Review: HTC Titan en Windows Phone 7

Door: Marc Wielaert op 30 oktober 2011. Onderwerp: HTC, Microsoft, Review, WP7 
Tags: , ,
Home  

Als je nu een nieuwe smartphone uit mag zoeken is de keuze niet eenvoudig. Apple heeft de nieuwste iPhone gelanceerd, Android toestellen zijn en komen er in tal van spannende versies. En voor het eerst eisen producenten met Windows Phone 7 de aandacht op. Het grootste paradepaardje van het platform is op dit moment HTC’s Titan. Maakt het reusachtige toestel de verwachtingen waar?

MS: Inleiding
Windows Phone is hier in Nederland in feite nog zo goed als onbekend, en ook omdat de HTC Titan daar extra toe uitnodigt wil ik in deze review ook Windows Phone zelf nog eens uitgebreid onder de loep nemen. Om het overzichtelijk te houden zet ik er per hoofdstuk bij of het specifiek om de HTC of om Microsoft (MS) gaat.

Opvallend veel mensen kennen nog steeds alleen het oude Windows Mobile, ook in de laatste versie wel bekend als the platform from hell. Maar Windows Phone 7 is niet helemáál nieuw: begin dit jaar kon ik al m’n eerste review van dit platform schrijven.

Tot de recente update naar Mango was hier het probleem dat Nederlands niet ondersteund werd, en – erger nog – de Marketplace alleen met een “workaround” bereikbaar was (namelijk via een Engels of Amerikaans hotmail account). En dan nog kon je in de regel eigenlijk alleen gratis apps downloaden, of apps tijdelijk uitproberen. Sinds de update naar Mango is dat probleem opgelost, zij het nog niet volledig.

De eerste Windows Phone toestellen werden op de markt gebracht door Samsung, HTC en LG. Door genoemde beperking was de marketing inspanning om deze toestellen aan te prijzen vrijwel nihil. Dat heeft veel mensen de nodige teleurstelling over wat er nog niet kon bespaard, en wie Windows Phone werkelijk wilde uittesten wist het toestel toch wel te vinden.

Met de komst van Mango is de situatie flink veranderd, en het grootste PR moment voor het platform moet nog komen: Nokia zal volgende week donderdag tijdens Nokia World in Londen de eerste vrucht van de samenwerking met Microsoft presenteren – of wordt het een tweeling? Vrijwel zeker wordt daar de bejubelde N9 – natuurlijk onder een andere naam (de Nokia 800) – met Windows Phone onthuld.

HTC: Look and feel
Voor HTC is de samenwerking tussen Microsoft en Nokia alleen maar goed nieuws: het bedrijf kan meevaren op alles wat de gezamenlijke (steenrijke) marketingmachine produceert – en dat zal er niet om liegen. En voor de hardware hoeft HTC zich met de Titan niet te schamen, integendeel.

Het toestel heeft me in de testperiode in vrijwel alle opzichten overtuigd en laat zien waar het platform toe in staat is. Windows Phone is op dit moment nog een extreem kleine speler in vergelijking met Android, iOS en Symbian, maar wie met de Titan gewerkt heeft, weet dat de groei nog maar een kwestie van tijd is. Het zal ook wel moeten: voor Microsoft is het erop of eronder, en het bedrijf heeft geen andere optie dan slagen.

De Titan doet z’n naam eer aan: hij is groot (131.5 x 70.7 x 9.9 mm) en zwaar (160 gram). Maar: de Titan is ook opvallend in balans, het gewicht komt goed overeen met z’n formaat. Sterker: hij weegt minder dan de populaire Desire HD van ongeveer een jaar geleden. De Titan is niet veel lichter – het scheelt 4 gram. Maar het scherm is ondertussen wel flink gegroeid, van een al niet kinderachtige 4,3 inch naar maar liefst 4,7 inch! En: de Titan is met 9,9mm ook nog eens flink dunner dan de Desire HD (12mm).

De Titan komt zo dus goed afgetraind over. Hij had nog wat lichter gekund, maar dan had HTC moeten afstappen van de aluminium behuizing waar het merk een grote schare fans mee opgebouwd heeft. De displaygrootte komt weliswaar in de buurt van de Dell Streak, die met het 5 inch display door velen als gigantisch werd ervaren – te groot voor een smartphone. Maar 4,7 inch komt toch heel anders over, zeker omdat HTC uitstekend kans heeft gezien om de behuizing tot het noodzakelijke te beperken.

Het design is minimalistisch. Aan de voorzijde zie je niet meer dan het glazen display met daarboven een smalle uitsparing voor de speaker. De achterkant toont op het eerste gezicht alleen het oog van de camera gecentreerd bovenin, de dubbele flits links en een speakertje rechts ervan. Onderin vind je nog het smalle rubberen klepje waaronder accu, simkaart en micro-SD schuilgaan – echt? Nee, ook ik werd even gefopt: het deel waar het Windows Phone logo op staat, is vast onderdeel van de achterklep die je – net als bij de HTC Sensation – in z’n geheel van het toestel dient te verwijderen.

