Nokia Music: veelzijdig en briljant

Door: Marc Wielaert op 23 november 2011. Onderwerp: Nokia, WP7 
Tags: , ,
Home  

De comeback van Nokia met de Lumia 800 is ingeslagen als een bom. Iedereen is lyrisch over het unieke design, een lastig te winnen terrein dat lange tijd vooral door Apple opgeëist werd. In die zin levert Nokia een huzarenstukje af, maar biedt ook verder unieke content, zoals online kaarten en routenavigatie, en niet in de laatste plaats: Nokia Music.

Het is de enige dienst waarvan de naam niet vertaald is in de huidige versie van Windows Phone 7. Ik kan ook prima leven met Nokia Kaarten en Nokia Rijden, maar alleen Nokia Music is (nog?) onder die titel op de Lumia 800 te vinden. Ook omdat op de Zune Marketplace – anders dan bijvoorbeeld in de UK of VS – hier nog helemaal geen muziek te vinden is, is Nokia´s muzikale aanbod nog altijd uniek.

Aanvankelijk was het een teleurstelling na de komst van de belangrijke Mango update van het Windows Phone 7 platform: de Marketplace biedt weliswaar Apps en Games – maar waar is de muziek? Op dit moment: bij Nokia. Ik ben er niet achter of het door Microsoft geregisseerd is om Nokia “op voorsprong” te zetten en het zo een “unique selling point” aan deze strategische samenwerking te verlenen, maar Nokia Music is op dit moment de enige gratis portal naar muziek. Het biedt een gigantisch repertoire van meer dan 14 miljoen (!) titels, met als tweede niet te onderschatten mogelijkheid om de muziek in jouw smaak onbeperkt te streamen.

Nokia Music
Als je de portal opent zie je vijf menu opties: mijn muziek, mix radio, mp3-winkel, concerten en instellingen. Om eens bij de laatste te beginnen: daar vind je hoeveel tegoed je nog hebt om muziek aan te schaffen, maar ook welk versienummer van dit softwarepakket je op je telefoon hebt staan. In mijn geval de laatste versie (1.6). Updates van de versie komen OTA (“over the air”). Verder kan je er instellen of je je locatie wilt delen en dergelijke.

Bij “concerten” vind je informatie over de optredens in jouw buurt. Het valt me op dat het vooral concerten op pop, soul en jazzgebied zijn, die zich zo ongeveer in het hele land afspelen. Hoe deze selectie tot stand komt is niet duidelijk, en ik mag aannemen dat deze service in de toekomst nog verder zal worden verfijnd met meer zoekmogelijkheden op genre, locatie en dergelijke.

Helemaal bovenin vind je “mijn muziek”. Daar vind je de muziek die je via Nokia Music kocht, of die je zelf van computer naar telefoon kopieerde. Je ziet ze onderverdeeld in artiesten, albums, tracks of genres, en je kunt je eigen playlist er ook nog opslaan. Het is in feite eenzelfde indeling die je vindt onder de optie “Muziek & video’s”, die gekoppeld is aan Microsoft´s Zune.

MP3 winkel
De MP3 winkel is een vertrouwde digitale muziekwinkel, downloadable tracks, onderverdeeld in (de meest verkochte) “beste tracks”, “beste albums”, en “genres”. Op het moment van schrijven vind ik onder andere de hits van Gotye, Adele (drie keer), Rihanna, Gers Perdoel, Skinny, Laura del Rey, David Guetta en ga zo maar door aangeboden. Je kunt een fragment beluisteren voor je besluit het te kopen, en dat gaat via je creditcard. En ja, het is lastig als je die niet hebt, maar dat is een “euvel” dat Nokia Music deelt met iTunes en dat heeft het succes nooit in de weg gestaan.

Natuurlijk kan je ook zelf zoeken in de MP3 winkel. Omdat ik in het dagelijks leven werk op de muziekredactie van een landelijk radiostation, word ik goed op de hoogte gehouden van de nieuwste releases. En dan blijkt het aanbod bij Nokia Music wat mij betreft verrassend actueel. Ik vind er zeer recente albums, zoals het nieuwste van Mary J. Blige, dat naar mijn weten nog niet, of nog maar net in de Nederlandse winkels ligt. En dan is er nog één menuoptie die ik als “killer app” beschouw, omdat niet één andere producent van mobiele telefoons het ooit in deze vorm gratis aangeboden heeft: Mix Radio.

