Review: Samsung Galaxy Tab 7.7

Door: Marc Wielaert op 24 maart 2012. Onderwerp: Android, Samsung 
Tags: , ,
Home  

Review: Samsung Galaxy Tab 7.7

In het sterk toenemende aanbod van tablets speelt Samsung een grote rol. Al eind oktober 2010 presenteerde het bedrijf vol trots de eerste 7 inch tablet , en nog geen jaar later kon ik de Galaxy Tab 10.1 reviewen. Inmiddels zijn we iets meer dan een half jaar verder en heb ik enige tijd met de Galaxy Tab 7.7 kunnen werken. En dat is goed bevallen – veel beter dan ik had verwacht.


Inleiding
Het wat bescheidener schermformaat kennen we al van Samsung´s eerste Galaxy Tab (P1000), dat met 7 inch goed in de binnenzak van jack of colbert bleek te passen. Een welkome bijkomstigheid: je hebt onderweg niet per sé een tas nodig. Daarna kwam Samsung met “the big guns”.

De allereerste 10 inch Galaxy Tab werd na de aankondiging van Apple’s iPad 2 vlot omgedoopt tot 10.1v (exclusief gegund aan Vodafone), zodat Samsung indruk kon maken met de Galaxy Tab 10.1 (P7500): een stuk slanker model met een mooi display, dat voorzien van de eigen TouchWiz interface al vanaf het begin – en nog steeds – grote indruk maakt op de Android community. Het toestel kreeg publicitair een gigantische push omdat concurrent Apple zich er mateloos over opwond en er diverse rechtszaken over voerde (en in Nederland verloor): het moest dus wel een bijzonder goed tablet zijn, was de conclusie van de consument.

Maar er is ook een (klein) nadeel aan de grote Galaxy Tab: je kan er niet mee telefoneren over het GSM netwerk. Natuurlijk was ook de 7 inch tablet al veel te groot om aan het oor te houden, maar de mogelijkheid om via een al dan niet draadloze headset te kunnen bellen met je tablet, is toch een “unique selling point” dat die grote concurrent niet biedt. Samsung kwam tot dezelfde conclusie en heeft besloten dat iedere tablet zal worden voorzien van die “klassieke” GSM functionaliteit. En dat geldt ook al voor de nieuwste Galaxy Tab 7.7 (P6800).

Vergelijken
Samsung benadert de Android markt met een rijk aanbod in vrijwel alle denkbare formaten en prijsklassen. Dat die benadering succesvol is, blijkt uit hoe het bedrijf de smartphonemarkt domineert. Twee opvolgers van de Galaxy Tab – een 7 en 10 inch “Tab 2” – zijn inmiddels aangekondigd. Ook van de Galaxy Note is tijdens het MWC in Barcelona de 10.1 versie voorgesteld.

Waar je de New iPad één op één kunt vergelijken met z’n voorganger, is dat bij de Galaxy Tab 7.7 dus minder eenvoudig. Qua schermformaat lijkt hij het meeste op de eerste editie, wat productcategorie betreft ligt de vergelijking met zijn directe voorganger 10.1 voor de hand, maar omdat je er ook mobiel mee kunt bellen komt de eerste Galaxy Note (N7000) ook in beeld.

Gelukkig hebben we alle versies op kantoor. In de vergelijking met deze drie toestellen op de volgende pagina’s lees je direct de opvallende specificaties van de Tab 7.7 zelf.

 Tab 7.7 vs Tab 7 (P1000)
De eerste vergelijking is vooral zinvol als je de Tab 7 al hebt en wilt weten of een upgrade de moeite waard is. Het antwoord daarop ligt – bijna anderhalf jaar verder – voor de hand. De nieuwe Tab is een heel stuk lichter en dunner, en biedt met slechts iets meer breedte een groter en bovendien veel hoogwaardiger Super AMOLED Plus display, met een prachtige resolutie (1280 x 800).

Beide kleinere tablets passen nog in de binnenzak van je colbert. De iets smallere 7 glijdt er wat makkelijker in, maar de 7.7 zal minder opvallen omdat hij veel dunner en lichter is. De behuizing van de 7.7 is in geborsteld aluminium veel mooier dan het strak witte plastic van zijn voorgangers.

