10 jaar Sony Ericsson: van T68i tot Xperia Arc S

Door: Marc Wielaert op 22 februari 2012. Onderwerp: Essay, Sony Ericsson 
Tags:
Home  

Nu de EU het officieel toegestaan heeft, staat Sony niets meer in de weg om Sony Ericsson volledig in te lijven. Daarmee komt een eind aan een opvallend boeiende samenwerking tussen twee bedrijven uit Zweden en Japan, die 10 jaar lang kans zagen elkaars cultuurverschillen te overbruggen. De uiteindelijke overname door Sony is een logische stap, want hoe sterk de synergie tussen beide bedrijven ook was, bleek de weg naar de markt steeds lastiger te vinden.

 

Het toeval wil dat ik het jaar waarin Ericsson en Sony gingen samenwerken als telecomjournalist begon. Ik heb het nieuwe bedrijf al die tijd intensief gevolgd en er ruim acht jaar lang reviews over geschreven. In 2001 was de T68i de eerste vrucht van het kersverse huwelijk, zelf was ik nog de trotse bezitter van de T68, die even daarvoor onder de vlag van Ericsson was uitgebracht. Het was een destijds onwaarschijnlijk klein en handzaam toestelletje met een futuristisch design en toegang tot het mobiele internet van toen.

De T68i was wat design betreft niet veel meer dan een chique remake, maar bood nog de mogelijkheid om JAVA apps te draaien en ondersteunde bovendien MMS. Een mooi voorbeeld om aan te tonen dat 10 jaar in deze industrie een eeuwigheid is.

Hieronder vind je de belangrijkste Sony Ericsson toestellen die ik in de afgelopen tien jaar belicht heb, voorzien van quotes uit en links naar de reviews die ik destijds voornamelijk schreef voor het tijdschrift Telecom Update Magazine, en later voor het weblog MobileCowboys.

T610
Het eerste echte meesterwerk uit handen van de joint venture was de Sony Ericsson T610, een toestel waar ik in 2003 – al is dat tegenwoordig moeilijk meer voor te stellen – echt niet op uitgekeken raakte.

Ik schreef destijds: “De T610 is a whole new ballgame. Hoewel het toestel nauwelijks groter, en met 95 gram slechts een fractie zwaarder is dan de T68i, biedt deze waardige opvolger onwaarschijnlijk veel meer mogelijkheden. Voor het eerst geeft Sony Ericsson ook credits aan de ontwerper van het toestel, ook al verantwoordelijk voor de T68i: Erik Ahlgren. Ongebruikelijk maar terecht, want de T610 lijkt in al zijn kunstzinnige eenvoud het meest elegante, chique ontwerp dat lange tijd op de markt is gekomen.”

Het zou er niet bepaald bij blijven: de vernieuwingsdrang van het kersverse duo was groot. Het volgende toestel dat een verpletterende indruk op me maakte – en op mij niet alleen – was de opvolger van de eerste smartphone op het Symbian UIQ platform.

P900
Waar de P800 wat design betreft nogal plastic overkwam, liet de Sony Ericsson P900 zien waartoe de Zweeds-Japanse combinatie in staat was.


Zoals ik schreef: De P900 is zó’n veelomvattend ontwerp dat het even duurt voor het besef doordringt dat het in feite niet veel meer features in huis heeft dan zijn al zo uitgebreide voorganger. Toch biedt het nieuwste model van Sony Ericsson zeker meer dan alleen een cosmetische verbeteringen. De op zich al vrijwel complete P800 werd op een groot aantal punten geperfectioneerd en lijkt plotseling meer op het prototype van zijn directe opvolger.”

Er zouden nog twee belangrijke updates van het toestel volgen, en ik heb ze allemaal met ontzettend veel plezier gebruikt. Het waren dan ook vrijwel de eerste smartphones met touchscreen en iconen voor functies en programma’s, een concept dat inmiddels niet meer weg te denken is uit de smartphone industrie.

P910
Sony Ericsson zette de volgende stap met de P910, die wat uiterlijk betreft vooral opvalt in de afwijkende toetsen op het uitklapbare keyboardje – niet langer uitgevoerd in smal staal, maar groot en transparant plastic.

