Het beste van 2011 – een overzicht

Door: Marc Wielaert op 3 december 2011. Onderwerp: 3D, Apple, HTC, LG, Microsoft, Motorola, Nokia, Review, Samsung, WP7 
Tags: , , , , , , , ,
Home  

Het einde van het jaar nadert, en hoewel we nog op één zeer belangrijke release wachten, zijn onze collega´s van BesteProduct al bezig om de resultaten te verwerken van een enquête onder de diverse gadget-reviewers. Ook ik heb daaraan meegewerkt en me beperkt tot de mobile devices. Hier vind je mijn “best of 2011” lijst, met de kanttekening dat er (nog) geen plek was voor de nieuwste Google smartphone die zeer binnenkort verschijnt.

Om met de laatste te beginnen: de Samsung Galaxy Nexus gooit vanzelfsprekend hoge ogen voor een toppositie. Het zou me dan ook niet verbazen als de Kerstman hem bovenin tal van verlanglijstjes tegenkomt, omdat hij zo nieuw en geavanceerd is.

Ik heb de Galaxy Nexus sinds één dag in handen: het ziet er met het nieuwe Android platform Ice Cream Sandwich bijzonder spannend en veelbelovend uit, maar omdat er normaal gesproken minimaal een week overheen gaat voor ik een review kan schrijven, komt hij niet voor in onderstaande lijst. En omdat de redactie van BesteProduct.nl de lijsten inmiddels allemaal ontvangen heeft, zal de Galaxy Nexus ook niet in hun eindlijst voorkomen. Dat is jammer, maar gezien het tijdstip helaas niet te vermijden.

Hieronder vind je mijn bijdrage aan de enquête, maar dan veel uitgebreider gemotiveerd dan ik in het oorspronkelijke formulier kwijt kon. Daar gaat-ie dan, inclusief de links naar de betreffende reviews.

DE TOP 5

1. Samsung Galaxy S II
Geen ontkomen aan. Samsung heeft het toestel al sinds mei van dit jaar op de markt en die de rest van het jaar gedomineerd met specificaties die in alle opzichten overtuigen. “This phone… is amazing” zegt de jongen op het eind van de recente Amerikaanse commercial, en de pay off “the next big thing is already here” geldt al een half jaar voor ons land.

Samsung heeft zoals het zich had voorgenomen succesvol ingezet op dit toestel en alle verkooprecords gebroken. Mijn review van de Galaxy S II is op MobileCowboys nu ruim 57.000 keer gelezen (and counting). Sinds mei tot november was het de smartphone waar mijn simkaart niet meer uit geweest is, tot de komst van de nummer 2 op mijn lijst.

2. Samsung Galaxy Note
Wat mij betreft een onverwacht geslaagde kruising tussen smartphone en tablet, met een display met een gewaagd formaat van 5,3 inch, dat onwaarschijnlijk goed oogt en in de praktijk buitengewoon praktisch werkt, niet alleen vanwege de multifunctionele S Pen, maar ook vanwege de razendsnelle dualcore 1,4GHz processor. Ik ben er natuurlijk van op de hoogte dat de Note een omstreden model is: veel reviewers en consumenten vinden het model eenvoudigweg een stap te groot. Maar wie het toestel eenmaal zelf in handen gehad heeft, raakt toch verrassend snel onder de indruk.

Het is met 178 gram de zwaarste smartphone in deze lijst, maar het meeste gewicht komt voor rekening van het display – omdat dat zo groot en de behuizing zo dun is, komt hij verhoudingsgewijs op iedereen toch licht over. Voor mij is de Note een droom van een smartphone, al is hij natuurlijk wat minder “pocketable” dan zijn voorganger, of de nummer 3 op mijn lijst.

3. Nokia Lumia 800
Collega Ron schreef hier de grote review van dit toestel, waar ikzelf nog altijd mee werk en ook het nodige over publiceerde (net als Ron heb ik dagelijks meerdere toestellen bij me, iets waar mijn collega’s inmiddels redelijk aan gewend zijn). De Nokia Lumia 800 is – ook al was het design al eerder “gelekt” – de grootste verrassing van het jaar en wat design betreft de mooiste smartphone die Nokia ooit gerealiseerd heeft – en dat wil wat zeggen! Ook de eveneens dit jaar verschenen Nokia E7 viel op door zijn superieure bouwkwaliteit, maar wist door het toch te sterk verouderde OS en nog wat andere kritiekpunten niet helemaal te overtuigen.