Uiteraard is de 7.7 ook veel sneller met een dual-core 1.4 GHZ processor, en de accu biedt met 5100mAh zo’n 25% meer power. De enige vergelijkbare technische specificatie is de resolutie van de camera van 3,2 MP. Beide devices bieden een slot voor MicroSD, dus die content kan je moeiteloos overzetten.

Al ziet de lader van de nieuwe 7.7 er wat kleiner uit, hij werkt op beide toestellen. De 7.7 wordt geleverd met een lader-met-snoer en extra datakabel, waar de datakabel van de eerste Tab kon worden ingeplugd in het stekkerblok. Alle met het toestel meegeleverde accessoires zijn dus bruikbaar op deze nieuwe Tab, zodat je de oude makkelijk kunt “doorschuiven” naar partner of gezinslid. Door het bredere formaat van de 7.7. past deze echter niet in eerdere aangeschafte extra accessoires zoals een case, of het keyboard van de Tab 7.


Tab 7.7 vs Tab 10.1 (P7500)
De Tab 7.7 pas wel in het keyboard voor de tab 10.1. Omdat je de 10.1 overdwars in het keyboard plaatst, is de sleuf veel breder en biedt zo royaal de ruimte voor zijn ranke opvolger. En omdat ik al ontdekte dat de connector identiek is, blijkt de 7.7 prima te functioneren in datzelfde keyboard, met behoud van alle functietoetsen: ideaal. En al zal het specifiek voor de Tab 7.7 ontworpen keyboard het toestel natuurlijk steviger vasthouden, wordt dit accessoire zo opnieuw inzetbaar.

De verschillen met de 10.1 zijn natuurlijk wezenlijker, maar de 7.7. wint de vergelijking op een aantal punten met gemak. Natuurlijk: het display is veel kleiner. Hecht je aan een groot display – om films op te kijken, maar bijvoorbeeld ook als je ogen niet meer in topvorm zijn – is de keuze snel gemaakt. De resolutie is gelijk (1280 x 800), zodat de letterweergave op de Tab 10.1 iets groter is dan bij de 7.7. Maar waar je bij de 10.1 naar een TFT scherm kijkt, zie je in de 7.7 het Super AMOLED Plus scherm, zoals velen dat al kennen van de Samsung Galaxy S II (maar dan 3,4 inch groter!).

De 7.7 is serieus veel lichter dan de 10.1 – het gaat om slechts 335 gram versus 565 gram en dat scheelt dus zo’n 40%. Zeker als je de tablet ook onderweg en op je werk gebruikt, is een lichtere en handzamere versie natuurlijk praktisch. De 7.7 is zelfs zo licht dat ik soms moest controleren of ik´m wel bij me had. Die lichtheid komt ‘s avonds van pas, bijvoorbeeld als je in bed een film wil kijken. Hoewel de 10.1 op zichzelf geen zwaargewicht is, is het na verloop van tijd toch niet prettig het langer boven je hoofd te houden: bij de 7.7 zal je daar veel minder snel last van hebben.

En hoewel niet traag – de 10.1 heeft een 1GHz dualcore processor – haalt de 7.7 hem op papier in ieder geval vlot in met 1,4GHz dualcore. Anders dan ik eerlijk gezegd had verwacht komt het toestel ook in het dagelijks gebruik merkbaar sneller op me over: apps en toepassingen openen vloeiender. De resolutie van de ingebouwde camera zit bij beide tablets stabiel op 3,2 MP. Tot slot: de Tab 10.1 biedt geen slot voor MicroSD – iets dat velen echt als een nadeel beschouwen – en mist dus de GSM functionaliteit. Dat de 7.7 beide wel aan boord heeft zet hem alleen al op grote voorsprong.

Tab 7.7 vs Note
Die GSM functionaliteit biedt de Samsung Galaxy Note uiteraard wel. Kan je dan, als je tóch voor een kleiner formaat kiest, niet net zo goed meteen voor de Note kiezen? Het is een andere productgroep en dus een beetje appels met peren vergelijken, maar omdat de Tab 7.7. wat formaat precies tussen de Tab 10.1 enerzijds en de Note (5.3 inch) anderzijds zit, is het misschien goed de vergelijking nog kort door te trekken.