Waarom is die achterkant dan niet helemaal van aluminium? Alweer: je huid heeft merkbaar meer grip op dat andere materiaal. Een slimme keuze die deze keer wat minder frivool is vormgegeven dan bij de Sensation. Maar dat is geen nadeel: dankzij het meer symmetrische design van de achterzijde komt het toestel juist wat zakelijker over.

Aan de onderkant van het toestel vind je alleen de button om de klep mee te verwijderen. Aan de bovenkant zit de aan/uit toets en de minijack ingang voor de headset. Links vind je de mini USB ingang, rechts de volumetoets én: een hardware camerabutton. Die laatste blijkt niet alleen erg praktisch om mee te fotograferen, maar ook om het toestel vanuit slaapstand direct in fotostand te krijgen.

HTC: Camera
Het duurt vanaf het indrukken van die button ongeveer drie seconden voor de camera bedrijfsklaar is. Dat lijkt misschien traag, maar omdat je het toestel niet apart hoeft te wekken en vervolgens de camerafunctie starten, is het in de praktijk snel genoeg. Vervolgens kan je ook vrij vlot een reeks foto´s schieten. Niet in mitrailleurtempo, maar zeker bruikbaar. Mocht je echt behoefte hebben aan tempo kan je altijd nog kiezen voor de “burst” optie, waarmee je heel snel vijf foto’s achter elkaar maakt. Die functie blijkt vooral praktisch voor het vastleggen van een passerend onderwerp, als je zelf beweegt zijn de foto’s ook snel bewogen.

De foto´s worden gemaakt met een resolutie van 8MP en het resultaat daarvan is over het algemeen prima, al zijn de foto’s als je ze op volledig formaat bekijkt misschien iets grover dan je verwachtte. Wellicht dat een software update daar nog verbetering in brengt. Zeker vermeldenswaard is dat deze camera ook onder minder gunstige lichtomstandigheden zonder flits nog goed bruikbare foto’s schiet.

Nadat je een foto gemaakt hebt “veeg” je die snel terug in het display, zodat je direct kunt zien of het resultaat naar wens is. Is dat niet het geval dan kan je de actieve camera direct weer in beeld terugvegen. Dat werkt bijzonder handig, maar is overigens wel een feature van Windows Phone die niet aan HTC´s Titan voorbehouden is – bij Samsung´s Omnia 7 werkt het op dezelfde manier.

Hetzelfde geldt voor het automatisch scherpstellen: ook bij een close-up shot is het voldoende om met je vinger het onderwerp in het display aan te tikken, en dat geldt dan meteen voor de belichting. De foto wordt na dat korte tikje op de juiste plek automatisch gemaakt met de meest gunstige belichting. Op deze manier kan je zelfs in fel tegenlicht nog heel bruikbare foto’s maken.

Zoals gebruikelijk zijn diverse belichtingsinstellingen ook snel via het display naar wens aan te passen. Ook ben ik onder de indruk geraakt van de panoramafunctie: die werkt eenvoudig en probleemloos, en deze functie vind je wél specifiek op de HTC Titan (zie onder).

Ook het delen van een foto is kinderspel. Tik op de menufunctie en je krijgt direct het hele scala aan social media waarmee je de opname kunt delen: berichten (MMS), Hotmail, GMail, Facebook, SkyDrive, Twitter en WhatsApp. Onverwacht verschijnt zelfs “Buienradar” in die opsomming, waarmee je een bijzondere weerfoto kan delen. Wat video betreft ondersteunt de HTC Titan HD video opname in 720p (1280 x 720) en hoewel dat geen “full HD” is, valt er goed mee te filmen.

Zoals beloofd nog wat panoramashots:MS: Zune – nog geen muziek
Foto’s synchroniseren met je PC gaat via het programma Zune, dat voor Windows Phone is als iTunes voor Apple’s iPhone e.d. Het gaat overigens alléén via Zune, een toestel met Windows Phone wordt door je PC niet als schijfstation herkend.

Zune is een flink pakket, maar werkt na installatie razendsnel. Niet alleen staan de foto’s enorm vlot op je systeem, ook het kopiëren van muziek (per album naar de telefoon slepen) gaat opvallend snel en zelfs het kopiëren van een lange speelfilm naar je Titan gaat rap. En films kijken wordt erg verleidelijk met een schermdiagonaal van dit formaat…

In mijn eerdere review van Windows Phone schreef ik al iets over Zune, en inmiddels zijn er in de Market véél meer apps te vinden dan tien maanden geleden – daarover verderop meer. Maar één ding schittert nog altijd door afwezigheid: de muziek.

