Review: Samsung Galaxy Note

Door: Marc Wielaert op 5 november 2011. Onderwerp: Review, Samsung, Tablet 
Tags: , , , ,
Home  

Vorige week presenteerde Samsung met gepaste trots twee smartphones die dit laatste kwartaal veel aandacht op zullen eisen: de forse Galaxy Note en de Galaxy Nexus, de nieuwste Google phone. Ik heb nu een kleine week intensief kunnen werken met de Galaxy Note en uitgebreid getest of het een kolossale vergissing, of een mogelijke meesterzet van Samsung is. De Note is in ieder geval uniek.


Inleiding
Iets meer dan een jaar geleden schreef ik hier een review van de Dell Streak – een grote smartphone die nooit een succesnummer geworden is. Dat gebrek aan succes lag vooral aan het formaat en het gewicht. Het 5 inch display werd voorzien van een flinke behuizing en daarom kwam het model ouderwets reusachtig over – en het gewicht van 220 gram loog er ook niet om. En zo leek een 5 inch display definitief een brug te ver voor een smartphone, en te klein voor een tablet. Samsung bewijst dat het anders kan, zelfs met een nog heel wat groter display.

Apple houdt nog altijd stug vast aan de schermdiagonaal van 3,5 inch: makkelijk met één hand te bedienen en de hoge resolutie doet de rest. Samsung draait het formaat onverwacht stoutmoedig om en verpakt een display van maar liefst 5,3 inch (!) in een niet veel grotere (146,9 x 83mm), opvallend dunne (9,7mm) en verhoudingsgewijs lichte behuizing (178 gram). En wát voor een display: de Galaxy Note is uitgerust met een Super Amoled HD display met een resolutie van 800 x 1280 pixels. Dat is dezelfde resolutie als de Tab 10.1 biedt, en op een kleiner scherm levert dat dus een nog scherper beeld op.

Op dat grotere scherm vind je dan in portrait mode – dus als je het toestel “rechtop” houdt – opeens reeksen van vijf iconen: afgezien van de vijf “vaste” toepassingen onderin, heb je plek voor maximaal vijfentwintig apps, widgets of folders op je eerste homescreen. Het display van de Galaxy S II was bepaald al geen straf om naar te kijken, en dankzij de toegevoegde HD kwaliteit, het grotere formaat en het nog scherpere beeld is het Super Amoled display echt een feest voor het oog.

De Note is niet alleen groot, maar ook snel, merkbaar sneller dan bijvoorbeeld de Galaxy S II. De Note beschikt over een 1,4GHz dualcore processor, dezelfde die Samsung gebruikt in de (hier ook bijna verkrijgbare) Galaxy Tab 7.7. Dat merk je echt: het toestel reageert vrijwel direct op alles wat je ermee doet. Ook het doorlopen van een bekende benchmark tester als Quadrant Standard gaat enorm rap (en het toestel scoort ruim boven de 4000). En vreet dat allemaal dan geen stroom? Vast, maar daarom heeft Samsung de Note uitgerust met een accu van 2500 mAh, die in mijn ervaring bijna twee dagen mee gaat.

Formaat
De eerste reacties op het toestel vallen me meer op dan ooit. In mijn directe omgeving zijn ze inmiddels wel gewend dat ik met een nieuwe smartphone rondloop, maar het lijkt velen deze keer toch echt een stap te ver te gaan: “wow, wat een ding!” “overdreven”, “dit is toch geen telefoon meer”, “past niet in je broekzak”, “kan je er ook nog mee bellen!?” De reacties zijn soms bijna verontwaardigd, alsof er een grens van betamelijkheid is overschreden.

Anderen herkennen het toestel direct als een “klein tablet” en missen die eerste kritische reflex. Sommigen zijn er direct enthousiast over, en als je de snelle critici de Note zelf laat vasthouden raken ze vaak vlot wat milder gestemd: vooral het gewicht blijkt onverwacht mee te vallen. En dat grote scherm wordt ook snel als indrukwekkend en mooi ervaren.

