en de fotokwaliteit ondermaats en komt de interface in gebruik nogal star op me over. De iPad2 is wel wat vlotter wat betreft het laden van webpagina’s en ook het scrollen door de verschillende homescreens gaat nog altijd een fractie smoother. Bovendien is de App Store nog lang niet overtroffen door Android’s Market Place, waar ontwikkelaars echt nog een flinke inhaalslag moeten maken.

Persoonlijk echter, geef ik toch de voorkeur aan de Galaxy Tab 10.1, domweg omdat hij eveneens bijzonder soepel werkt, heerlijk licht is en opvallend lang standby. De wijze waarop je de homescreens afzonderlijk naar je eigen smaak kunt aanpassen bevalt me uitstekend, net als het grote gebruiksgemak van de vele softkeys in de hoeken van het scherm. De aanwezigheid van een fatsoenlijke stereoweergave vind ik belangrijk, net als de ondersteuning van Flash voor een complete internetervaring.

De ingebouwde camera mag dan wel minder zijn dan die van de 10.1v (die Samsung nog uitrustte met 8MP!), hij is wezenlijk beter dan die van de iPad2. En nee, ik maak er niet zo regelmatig gebruik van als van de veel betere camera in m´n smartphone, maar het is prettig dat het nog in enige mate zinvol blijkt om er foto´s of video´s mee vast te leggen.

Heb je een iPhone dan ligt het voor de hand dat je de iPad2 kiest, al was het maar vanwege de vertrouwdheid met het platform en de eerder aangeschafte apps. Werk je al met een Android smartphone dan is het om dezelfde redenen logisch dat je een Android tablet wilt. Heb je geen telefoon op een van deze platforms, dan moet je langer nadenken over je bewuste keuze tussen één van beide.

Nog niet zo lang geleden was die keuze wat minder gelijkwaardig, omdat Android merkbaar op een ander niveau zat. Maar nu Google vlot aan de weg timmert en het Android OS steeds verder doorontwikkelt, ontstaat er een steeds kleiner verschil wat betreft de gebruikservaring tussen Android´s Honeycomb en Apple´s iOS.

Samsung heeft met z´n nieuwste Galaxy Tab 10.1 een uiterst smaakvol ontworpen, bijzonder praktisch en zeer serieus te nemen alternatief op de markt gebracht. En daar denk ik niet als enige zo over, gezien Apple´s heftige reactie op de komst van dit volwassen tablet.

3 Comments

 1. Reactie van vincent everts:

  Wat een geweldig grondig en goed review. I am impressed. Dank je. Hoeveel tijd kost je zoiets?

 2. Reactie van diny troeyen:

  mijn samsung galaxy tab 10.1 is een prima apparaat, waarop ik nog diverse zaken aan het uitzoeken ben. Ik ben benieuwd of ik ook professionele ppp kan draaien met aangepaste animaties.
  mocht iemand hier wat extra advies over hebben, wordt dat op prijs gesteld.
  met vriendelijke groet

  G.M (Diny) Troeyen

 3. Reactie van Frits Grijze:

  Goed artikel! ik gebruik deze ook met plezier. Echter,hoe schakel ik incognito uit?? dit is niet te vinden in de handleiding en op andere sites vindt ik ook geen oplossing.
  Vr.gr.
  FG

  Comments are closed.