Bij de Amerikaanse versie van Windows Phone 7 werd ik verrast door een opvallend rijk aanbod aan nieuwe muziek in tal van genres (overigens zonder iets te kunnen aanschaffen, omdat ik geen Amerikaanse creditcard heb). In Europa is het wat de muziek betreft nog altijd beangstigend stil op Microsoft’s Marketplace. Het heeft ongetwijfeld te maken met afspraken die het bedrijf binnen Europa nog moet maken met artiesten, platenmaatschappijen en uitgeverijen, maar ik hoop dat het niet lang op zich laat wachten.

Daarom moet je het nog even doen met de muziek die je al hebt en wordt er binnen de Hub wat muziek betreft alleen getoond wat je al weet. In de Amerikaanse versie van Windows Phone krijg je nog achtergrondinformatie en suggesties van vergelijkbare artiesten. Om dezelfde reden vind je evenmin een “muzieknootje” in de Bing zoekrobot (zie verder).

Bij de Amerikaanse versie werkt dat muzieknootje in Bing als Shazam of Sony Ericsson’s TrackID: je laat het toestel meeluisteren en dat laat je vervolgens weten wat je hoort. Omdat er via je Windows Phone op de Marketplace nog geen muziek kan worden gekocht, is het voor Microsoft ook niet zinvol om je ernaar te laten zoeken: er is niets om naar te verwijzen. Ik neem aan dat Microsoft ook zelf inziet dat het voor het multimediale plezier van de gebruiker (en de winst) van extreem groot belang is dat dit op zo kort mogelijke termijn verandert.

MS: Zune en Video
Het aanbod van te huren speelfilms in de Marketplace is via Zune daarentegen behoorlijk groot, al vind je er voornamelijk oudere kaskrakers – Naked Gun, Alien, Back to the Future, Forrest Gump, Matrix en noem ze allemaal maar op. Maar in het eerste menu vind je ook direct de meest recente films die er te huur zjn. Toch is het is te hopen dat het aanbod zich snel zal uitbreiden, want de meesten zullen het merendeel van de films al een paar keer hebben gezien.

Een film huur je via “microsoft points”, die je koopt met je credit card. De aanschaf van 400 punten kost je €4,80 en de gemiddelde prijs blijft gelijk als je een groter aantal koopt. Vreemd is dat je pas ziet wat een video kost op het moment dat je hem wilt gaan downloaden – dan kan je de aanschaf wel annuleren, maar het zou handiger zijn om per film te zien hoeveel punten je eraan moet spenderen.

Op het moment van schrijven ben ik bezig om Forrest Gump binnen te halen (kost me 260 punten, iets meer dan €3) en bij een eerste poging zou dat volgens Zone bijna 7 (!) uur moeten duren. Wellicht waren er problemen met de server, bij een tweede poging ging dat gelukkig een stuk korter. Ik heb nu twee weken om de film weer eens te zien en dat lijkt me zeker geen straf op dit toestel.

MS: Marketplace: Apps & Games
Voor de goede orde: op je telefoon kan je dus nog geen muziek aanschaffen, en ook niet rechtstreeks video’s huren. Op de HTC Titan kan je al wel gebruik maken van HTC’s eigen service “Watch”, maar dat is hier nog beperkt tot trailers.

Maar op Microsofts Marketplace kan je nu wel apps aanschaffen. Betaling gebeurt ook hier met een creditcard (en dus niet met “Microsoft Points” zoals binnen Zune). Het bezit van een creditcard is voor veel gebruikers een obstakel, maar dat is een gegeven dat Microsoft deelt met Apple en Google. Wat de Marketplace te bieden heeft kan je zowel op je telefoon als PC bekijken, en het aanbod begint werkelijk grote vormen aan te nemen.

Je kan natuurlijk blijven mopperen over wat er nog niet is. De officiële versie van Twitter staat hier bijvoorbeeld nog niet op de marktplaats, maar dat is een kwestie van tijd, en er zijn fatsoenlijke alternatieven zoals Tweetcaster en Rowi uit te proberen of aan te schaffen. De lijst beschikbare, zeer bruikbare apps past niet meer in het kader van deze review, maar ik noem er een paar die ongetwijfeld door het merendeel van de lezers gebruikt wordt: Facebook, Buienradar, Nu.nl, YouTube, Adobe Reader, Het Weer, NOS Teletekst en eBay. En ja, ook Angry Birds en zelfs (!) Whatsapp staan op het menu. Het is maar een greep uit een opvallend snel groeiend aanbod.

De “social media” zoals Twitter zijn trouwens al in Windows Phone geïntegreerd. Je kan je timeline er redelijk in volgen, reageren en berichten delen. Het komt grafisch nogal beperkt op me over, maar het is een manier om zonder aparte app te zien wat je vrienden en kennissen via Twitter en Facebook delen. Zelf geef ik de voorkeur aan een aparte app zoals Tweetcaster of Rowi, en wacht ik op de komst van Tweetdeck naar dit platform.