Het ontwerp van de Lumia 800 is een doorontwikkeling van de N8 en de E7, en is zo goed als identiek aan de N9, het toestel op het MeeGo OS dat niet in Nederland zal verschijnen. De Lumia 800 is een opvallend aantrekkelijk model met Windows Phone 7 als nieuw en soepel functionerend OS, dat binnenkort ook in andere kleuren (cyaan en magenta) op de markt zal verschijnen. Nokia voegt er nog unieke en zeer verleidelijke diensten aan toe zoals Nokia Kaarten, Nokia Rijden en Nokia Music. Alles bij elkaar goed voor een even broodnodige als indrukwekkende comeback en naar het zich laat aanzien een gegarandeerde hit.

4. HTC Titan
De tweede belangrijke release van dit jaar voor Windows Phone 7 verscheen in oktober van dit jaar en in mijn review heb ik niet alleen het toestel maar ook Windows Phone7 nog eens uitgebreid onder de loep genomen. Wat design betreft doet de Titan zakelijk en robuust aan. Het ligt dankzij de aluminium achterzijde opvallend koel en stevig in de hand. Het even grote als heldere display van maar liefst 4,7 inch biedt een royale blik op de content, die het toestel op Windows Phone 7 opvallend vlot weergeeft, terwijl HTC er nog wat leuke eigen content aan toevoegt.

Die eigen content komt eerlijkheidshalve wat mager over vergeleken met de services die Nokia biedt, maar voor velen zal gratis routenavigatie en muziek meer een extra dan een vereiste zijn. Wat design betreft komt de HTC Titan wat hoekig en zwaar op me over, hoewel hij met 160 gram nog iets lichter is dan de Galaxy Note. Het verhoudingsgewijs forse gewicht is vooral te wijten aan de behuizing, maar de stevigheid daarvan ervaren velen juist als voordeel.

5. Samsung Galaxy Tab 10.1
Niemand kan de strijd ontgaan zijn tussen Apple en Samsung over deze tablet (en over de Samsung Galaxy S). De Galaxy Tab 10.1 werd dit jaar door Apple extreem fel bevochten. Daarmee leverde het impliciet het bewijs dat er als het op tablets aankomt, meer tussen hemel en aarde is dan de iPad2.

Mijn mening over deze in Nederland op het modelrecht gebaseerde patentstrijd heb ik hier nooit voor me gehouden, zoals je hier kunt lezen. De Nederlandse rechter kwam tot dezelfde conclusie als ik: er zijn eenvoudigweg teveel designverschillen om te beweren dat de Samsung producten een “slaafse kopie” van die van Apple zouden zijn. Met het hele proces wekte Apple de indruk de concurrentie liever in de rechtszaal te bevechten, dan de consument zelf te laten kiezen.

De Galaxy Tab 10.1 is een vlot en soepel functionerend tablet voor thuis en onderweg, en in combinatie met het qwerty keyboard dock een praktische en lichte vervanger van de laptop. Sinds de Galaxy Tab 10.1 heb ik mijn laptop vrijwel nooit meer bij me – terwijl de tablet in combinatie met het keyboard een vast onderdeel van mijn werktas is geworden.

Meest teleurstellend
De redactie van BesteProduct wilde ook graag weten welk product dit jaar het minste indruk heeft gemaakt. Tot verbazing van velen – zo blijkt uit de reacties op MobileCowboys.nl – kies  ik in deze categorie voor de Apple’s iPhone 4S als meest teleurstellende smartphone. De wereld heeft er 15 maanden op moeten wachten en natuurlijk is het een op zichzelf erg goede smartphone en verkoopt hij als een dolle – de miljoenen fans van het platform kunnen immers niet naar een andere producent uitwijken. Maar qua design is het toestel in geen enkel opzicht veranderd en met de verbeterde specs is het op z’n best “up tot date”.

Apple leunt in de marketing bovendien nogal sterk op een een gimmick: de Siri software die het mogelijk maakt dat het toestel antwoord geeft op je vragen. Heel even science fiction come true, maar na verloop van tijd hoorde je er nauwelijks meer iemand over. Ook omdat de service in Nederland nog altijd erg beperkt is, heeft het hier onwillekeurig toch de charme van een Tamagotchi.

De “wow factor” is wat mij betreft bij dit toestel afwezig, terwijl ook ik uitkeek naar de iPhone 5, waaraan in het diepste geheim en, zo willen de geruchten, onder de laatste bezielende leiding van Steve Jobs gewerkt zou zijn. Hopelijk volgend jaar beter, al was het maar ter ere van de betreurde Jobs. Het veel te vroege overlijden van het creatieve genie wierp uiteindelijk de grootste schaduw over dit jaar.

