Review: Nokia Lumia 710

Door: Marc Wielaert op 9 februari 2012. Onderwerp: Nokia, Review, WP7 
Tags: , ,
Home  

Nokia doet de samenwerking met Microsoft zichtbaar goed. Je merkt het aan het tempo waarin nieuwe toestellen (of nieuwe versies) verschijnen. Al kort na de lancering van de Lumia 800 zag de Lumia 710 het licht, waarvan ik al enige tijd een wit exemplaar in gebruik heb. De Nokia Lumia 710 is een stuk goedkoper dan zijn voorganger, maar presteert hij wezenlijk minder?

De Lumia 710 is natuurlijk een “mid range” toestel, en in dat opzicht mag je ‘m niet één op één vergelijken met zijn luxe voorganger. Toch is het interessant om de Lumia 800 wel bij een review te betrekken, onder andere om te bedenken of je er beter aan doet nog even door te sparen, of dat je op zich ook prima uit de voeten kunt met het goedkopere alternatief: de adviesprijs is met €349 zo’n 30% lager.

Er zijn inmiddels meer gunstig geprijsde Windows Phone 7 toestellen op de markt, zoals de HTC Radar en de Samsung Omnia W. Deze zijn al veel  langer beschikbaar en wil ik graag in een andere review vergelijken met de Lumia 710. Maar de nieuwkomer in deze categorie heeft een voorsprong op de concurrentie dankzij de extra features die Nokia inbrengt in de samenwerking met Microsoft: Nokia Maps, Drive en niet in de laatste plaats het al eerder uitgebreid beschreven Nokia Music.

Ook Nokia Maps en Drive zijn een aparte review waard, maar dit is er niet de plek voor. In het kort is het nog altijd een unique selling point waarvan ik me afvraag waarom Nokia er niet sterker de nadruk op legt. Iedereen heeft inmiddels uiteraard wel een of andere variant van de beschikbare GPS hard- of software, maar om altijd de beschikking te hebben over zo’n compleet pakket vind ik praktisch.

De benodigde kaarten kan je voor vertrek op het toestel installeren, en mocht je dat vergeten – of onverwacht ergens belanden – kan het via een WiFi verbinding ter plekke alsnog. Dankzij E-GPS is de snelheid waarmee het toestel je lokaliseert bovendien opvallend. De navigatiemogelijkheden zijn nog lang niet zo uitgebreid als op bijvoorbeeld de TomTom, maar niettemin is het een volwassen pakket en krijg je het volledig gratis tot je beschikking.

Wat deze features betreft doet de Lumia 710 niet onder voor de 800, dus als het je met name daarom te doen is ben je snel klaar met je keuze. Maar er zijn behalve de prijs nog enkele andere plustpunten aan de Lumia 710 te noemen. Het feit dat je zelf makkelijk de accu kunt vervangen bijvoorbeeld, of dat je dankzij de verwijderbare backcovers het toestel kunt voorzien van vrolijke kleuren – aan mij was het nooit zo besteed, maar het heeft Nokia ooit ‘n vermogen opgeleverd.

Verder biedt de Lumia 710 nog de mogelijkheid om in de behuizing (links onder het display) een koordje te bevestigen, zodat je het toestel aan je pols of om je hals kunt hangen, of van een trendy versiering kunt voorzien. Overigens vind je die niet in de verpakking, die wat bekabeling betreft zoals verwacht voorzien is van lader, headset en datakabel. Anders dan bij de Lumia 800 vind je de lader en datakabel dus apart.

Het meegeleverde headsetje is trouwens van het “in ear” type, dus met de zachte rubberen dopjes – die vind ik persoonlijk veel prettiger in gebruik dan de harde oorschelpjes die bij de Lumia 800 worden geleverd. Overigens voldoet het speakertje aan de achterzijde van het toestel ook heel aardig om muziek mee te beluisteren.

Wat de hardware aan de buitenkant betreft is het meest opvallende verschil het standaard display, dat dus niet subtiel charmant opbolt zoals bij de 800. Vervolgens zie je de transparante, brede toets onder het display waarmee je de drie menubuttons bedient. Hoewel die het design niet hindert, is het een groot verschil met de Lumia 800, waarbij de drie menu´s als softbuttons in het glazen display zijn verwerkt. In het gebruik blijkt het een fors verschil, omdat die toets een fysieke barrière in de bediening van het toestel vormt. Maar wie geen ervaring heeft met de Lumia 800 zal dat minder snel constateren.

Zo zal ook de aan/uit toets op de bovenkant van het toestel verschillend ervaren worden. Bij de Lumia 800 is de rechterkant van het toestel zo rijkelijk voorzien van buttons dat het sommigen verwart, maar ik vind de lokatie van de aan/uit toets bovenop de behuizing van de 710 juist minder praktisch. Dat is geen duidelijk voor- of nadeel, meer een kwestie van wennen. De USB ingang wordt aan de bovenkant van de Lumia 710 trouwens in het geheel niet afgeschermd, en dat is vanzelfsprekend iets kwetsbaarder dan met een schuifje of klepje ervoor.