Een belangrijke verbetering bestaat uit de mogelijkheid er een Memory Stick Pro Duo in te gebruiken, wat de opslagcapaciteit maximaliseert tot maar liefst 1GB – een enorm geheugen voor die tijd (we schrijven inmiddels 2004).

Dankzij de verbeterde “Viewer” software kan je nu ook Word en Excell documenten op het toestel lezen en bewerken, en ook de weergave van PDF files is zeer geavanceerd voor die tijd.

Wie wil kan zelfs een Powerpoint lezer installeren op het toestel. De camera blijft echter beperkt tot VGA, ook omdat Sony Ericsson daar natuurlijk nog andere, meer specifieke toestellen voor in het leven geroepen heeft.

S700
Eén daarvan beschikt ook al over zo’n voor die tijd modern design, de Sony Ericsson S700, een cameratelefoon waarin het al eerder (in de K700) gelanceerde “dual front” concept heel erg herkenbaar is: aan de voorkant een telefoon, aan de achterzijde een camera. En die maakt foto’s met een voor een cameratelefoon op dat moment hoogste resolutie van 1,3 MP.

Ik kan me herinneren dat ik niet alleen veel plezier beleefd heb aan de camera, maar ook aan de ingebouwde FM-radio (met RDS), ook omdat de speaker een heel fatsoenlijk geluid wist te realiseren.

K800i
De volgende belangrijke stap zet het bedrijf door – na de introductie van het begrip Walkman – weer een typische Sony technologie te verwerken en nadrukkelijk te benoemen. De Sony Ericsson K800i biedt Cyber-shot technologie en Sony is ervan overtuigd dat de kwaliteit van de camera die merknaam waardig is.

Ik citeer weer even uit de review – we zijn inmiddels in 2006: “Met 3,2 Megapixel heeft de K800i een opvallende goede camera aan boord. Het toestel is bovendien uitgerust met een Xenon flash en autofocus, en kan dankzij BestPic razendsnel 9 foto’s op de hoogste resolutie vastleggen. Daaruit kiest de fotograaf de beste opname(n).

Bovendien biedt de K800i 16x digitale zoom. Dankzij “Picture Blogging” kan de gebruiker foto’s razendsnel delen op het Internet, en UMTS maakt ook videogesprekken mogelijk. Voor opslag heeft het toestel 64MB intern geheugen, uitbreidbaar met de Memory Stick Micro, die ondanks zijn extreem kleine formaat een maximale capaciteit van 2GB biedt, uiteraard ook nuttig voor muziek.”

Hieruit is niet alleen af te lezen hoe enorm snel de ontwikkelingen in slechts twee jaar tijd gegaan zijn, maar ook hoe snel ze alweer verouderd blijken… Toch houdt Sony Ericsson het tempo goed bij, sterker nog, het struikelt soms over allevier z’n benen.

M600i
We schrijven juli 2006 en de Sony Ericsson M600i weet zelfs de allang aangekondigde opvolger in de P-serie (de P990) nog in te halen. Het toestel werpt een schaduw vooruit op de ook al aangekondige nieuwste Walkman, de W950i. Hieronder een afbeelding van beide versies van de M600, die in twee kleuren verschijnt die later ongekend populair zullen blijken: zwart – en wit.

Uit de review: “Wie de P910i gebruikt zal moeten slikken: Sony’s scrollwheel beweegt alleen nog op een neer, niet naar voor of achter. Wie even snel een stap terug in het menu wil doen, moet de duim naar de “back” button eronder verplaatsen, wat voor iemand die het gebruikersgemak van de P910i kent even wennen is. Die button loopt parallel aan de behuizing van het toestel, steekt niet uit en is daarom slecht voelbaar. De constructie is minder kwetsbaar, maar het bedieningsgemak is er niet op vooruit gegaan. Wel is het mogelijk om met het scrollwheel de menukeuze te bevestigen.”

Het keyboard wijkt enorm af van wat we ooit gezien hebben op dat vlak: “In het innovatieve qwerty keyboard zijn de cijfers verwerkt, maar door iedere toets twee of zelfs 3 letters, cijfers of symbolen toe te kennen kan Sony Ericsson met slechts 20 toetsen toe. Een record voor de mogelijkheden die het biedt. In de praktijk lijkt het lastig om een tekst in te voeren, maar na enige oefening werkt het goed.