Prijzig
Tal van apps zijn gratis beschikbaar of voor een redelijk bedrag te kopen. Heel wat prijziger is een aantal “pikante” apps waarvan ik me afvraag wie er nog behoefte aan heeft als er zoveel meer pikants via de browser te vinden is.

Maar er zijn ook goudzoekers die apps op de markt brengen die veel geld kosten puur voor de kick om het te kunnen uitgeven (en verdienen). Zo kan je alle Europese en Amerikaanse bankbiljetten “kopen”. Decadent is de “€200 Bill”, met de aanprijzing “show how wealthy you are by getting yourself some real virtual money you can afford”. Echt virtueel geld – right. Het virtuele biljet van €200 kost je “slechts” €186,49, maar dit screenshot wil ik je graag gratis aanbieden.

Werkelijk peperduur is “Datesquare for Elite”, een dating app voor wie zich tot de “elite” beschouwt, met een prijskaartje van afgerond €439 en garantie tot het moment van aanschaf. En al lijkt het flauw om juist deze voorbeelden uit de sterk gegroeide marktplaats te vissen, het legt wel een apart probleem bloot. Waar je bij iPhone iedere keer je iTunes wachtwoord in moet vullen (zelfs als je een gratis app wilt installeren), kan dat bij Windows Phone zodra je het toestel in handen hebt…

De enige beveiliging is een “lockscreen”, maar dat vind niet iedereen prettig om te gebruiken en zal een vasthoudende grappenmaker niet weerhouden. Microsoft heeft nog geen teruggave policy bij kostbare “grapjes” als deze, maar ik voorzie daar nog wel wat problemen als het platform meer gemeengoed wordt op scholen, feestjes en op het werk. Ook als Microsoft ervoor kiest iedere download met een wachtwoord te beveiligen, is het de vraag of het niet beter zou om dergelijke even dure als zinloze apps te weren.

Overigens is Apple het enige grote platform dat ongewenste downloads afschermt met een password, ook op de Android market zou iemand die je telefoon in handen heeft voor de lol wat kunnen downloaden – maar daar zijn minder van dergelijke extreem dure apps te vinden, en heb je nog een kwartier om je aanschaf ongedaan te maken (weinig, maar beter dan niets).

Los van deze kritiek ben ik zeker onder de indruk geraakt van de huidige Marketplace en het tempo waarin het aanbod groeit. Zelf heb ik onder meer de volgende toepassingen geïnstalleerd: AppFlow (waarmee je de beschikbare apps speels gepresenteerd krijgt); Connectivity Shortcuts (dat snel toegang biedt tot dataverbindingen als WiFi en Bluetooth); EHBO (voor medische noodgevallen); Fokke en Sukke (altijd leuk); Het Weer (zeer uitgebreide weer applicatie met een mooie live-tegel voor op het homescreen); Matrixclock (gaat verder nergens over, gewoon een klok met de iconische Matrix symbolen op de achtergrond); RTL Z (nieuws van de zakelijke zender met streaming content) en Webradio (met streams van veel Nederlandse radiostations). Ik ben nog lang niet uitgezocht en als gezegd groeit het aanbod in hoog tempo.

Games
Tot slot: ik ben zelf geen fanatieke gamer, maar je kunt uiteraard ook games op je telefoon kopen via Microsoft’s Xbox Live. Er zijn tientallen games te vinden die praktisch zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals actie + avontuur, kaart+ bord, klassiekers, educatief, gezin, muziek, etc.

Ze kosten afgerond meestal tussen de €3 en €6,50 en naar ik gezien heb mag je ze vrijwel allemaal eerst uitproberen voor je ze definitief aanschaft. Natuurlijk heb ik ook het een en ander aan games uitgeprobeerd en ik denk niet dat ik hoef te zeggen dat het leuk is om te gamen op z’n groot display.

De gekochte spelletjes worden overigens niet apart als app geïnstalleerd, maar blijven onderdeel van de hub “Games”, een van de voorgeïnstalleerde tegels op het homescreen. Voor wie nog niet helemaal begrijpt wat die tegels precies zijn, wordt het hoog tijd om te kijken naar de interface van Windows Phone 7.

MS: Interface
De interface van Windows Phone is zoals dat heet briljant in z’n eenvoud. Je hebt een homescreen met “tegels” waar programma’s, apps en hubs onder schuilgaan.

Met één veeg kom je bij álle toepassingen die op je toestel staan, in alfabetische volgorde, en die je per stuk aan je startscherm kunt vastpinnen.

Als je veel apps gedownload hebt worden ze per letter gegroepeerd, en als je op een van die hoofdletters drukt krijg je het complete alfabet in één scherm te zien, om snel naar het groepje apps onder een bepaalde letter te kunnen springen.