Met beide toestellen kan je dus ook mobiel bellen. De Note kan je aan het oor houden, al vinden velen het toestel daarvoor te groot (zelf heb ik er geen problemen mee). Maar er zijn nog twee overeenkomsten: de schermresolutie is gelijk, al heeft de Note een ander type scherm (Super AMOLED HD). En ook niet onbelangrijk: beide toestellen zijn met één hand te omvatten. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te bedenken dat het bij de Note makkelijker gaat.

Uiteindelijk zijn er natuurlijk meer verschillen te noteren. De Note is (met enige moeite) nog “pocketable”, de 7.7 niet meer. De Note heeft een stylus, de 7.7. niet. De Note heeft – ondanks zijn kleinere formaat – een veel betere camera van 8MP (in plaats van 3,2 MP). De Note is uiteraard nog veel lichter: 178 gram. Heb je aan dat display van 5,3 inch dus genoeg, dan biedt de Note je een betere camera en een stylus.

Hoewel ik op het MWC in Barcelona een Amerikaanse journalist heb zien typen op de Note (met behulp van een Bluetooth keyboard) is het in de praktijk toch eerder een grote smartphone dan een klein tablet. Met andere woorden: gaat je belangstelling uit naar een tablet, dan kies je – het zal niemand verrassen – eerder de Tab 7.7 dan de Galaxy Note. Het lijkt een open deur, maar het leek me goed hem in dit kader niet onvermeld te laten.

Samsung maakt de keuze er dus niet altijd makkelijker op, maar het is uiteindelijk wel prettig dat je zelf kunt kiezen welk device het beste bij je past, in plaats van de  “one size fits all” filosofie van de belangrijkste concurrent (die momenteel zelfs niet veel meer biedt dan upgrades van bestaande modellen).

Hardware
Ik werk nu enige tijd met de Galaxy Tab 7.7 en in eerste instantie werd ik verrast door het (gebrek aan) gewicht. Zoals ik al schreef: ik moest soms m’n tas checken of ik ‘m wel bij me had, en zelfs in de borstzak valt hij wat gewicht en omvang betreft niet erg op.

Look
Wat wel opvalt is de beeldkwaliteit. Er is geen twijfel mogelijk, het display van de 7.7. is  veel mooier dan dat van de 10.1. De kleuren zijn dieper en intenser, de weergave  stralender. Zoals hierboven al vermeld is de resolutie hetzelfde, dus de weergave van iconen en letters is wat kleiner, maar wel scherper. Anders gezegd: beide modellen laten exact hetzelfde van een webpagina zien, de 7.7 doet dat alleen op een kleiner scherm.

Feel
Ook op de bouwkwaliteit van de 7.7 is werkelijk niets aan te merken. Het toestel is stevig, robuust, kraakvrij en heeft zoals ik al schreef een buitengewoon chique uitstraling met z’n achterkant van deels geborsteld RVS. Het aantal slots en buttons is tot het minimum beperkt. Aan de linkerkant de slots voor simkaart en micro-SD, rechtsboven de aan/uit toets en daaronder die voor het volume. En meer niet, de rest – home, back, menu – regel je allemaal in het display zelf. Het is een klein, maar zeer charmant en opvallend chic model.

Accessoires
In de doos van de Tab 7.7 vind je – naast lader en aparte USB-kabel – nog een klassieke headset-met-microfoon, met oordopjes van het prettige “in ear”-type (met dopjes in verschillende grootte). Uiteraard werkt dat prima, en ook koppelen met een Bluetooth carkit ging bij mij probleemloos. Het snoer van de meegeleverde headset is overigens wit en door z´n dikte gelukkig niet al te kwetsbaar.

