De Lumia 800: Designed By Nokia

Door: Marc Wielaert op 16 november 2011. Onderwerp: Microsoft, Nokia, WP7 
Tags: , ,
Home  

Nokia´s Vice President Industrial Design Stefan Pannenbecker was vanmorgen in Nederland om het design van de Lumia 800, het trotse nieuwe vlaggenschip van de Finnen, nader toe te lichten. Tijdens een gedreven presentatie vertelde hij hoe Nokia al sinds 2009 bezig is om deze zo verleidelijke smartphone te ontwikkelen. Aan het slot van de meeting met de pers had ik de gelegenheid hem nader te spreken.

Er is iets bijna magisch aan de Nokia Lumia 800. Hij ligt naast de laptop als ik aan het schrijven ben, in mijn buurt als ik een boek lees of televisie kijk. En hij leidt me af, ligt naar me te lonken, geeft aan dat hij aangeraakt, sterker nog: betast wil worden. Die verleidingskunsten dankt hij aan zijn zeldzaam goed geslaagde design. De Duitser Stefan Pannenbecker staat aan het hoofd van het team dat er verantwoordelijk voor is dat het wat smartphones betreft wegkwijnende Nokia in één klap weer ieders aandacht op zich weet te vestigen. Stefan is een opvallend vriendelijke en enthousiaste veertiger, die gepassioneerd vertelt over zijn werk en de keuzes die gemaakt zijn om Nokia weer terug te brengen naar de top.

Als ik hem er na de presentatie naar vraag fonkelen zijn ogen van plezier bij de herinnering aan zijn eerste eigen Nokia: een metallic donkerblauwe 5110, een prepaidtoestel van AT&T, want hij woonde destijds in Amerika. En toen hij in 2008 bij Nokia kwam werken, was hij zich zeer bewust van de fameuze reeks modellen die het bedrijf in de jaren daarvoor op de markt had gebracht, de erfenis van Frank Nuovo. Hij kent diens werk uiteraard door en door, maar wat me verbaast: beide heren hebben elkaar nooit ontmoet. Toch is het niet alleen die erfenis die hij als grote verantwoordelijkheid zegt te ervaren: het zijn ook en vooral de vierhonderd miljoen (!) klanten per jaar die een toestel van Nokia aanschaffen.

Voor de gelegenheid heb ik ze meegenomen, de Nokia N8 en E7, die ook onder zijn leiding zijn ontworpen. De N8 (op de foto boven de Lumia 800) was een radicale breuk met het verleden, bevestigt Pannenbecker, en er zijn tal van overeenkomsten wat de vorm betreft. Hij wijst op de afgeronde omranding en de enigszins taps toelopende uiteinden, maar ook op de grote ontwikkeling die zichtbaar is in de Nokia N9, de directe voorloper van de Lumia 800. Dat model is nog wat slanker, uit één materiaal gerealiseerd, er zijn minder toetsen en het is efficiënter, minimalistischer en vriendelijker vormgegeven.

Het hele concept van het fascinerende, licht bollende glazen display kwam rechtstreeks voort uit de interface  van de N9, die op MeeGo vooral draait om de “swype” bediening van het menu. Maar het blijkt evengoed tot zijn recht te komen op de Lumia 800 en Windows Phone 7. Dat platform is er ook verantwoordelijk voor dat het display van de Lumia 800 net wat kleiner is: op dezelfde hoeveelheid glas moest ook ruimte gevonden voor de softwarebuttons (back, home en search), die je op iedere Windows Phone 7 vindt. Ook de hardware camerabutton – die ontbreekt op de N9 – komt voort uit de standaard hardware configuratie van Microsoft.