Maar dat is de eerste laag, de oppervlakte. Er zijn tal van “live” tegels, zoals een die in je homescreen direct laat zien of je nieuwe berichten hebt, of een waarin je favoriete foto’s in een bewegende diashow getoond worden. De meest dynamische “tegel” is die met je contactpersonen, de enige tegel die in 3 x 3 vakjes opgedeeld is en waarin je al je contactpersonen en vrienden de revue ziet passeren in de portretten die ze zelf op Facebook plaatsten.

Via je “eigen” tegel vind je direct naast je profiel alles wat er binnen je social media gedeeld is, en daarnaast de nieuwste berichten op dat front. Binnen vrijwel alle applicaties vind je de content helder en intuïtief georganiseerd. Bij de mail bijvoorbeeld, zijn er als het ware “naast elkaar” drie schermen: eerst een met alle berichten, daarna veeg je naar de selectie van je ongelezen mail en een scherm verderop vind je de urgente berichten.

Ook bij een applicatie als die van Nu.nl is deze wijze van organiseren helder uit te leggen. Eerst zie je de Voorpagina, rechts ervan de pagina Algemeen, vervolgens Economie, dan Sport, Tech, Achterklap, en tot slot een scherm met de andere subcategorieën. Je veegt er soepel doorheen, en er zijn veel meer apps die op deze manier zijn vormgegeven, zodat je er snel aan went.

Opvallend mooi vormgegeven is het fotoalbum, waarbij random een van je favoriete foto’s schermvullend als achtergrond wordt gebruikt – en schermvullend is nu eenmaal bijzonder overtuigend op de HTC Titan. Je vindt er je eigen camera-album (dus de foto’s die je met het toestel maakte), andere albums (die op SkyDrive, die van Facebook) en bij Nieuw ontdek je bovendien de foto’s die anderen delen via bijvoorbeeld Facebook.

Handig: als je de “back” button iets langer ingedrukt houdt, krijg je direct een overzicht van alle actieve applicaties en kan je dus snel switchen. Dan het keyboard, een essentieel onderdeel van elke interface. Zowel in portrait als landscape werkt deze prettig, en nu het toestel in de Nederlandse versie uit is, hebben tekstsuggestie en autocorrectie ook werkelijk zin.

De browser is uiteraard de mobiele versie van internet Explorer, waarbij je je favoriete websites direct kunt vastpinnen aan het homescreen. Ook vind je de mogelijkheid om meerdere tabbladen te openen, kan je bookmarks opslaan en dergelijke. De browser zelf is vast onderdeel van je homescreen, net als het telefoonmenu, je contactpersonen, berichten, hotmail, office, kalender, foto’s, muziek & video en Marketplace – maar elke tegel is ook van het homescreen te verwijderen.

Minpuntjes
Wat streaming video betreft is het nog even afwachten wat je wel en niet te zien krijgt. Soms – niet altijd – wordt je erop gewezen dat Flash (nog?) niet ondersteund wordt. Op een bekende site als Dumpert krijg je de melding dat je Flash nodig hebt en kan je de filmjes dus niet bekijken. Maar kijk je mobiel naar deze site starten de beelden probleemloos in dezelfde browser.

Het zal vermoedelijk samenhangen met de ondersteuning van html5 en hoe de video op de site wordt aangeboden. Maar waar het precies aan ligt heb ik nog niet kunnen achterhalen. Microsoft’s Silverlight heb ik overigens in de Market Place niet aangetroffen. YouTube werkt wel probleemloos.

Nog een minpuntje betreft het keyboard: als je een foutje opmerkt middenin een woord is het lastig om de cursor direct op de gewenste plek te zetten: je selecteert door te tikken meteen het hele woord. Pas als je je vinger langer op “de zere plek” legt verschijnt de cursor daar in beeld. Er valt mee te werken maar het komt omslachtig op me over – ik heb blijkbaar minder vaak de behoefte om een woord in z’n geheel te selecteren.

Overigens is er bij deze laatste versie van Windows Phone een bug in het keyboard aangetroffen: het verschijnt niet in beeld of verdwijnt opeens terwijl je nog aan het typen bent. Het is een op diverse sites bevestigde klacht, maar ik heb er zelf geen last van gehad.

Tot slot dan nog: aan de bij dit artikel geplaatste foto’s van de interface is te zien dat er geen mogelijkheid is om een screenshot te maken. Hoeveel moeite kan het zijn om dat te realiseren? Het is een extreem handige feature, en als Microsoft het niet belangrijk genoeg vindt, is het misschien iets voor HTC om het bij een volgende update mee te leveren.

HTC: extra’s
Op de HTC Titan vind je een aantal extra’s die HTC aan het platform toevoegt. Het al eerder genoemde HTC Watch bijvoorbeeld, een dienst die toegang moet bieden tot speelfilms, maar die hier helaas nog beperkt is tot trailers. Ondanks die beperking is het wel leuk om vast kennis te maken met de hoge kwaliteit van die streaming video – bovendien kan je dan direct wat eigentijdse filmbeelden op je display bewonderen.