De Note balanceert dus op de grens tussen een grote smartphone en klein tablet. Hoe zat het ook alweer met die Samsung tablets? De Tab 10.1 heeft geen gsm-functionaliteit – als je er een met simcard hebt dan dient die uitsluitend voor de internetverbinding via 3G. Met de eerste Galaxy Tab (schermdiagonaal 7 inch, zie foto linksboven) kon je nog wel bellen, maar alleen met een headset. Met de Note kan je gewoon bellen door je telefoon aan je oor te houden, en dat ziet er niet eens zo heel vreemd uit (minder vreemd dan destijds met de Dell Streak herinner ik me). En bovendien, alles went – al na een paar dagen werken met de Note (midden) komt de Galaxy S II (helemaal rechts op de foto) met z’n toch niet kinderachtige 4,3 inch display opeens verrassend klein over, alsof je opeens weer een Nokia N8 of een iPhone in handen hebt.

Maar je moet wel bijzonder ruime broekzakken hebben wil je de Note er nog in kwijt kunnen, en dan is het nog oppassen dat je het scherm niet onder té grote spanning zet als je gaat zitten. Ik heb het in ieder geval niet uitgebreid getest, ook al omdat het duidelijk niet de bedoeling is. De Note heb je bij je in de binnenzak van je jack of colbert, of natuurlijk in je tas(je). En omdat hij zo dun en verhoudingsgewijs licht is, merk je eigenlijk nauwelijks dat je hem bij je hebt.

De plastic achterkant doet behoorlijk glad aan, het is vooral de grote glazen voorkant die je vingers wat meer grip verleent, zodat het toestel niet snel uit je vingers glipt. Samsung levert de Note met een hoesje met een leren front, waarvan de achterkant de accucover vervangt. Dat beschermt het display (ook tegen vingerafdrukken)) en geeft het geheel vermoedelijk nog wat meer grip, maar dat hoesje was nog niet beschikbaar bij het testexemplaar.

De omranding van het toestel is van lichtmetaal, het aantal knoppen net als bij de Galaxy S II beperkt tot het noodzakelijke: een aan/uit knop rechts van het display en een volumeknop links ervan. Bovenop vind je de ingang voor de headset, onderop die voor de mini-USB – iets dat nadruk verdient, omdat alle andere tablets een aparte, brede poort voor stroomtoevoer en dataverkeer hebben. En goed verstopt – sowieso een bijzondere prestatie dat er in dit opvallend dunne ontwerp nog ruimte voor gevonden is – een pennetje dat van Samsung geen stylus mag heten, maar: S Pen. Afgezien van het enorme display is de S Pen de belangrijkste toevoeging aan de Note.

S Pen
In de regel zal je de Note niet snel met één hand bedienen, al blijkt het in de praktijk trouwens niet onmogelijk. Maar meestal houd je het toestel in de ene hand vast en bedien je het met de andere. Ik raakte echter al snel gewend aan het gebruik van de S Pen. Dat doe je alleen als je al weet dat je iets méér gaat doen dan een gesprek voeren of even het nieuws checken, maar al bij het versturen van berichten is dat pennetje verdraaid handig.

Eerlijk gezegd: “swypen” was voor mij nooit een groot succes: mijn vinger is natuurlijk niet transparant, ik kon onvoldoende zien of ik de letter die ik nodig had al had bereikt. Sinds de dunne S Pen vlieg ik voor mijn gevoel in ontzagwekkend tempo over het virtuele qwerty keyboard alsof ik nooit anders gedaan heb. En ik sta er nog altijd verbaasd van hoe mijn wilde gekrabbel exact tot de woorden leidt die ik wil schrijven.

Samsung heeft ervoor gekozen om de letters van het keyboard groter op het display weer te geven, in plaats van het keyboard van nog meer toetsen te voorzien. Die extra ruimte vind ik ook bij het Swypen erg prettig, maar als je het handiger vindt kan je het toestel ook horizontaal houden en je bericht met twee duimen intoetsen.