P990i
Een paar maanden daarna is het dan toch zover, de opvolger van de P910, volgens velen ook de allerlaatste in de P-serie, de langverwachte Sony Ericsson P990i. Net als bij de M600i is de beweeglijkheid van het scrollwheel beperkt, een beslissing die ik zelf destijds betreurde en ook nooit begrepen heb.

Maar: “wat de P990i aan nieuwe hardware in huis heeft kan onmogelijk onderschat worden. 3G en WLAN zijn de meest eigentijdse communicatieve eigenschappen. Videotelefonie behoort nu dus ook tot de mogelijkheden. De kwaliteit van de ingebouwde camera is flink verbeterd met een resolutie van 2MP (al is dat alweer enigszins gedateerd), autofocus en ingebouwde flits. De P990i beschikt over een FM-radio met RDS, en van Bluetooth is het A2DP profiel beschikbaar om de muziek draadloos stereo te kunnen beluisteren.”

Hieronder een foto van de geopende P990i, met de hoekige, maar opvallend zachte toetsen van het qwerty keyboard.

W950i
Anderhalve maand later kan ik alweer de volgende review bij de redactie inleveren, over de nieuwste Walkman van de joint venture, met touchscreen, de Sony Ericsson W950i. Op het eerste gezicht lijkt deze erg op de M600, maar het keyboard is van het klassieke type. De review blijkt gematigd  positief: “De W950i oogt slank en stijlvol. Het gladde keyboard is in combinatie met het grote display aantrekkelijk, net als de kleurstelling, al ligt de combinatie van donkerpaars en oranje (Sony Ericsson doopte hetmystic purple) niet voor de hand.

Het keyboard is voorzien van kleine stipjes boven het midden van de druktoets, als subtiel herkenningspunt voor de gevoelige vingertop of nagel. Geen overbodige luxe, want het strakke design vereist enige gewenning.

De W950i mist anders dan de P990i een ingebouwde digitale camera, en ook WLAN ontbreekt. Het toestel is boven alles een Walkman. De combinatie van Walkman en stylus komt nogal hybride over. Voor wie de stylus liever niet gebruikt komt het toestel functietoetsen tekort, wat de bediening omslachtig maakt.”

W850i
Rond dezelfde tijd komt de Sony Ericsson W850i op de markt, een slider Walkman die wat functionaliteit betreft nog wat meer te bieden heeft dan zijn veel prijziger grote broer, al moet de gebruiker het natuurlijk wel zonder touchscreen stellen.

Waar Sony Ericsson de functionaliteit van de W950i compleet tot de muziek lijkt te beperken, blijkt er bij zijn kleine broer geen bezwaar om er een 2MP digitale camera van zeer acceptabele kwaliteit in te verwerken (met 4x digitale zoom en flits).

Zodra die start springt het display automatisch in landscape modus. Het schuifje voor de lens ontbreekt, maar is goed verwerkt. Dat geldt ook voor het lensje aan de voorkant voor videotelefonie, dat in de speaker nauwelijks opvalt.

Verder introduceert Sony Ericsson in deze toestellen weer een volkomen nieuwe dienst die inmiddels gemeengoed geworden is met apps zoals Shazam: “de W850i biedt (net als zijn chique opvolger) een dienst waar de muziekliefhebber snel aan wennen zal: TrackID. Wie onderweg (bijvoorbeeld op de radio) een song hoort en informatie wil over titel, uitvoerende en CD, neemt ter plekke nog geen tien seconden muziek op, verstuurt de opname en krijgt snel antwoord.”

W880
Later verschijnt nog een charmant ogende, veel rankere en lichtere Walkman in de vorm van de Sony Ericsson W880: slechts 9,4mm dun valt in maart 2007 echt op: “de bedieningstoetsen zijn klein en dun, maar redelijk te bedienen door een geraffineerd drukpunt en het gebruik van een hard materiaal.

Het display oogt bescheiden, maar biedt een heldere resolutie en grote kleurenrijkdom. De kleine camera linksboven het beeldscherm toont dat de W880i videobellen ondersteunt. De voorkant is glanzend, de achterzijde mat afgewerkt – het toestel ligt zo ondanks zijn ranke voorkomen toch goed in de hand.”

Wat de muziek betreft is het toestel voor die tijd goed voorzien met 1GB geheugen, maar een 2MP camera zonder flits geeft aan dat het toestel in eerste instantie als Walkman bedoeld is.