De manier waarop HTC de informatie van Accuweather op zijn mobiele platform verwerkt kennen we al van de toestellen op Android – inclusief de elektronische klanken die de weersituatie illustreren. Binnen deze HTC Hub vind je nog actuele koersberichten, nieuws van internationale bronnen en door HTC aanbevolen apps zoals Fotoverbetering, waarmee je effecten aan je foto’s kunt toevoegen.

Die app was al eerder op HTC’s Android toestellen te vinden, net als Footprints, waarmee je je aanwezigheid op een bepaalde locatie kunt vastleggen, illustreren en delen. Wat je locatie betreft wil ik hier ook nog even Microsofts “Kaarten” noemen, waarmee je opvallend snel kunt traceren waar je bent en een route kan plannen. Maar let op: turn-by-turn navigatie ontbreekt. Je kunt dus wel een route plannen, maar het toestel zal je niet naar je reisdoel loodsen.

Verstopt in het instellingenmenu vind je tot slot een optie waarmee HTC extra punten verdient: gedeeld internet, waarmee je de mobiele dataverbinding via WiFi kunt delen met maximaal vijf gasten. Het is een feature die (nog) niet standaard deel uitmaakt van Windows Phone 7, je vindt deze bijvoorbeeld ook op de HTC Radar. Naar ik vandaag begrijp volgt zeer binnenkort een update zodat alle Windows Phone 7 toestellen over “tethering” beschikken.

MS: Integratie Office
Een van de minst opvallende maar misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van Windows Phone is de vergaande integratie met Microsoft Office. Als eerste valt daarbij Office OneNote op, een op het eerste gezicht eenvoudig notitieblokje. De notities worden echter direct gesynchroniseerd met je eigen plek op Microsoft’s cloud die het bedrijf poëtisch SkyDrive noemde. Die notities staan dus niet alleen op je telefoon, maar ook op je PC via http://office.live.com.

Als je daar ingelogd bent, blijkt vervolgens een online Office Suite voor je klaar te staan waar je ook documenten (Word, Excel, PowerPoint) kunt opslaan en bewerken. Je kan ook foto’s naar je SkyDrive uploaden, en de foto’s die je met je Windows Phone bijvoorbeeld via Twitter deelt, vind je er terug.

Microsoft is niet zuinig met de serverruimte, je krijgt 25GB tot je beschikking. Nadat ik een Word document naar m’n hotmail account gestuurd had bleek wel dat je alleen documenten in de nieuwste indeling (dus .docx) op de SkyDrive kan opslaan. Daarmee wordt je dus wel gestimuleerd een actuele versie van Microsoft Office te gebruiken, al kan je documenten met de extensie .docx ook in eerdere Office versies bewerken.

Apple heeft sinds kort de iCloud (met als voordeel dat je er een backup kunt maken van je iPhone). En “de cloud” is al helemaal een vertrouwd begrip voor wie Android kent. Ook zijn er voor Android veel apps waarmee Office documenten mobiel kunt lezen en bewerken. En er zijn officiële apps voor de iPhone, waaronder OneNote. Wat Microsoft biedt is dus op zichzelf zeker niet uniek, maar het zal voor veel particulieren en bedrijven wel praktisch zijn dat het allemaal binnen de bekende PC omgeving werkt.

Bing
Bing is de standaard zoekmachine van Microsoft – en dat is ook nog altijd niet mijn favoriet, maar niets weerhoudt je ervan om Google in je browser te openen. Bing heeft echter nog wel een aantal mooie dingen in petto. In de Nederlandse versie zie je onderin het Bing scherm een oogje, waarmee je hier op dit moment alleen nog QR codes en tags kunt scannen, of een stuk tekst vastleggen en direct laten vertalen. Dat is handig, maar in de Amerikaanse versie kan je ook nog boeken, CD’s en DVD’s scannen en er meer informatie over opvragen, inclusief de goedkoopste aanbiedingen.

In de Amerikaanse versie vind je onderin het scherm in totaal vier iconen voor de diensten die Bing aanbiedt. Een icoontje voor locatieservice (informatie bij jou in de buurt over eten en drinken, bezienswaardigheden, winkelen en dergelijke). Daarnaast staat de eerder genoemde muzieknoot om muziek mee te herkennen, en helemaal rechts vind je nog een microfoon om datgene waar je naar zoekt in te spreken. Als gezegd, in de Europese versie kan dit nog allemaal niet, maar er staat ons hier – als het goed is – wel wat leuks te wachten.

Kanttekeningen
Je hebt inmiddels veel kunnen lezen over het platform, ook omdat je dat op alle Nederlandse toestellen met Windows Phone 7 zult aantreffen. De ruimte om daar zelf nog veel in aan te passen is niet zo groot, al kan je wel zelf kiezen waar je welke tegels op je homescreen plaatst. Nog een paar kanttekeningen.

