De iPhone 4S en het WOW effect

Door: Marc Wielaert op 5 oktober 2011. Onderwerp: Apple, Essay 
Tags: ,
Home  

Een aantal smartphone producenten moet gisteravond opgelucht ademgehaald hebben. Waar alle producenten elkaar de loef afsteken met betere specificaties én nieuw verleidelijk design, besluit Apple voor de tweede keer om het bij een update van de specificaties te laten. Zal Apple zijn zegetocht kunnen voortzetten met een al vijftien maanden oud model?

Het feit dat er steeds meer “mock-ups” (zoals hieronder) van een iPhone 5 op het internet circuleerden gaf aan hoe groot de behoefte aan een nieuw model was, en de designers die de moeite namen de nieuwste iPhone te ontwerpen kozen vrijwel allemaal voor een groter display. Apple heeft er geen boodschap aan gehad: de wereld zal het nog een klein (?) jaar moeten doen met exact hetzelfde design als waar we nu al 5 kwartaal aan gewend zijn, en het is niet zo vreemd dat de teleurstelling daarover mondiaal groot is.

Apple heeft nog nooit zó lang over een nieuwe versie gedaan. De eerste iPhone kwam eind juni 2007 op de markt (november in Europa), de 16GB versie volgde begin februari 2008. De 3G kwam al in juli van dat jaar, de 3GS bijna een jaar later (eind juni 2009). De iPhone 4 kwam weer een jaar later (eind juli 2010 in Nederland). Omdat de nieuwste editie zo ongebruikelijk lang op zich heeft laten wachten is het logisch dat iedereen uitging van een vernieuwd design. Maar helaas: Apple maakt pas op de plaats wat design betreft, alsof er niets meer te verbeteren valt. Geen groter display, niet dunner, niet lichter. Wat wel?

Hardware
De verbeterde camera die sowieso verwacht werd – met 8MP en video in full HD kan Apple weer meekomen met de grote concurrenten. De riante (maximale) opslagcapaciteit van 64GB zal de fervente muziekliefhebber tot de verbeelding spreken, hoewel velen van hen inmiddels aan Spotify verknocht zijn. De veel snellere processor (dezelfde als die van de iPad 2) is natuurlijk een krachtpatser. Het is te hopen dat deze eenzelfde snelheidswinst zal realiseren als de 3GS destijds, die zijn voorganger degradeerde tot een slak. En natuurlijk is de zo omstreden antenne verbeterd, waardoor ook veel hogere datasnelheden kunnen worden bereikt (mits het netwerk dat ondersteunt).

Is dat het? Ja: wat de hardware betreft is het dat wel zo’n beetje. Is dat veel? Nee, erg veel is het eigenlijk niet, het lijkt onvoldoende voor een WOW effect. De iPhone 4S is zelfs nog een fractie zwaarder geworden, hoewel het gewicht op zich voor velen geen enkel bezwaar vormt. Al eerder schreef ik dat ik mijn twijfels heb bij de kwetsbaarheid van de glazen voor- én achterzijde van de iPhone 4 en dat de eigenaars opvallend bereidwillig zijn de fout bij valschade vooral bij zichzelf te zoeken. Dat was een constatering die me het verwijt opleverde dat ik wel een enorme hekel aan de iPhone moest hebben, wat niet het geval is. Wel moet ik vaststellen dat dat risico bij de iPhone 4S in ieder geval gelijk gebleven is.