Mix Radio
In Mix Radio tref je een imposante hoeveelheid genres: Pop, Nederlandstalig, Urban, Soul, Rock & Metal, Dance & Electro, Indie & Alternatief, Jazz, Klassiek en World. Ieder genre op zich bestrijkt al een breed terrein, dus vind je er subgenres, waarbij de omschrijving overigens niet altijd even treffend is. Bij pop bijvoorbeeld, vind je “hits”, “populaire singles”, “favorieten” en “niets dan goede pop!” – zoek de verschillen…

De afdeling Nederlandstalig is eenvoudig onderverdeeld in “Nederlandstalig favorieten”, “Nederlandstalig van vroeger” en “Nederlandstalig”. De Soul afdeling is al veel rijker gevarieerd, met “soul hits”, “populaire singles”, “soul favorieten”, “disco party”, “feel the funk”, “motown masters” en “jaren 80 Soul & Funk”.  De Jazz is onderverdeeld in “populaire singles”, “favorieten”, “mainstream”, “bop and Beyond”, “keyboard  jazz” en “latin/afro”.

Ben je meer een Dance type, dan vind je daar opnieuw de “favorieten”, en verder “back to the 90s”, “drum & bass beats”, “dubstep”, “house”, “electro voor beginners”, “new rave” en “trance”. Houd je meer van klassieke muziek, dan is die hoofdzakelijk in periodes onderverdeeld (zoals barok, klassiek, romantiek en modern klassiek). En zo kan ik nog wel even doorgaan: voor ieder wat wils, zoals dat ouderwets heet, het aanbod is zoals gezegd echt gigantisch.

Offline
Het streamen van muziek kost natuurlijk data, en ben je buiten bereik van je eigen WiFi verbinding gaat dat ten koste van je databundel. Mocht je toch de stream van een van de aangeboden subcategorieën in zijn geheel willen beluisteren, biedt Nokia de mogelijkheid om deze “offline” beschikbaar te stellen. Als je met je vinger iets langer op de bewuste tegel drukt krijg je de mogelijkheid om eerst de stream op je toestel op te slaan, zodat je het later kunt beluisteren wanneer je maar wilt – dus zonder dat het je verder dataverkeer kost.

Dat is natuurlijk ontzettend praktisch. Eerlijk gezegd heb ik nog niet kunnen ontdekken hoeveel titels je in totaal op je telefoon binnenhaalt, maar het is veel – en bovendien is het mogelijk om meerdere streams eerst te downloaden voor je op pad gaat. Heel eerlijk gezegd vraag ik me af hoe lang de muziekindustrie nog met deze vrijgevigheid akkoord gaat, maar het zet je moeiteloos op het spoor van muziek die je nog niet kende en verleidt je daarmee ook tot aanschaf, zo blijkt.

In de praktijk
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik erg enthousiast ben over de service en de manier waarop die aangeboden wordt. Hoor je in deze enorme muziekcollectie een nummer voorbijkomen dat je nog niet kende en helemaal te gek vindt, dan kan je niet alleen even snel noteren wat het was, maar het ook direct downloaden (alweer met je creditcard).

Dat laatste blijkt in mijn ervaring erg verleidelijk omdat het zo praktisch is: je wilt graag juist dat éne nummer van die artiest of band, waarom nog verder zoeken? Gemiddeld kost zo’n bijdrage aan m’n collectie me ongeveer ’n euro, en dat is geen bedrag om lang over te hoeven aarzelen. Bovendien kan je die track vervolgens probleemloos van je telefoon naar je PC kopiëren. Dan blijkt ook dat je een MP3 hebt gedownload met een zeer acceptabele bitrate van 256kbps.

Personaliseren
Dan biedt Nokia Music nog de mogelijkheid om de stream helemaal naar je eigen smaak aan te passen. Dat werkt als volgt: je gaat op je PC (of Mac) eerst naar www.nokia.ly/scanner-nl en je installeert daar de Nokia muziekscanner voor jouw systeem. Vervolgens laat je dat programma de titels in je muziekmap scannen, en daarna keer je terug naar je Lumia 800 (op dit moment immers nog het enige Windows Phone 7 toestel dat Nokia Music biedt). Bij Mix Radio zoek je het tabblad “Personaliseren” en daar laat je telefoon je persoonlijke muziekprofiel zien.