P1i
Het is m’n archief bijna een jaar later als ik de allerlaatste smartphone in de P-serie tegenkom, de Sony Ericsson P1i – een nieuwe start en dus niet de P1000, zoals aanvankelijk door velen verwacht werd.

Uit de review: de P1i is veel kleiner en lichter dan zijn voorganger de P990i. Het (verwijderbare) klepje – tot nog toe een handelsmerk van de serie – is verdwenen, terwijl onder het display het doordachte keyboard van de M600 is verwerkt.

Het design valt verder op door de behuizing van geborsteld staal en de zachte, rubberachtige zwarte achterkant. In de zilveren omranding van de camera staat de resolutie van 3,2 Megapixel in rood gegraveerd. Hetzelfde rood van de cijfers in het keyboard, en aan de bovenkant van de ranke stylus. Het is allemaal smaakvol en doordacht vormgegeven. 

Het gebruik van het aparte keyboard vereist gewenning. Tekst invoeren – voor SMS of e-mail – blijkt in de praktijk sneller met de stylus in het virtuele keyboard, of met handschriftherkenning. Overigens laat het display zich ook met de vingertoppen bedienen, zodat de stylus vaak in zijn behuizing blijft.

Ook hier weer zie je het structureel doorgevoerd dual-front concept: aan de achterkant is de smartphone eigenlijk niet meer van een camera te onderscheiden. Heteen concept bevalt Sony Ericsson zó goed dat het niet van plan is om het los te laten – bovendien heeft het ook al de nodige navolging in de markt gevonden.

K850i
De volgende flagship camphone is de Sony Ericsson K850i, waarbij het me voor het eerst opvalt dat de camerafunctie de overhand lijkt te hebben gekregen: “Als telefoon blijkt de K850i minder praktisch ontworpen. De numerieke toetsen zijn klein en liggen verhoudingsgewijs ver uit elkaar. De navigatietoets is een dun plastic rechthoekje dat stijlvol oplicht rond de cijfertoetsen 2 en 5. Die dienen echter geen van beiden om de in het menu gezochte functie te bevestigen. Dat doet een klein drukpunt erboven, vlak onder het overigens prachtige display. Ook links- en rechtsonder bevinden zich dergelijke drukpunten met onder andere toegang tot media en contact.”

De laatste telefoon die ik in de eerste acht jaar onder ogen krijg is een robuuste Walkman die eind 2007 op de markt verschijnt, de Sony Ericsson W960i. Het bedrijf pakt flink uit wat betreft de technische mogelijkheden.

Het toestel hoeft zich voor die tijd echt niet te generen met een camera van 3,2MP met flits, drie keer digitale zoom, video-opname, maar liefst 8GB intern flashgeheugen, FM radio, Bluetooth Stereo, WiFi,TrackID én touchscreen.

Korte pauze
Na deze periode breekt een periode van bijna twee jaar aan waarin ik mijn freelance werkzaamheden tijdelijk opschort – het is niet zo dat Sony Ericsson op zijn lauweren rust, integendeel, het bedrijf strijdt in die periode om onder de aandacht van het publiek te blijven. Er volgt nog een flink aantal Walkman toestellen en ook in diverse andere series probeert het bedrijf de markt te bestoken met een gevarieerd aanbod.

Xperia X1
Wel trekt de joint venture nog even flink de aandacht met de Xperia X1, waarmee we de soortnaam “Xperia” voor het eerst zien verschijnen. Maar het zal helaas een valse start blijken. Hoewel het toestel er fantastisch uitziet, blijkt het in de praktijk een enorme domper, niet in de laatste plaats omdat het draait op het algemeen verguisde Windows Mobile 6.1, een OS dat Microsoft zelf ook met veel genoegen bij het grof vuil gezet heeft. Ook de geplande opvolger, op Windows Mobile 6.5, wordt definitief geannuleerd. Het énige Windows Phone toestel dat nog volgt is de nauwelijks doorgebroken Sony Ericsson Aspen (een toestel dat ik eerlijk gezegd aangezet en vrijwel direct weer uitgezet heb).

Satio – de laatste Symbian
Sony Ericsson probeert vervolgens de smartphone liefhebber nog één keer op eigen kracht een onweerstaanbaar product te bieden met de Satio, waarbij het dualfront concept nog weer eens dubbel en dwars van stal gehaald wordt.