Camera
Wat de ingebouwde camera betreft is het jammer dat Samsung niet minimaal een 5MP camera in het tablet verwerkt heeft. Toch is de kwaliteit van de foto’s me nog meegevallen – het zal deels ook met de weergave op het scherm te maken hebben. Het toestel biedt autofocus, maar je kan ook met de vinger precies aangeven waar je scherp wilt stellen. Het spreekt voor zich dat het geen “fast shooter  is, en wat 3,2MP hoef je geen wonderen te verwachten – en dat geldt ook voor de kleine flits onder de lens.

Delen
Als je een foto gemaakt hebt en die wilt delen, heeft de interface een imposante hoeveelheid opties voor je, mede opgediept uit de apps die je zelf op het toestel installeerde. Ik vind er Allshare, Social Hub, berichten, Picasa, Wifi Direct, Bluetooth, Facebook, Tweetdeck, Marktplaats, TweetCaster Pro, Nu Foto, Gmail en E-mail. Me dunkt. Ook vind je de Foto-editor op het toestel, zodat je nog uitgebreid met een foto aan de slag kunt voor je hem verstuurt.

Over delen gesproken: als ik op de Tab 7.7 naar een film kijk zie ik een (AllShare) button om deze direct op een ander toestel af te spelen – zoals een televisie. Dat is onderdeel van het “digital living” dat onze woonkamers steeds meer zal bereiken. Het zal niet zo snel gaan als producenten dromen, omdat je de nieuwste high-tech apparatuur van hetzelfde merk in huis moet hebben. En dat zijn investeringen waar in de regel toch enige jaren overheen gaan. Toch zet het je alvast op een spoor en word je er zo toe aangezet juist op één merk over te stappen.

Standaard sim
Natuurlijk is het toestel niet als mobiele telefoon bedacht, maar het blijkt in de praktijk wel erg handig dat de verbinding met het mobiele netwerk niet tot data is beperkt. Je bent niet meer gedwongen afhankelijk van een tweede simkaart (een voor data en een voor GSM). Wat de simkaart betreft: de Tab 7.7 biedt nog ruimte voor het normale formaat, dus geen micro-sim.

Micro-SD
Een ander groot voordeel van deze Tab 7.7 is natuurlijk het slot voor micro-SD. Daarmee breid je de standaard geheugencapacitiet van 16GB makkelijk uit, en wordt het een stuk eenvoudiger om data te kopiëren. Als ik bijvoorbeeld films wil overzetten naar de 10.1, krijg ik nog wel eens de vraag of het bestandsformaat geconverteerd moet worden. Nu plug je de micro-SD rechtstreeks in de laptop en kan je kopiëren wat je wil. Het is dan wel goed te weten wat het toestel ondersteunt. Zo is het lastig om snel door te spoelen in een video in WMV formaat (niet zo gek omdat het om Windows gaat), waar bijvoorbeeld MP4 en AVI probleemloos werken.

Speakers
Bij het kijken naar films (of het luisteren naar muziek) kom ik wel een klein nadeel tegen ten opzichte van de 10.1: de ingebouwde speakers bevinden zich aan de korte “onderzijde” van het model, en dus aan de zijkant als je het toestel in landscape gebruikt, wat toch voor de hand ligt als je een film ziet. Ook is de afstand tussen de speakers aan de korte zijde van het toestel niet ideaal voor een mooi stereobeeld, zoals je dat met de speakers aan weerszijden van de Tab 10.1 krijgt.

De speakers bevinden zich bovendien links en rechts van de connector, zodat ze niet vrijuit kunnen spelen als je de Tab 7.7. in een keyboard hebt bevestigd. De locatie van de speakertjes, blijkt dus om meerdere redenen geen praktische keuze. Als je de headset of je eigen koptelefoon gebruikt heb je hier uiteraard geen last van. Bij de Note 10.1 wordt het overigens nóg fraaier: daar zitten de speakers zichtbaar aan weerszijden van het scherm (maar dit terzijde).

Accu
In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat de accu van de Tab 7.7. opvallend goed presteert, maar daar past natuurlijk de kanttekening bij dat het sterk afhangt van hoe je de tablet inzet: af en toe, of de hele dag door op diverse locaties, ook als mobiele telefoon, om te gamen, muziek te luisteren, films te kijken, whatever: hoe intensiever je hem gebruikt hoe eerder je een stopcontact nodig zult hebben. In mijn geval ging de accu zeker een aantal dagen mee voor hij weer aan het stroom moest.

