Galaxy Nexus: compleet vernieuwd

Door: Marc Wielaert op 4 december 2011. Onderwerp: Android, Google, Review, Samsung 
Home  

Opnieuw koos Google voor Samsung om een belangrijk nieuw stadium in de ontwikkeling van Android te presenteren. In de vorige week gepresenteerde Galaxy Nexus vind je een vernieuwd OS in een vernieuwd design, dat herinneringen aan twee voorgangers oproept. Ik heb er inmiddels een paar dagen mee gewerkt en geef hieronder een eerste indruk hoe de Galaxy Nexus me in de praktijk bevallen is.

Hardware
Als eerste de hardware. Het lijkt erop dat Samsung de Galaxy S II en de Nexus S in de blender heeft gestopt en de nieuwste smartphone als een phoenix uit de resten heeft laten herrijzen. Wat design betreft combineert de Galaxy Nexus het beste van beide toestellen.

Het enigszins gekromde scherm dat we al kenden van de Nexus S valt natuurlijk het meest op. De behuizing van de Galaxy Nexus doet opvallend veel minder “plastic” aan dan van zijn directe voorganger. Het display is zichtbaar groter en met 4,65 inch (!) zelfs wat groter dan dat van de Galaxy S II. Op het dunste punt – aan de bovenzijde – is de Galaxy Nexus S nóg wat dunner!

Galaxy%20Nexus%20en%20Galaxy%20S%20II

Waar de Galaxy S II als een streep van boven naar onderen doorloopt is de Galaxy Nexus net als zijn voorganger wat molliger aan de onderkant – niet zo mollig als de Nexus S, maar nog altijd goed merkbaar.

Nexus%20S%20en%20Galaxy%20Nexus

En waar  de achterklep bij de Nexus S nog van een rubberachtig plastic gemaakt was, lijkt die nu meer geïnspireerd door de Galaxy S II – een dun klepje met een wat sterker reliëf. Maar de materiaalkeuze is iets anders, neigt meer naar rubber en voelt daarom wat zachter en prettiger aan dan bij de S II.

Galaxy%20S%20II%20en%20Galaxy%20Nexus%20back

Hieronder dan nog een foto van de Nexus S boven zijn opvolger, waarbij je niet alleen het forse formaatverschil direct opvalt, maar ook de verschillende achterzijdes. Het voordeel van de “oude” achterkant (zo oud is hij niet, de vorige Nexus verscheen zo’n negen maanden geleden in Nederland) was dat hij door het materiaal als het ware “aan je hand kleefde”. Nadeel was dat het dan ook een magneet voor vingerafdrukken was, en het zachte materiaal is in de praktijk niet krasbestendig gebleken.

Nexus%20S%20en%20Galaxy%20Nexus%20back

Het feit dat de Galaxy Nexus groter, dunner en gladder is vormt direct een nadeel ten opzichte van de Nexus S: je moet domweg beter oppassen dat hij niet uit je handen glijdt. Bovendien is het toestel met 135 gram een fractie zwaarder dan beide voorgangers, wat gezien het formaat logisch is. Bovendien lijkt Samsung in de Galaxy Nexus meer metaal dan ooit in de behuizing van het toestel te hebben verwerkt.

Galaxy%20Nexus%20voor%20Nexus%20S

Op bovenstaande foto zie je niet alleen de Nexus S verscholen gaan achter de Galaxy Nexus, maar ook drie kleine puntjes aan de zijkant. Het zijn connectoren die samen de “pogo pin” van het toestel vormen, dus de contactpunten met bijvoorbeeld een cradle of carkit. De productie daarvan zal Samsung ook voor z’n rekening nemen, maar deze pogo pin zelf blijft vooralsnog voorbehouden aan de Galaxy Nexus.

Interface
De grappigste “gimmick” van de Galaxy Nexus is natuurlijk de gezichtsherkenning waarmee je het toestel kunt unlocken, en dat werk verrassend goed. Mocht het – bijvoorbeeld bij minder licht – niet werken krijg je de mogelijkheid om het toestel op een andere manier te unlocken (bijvoorbeeld met een zelf in te stellen pincode). Maar het is natuurlijk niet het belangrijkste aan het nieuwe Android 4.0, Ice Cream Sandwich.

Ik heb een flink aantal screenshots gemaakt om opvallende vernieuwingen te laten zien. Hieronder zie je om te beginnen hoe ICS niet meer drie (zoals bij de Nexus S), maar vijf verschillende applicatiebuttons onderin het menu toont (telefoon, contacten, applicaties, berichten en internet)

Screenshot_2011-12-04-13-20-49

Ook het menu met apps en widgets is gewijzigd. Als je op de voorgeìnstalleerde middelste button toetst, zie je eerst de geïnstalleerde apps en daarnaast een tablad met widgets. Waar je bij de Nexus S nog alle apps als in een bioscoopaftiteling aan je voorbij kon laten trekken, vind je ze nu naast elkaar – waarbij de verschillende schermen met een mooi 3D effect vanachter elkaar tevoorschijn komen. Hieronder twee foto’s van de schermen met apps en widgets.

Screenshot_2011-12-04-13-52-15 Screenshot_2011-12-04-13-21-20

De laatst geopende toepassingen kan je nu net zoals je van de Android tablets gewend bent openen met een van de drie softwarebuttons onder het scherm. Waren dat er bij de Nexus S nog vier (back, menu, search en home), hier zijn het er drie: back,  home en dus een voor recente toepassingen. Dat werkt zowel in portrait als landscape zoals je hieronder kunt zien.