Ik begrijp niet goed waarom de basis beperkt is tot het homescreen en het screen met de geïnstalleerde apps . Er blijkt in de praktijk prima mee te werken, maar ik zou één extra scherm, bijvoorbeeld voor je meest geliefde apps, nog wel een aanrader vinden. Daarnaast lijkt het me handig als je niet “heen en weer” zou moeten vegen tussen die beide hoofdschermen, maar gewoon in één richting zou kunnen doorgaan, als een kaart die je voortdurend omdraait.

Daarnaast kan je weliswaar alle tegels op je homescreen allemaal van een andere kleur voorzien, als je bijvoorbeeld ’n keer bent uitgekeken op het lichte groen van HTC. Maar ik denk dat veel gebruikers het leuk zouden vinden als ze iedere tegel afzonder een kleur naar keuze zouden kunnen geven, of er zelf een beeld aan koppelen, zoals bij een aantal apps gebeurt. Maar goed, het platform is nog altijd in ontwikkeling, we mogen uitkijken naar de toekomstige ontwikkeling ervan.

HTC: hardware
Tijd voor de vraag: hoe presteert de HTC Titan op dit nieuwe, voor velen waarschijnlijk onverwacht rijk gevulde platform? Het antwoord is eenvoudig: snel, soepel en stabiel. Ik heb in de weken dat het toestel intensief gebruikte slechts één keer meegemaakt dat de Titan zichzelf resette, wat waarschijnlijk te maken had met een niet stabiel ontworpen applicatie. Verder heeft het toestel probleemloos gefunctioneerd.

Display
Het display is gemaakt van krasbestendig glas dat een bijzonder solide indruk maakt. Ik heb geen idee hoe makkelijk het beschadigt als het valt – en ik ga het zonder toestemming van HTC ook niet testen. Maar omdat het glas een fractie uitsteekt boven de behuizing (en er dus niet in verzonken is) loop je wellicht iets meer risico dan normaal. Maar het komt absoluut niet kwetsbaar op me over.

Het display is van het S-LCD type met als gezegd een schermdiagonaal van 4,7 inch, maar met de bekende resolutie van 480 x 800 pixels. Op een zo enorm groot scherm betekent dat, dat alles wat groter wordt weergegeven, wat ik vooral bij gebruik van het keyboard bijzonder handig vind, omdat je in portrait gewoon iets grotere toetsen tot je beschikking hebt: zo type je toch trefzekerder. Maar er is ook kritiek dat dit zo grote formaat display niet ook een hogere resolutie biedt. Dat heeft echter met Microsoft zelf te maken, dat wil voorkomen dat developpers rekening moeten houden met tal van verschillende resoluties: one size fits all.

Het zwart is wellicht niet zo diepzwart als sommigen verlangen, maar wat mij betreft is het zwart zat en ook extreme kleurenrijkdom spat probleemloos van het scherm af. Het forse formaat maakt het prettig om websites, foto’s en zelfs een complete speelfilm op de HTC Titan te bekijken.

Geluid
De geluidskwaliteit tijdens het bellen is gewoon prima. Het speakertje achterop het toestel klinkt wat schel, maar dat mag niet verbazen. Twee speakers in het toestel had ik op prijs gesteld maar het is geen halszaak.

De bijgeleverde headset is niet van het rubberen “in ear” type maar voldoet heel redelijk. Deze wordt geleverd met twee van die minikussentjes die je alleen met veel geduld netjes om beide speakertjes krijgt. Maar goed – als deze headset je niet bevalt, kan je zelf kiezen voor een andere. En heb je een draadloze stereo headset is het goed te weten dat de HTC Titan ook het A2DP Bluetooth profiel ondersteunt.

Bij het luisteren naar de muziek viel mij nog de afwezigheid van een equalizer op. Het muziekmenu in het toestel werkt ook alleen in “portrait” mode . Er is wel een FM ontvanger ingebouwd, waarbij de headset uiteraard dienst doet als antenne.

Accu
Het is in het algemeen lastig iets te zeggen over de accucapaciteit en hoe lang je ermee aan de slag kunt voor hij om een stopcontact smeekt. Wat ik wel opgemerkt heb is dat het even duurt voor de 1600 mAh accu (lithium-ion) van de Titan volledig “op spanning” is. In het begin hield het toestel het ternauwernood een dag vol, tegenwoordig kom ik vrijwel aan twee volle dagen. Maar ook voor mij geldt dat ik het toestel de ene dag intensiever gebruik dan de andere. Ik kan er dus niet meer over zeggen dan dat het toestel zeker ’n dag mee moet kunnen.