En hoewel het klepje aan de achterkant wat fors aandoet zijn de reacties op het design van dit toestel over het algemeen buitengewoon positief – ook de ingebouwde 12MP digitale camera maakt grote indruk. In dit verband verwijs ik graag naar de review van mijn collega Mobile Cowboy Ron Smeets, die destijds een zeer uitgebreide en al even lovende recensie over de Sony Ericsson Satio schreef .

Ik heb het toestel zelf ook en het blijft een prachtige camphone wat het beeldresultaat betreft. De Symbian user interface en het feit dat het toestel geen capacitive, maar resistive touchscreen heeft maakt het gebruikersgemak er echter niet groter op. Sony Ericsson ziet ook in dat het OS geen lang leven meer beschoren is en gooit wat Symbian betreft na de Sony Ericsson Vivaz Pro uiteindelijk de handdoek in de ring.

Android
De allerbelangrijkste – en al even onvermijdelijke – volgende stap van Sony Ericsson is de overstap naar Android. En Sony Ericsson zou zichzelf niet zijn als ze niet iets van extra content zouden bieden en er een bijzonder naam aan zouden geven. In de Sony Ericsson Xperia X10 wordt dat TimeScape, een soort rolmenu op je homescreen waarin je alle berichten binnen je social media – SMS, Twitter, Facebook – verzameld vindt.

De Sony Ericsson X10 verschijnt in de eerste helft van 2010, de periode dat ik weer de draad van de telecomjournalistiek oppak. Het toestel valt me in die periode direct op als één van de meest verleidelijke smartphones van dat moment, en dat is – achteraf gezien – niet in de laatste plaats omdat Sony Ericsson kans gezien heeft om het zo lang benadrukte dualfront concept in één klap helemaal los te laten.

De achterzijde van de X10 moet nu geen camera meer voorstellen, maar is nu perfect gevormd voor je hand – en natuurlijk heeft het bedrijf daar een term voor bedacht: human curvature: de menselijk vorm, en hoe eenvoudig ook, het werkt uitstekend. De lens en flits zijn er klein in verwerkt. De camera biedt 8,1MP en maakt prima foto’s. Al met al is het een zeer veelbelovend debuut op een nieuw platform.

En daarmee zijn we al in de recente geschiedenis terechtgekomen, waarin Sony Ericsson het concept van de Xperia X10 in verschillende soorten en maten zal uitbrengen. Eén ervan, de Xperia X10 mini is een van de eerste smartphones waar ik zelf weer een review over schrijf, niet voor Telecom Update, maar voor MobileCowboys. Een van de meest opvallende kenmerken van dat kleine toestel is hoe de hoeken van het display met diverse menuopties zijn voorzien: een nog altijd unieke feature die buitengewoon praktisch werkt: “Het is zo’n efficiënte manier om het toestel te bedienen dat je het op de “gewone” X10 – met z’n extreem veel betere display – bijna zou gaan missen.

Die vier softkeys in de hoeken zijn bovendien makkelijk naar eigen inzicht aan te passen: heb je bijvoorbeeld liever snel toegang tot Gmail, kan je een van de voorgeïnstalleerde sneltoetsen (berichten, muziek, telefoon en contacten) makkelijk vervangen, via de smalle zilveren menutoets links onder het display. Je kiest vervolgens je favoriete toepassing uit het hoofdmenu en “veegt” die in de gewenste hoek. Het is eenvoudigweg een kwestie van ruilen met het icoontje dat er staat.”

Er volgt een X10 Mini Pro, met charmant klein uitschuifbaar toetsenbord. Er volgt een wat grotere versie als de Xperia X8, weer een stuk later volgen nieuwe versies van hetzelfde concept in de Xperia Mini en Mini Pro (dus zonder de toevoeging X10).

Xperia Arc en Neo
Er is eigenlijk nog maar een klein aantal toestellen dat ik van het afgelopen decennium  niet onbenoemd mag laten. Om te beginnen twee toestellen die in feite een doorontwikkeling van het X10 concept zijn: een opvallend slanke versie en een juist wat molliger versie besprak ik in één review, de Sony Ericsson Xperia Arc en Xperia Neo, ook te vinden op MobileCowboys. Op onderstaande foto’s is goed te zien hoe de toestellen zich in omvang tot elkaar verhouden.