Diensten
Voor de extra meerwaarde moeten we kijken naar de diensten die Apple met de iPhone 4S en iOS5 gaat bieden. De keynote ontleende dan ook z’n titel aan de belangrijkste nieuwe feature. Die moest  vooral gelezen worden als “Let’s talk, iPhone”. Dankzij het nieuwe “Siri” kan je normaal een vraag stellen aan de iPhone 4S die deze ook soepel in spreektaal zal beantwoorden. Een test (zie het filmpje hieronder) onthulde dat de software zélfs antwoordt op de vraag naar “the meaning of life” :”Try and be nice to people. Avoid eating fat. Read a good book now & then“…

Siri zal vooropig alleen werken in het Engels, Frans en Duits, en omdat we hier in Nederland natuurlijk in een extreem klein taalgebied wonen, is het nog de vraag of en wanneer ooit zal worden geïnvesteerd in een Nederlandse versie. Het feit dat juist déze dienst verantwoordelijk wordt gehouden voor de late komst van de iPhone 4S maakt duidelijk dat we onze adem niet in hoeven houden. Anderen hebben al opgemerkt dat een dergelijke feature weliswaar bijzonder knap is, maar dat het de vraag is in hoeverre je er (zeker in het openbaar) gebruik van zult maken. Het toestel dat ik dagelijks gebruik ondersteunt ook spraakcommando’s in het Engels, het werkt prima, maar ik persoonlijk gebruik het nooit – maar dat zegt niet zoveel, ik gebruik ook geen diensten als Whatsapp of Lattitude.

iOS5
Dat brengt me bij de introductie van twee diensten van iOS5: iMessage en Myfriends, die exact hetzelfde doen als Whatsapp en Lattitude, met dat verschil dat het alleen op iPhones werkt. Net als FaceTime voor videobellen kiest Apple ervoor om diensten te omhelzen maar ze niet toegankelijk te maken voor bezitters van een telefoon op een ander platform. Ik weet niet of dat mensen aantrekt of juist afschrikt, maar ik vind die beperking onpraktisch. Overigens doe ik zelf al helemaal nooit aan videobellen en ken ik nog altijd niemand die het wel doet. Tot slot biedt iOS5 ook de iCloud, zodat je bijvoorbeeld al je contactgegevens “in the cloud” opslaat – en dat is natuurlijk een welkome aanvulling zoals gebruikers van het Android platform al weten. Ook je gekochte muziek en apps worden in de iCloud opgeslagen als je dat wilt, en daarom kan je 25GB bijkopen naast de 2GB die je gratis krijgt.

Conclusie
Apple heeft de hardware op belangrijke punten verbeterd (processor, camera, antenne) en levert binnen iOS5 nieuwe diensten (Siri, iCloud, myfriends, iMessage). Maar let wel: iCloud, iMessage en Myfriends zal met iOS5 óók op de iPhone 3GS en 4 werken. Wat deze nieuwe diensten betreft is alléén Siri een reden om over te stappen naar de 4S.

Voor wie nu nog een 3GS heeft, is het zeker tijd om over te stappen naar de iPhone 4S – het verschil tussen de 3GS en 4 werd ruim een jaar geleden nog als “marginaal” beschouwd, maar daar is nu dus belangrijke vooruitgang geboekt. Je stapt over naar een wezenlijk betere iPhone met een moderner design.

De huidige iPhone 4 bezitters zullen de update uiteraard zeker overwegen, maar niet zo massaal overstappen als wanneer Apple het design ook wezenlijk vernieuwd had. Wie met de komst van de nieuwe iPhone gehoopt had op een groot aanbod van tweedehands exemplaren van de iPhone 4, wordt door Apple bediend met de goedkopere iPhone 4 8GB – maar Apple haalt daarmee wel meteen wat lucht uit de vervangingsmarkt.

Voor wie de keuze voor platform en smartphone nog helemaal open is, biedt zowel de iPhone 4S als de iPhone 4 8GB uiterlijk in ieder geval hetzelfde als 15 maanden geleden. Het zou mij niet verbazen als de instromers – en dat zijn er heel wat – zich laten verleiden door de grotere displays van tal van andere producenten. Die bieden bovendien meer toestelkeuze in alle prijssegmenten, en doen in het topsegment wat hardware én diensten betreft niet onder voor wat Apple biedt.

Apple is in een hoop opzichten weer up-to-date, maar loopt nog steeds niet voorop, en door een bekend design te prolongeren heeft het bedrijf zichzelf het WOW effect in ieder geval ten dele ontnomen. Een vreemde beslissing.

Comments are closed.