WP7: Nokia’s Creative Studio. Fun for free.

Door: Marc Wielaert op 17 maart 2012. Onderwerp: Apps, Nokia, WP7 
Home  

De recent door Nokia zelf gelanceerde Creative Studio is bepaald niet de eerste app waarmee je foto’s kunt maken of nabewerken. Geen serieuze app als Hipstamatic, waarmee je verschillende lenzen van gerenommeerde merken in je scherm tovert, en het zal ook niet het sociale effect hebben dat Instagram heeft. Beide bekende apps ontbreken bovendien nog in de Marketplace van Microsoft. Creative Studio is toch behoorlijk uitgebreid, fun om mee te werken en bovendien gratis te installeren.

Als je de creative studio opstart krijg je de mogelijkheid om foto’s die je zelf maakte (of op je toestel downloadde) op verschillende manieren te bewerken. Het eerste dat opvalt is de categorie “effecten”: een aanpassing van de kleuren in diverse stijlen, die Nokia omschreef in termen als “dreamy”, “freaky”, “back to ’76”, “watercolor” of “sketch”. Sommige van de bewerkingsmogelijkheden zijn nog te verfijnen: bij  “watercolor” kan je bijvoorbeeld nog de licht- en kleurintensiteit aanpassen.

Daarnaast biedt het de mogelijkheid om panoramafoto’s te schieten (een mogelijkheid die je standaard bij de opties van de HTC Titan vindt). Het maken van het panoramashot gaat in vier delen en werkt heel stabiel en makkelijk.

Het resultaat is heel behoorlijk maar er zijn maar weinig camphones die werkelijk goede panoramafoto’s weten te maken – Nokia’s eigen N8 was er één van, en ook de recente Sony Xperia S gooit wat dat betreft hogere ogen.

 

 

 

Face warps
De meest gebruikte optie zal zonder enige twijfel het menu face warps zijn. Daarbij wordt je camera omgetoverd in een lachspiegel en dat blijkt direct al  de eerste dag in de praktijk zijn effect niet te missen: vooral als je iemand onverwacht confronteert met het vervormde beeld is het effect gegarandeerd. Er zijn zes standen waarin je kunt portretteren, waarbij je iemands gezichtskenmerken naar wens kunt overdrijven.

Iets serieuzer is het menu met de live styles, waarbij je al tijdens het maken van de foto voor een bepaalde stijl kunt kiezen. Deze manier is natuurlijk sneller, maar er is geen weg terug: je kan een op deze manier gemaakte foto achteraf niet “normaal” weergeven.

Grappig is nog hoe bij face warps en live styles de laatst opgeslagen foto direct als voorbeeld dient. Dat lijkt misschien een gimmick, maar brengt het mogelijke effect toch iets dichter bij de gebruiker dan de standaardvoorbeelden die je de eerste keer in het scherm ziet.

De foto’s die je maakt zijn overigens fors (2448×3264 pixels): de hier getoonde voorbeelden heb ik dan ook flink moeten verkleinen. Voor de gebruiker biedt dat nog aardige voordelen om deze foto’s later desgewenst  nog verder na te bewerken op de computer.

Al met al heb ik me er direct na installatie erg goed mee kunnen vermaken, en ik denk dat ik niet de enige zal zijn. Het énige nadeel is dat je wel een Windows Phone van Nokia zal moeten hebben –  de app is op andere toestellen niet in de Marketplace te vinden.

 

Comments are closed.