S Choice
Met de S Pen kan je het toestel sowieso bedienen, want het uiteinde ervan werkt als een miniatuur vingertop: apps starten, door de homescreens bladeren. Wát je normaal gesproken ook met je vingertop doet, met de S Pen kan het ook, tot aan twee keer tikken toe om een website te vergroten. Maar de S Pen kan nog veel meer. Het meest voor de hand liggende is het maken van kleurrijke tekeningen op een kladblok. Daar is overigens niets mis mee, sterker nog, het zal mijn tekentalent nog verbeteren (en dat blijkt hard nodig ook).

Als je de Samsung Apps geactiveerd hebt (heb je een account voor nodig) vind je de “S Choice” bij je apps, een map met toegang tot tal van apps die speciaal voor het gebruik van de S Pen bedacht zijn. En het zijn er veel, in totaal negen verschillende apps (waaronder virtuele potloden, krijtjes en stiften) om je artistieke talenten op het gebied van tekening en mode tot uiting te laten komen. Diverse leveranciers zullen ook nog aparte tekenprogramma’s leveren voor de Galaxy Note.

S Button
Het pennetje is voorzien van een kleine, langwerpige button. Als je daarop drukt terwijl je de punt langer op het display houdt, krijg je een screenshot dat je direct kunt bewerken. Of het nu een website of een eerder zelfgemaakte foto is, je kan er aantekeningen op maken, of iets op tekenen. Het biedt je de mogelijkheid om in het beeld zelf te reageren op designvoorstellen of andere presentaties. Als je klaar bent met die bewerking stuur je ‘m door, via mail, twitter, of wat dan ook. Terzijde: een screenshot kan je ook maken door de home en de aan/uit toets te combineren (net als bij de Galaxy S II) én door met je vlakke hand van rechts naar links (of andersom) over het display te vegen. Je krijgt dan alleen niet direct het tekenmenu om het beeld mee te bewerken.

Zoals in de commercial te zien is, kan je ook een deel van het beeld uitknippen en het in een andere foto plakken, en je bewerking kan je weer ongedaan maken zonder het originele beeld aan te tasten – het screenshot is het canvas waarop je werkt. Het hangt helemaal van je eigen behoefte en creativiteit af in hoeverre je die mogelijkheden allemaal zult benutten. Het is nog altijd geen gewoonte, maar ik denk dat de mate waarin je digitaal beeld nu niet alleen kunt vastleggen, maar ook kunt bewerken en verzenden door velen zal worden gewaardeerd. Het vereist alleen wel enige oefening,  maar dat geldt uiteindelijk voor alles.

Overigens was het met de HTC Flyer (een 7 inch tablet) al mogelijk om afbeeldingen met een stylus te bewerken. En ook HTC kreeg het verwijt dat een stylus wel erg ouderwets aandoet. Maar het gebruik van de nieuwe stylus zoals de S Pen is echt anders dan destijds de stylus van bijvoorbeeld een iPAQ of Palm. Tot slot: de S Pen werkt alléén op de Note, niet op andere smartphones of tablets met touchscreen (al heb ik op kantoor geen Flyer bij de hand om het daarop nog even te testen).

Interface
De Galaxy Note draait op Android 2.3.5 en de eigen Touchwiz interface zoals we die al kennen van de Galaxy S II. Maar de gebruikerservaring van die eigen interface wordt wel steeds rijker. Dat zie je bijvoorbeeld bij het gebruik van de agenda. Daar kan je nu met twee vingers in- en uitzoomen van jaar tot dagniveau, en daar vervolgens een afspraak met de vinger (of de S Pen) naar een andere plek schuiven.