Stefan hechtte eraan om met zijn team zelfs de lader wezenlijk te vernieuwen, en bovendien – naar mij bekend voor het eerst bij Nokia – vind je in de verpakking van de Lumia 800 een kunststof cover om het toestel in te hullen, officieel door het designteam ontworpen. En ja: dat doet enigszins af aan het unieke design van het model zelf, maar zelden paste een cover zo naadloos bij het toestel. Tot slot van ons korte interview haal ik de E7 er nog even bij: zou dat niet iets zijn binnen de kersvers gelanceerde Lumia reeks, een qwerty keyboard? Hij kijkt me verrast aan, moet opvallend hard lachen en vertrouwt me toe niets te zullen onthullen over toekomstige toestellen.

Terug naar de presentatie van die middag in het Mint Hotel in Amsterdam, vlakbij het Centraal Station. Stefan Pannenbecker vertelt de opvallend grote groep persvertegenwoordigers over een grijze novemberdag in Finland, waar het team ondanks het gebrek aan licht ontzettend veel energie krijgt van de plannen voor Nokia’s N9. Het is dan eind 2009, en let wel: er is nog niemand die bedacht heeft dat Nokia de radicale stap zal zetten het “brandend platform” Symbian te verlaten om een totaal ander ecosysteem te omhelzen.

Pannenbecker noemt een aantal belangrijke design elementen waar het team continu rekening mee gehouden heeft. De N9 en de Lumia 800 gaan over een consequente, herkenbare en  volledige samensmelting van hardware en interface, waarbij overbodige elementen totaal vermeden zijn. Hij spreekt liefdevol over de wijze waarop het display volkomen één is met de body van het toestel, en over de zeer bewuste materiaalkeuze van plastic (polycarbonaat om precies te zijn) om de allerbeste ontvangstkwaliteit te garanderen.

Hij roemt het vakmanschap waarmee dat materiaal met precisie wordt bewerkt, en benadrukt dat het ontzettend moeilijk is om een gecompliceerd toestel als dit uit één stuk te vervaardigen. De materiaalkeuze maakt het bovendien mogelijk om de toestellen 100% “kleurecht” te maken: de toestellen zijn letterlijk doordrenkt van zwart, cyaan of magenta: mocht er een kras ontstaan, zal die geen andere onderlaag blootgeven: er is geen onderlaag. Tot slot onderstreept Stefan dat het design geavanceerd is, werkelijk vernieuwend, maar zeker niet trendy – want dat is tijdgebonden, terwijl Nokia met deze nieuwe lijn juist een geheel nieuwe gebruikerservaring wil realiseren, een design dat het gebruik van het toestel volkomen naturel in zich heeft.

Als vice president staat Stefan Pannenbecker aan het hoofd van het complete designteam, maar is niet te zelfingenomen om me later te bevestigen dat één persoon de artistieke credits verdient van het design van de N9 en Lumia 800: de Zweed Anton Fahlgren, een van de belangrijkste designers van Nokia. Hier vind je een Engelstalig interview met hem. Hoewel Anton Fahlgren ook al enige jaren voor Nokia werkt, heeft hij met dit nieuwe design, binnen het team van Pannenbecker kans gezien om zelfs de grootste cynicus nog te overtuigen van Nokia’s kansen.

Persoonlijk ben ik – als verwend smartphonegebruiker – razend enthousiast over de Lumia 800: de meest verleidelijke smartphone die het merk ooit geproduceerd heeft, en dat wil wat zeggen. De volkomen natuurlijke samensmelting van hardware en user interface vind ik zonder meer geslaagd, en de wetenschap dat het platform nog niet helemaal volgroeid is maakt het allemaal alleen maar spannender. De toevoeging van een aantal belangrijke unieke features zoals Nokia Maps, Drive en Music maken het beeld compleet. Het is zeker, de Finnen zijn er klaar voor: Nokia heeft kans gezien om op basis van het recente ontwerp van de N9 onwaarschijnlijk snel te schakelen en een opwindend nieuw podium te bieden voor Windows Phone 7. Het is te hopen dat Microsoft nu net zo snel weet door te pakken.

Geen reacties

    1. Ping from Rumours and “leaked” pictures | PureView Club

    Comments are closed.