OK, let’s talk iPhone

Door: Marc Wielaert op 3 oktober 2011. Onderwerp: Apple, Column 
Tags: ,
Home  

De aankondiging van de komst van een nieuwe iPhone heeft ongeveer hetzelfde effect als dat van noodhulp in een rampgebied. Hoe langer het duurt, hoe meer er naar uitgekeken wordt en op den duur lijkt het steeds minder uit te maken wat er geboden wordt: als het maar komt, we wachten al zo lang, we houden nauwelijks meer stand. Kan Apple het zich permitteren om de aankondiging te beperken tot een update van de iPhone 4?

Het eerste antwoord is natuurlijk ja. Apple is op dit moment het rijkste bedrijf van de planeet en kan zich in feite alles permitteren, temeer daar Apple’s trouwste fans een gepimpte Siemens C25 nog huilend van geluk in de armen zouden sluiten. Zonder dollen: er zijn al heel wat mensen die Apple nu bij voorbaat al vergeven als het nieuws van morgen beperkt zou blijven tot een update van de iPhone 4. Dat blijkt uit reacties op tal van blogsites en twitter.

Een veel gemaakte opmerking is: “wat maakt het uit hoe hij heet”? Anderen geven aan al “heel blij” te worden van wat inmiddels algemeen voorspeld wordt: Apple’s dualcore A5 processor, een 8 megapixel camera en (maximaal) 64GB intern geheugen. Wat verder uit de dolgedraaide geruchtenmachine geslingerd kwam klinkt op zich ook spannend: het nieuwe iOS 5, de iCloud en spraakherkenning en/of besturing.

Maar is het genoeg, als het morgen bij een verbetering van de specs blijft, en er verder niets zichtbaar vernieuwt aan het design? Apple zou natuurlijk onderstrepen dat het werkelijk denkt dat de iPhone 4 perfect is, maar het lijkt nauwelijks voorstelbaar dat het bedrijf in 15 maanden niet iets revolutionair vernieuwends heeft willen ontwerpen, of nog altijd niet gezien heeft op welke punten de iPhone 4 verbeterd zou kunnen worden – en die punten zijn er wel degelijk.

Een van de zwakke plekken van de iPhone 4 blijkt in de praktijk niet zozeer het destijds overbelichte probleem met de antenne, want daar valt best mee te werken – ik hoor er inmiddels niemand meer over. Maar dat geldt niet voor het door Apple zo geprezen “gorillaglas”. Ik heb nog nooit een smartphone meegemaakt waarvan het display zo makkelijk aan scherven gaat als dat van de iPhone 4. Temeer daar de designafdeling bedacht om zowel de voor- als achterkant in glas uit te voeren. Nog geen halve meter op een harde vloer kan al voldoende zijn om het display en/of de achterkant volledig te laten barsten.

Maar ook hier merk ik eenzelfde vergevingsgezindheid: de door versplinterde displays verraste eigenaren blijken de fout vooral bij zichzelf te zoeken, of bij het noodlot. Ze hadden maar niet zo stom moeten zijn hun kostbare kleinood te laten vallen, of hij kwam ook wel héél toevallig preciés verkeerd terecht, die arme iPhone… Natuurlijk gaat geen enkele smartphone graag tegen de vlakte, maar alleen Apple kan zo verbazingwekkend makkelijk wegkomen met zo´n zwakke constructie. En dat terwijl het display niet eens zo groot is.

Dat is het volgende punt waar de iPhone 4 inmiddels zichtbaar achterloopt op de concurrentie. Apple kan wel blijven klagen dat Samsung het succes van de Galaxy S II te danken heeft aan de creativiteit in Cupertino, maar lijkt zelf ondertussen blind voor het succes van het verbluffende 4,3 inch display van dat toestel. En hoe scherp het retina display van de iPhone 4 ook is, de concurrentie heeft aangetoond dat 3,5 inch wel erg klein is voor een smartphone anno 2011. Te klein om serieus nóg eens een jaar mee te kunnen. Bovendien is de iPhone 4 met 136 gram ook al aardig op gewicht…

De gedroomde nieuwe iPhone heeft na ruim een jaar wachten dus niet alleen álle verbeteringen waar inmiddels overal over geschreven wordt, maar óók een 4 inch display dat een stuk minder kwetsbaar is. Idealiter is de iPhone 5 ook nog wat dunner en lichter dan z´n voorganger. Maar heel eerlijk gezegd lijkt het er niet meer op dat Apple de iPhone 5 morgen zal presenteren, of hij moet uit de legendarisch geworden “one more thing” hoed worden getoverd. Als dat tegen alle huidige verwachtingen in gebeurt hebben de andere producenten er weer een geduchte concurrent bij, en zoniet zet Apple zichzelf onherroepelijk op achterstand. Enough said?

 

Comments are closed.