In mijn geval vond het systeem 37% Soul, R ’n B en Funk, 22% Pop en 14% jazz, en verder nog Rock, Electronic, Indie/Alternatief, Rap/Hip Hop en nog een klein beetje World. Al die genres verschijnen in volgorde van  “gewicht” in beeld met een playbutton, zodat je een stream kunt oproepen van de muziekstijl waar je op dat moment zin in hebt. Het voordeel daarvan is dat je een veel breder aanbod binnen een bepaalde stijl krijgt, dan wanneer je heel specifiek een subgenre streamt. Op dit moment stream ik bijvoorbeeld de Soul in m´n persoonlijke profiel, en dan hoor ik opeens een veel bredere mix van oude en nieuwe titels. Overigens kan je zó eenvoudig wisselen tussen de beschikbare streams, dat je ook zelf actief voor meer variatie kunt zorgen.

En dan is er nóg een hele mooie manier om muziek aan te passen aan je smaak, of nieuwe muziek te leren kennen. Je kan ook muziek streamen van artiesten die soortgelijke muziek maken als je favoriete artiesten. Stel, je houdt van de ingetogen muziek van zangeres Melody Gardot, dan voer je die naam in, en vervolgens speelt Nokia Music muziek in dezelfde stijl van andere artiesten. Dat werkt echt verrassend goed: er openen zich opeens brede nieuwe horizonnen aan muziek zonder dat je voor de klassieke platenbak staat te twijfelen wat je eens zou kunnen kiezen. Nog een voorbeeld: voer je Sly & the Family Stone in, dan krijg je classics van Curtis Mayfield, Graham Central Station, Parliament en Earth Wind and Fire aangeboden. Het zal ongetwijfeld ook goed werken bij Jan Smit, maar dat is nu eenmaal minder mijn smaak.

Mocht je tijdens het luisteren opeens de oren spitsen en direct willen weten wat je hoort, dan hoef je alleen even de toets in te drukken waarmee je het toestel uit zijn slaapstand wekt: bovenin het scherm zie je direct welke track je hoort en desgewenst kan je de muziek daar al direct pauzeren zonder dat je het toestel verder hoeft te unlocken. Maar je kunt ook direct terug naar de service zelf om het nummer dat je hoort direct aan te schaffen. Ideaal.

Beperkingen
Dus ja: ik ben werkelijk erg enthousiast over de mogelijkheden van Nokia Music op de Lumia 800, maar deze beschrijving zou niet compleet zijn zonder een paar kanttekeningen. Sommigen zullen het vervelend vinden dat je tijdens het beluisteren van de tracks niet voor- of achteruit kunt spoelen. Bovendien kan je wel een nummer in z’n geheel skippen, maar vanwege de rechten is dat beperkt tot zes keer per uur – en dat geldt ook als je van het ene naar het andere genre overstapt. Het zal een goede reden hebben, maar het is lastig voor wie haastig “op jacht” is.

Voor de fijnproever: de aangeboden stream wordt niet ook nog eens muzikaal afgemixt. De tracks worden volledig uitgespeeld: ze komen er soms nogal vierkant in met live applaus, en ook de langzaamste fade-out mag je tot het eind beluisteren. Maar de songs worden je volledig gratis en compleet aangeboden, dus daar mag je niet over mopperen… Voor wie meer wil weten over de betreffende artiesten zal het ontbreken van biografische achtergrondinformatie per artiest misschien teleurstellen, dat lijkt me nog een relatief eenvoudig te realiseren uitbreiding van de service.

Tot slot
Tal van producenten hebben muziek ingezet als promotiemiddel voor de mobiele telefoon – het bekendste voorbeeld is hoe Sony Ericsson de mobiele telefoon liet samensmelten met Sony´s Walkman, en de eigen service TrackID het al heel vroeg (ver voor bekende diensten als Shazam) mogelijk maakte om muziek te herkennen en vervolgens aan te schaffen. Recent zien we nog hoe HTC de markt benadert met de stevige beats in de headset van Dr Dre.

En natuurlijk is een digitale muziekwinkel in je telefoon ook niet nieuw, maar wat Nokia aan diverse mogelijkheden biedt met Mix Radio, offline beluistering en een speciaal op maat gesneden selectie uit het enorme aanbod, is naar mijn weten op deze manier nog niet eerder vertoond. Mocht je op termijn niet te spreken zijn over de geluidskwaliteit van het speakertje, dan biedt Nokia trouwens zelf ook de uitstekende Nokia Purity HD headset  in samenwerking met Monster – en met een microfoontje om tussendoor nog gesprekken te voeren.

Natuurlijk levert Nokia ook een in-ear headsetje bij de Lumia 800, maar als je muziekliefhebber bent en zoveel muziek cadeau krijgt, is het serieus  de moeite om ook nog even te investeren in een trendy ogende en uitstekend klinkende headset als deze. Je moet dan wel flink in de buidel tasten of de Kerstman heel lief aankijken, want deze headset kost je €199…

 

Comments are closed.