Hoewel ik persoonlijk de Arc een heerlijk toestel vindt, komt de Neo iets beter uit de vergelijking: de Sony Ericsson Xperia Neo biedt op dit moment de beste prijs/kwaliteit verhouding als je naar de mogelijkheden kijkt, het toestel is het aanzien waard, hij draait op het meest recente Android OS en is wat langer standby dan z’n slanke collega. De Arc vind ik persoonlijk zeker mooier, maar het prijsverschil is aanzienlijk en de concurrentie heeft voor een vergelijkbaar bedrag ook mooi spul in de etalage liggen.

De Arc is wat look and feel betreft overigens identiek aan het allerlaatste toestel van Sony Ericsson, de Arc S. Het is een veelbeproefd kunstje in de industrie om toestellen van betere specificaties te voorzien en vervolgens een letter achter het type te plakken. In de praktijk blijkt daarvoor de letter S het meest herkenbaar – misschien omdat Superman er ooit mee op z’n borst liep.

Xperia Play
Maar het overzicht is nog niet compleet (al is het ondoenlijk om volledigheid na te streven). Eén bijzonder mag zeker niet onvermeld blijven, de Sony Ericsson Xperia Play, een toonbeeld van de samenwerking met Sony, een combinatie van een game console en een smartphone op het Android platform.

Zelf ben ik geen “gamer” en daarom heb ik het zelf  toestel nooit kunnen reviewen, maar het is me wel opgevallen dat het door de game-redacties opvallend gunstig ontvangen is. Toch doet het in de markt niet wat Sony Ericsson ervan verwacht, misschien omdat het geavanceerde toestel prijzig en erg fors uitgevallen is – of dat de combinatie van een smartphone en game console minder logisch is dan bijvoorbeeld die met een digitale camera.

Xperia Pro
De allerlaatste Sony Ericsson die ik in dit overzicht van een decennium Sony Ericsson wil noemen is een toestel dat een opvallend waardevolle aanvulling biedt op het beperkte aanbod van Android toestellen met een uitschuifbaar qwerty keyboard. Natuurlijk is de Mini Pro al enige tijd op de markt, maar voor wie dat toestel net te klein vindt is de Sony Ericsson Xperia Pro een opvallend handzaam en praktisch bruikbaar alternatief.

In feite is het een Sony Ericsson Neo met een uitschuifbaar keyboard. Waarom er maar zo weinig van dergelijke toestellen op de markt zijn is niet helemaal duidelijk. Misschien dat de consument inmiddels gewend is aan het tikken of “swypen” op het softkeyboard. Ik weet echter dat er ook een groep mensen is die daar maar moeilijk aan kan wennen, maar die tóch een bescheiden smartphone op zak willen hebben. Voor hen is de Xperia Pro werkelijk een uitstekende keuze.


Tot slot
Het zijn turbulente jaren geweest, voor Sony Ericsson, van de T68i tot en met de Xperia Arc S. Dit overzicht van 10 jaar Sony Ericsson draag ik met plezier op aan Sony Ericsson’s marketing/communicatie manager Harold de Kort, die me de afgelopen 10 jaar niet alleen heeft voorzien van de talloze testexemplaren, maar ook van al het benodigde beeldmateriaal én – zonder ooit zijn geduld te verliezen – de antwoorden op alle vragen die ik hem al die jaren gesteld heb.

Net als de toestellen die hij onder de aandacht bracht begon Harold bij Ericsson, werd hij Sony Ericsson en wordt hij nu Sony. Ik wens Harold alle succes met de doorstart onder de trotse vlag van Sony, die begint met de Sony Xperia S die hij vandaag aan de Nederlandse pers zal tonen.

Naschrift 30 september: vandaag is Harold terug gekomen van zijn laatste grote klus voor Sony in Singapore. De door Sony na de definitieve overname doorgevoerde hervormingen hebben ook grote gevolgen voor de Nederlandse tak, met alle gevolgen van dien. Niet alleen de Nederlandse pers zal Harold’s enthousiaste inzet missen – hij was ook degene die alle hulp van Sony (Ericsson) aan het Nederlandse publiek via de social media bood.

Comments are closed.