Processor en geheugen
Tot slot nog wat technische gegevens. De HTC Titan draait op een 1,5 GHz Snapdragon S3 processor. Het toestel heeft in totaal 16GB intern geheugen, waarvan ruim 12GB beschikbaar is voor eigen data. Het werkgeheugen is 512 MB. Het opslaggeheugen is – standaard op Windows Phone – niet uitbreidbaar, dus je moet het doen met maximaal 16GB. Dat is heel wat, maar natuurlijk wel afhankelijk van de manier waarop je het gebruikt. De één zal z’n complete muziekbibliotheek bij zich willen hebben, een ander vindt het fijn om met een paar speelfilms op pad te gaan. Voor verreweg de meeste gebruikers zal 16GB zeker voldoende zijn.

Conclusie
Microsoft’s mobiele platform is als een phoenix uit de as herrezen. Het is al eerder opgemerkt dat het eigenlijk een wonder mag heten dat Microsoft de moed heeft gehad om het eigen vorige platform met kop en kont uit het raam te smijten en er iets volkomen nieuws voor in de plaats te ontwikkelen. En niet alleen nieuw, maar ook zeer intuïtief en wezenlijk anders dan we van Apple en Google kennen.

Wat we hier nog nodig hadden was een Nederlandstalig menu en toegang tot de Marketplace. Die zijn er nu, zij het nog altijd niet volledig, zoals ook Bing nog niet helemaal biedt wat aan de overkant van de oceaan al mogelijk is. Maar de suggestie dat het gebrek aan apps nog altijd de achillespees van het platform is, raakt in steeds hoger tempo achterhaald . Ook het aantal Nederlandstalige apps neemt snel toe, en Microsoft zet bovendien sterke troefkaarten in met Office, SkyDrive en niet in de laatste plaats de enorme Xbox bibliotheek.

De integratie met Office werkt goed, net als die met Zune, al valt daar nog wel het een en ander te winnen. Het is jammer dat je niet alle streaming content probleemloos tot je kan nemen, en ook het ontbreken van turn-by-turn navigatie zullen sommigen als een gemis ervaren. Maar er zijn natuurlijk uitstekende aparte applicaties voor, en hoogstwaarschijnlijk zal Microsoft deze week nog trots aankondigen dat juist dat probleem in de samenwerking met Nokia ook verholpen is. Dat geldt dan waarschijnlijk niet voor de andere producenten, want Nokia zal dat “unique selling point” immers niet graag cadeau doen.

Kort en goed, de nieuwste versie van Windows Phone is een veelzijdig platform dat naadloos samenwerkt met de PC. En al heb ik er nog wel ´n paar kanttekeningen bij, staat het nieuwe platform nu al als een huis. Een huis met onverwacht veel luxevertrekken, om die vergelijking door te zetten.

De HTC Titan is op dit moment een welkome partner in dat huis. Het toestel is – zeker – aan de zware kant en fors, maar komt eerder gespierd over dan groot of dik. Gezien z´n enorme display is de Titan minder geschikt voor wie zijn smartphone het liefst in strakke jeans vervoert. Ik zou er dan eerder voor kiezen om m´n kledingstijl aan te passen, maar ik draag m’n smartphone sowieso in de binnenzak van een jasje. De “pocketability” van de Titan valt me sowieso minder tegen dan z’n schermomvang deed vrezen.

De 8MP camera voldoet goed. Sommigen zullen mopperen dat deze geen full HD video vastlegt. Het zij zo, je kan met zowel foto als video zonder meer goed uit de voeten. Over de belkwaliteit heb ik niets te klagen. Het speakertje presteert iets minder als ik naar muziek luister, en ook de bijgeleverde headset is niet mijn ding – maar het zou voor mij zeker geen deal breaker zijn.

De HTC Titan voelt stevig en robuust aan, heeft een prachtig groot display en werkt snel, soepel en stabiel op een imposant nieuw platform dat nog lang niet uitontwikkeld is. Het toestel  heeft een adviesprijs van €599. Is dat net een brug te ver voor je heeft HTC inmiddels ook de Radar al in de schappen liggen (wat molliger, kleiner display, adviesprijs €399). Nokia zal deze week ook één (of meerdere) toestellen op het Windows Phone platform aankondigen en naar verluidt nog dit jaar in de markt hebben. Samsung heeft de Omnia W al aangekondigd. Er is dus binnenkort nóg meer keuze. Al met al veel om van te genieten, en meer dan genoeg om naar uit te kijken.

Tot slot van deze review van de HTC Titan en Windows Phone 7 (Mango) een aantal zeer verschillende foto’s die ik de afgelopen weken met het toestel maakte… Op twitter deel ik (onder andere) regelmatig informatie over, en foto’s gemaakt met, de toestellen die ik aan het testen ben. Interesse? Volg me dan op @marcwielaert

3 Comments

 1. Reactie van roy:

  heey ik heb ook een htc titan alleen ik kan mn contact persoon foto s niet meer zien hoe kan ik het terug krijgen??? groetjes roy

 2. Reactie van bryan:

  ik heb een hts titan,
  waar kan ik de micro sd kaart vinden?

  groetjes bryan

  Comments are closed.