Beste merk

Als beste merk noteerde ik voor dit jaar – aan mijn toplijst is het al af te lezen – Samsung. Het Zuid-Koreaanse merk overspoelt de markt met mobiele producten in alle soorten, maten en segmenten, en weet de prijs/kwaliteit verhouding consequent op een hoog peil te houden. Ondertussen investeert het bedrijf ook merkbaar in de ondersteuning: de eigen Kies software is inmiddels merkbaar verbeterd, al is het – zo valt aan diverse reacties af te lezen – nog niet helemaal af.

Omdat de concurrentie groot is heb ik de eveneens dit jaar verschenen Nexus S – Samsung’s eerste Google Phone – niet in mijn top vijf kunnen meenemen, maar het is nog altijd een smartphone die ik bijzonder graag gebruik: ik kijk dan ook uit naar zijn opvolger en hoop er hier zo spoedig mogelijk een review over te kunnen publiceren; ook voor als je de mogelijkheid hebt een nieuwe smartphone onder de Kerstboom te wensen en nog altijd niet zeker weet welke je moet kiezen.

Slechtste merk
Gevraagd naar het “slechtste merk” van dit jaar kwam ik uiteindelijk uit op Motorola. De Amerikaanse uitvinder van de mobiele telecommunicatie heeft in 2011 vooral het nieuws gehaald omdat Google uit patentarmoede de mobiele divisie (voor een gigantisch bedrag) overnam. Meer dan de Xoom heeft het bedrijf hier echter een jaar lang niet laten zien, en Motorola lijkt in het algemeen nauwelijks meer gemotiveerd de Europese markt te bereiken.

Innovatie
Voor het product dat in de toekomst nog hoge ogen zal gooien, noteerde ik Windows Phone 7 en Nokia. Microsoft heeft kans gezien een verrassend compleet en vernieuwend platform te ontwikkelen dat zich opvallend soepel en intuïtief laat bedienen: Windows Phone 7 komt na de update naar Mango en de vrij volledige Nederlandse toegankelijkheid al heel erg volwassen over, terwijl het nog lang niet uitontwikkeld is. De strategische samenwerking met Nokia zal ongetwijfeld grote indruk maken, zo is bij de nieuwste Lumia 800 al gebleken. Zo krijgt Stephen Elop toch nog gelijk.

Maar omdat ik mijn keuze moest beperken, had ik geen kans om nog een ander bedrijf te noemen dat een eervolle vermelding verdient als het om innovatie gaat. Het op dit moment in grote moeilijkheden verkerende Koreaanse LG was al in maart de eerste producent die met de Optimus 2X Speed een dualcore processor op de markt bracht. En het bedrijf schreef in juli van dit jaar nóg een primeur op zijn naam met de Optimus 3D de eerste smartphone die in 3D foto en video kan opnemen én weergeven. Geen van beide toestellen heeft werkelijk een bres in de markt geslagen.

Enerzijds werd de concurrentie van andere dualcore producten te hevig, terwijl het 3D aspect alleen nog even door HTC met de Evo 3D is uitgeprobeerd, evenmin met opvallend succes. Zo lijkt het toekomstperspectief dat ik nog niet zo lang geleden voor 3D schetste toch veel beperkter dan het zich aanvankelijk liet aanzien.

Tot slot
Tot zover mijn – sterk uitgebreide – bijdrage aan de enquete van de collega’s van BesteProduct. Als ik goed geïnformeerd ben zal binnen twee weken de volledige uitslag bekend worden gemaakt. Met de Samsung Galaxy Nexus nog in het verschiet, kan ik niet anders concluderen dan dat het weer een ongelooflijk rijk gevuld jaar is geweest.

Als ik hier nieuwe artikelen plaats, word je via Twitter op de hoogte gebracht als je @SmartphoneRview volgt. Kortere updates, foto’s gemaakt met nieuwe smartphones, en ook mijn niet telecomgerelateerde (on)zin lees je op twitter via @marcwielaert.

 

 

2 Comments

  1. Reactie van Sony Ericsson:

    Ahum, is er als side note nog iets vriendelijks te zeggen over Sony Ericsson misschien? Dank u! ;-)

    • Reactie van Marc Wielaert:

      Dit was m’n opgave voor BesteProduct – geen top 10. Misschien dat ik die alsnog eind dit jaar samenstel, altijd leuk. Hoop binnenkort iets te schrijven over de Sony Ericsson Xperia Ray en Xperia Pro!

    Comments are closed.