Sony Xperia S: verslag en foto’s

Door: Marc Wielaert op 23 februari 2012. Onderwerp: Android, Design, Review, Sony, Sony Ericsson 
Tags: , ,
Home  

Gistermiddag presenteerde Sony  – officieel niet langer Sony Ericsson – de nieuwste high-end smartphone op het Android platform: de Xperia S. Op het Sony hoofdkantoor bij Schiphol werd, slechts een paar dagen voordat  het Mobile World Congress in Barcelona losbarst, aan de landelijke pers het eerste “eigen” vlaggenschip voorgesteld, dat de concurrentie strijdvaardig tegemoet vaart. Een verslag voorzien van diverse foto’s van het nieuwe toestel.

 

Sony (Ericsson) heeft het (weer) voor elkaar, en dat is knap. Want hoewel het toestel onder de nieuwe merknaam Sony op de markt komt, is het natuurlijk nog altijd afkomstig uit de stal van Sony Ericsson, dat twee jaar geleden al een indrukwekkende start op het Android platform maakte met de Xperia X10. Het bedrijf was destijds zelf ook zo tevreden over het concept, dat het later in tal van varianten op de markt gebracht werd: kleiner, al dan niet met keyboard, dunner, sneller – noem maar op.

Maar waar de alle varianten werden uitgerust met glanzende plastic behuizingen in plaats van de oorspronkelijke, meer “rubberen” versie, doet de Xperia S in dat opzicht meer denken aan die oorspronkelijke X10. Eenvoudiger gezegd: het toestel voelt weer beter aan. Zachter. Meer fluweel. Aantrekkelijker. En die verleidelijke “feel” koppelt het nieuwe toestel aan een sterk verbeterde, eigentijdse “look”. Dat eigentijdse karakter krijgt het toestel vooral door een transparante streep onder het display, dat blauw oplicht zodra je het toestel activeert. Direct daarboven vind je – achter drie kleine  sensoren – de drie centrale menubuttons. Het geeft het toestel een modern eigenzinnig uiterlijk, en dat alleen al is een compliment waard.

Maar daar blijft het niet bij. De specificaties van de Xperia S zijn over het algemeen ook zeker de moeite waard. De scherpte van het display legt de lat nóg wat hoger. Waar Apple’s iPhone al lange tijd recordhouder is met een pixeldichtheid van 326ppi (pixels per inch), mag Sony daar nu 342ppi tegenover stellen. Of je dat verschil als consument met het blote oog nog waarneemt is de vraag, maar het is wel degelijk nóg gedetailleerder.

En daar is  op zichzelf ook een goede reden voor, namelijk dat Sony de nieuwste Xperia uitrust met een digitale camera met – let op – maximale resolutie van 12MP (!). Dat is een hoeveelheid die we sinds de Nokia N8 niet meer gezien hebben, en omdat die N8  nu al jaren bekend staat als “de niet te kloppen cameraphone” schept dat enorme verwachtingen. Bovendien kan je met deze camera in hoog tempo achter elkaar fotograferen. Zeer binnenkort hoop ik beide toestellen dan ook te onderwerpen aan diverse vergelijkende tests. Maar de N8 loopt inmiddels alleen al punten mis door een weliswaar behoorlijk opgefrist, maar toch verouderd OS – en een veel beperkter display.

Wat het 4,3 inch display betreft kan Sony bogen op de BRAVIA Engine, die ook in dit toestel verwerkt is. Video neemt de Xperia S in Full HD op, de maximale resolutie van 1080p. De Exmor R-technologie moet bovendien zorgen voor goede opnames bij weinig licht. Hoe dat in de praktijk uitpakt zal zich ook de komende weken moeten uitwijzen, maar de specificaties zijn minimaal veelbelovend. Er valt heel erg veel te winnen voor Sony, en de Japanners zetten alle middelen in: ik kijk ernaar uit of ze echt zo effectief zijn.

Voor wie de technische specs graag wil weten: de Xperia S is uitgerust met een 1,5GHz dualcore processor en heeft standaard in totaal 32GB opslaggeheugen. Dat is een flinke hoeveelheid en op zich niet uitbreidbaar, maar Sony biedt gratis 50GB van de cloud-service Box voor wie zich tijdig (voor het eind van dit jaar) aanmeldt. Het toestel draait op Android 2.3.7 en zal later versie 4 krijgen (Ice Cream Sandwich, wanneer nog onbekend). Wie van nog meer afkortingen houdt: de Xperia S ondersteunt (uiteraard) WiFi en DLNA, maar heeft ook HDMI out en ook NFC staat op het menu.

Om de consument te laten wennen aan het gebruik van NFC heeft Sony iets creatiefs bedacht met de “NFC Chip”. Op die chip kan je een profiel naar wens programmeren. Als je je telefoon bij die chip houdt, zal hij direct de vooraf vastgelegde instellingen overnemen. Sony zal twee chips bij het toestel meeleveren, zodat je alleen al een chip voor thuis en op je werk hebt, bijvoorbeeld. Waar wil je WiFi en Bluetooth aan of uit, waar moet je beltoon hard of juist zacht, je kan het allemaal voorprogrammeren en vervolgens met een simpele beweging realiseren. Vind je het handig kan je meerdere NFC chips aanschaffen.

Tot slot wat de specificaties betreft zal Sony de Xperia S nog leveren met een “quick charger” die ervoor zorgt dat je na 10 minuten laden weer zeker een uur kunt bellen. Die aparte lader werkt wat dat betreft naar verluidt alleen in combinatie met de Xperia S. De accu is met 1750 mAh zeker goed bedeeld, maar niet zelf verwijderbaar. En last but not least wat de specs betreft: de Xperia S is alleen leverbaar in de kleuren zwart en wit, en slikt alléén een micro-sim. De komende weken ga ik uitgebreid aan het werk met de Sony Xperia S, die half maart verkrijgbaar is.

1 reactie

  1. Reactie van erik:

    Mooie foto’s… Mooi toestel!

    Comments are closed.