Ook in de Note vinden we een aantal bekende “hubs” weer terug, zoals de Music Hub, de Social Hub en de Readers Hub, maar de Games Hub ontbreekt. Dat is op zichzelf geen ramp, omdat er natuurlijk in de Android markt games in overvloed te vinden zijn en je bovendien via Samsung Apps het nodige aan speelgoed kunt vinden. Als je daar een game als Asphalt 6 installeert is het wel handig als je WiFi in de buurt hebt, omdat het spel bijna 600MB (!) aan data nodig heeft. Het spelen van zo’n spel is trouwens echt een te gekke ervaring op dat enorme HD display – en zoals vaste lezers weten ben ik geen game-fanaat.

Het formaat van een flink aantal widgets kan je in een van de homescreens weer naar wens aanpassen, en dat kan nu op een aan de Note aangepast formaat – dus over het volledige scherm, als je dat wilt. Webpagina’s zijn natuurlijk ook ontzettend fijn om te zien op dit formaat scherm, maar het geeft je vooral een groot overzicht van de webpagina die je bezoekt, je zal toch moeten uitvergroten om de content te lezen – de resolutie van het scherm is zo hoog dat letters onooglijk klein kunnen worden weergegeven.

Wat op leesbaar formaat echt opvalt is de haarscherpe weergave van de tekst. Ik vind het buitengewoon mooi: het gaat niet alleen meer om de content zelf die je mobiel kunt lezen, maar ook om hoe die gepresenteerd wordt. Ik ervaar dat als een van de voordelen van het forse displayformaat, maar kan me voorstellen dat anderen ook genoegen nemen met de content zelf.

Media
De Note is voorzien van een ingebouwde camera met dezelfde resolutie als die van de Galaxy S II, dus 8MP. Als het je vooral daarom te doen is, voldoet de “ voorganger”  (tussen aanhalingstekens, omdat de Note niet echt een opvolger is) ook prima. Maar je foto’s op een groter display (laten) zien is natuurlijk handig, en daarnaast mis je dus op de Galaxy S II de mogelijkheid om foto’s tot in detail te bewerken. Dat is op zichzelf natuurlijk niet erg, maar het is toch leuk als het kan.

Ook de videomogelijkheid is hetzelfde met een maximale resolutie van 1920 x 1080, en je krijgt ook hier meer in beeld als je voor de resolutie van 1280 x 720. Ik hoef niet uit te leggen dat je als kijker meer baat hebt bij een groot display, en dat geldt natuurlijk ook voor speelfilms en dergelijke: zowel onderweg als ’s nachts in bed is het een luxe om ernaar te kijken, het laatste ook omdat het toestel niet op den duur vermoeiend zwaar in je handen ligt.

Samsung heeft het toestel bovendien voorzien van een “in ear” headset (in het wit) en dat vind ik met afstand het prettigste type headset dat er is. Overigens is het geluid van de ingebouwde speaker opvallend vol van kwaliteit, ik heb het idee dat die wat groter is dan bij de Galaxy S II. Maar dat is lastig te vergelijken, omdat de laatste in de behuizing van het toestel verwerkt is, terwijl je de speaker van de Note direct onder het klepje vindt.

Als je de headset niet gebruikt om mee te bellen, maar het toestel aan je oor houdt, zal je voor de beste geluidsweergave waarschijnlijk even moeten wennen aan de juiste positionering van het speakertje ten opzichte van je trommelvlies. De geluidskwaliteit is bij telefoongesprekken overigens wat aan de schelle kant, maar er valt goed mee te werken.

Conclusie
Als blogger over smartphones verkeer ik in een luxe positie: als ik meer dan een half jaar met een smartphone loop, is het een ontzettend goede telefoon. Mijn review van de Galaxy S II publiceerde ik hier eind mei, en sindsdien waren dit toestel en ik onafscheidelijk. Tot de komst van de Galaxy Note. Hij is zeker groot, en het formaat zal voor sommigen een onoverkomelijk bezwaar blijven. Hij is over het algemeen slecht tot niet “pocketable”, en daar ook niet voor ontworpen. In de foto hieronder zie je de Galaxy S II en de Note nog even gebroederlijk naast elkaar.