TouchWiz
De algemene tendens is inmiddels dat Android 3 niet het meest geslaagde platform is dat Google ooit bedacht: iedereen is lyrisch over de opvolger Ice Cream Sandwich, en het wachten is ook wat betreft de Samsung tablets op deze update die in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht wordt.

Toch heeft Samsung met het eigen TouchWiz een hele prettige interface gebouwd. Het ziet er goed uit en is praktisch in gebruik, bijvoorbeeld wat betreft e-mail en agenda. Zelf ben ik er inmiddels zo aan gewend geraakt dat ik het op onderdelen mis op de Samsung Galaxy Nexus zonder deze interface (ik weet echter dat veel Android fans juist zweren bij ”Google puur”).

Een mooi voorbeeld zijn de “mini apps” die je opent met het kleine pijltje onderin het scherm. Het balkje met de normale functietoetsen kantelt dan als het ware naar achteren en daaruit springen vervolgens de mini apps. Bij de Tab 10.1 was  het aantal beperkt tot 6: taakbeheer, agenda, wereldklok, pennotitie, calculator en MP3 speler.

Bij de 7.7 springt er één extra icoontje naar boven en je vindt er nu in eerste instantie telefoon, berichten, email, taakbeheer, pennotitie, agenda en MP3-speler naast elkaar. Maar veeg je dat rijtje naar links, dan zie je ook nog alarm, wereldklok en rekenmachine, dus tien stuks in totaal. Ook praktisch: je kunt de volgorde waarin ze getoond worden aanpassen en de mini-apps die je niet in beeld wilt uit het overzicht verwijderen. Dit is overigens een van de toepassingen die zichtbaar vloeiender werkte op de Tab 7.7., maar of dat aan de snellere processor of aan de verbeterde TouchWiz interface ligt durf ik niet te zeggen.

Verder is dit niet de plek om ook TouchWiz nog uitgebreid te reviewen – de interface is al van tal van Samsung toestellen bekend en ik weet dat niet iedere gebruiker het net zo intuïtief en praktisch in gebruik vindt als ik.

Conclusie
De Galaxy Tab 7.7 heeft me eerlijk gezegd in alle opzichten overtuigd. Hoewel ik er erg gesteld ben op een groot display als van de 10.1, blijkt dit “tussenmaatje” in de praktijk verrassend goed te voldoen. Alle voordelen ten opzichte van andere Samsung devices staan hierboven al uitgebreid omschreven: hij is opvallend licht, kan ook in de binnenzak vervoerd worden, heeft een werkelijk prachtig display met een net zo mooie resolutie in een opvallend chique behuizing, die bovendien krasvaster blijkt dan ik aanvankelijk vreesde.

De Tab 7.7 werkt bijzonder vlot en houdt dat nog lang vol ook. Het interne geheugen is uitbreidbaar met micro-SD en je kan er zelfs telefoongesprekken mee voeren – dat vind ik echt enorm praktisch, al zal niemand het als complete vervanging voor de smartphone gebruiken. De ingebouwde camera voldoet goed voor snapshots al had het van mij wel een 5MP (of liever nog 8MP) resolutie mogen zijn. De ingebouwde speakers klinken heel fatsoenlijk, maar de positionering onderin vind ik niet ideaal. De meegeleverde headset met “in ear”-plugs biedt daar uitkomst, en de snoertjes daarvan zijn bovendien stevig.

Als ik op dit moment zou moeten kiezen zou ik al met al zonder aarzeling eerder voor de Tab 7.7, dan voor zijn grote voorganger gaan. Heel eerlijk gezegd is dat een conclusie die ik van tevoren niet verwacht had te zullen trekken, maar in de praktijk blijkt de 7.7. zoveel meer dan “een mooie kleine versie” van de 10.1. Die biedt nu in feite alleen nog het grote schermformaat als pluspunt, naast een wat betere positionering van de speakers. De kleine krachtpatser heeft zijn grote broer verder op alle punten ingehaald.

Comments are closed.