Zet je het toestel aan dan is het TFT scherm van de Lumia 710 enerzijds valer, anderzijds helderder dan dat van de 800. Je ziet dus niet de “clear black” technologie waar de eerste Lumia zo zulke hoge ogen mee gooit, maar je merkt ook niets van de veelgehoorde klacht dat het wit in het scherm ook niet bepaald wit is. In álle instellingen – automatisch, laag, normaal, hoog – oogt het display van de Lumia 710  lichter dan dat van zijn voorganger. Maar “lichter” betekent dus niet ook een betere kleurweergave: die is bij de Lumia 800 veel voller en rijker.

Wat de bediening van het display betreft is de Lumia 710 net zo snel: het door de schermen en menu’s heen “vegen” gaat vlot en soepel, net als het openen van applicaties. Zo merk je dus dat Nokia de toestellen van dezelfde processor heeft voorzien. Het interne geheugen is wel de helft kleiner, maar 8GB lijkt me nog altijd niets om je mee te hoeven vervelen.

Op de ingebouwde camera is wel zichtbaar bezuinigd bij de Lumia 710. Het toestel mag niet trots het “Carl Zeiss” logo voeren, maar met de standaard 5MP autofocus én ingebouwde flits schiet je nog altijd bruikbare plaatjes. Overigens schreeuwt de camera van Lumia 800 inmiddels om een update, omdat zijn goedkopere opvolger op dit moment geen kleurafwijkingen vertoont… Die zullen niet door de lens veroorzaakt worden, het is dus simpelweg een softwarekwestie.

Dan is er nog één opvallend punt waarbij de Lumia 710 beter scoort dan zijn chique voorganger. Hoewel de vergelijking moeilijk helemaal fair te maken is, blijkt de accu van de Lumia 710 beter te presteren, ook na de update van de Lumia 800. Maar – en hier past nadrukkelijk een “maar” – deze constatering is sterk afhankelijk van het netwerk dat je gebruikt. Op het moment dat ik de Lumia 710 veel bij me droeg zat er een prepaid simkaart op KPN in. Ik belde er niet veel mee, gebruikte hem wel veel op WiFi. Tot m’n verbazing bleef hij op deze (bescheiden) wijze gebruikt zelfs bijna een week (!) standby.

In de Lumia 800 zit normaal gesproken een simkaart van een operator die op m’n werkplek dramatisch slechte dekking heeft (nee: T-Mobile is het niet), en die alleen al om die reden de accu merkbaar snel leegtrekt. Dus heb ik beide een week gewisseld. Daarmee nam de standby tijd van de Lumia 800 opvallend toe, en die van de Lumia 710 evenredig af. Maar nog altijd was de 710 langer standby op dat minder presterende netwerk. Met dezelfde processor en vergelijkbaar gebruik kan ik vooralsnog niet veel anders dan concluderen dat het display van de Lumia 710 minder energie gebruikt.

Als gezegd: helemaal fair is de vergelijking niet en je zou het op diverse netwerken onder gelijkwaardige omstandigheden langere tijd even intensief moeten uittesten – daar heb ik helaas de mogelijkheid niet voor. Maar het zou me verbazen als de Lumia 710 na zo’n intensieve vergelijking niet als winnaar uit de bus zou komen wat dit punt betreft.

Conclusie
De Lumia 800 oogt in meerdere opzichten serieus veel beter dan de 710. Niet alleen het uiterlijk van de 710 is minder opvallend, de kleuren in het display zijn valer, al is het wit zeker helderder. De Lumia 800 heeft bovendien een mooier, uniek displaydesign. Het toestel voelt door de behuizing van polycarbonaat ook een stuk prettiger en luxueuzer dan het standaard plastic van de 710, waarbij de transparante menubar de grootste barrière in het gebruikersgemak vormt. Maar de Lumia 800 is dan ook een stuk prijziger.

Wat functionaliteit betreft staat de Lumia 710 verder in vrijwel alle opzichten zijn mannetje, in feite heeft alleen de ingebouwde camera mindere specificaties. De accu van de 710 houdt het langer vol, hoewel hij officieel een lagere capaciteit zou hebben. De Lumia 710 wordt niet geleverd met een extra hoesje, maar het gebruikte plastic geeft daar ook weinig aanleiding toe, en mocht de achterkant eens hinderlijk bekrast raken is het altijd makkelijk te vervangen.

De Lumia 710 biedt je wat diensten en mogelijkheden betreft in feite vrijwel alles wat de 800 ook in huis heeft, maar kost je dus zo’n 30% minder. Als het je niet interesseert  dat het toestel er wezenlijk minder uniek, chic of verleidelijk uitziet, heb je toch een prima bruikbaar toestel in handen, waarbij je met net zoveel gemak gebruik maakt van alle eerder genoemde features die Nokia op het Windows Phone platform op dit moment uniek maken.

1 reactie

  1. Reactie van gsm aanbiedingen:

    Ik vind Lumia 710 te dik!

    Comments are closed.