In de campagne laat Samsung in het midden of het nu een grote smartphone of een kleine tablet is, met de slogan “Phone? Tablet? Feel Free, it’s Galaxy Note!”. Samsung zet met de Note in feite een nieuwe categorie in de markt, waarbij het niet helemaal duidelijk wordt wie de doelgroep is. De zakenman of -vrouw, de designer, de consument? De adviesprijs is €749, en al is het toestel los ook goed voor minder te vinden, lijkt de zakelijke markt dus voor de hand te liggen.

In de ene commercial wordt het accent meer gelegd op de artistieke mogelijkheden voor ontwerpers, designers, fotografen en dergelijke (en het gemak waarmeee je het resultaat kunt delen). In een ander filmpje worden ook de zakelijke features belicht. En op straat zie ik de abri’s vol hangen met grote affiches die de Note onder de aandacht van een breed publiek brengen. Er is dan ook genoeg “fun” in het toestel te vinden met de mogelijkheid om te surfen, te tekenen, eigen foto’s te bewerken, op het riante scherm onderweg videoclips of speelfilms te zien, te gamen en wat niet al meer. De mogelijkheden zijn legio, en ook hier geldt dus: “feel free, it’s Galaxy Note.”
Voor wie het formaat geen bezwaar is, maar juist een mooie nieuwe feature, kan ik het toestel absoluut aanraden. Dankzij de 1,4GHz dualcore processor werkt alles bijzonder snel en soepel. Het verrijkte Touchwiz biedt voordelen, waarbij vooral de nieuwe kalender interface erg praktisch is. Het gebruik van de S Pen went zo snel en werkt zo prettig dat ik er veel meer gebruik van maak dan ik aanvankelijk had verwacht.

Sinds ik ermee werk ben ik nog altijd geen groot kunstenaar geworden, maar ik ben al snel gewend om even snel wat aantekeningen te maken tijdens meetings e.d. Ik heb eerlijk gezegd nog geen tijd gehad om me uitgebreid te verdiepen in het flinke aanbod de verschillende tekenhulpmiddelen die je via Samsung Apps kunt vinden. Daar vond ik dus ook Asphalt 6 maar zijn nog veel meer gratis games en toepassingen in diverse categorieën te vinden.

De camera is wat resolutie en interface betreft identiek aan die van de Galaxy S II, waarvan het exemplaar dat ik in gebruik heb inmiddels boordevol staat met foto’s. Dat zal bij de Note na een half jaar niet anders zijn, met dat verschil dat ik nu wel eens in de verleiding zal komen om ze te bewerken. In gebruik valt me verder op dat anderen bijzonder positief reageren als je ze foto’s op dit formaat laat zien.

Het design van de Note is erg basic, alles staat zichtbaar in dienst van dat enorme display. Maar de kwaliteit daarvan heeft meer dan voldoende overtuigingskracht en vormt een sterk duo met de multifunctionele S Pen. Al met al werk ik nu een week met de Samsung Galaxy Note en heb ik er zelf alleen maar plezier aan beleefd. Het enige dat ik kan bedenken dat er van mij nog bij had gemogen is een hardware camerabutton, maar dat is geen omissie waarom ik het toestel zou laten liggen.

Tot slot: een enkeling klaagt over het feit dat de Note nog draait op het “oude” Android, terwijl het nieuwe al aangekondigd is – soms lijkt het of je als producent nog sneller dan het licht moet zijn… Wie per sé het nieuwste Android in zijn volgende smartphone wil hoeft echter niet lang te wachten: ook de Samsung Galaxy Nexus staat al in de startblokken, de volgende officiële Google Phone die draait op Android’s “Ice Cream Sandwich”. De verwachting is dat ook de Galaxy Note op termijn een update naar Android 4.0 zal krijgen.

Comments are closed.