Screenshot_2011-12-04-13-21-47

Screenshot_2011-12-04-13-35-32

Ook voorziet het vernieuwde Android je op charmante en praktische wijze van gedetailleerde informatie over je opslagruimte én – belangrijk – je dataverbruik, waarbij je bovendien een maximum kunt opgeven.

Screenshot_2011-12-04-13-28-33 Screenshot_2011-12-04-13-28-43

De twee foto’s hieronder geven een goede indruk van wat je op een schermgrootte allemaal in beeld krijgt – dankzij het grote display lijkt het me ruim voldoende voor een goede “internetervaring”.

Screenshot_2011-12-04-13-26-35 Screenshot_2011-12-04-13-28-01

En tot slot van deze screenshots nog twee foto’s van de wijze waarop je het gebruik van de accu te zien krijgt, en een van de futuristische manier waarop het telefoonmenu is ontworpen. Daar vind je natuurlijk ook de belgeschiedenis en je contactpersonen, maar die kan ik hier uit privacyoverwegingen niet laten zien.

Screenshot_2011-12-04-13-28-22 Screenshot_2011-12-04-13-23-40

Eerste ervaring
Sinds afgelopen vrijdag heb ik dus de eer en het genoegen om al te werken met de Galaxy Nexus van Samsung. Het is nog te weinig voor een hele uitgebreide review, maar ik denk dat ik hiermee toch al een aardige indruk heb kunnen geven van zowel de vernieuwde hardware als de  gewijzigde interface.

Verder valt nog op dat de Galaxy Nexus is voorzien van een groot aantal zeer futuristisch aandoende ringtones, waarmee je dus ook echt het gevoel hebt een hypermodern toestel in handen te hebben dat merkbaar afwijkt van alle andere.

Dankzij de app waarmee je de accucapaciteit kunt controleren (op zichzelf niet nieuw natuurlijk) weet ik dat de accucapaciteit na ruim 25 uur nog op 19% stond. Dat is dus ruim een dag, wat voor een accu die nog niet volledig op spanning is een opvallend goede prestatie is.

Panorama

Camera
Ook wil ik nog even kort aanstippen dat de ingebouwde camera net als bij de Nexus S beperkt is tot een resolutie van 5MP. Dat is wat minder dan we inmiddels gewend zijn, maar de Galaxy Nexus maakt niettemin verrassend bruikbare foto’s.

Wat daarbij vooral opvalt is het waanzinnige tempo waarin je achter elkaar foto’s kunt maken. Volgens opgave zijn er slechts 0,3 seconden nodig voor je de volgende foto kunt schieten, en dat werkt in de praktijk natuurlijk echt razendsnel. Om dat te demonstreren heb ik een bijzonder eenvoudig filmpje gemaakt door 57 foto’s van de Galaxy Nexus achter elkaar te zetten.

Daarnaast heeft de Galaxy Nexus een eenvoudige te bedienen panoramafunctie ingebouwd, waarmee je eenvoudig foto’s over 180 graden kunt maken, waarvan je hierboven een sterk verkleind voorbeeld ziet. Hier nog een paar snapshots die ik de afgelopen dagen met het toestel maakte.

Lamp

Trappenhuis

Zalmtaart

Voorlopige conclusie
Google heeft in samenwerking met Samsung kans gezien om weer een nieuwe, uitdagende dimensie aan Android toe te voegen. De user interface is opvallend verrijkt met aspecten die we al kenden van Honeycomb, de tabletversie van het platform. Het werkt allemaal buitengewoon snel en soepel en het zal voor de producenten nog best een uitdaging blijken om iets toe te voegen aan de eigen interface (zoals TouchWiz bij Samsung zelf, of Sense bij HTC).

“Google Pure” is daarbij opvallend stabiel: ik heb de afgelopen dagen niet één vastloper, herstart, lag of wat dan ook meegemaakt in m’n gebruik van het toestel, maar we hebben het dan wel over een te korte periode om daar definitief iets over vast te stellen. Het ziet er al met al in ieder geval zeer vertrouwenwekkend uit.

Ben je Samsung zelf gewend, dan mis je wel een aantal zaken waar je wellicht aan gehecht bent. Swype bijvoorbeeld, zit uiteraard niet voorgeïnstalleerd op de Galaxy Nexus. Ook de uitstekende agendafunctie die Samsung op bijvoorbeeld de Galaxy Note heeft, zoek je tevergeefs op deze nieuwste Google Phone. Het zal van jezelf afhangen in hoeverre je daar last van ondervindt. De vernieuwde interface van Ice Cream Sandwich zit modern en ontzettend ingenieus in elkaar, maar velen zullen er vermoedelijk wel even aan moeten wennen.

Het glazen display is bijzonder krasvast, de kleurenkwaliteit ervan is zonder meer fantastisch. Dat mag ook wel met een HD Super Amoled scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Vermeldenswaard is nog dat als je in landscape een film bekijkt, je de volledige breedte van het display te zien krijgt – de 3 softbuttons onderin het scherm verdwijnen dan uit beeld.

En tot slot: de geluidskwaliteit van het toestel is zonder meer bijzonder goed. Wie Android in zijn meest pure vorm aan het werk wil zien en bovendien verzekerd wil zijn van de meest recente updates, kan er wat mij betreft niets verkeerd aan doen om de Galaxy Nexus aan te schaffen, of onder de Kerstboom te wensen.

Samsung-Galaxy-Nexus1

Comments are closed.