Amerika ontvangt de Nokia Lumia 900

Door: Marc Wielaert op 4 april 2012. Onderwerp: Microsoft, Nokia, WP7 
Home  

Zoals wij de Amerikanen voorgingen met de Nokia Lumia 800, heeft Amerika nu de primeur met de opvolger: de Lumia 900. Dat is in Amerika bepaald niet onopgemerkt voorbij gegaan – er staan inmiddels tal van reviews online en het is dus leuk om eens te kijken hoe er aan de overkant van de grote plas door de gadgetpers gereageerd wordt op het toestel. Hieronder een overzicht van drie belangrijke media in de VS: de New York Times, en de techblogs Engadget en The Verge, met een samenvatting van en quotes uit de reviews.

 

New York Times
Ik begin met een van de meest gezaghebbende kranten van het hele land, de New York Times. De krant legt de lezer uit hoe de twee giganten de krachten bundelen in de hoop nog tegenwicht te bieden aan Android en iOS, en een enorme reclamecampagne lanceren (van “vele honderden miljoenen dollars” volgens de krant).

En nu is hij er dan: beautiful, fast and powerful. En goedkoop bovendien, met slechts $100 (met een tweejarig AT&T contract) kost het de helft van een nieuwe iPhone of vergelijkbare Android smartphone: “but you’re still getting a top-of-the-line machine“. De krant roemt het design: opvallend en ongebruikelijk, het scherm is helder en levendig, al is het niet ongevoelig voor vingerafdrukken.

Als je gewend bent aan een iPhone voelt het toestel gigantisch aan, maar het is handig voor kaart lezen, e-books en webpagina’s. De krant trekt de vergelijking nog even door: de resolutie is lager dan die van de iPhone, dus het schermweergave van de iPhone is veel scherper. Geen woord over het “clearblack display”, opvallend genoeg. De verdere specs zijn zoals je verwachten mag, vindt de New York Times, en het toestel deelt enkele nadelen met de iPhone: je kunt de accu niet vervangen, er is geen ruimte voor een geheugenkaart, en  geen Flash videos online.

Maar: de iPhone ondersteunt nog geen 4G LTE — en de  Lumia 900 wel. Dat betekent “ongelooflijke snelheden” in de LTE steden, waarvan AT&T er nu nog maar 31 heeft. Daarbij waarschuwt de schrijver dat het de vraag is of je accu het een dag lang volhoudt als je online bent in een “4G city”.

De software omschrijft de krant als “spectaculair”: een fris virtueel canvas voor informatie. Het ziet er strak uit, reageert soepel en doordacht. Bing Maps geeft je zelfs gesproken navigatie, waar we hier in Europa enthousiast zijn over Nokia Maps (die trouwens óók op de Amerikaanse versie van de Lumia te vinden is). Verder prijst de schrijver het homescreen, maar dat is hier zo bekend dat ik zijn omschrijving niet zal herhalen.

Dan ziet hij nog wat nadelen, waaronder een “kip en ei” probleem: volgens de schrijver zal “niemand apps schrijven tot WP7 populair is, en zal het niet populair worden tot er apps zijn”. Volgens Microsoft zijn er inmiddels 70.000 apps (hij zit er 10.000 naast), en dat wordt vergeleken met Android (“vier keer zoveel”) en iOS (“acht keer zoveel”).

Omdat cijfers niet zaligmakend zijn, checkt hij wat hij zelf op de iPhone veel gebruikt, en wat daarvan inmiddels beschikbaar is. De lijst met beschikbare apps is helaas korter dan de lijst nog niet beschikbare apps, zoals Yahoo Messenger, Dropbox, Pandora, Draw Something, Pinterest, Hipstamatic, Instagram (pas nét voor Android gelanceerd), etcetera: zelfs Microsoft’s eigen “amazing iPhone app”  Photosynth ontbreekt, en ook Microsofts eigen Skype is nog in beta.

Dan volgt nog een argument tegen de Lumia 900, namelijk dat je dan ook geen gebruik meer kunt maken van “the universe of cool, useful accessoires” voor de iPhone – de kans dat je een “hotel-room dock” voor de Lumia 900 vindt is nihil. Hij concludeert dat de telefoon en het OS werkelijk mooi zijn, “more beautiful than the iPhone or Android software” en voor de meeste functies net zo bruikbaar. Maar het gebrek aan apps én accessoires is voor de schrijver een reden te denken dat de het toestel weinig indruk zal maken ten opzichte van – vooral – Apple’s iPhone.

Engadget
De techblog Engadget geeft aan dat het niet makkelijk is voor een niet compleet Amerikaans product de harten van de Amerikanen te stelen en noemt Kylie Minogue als opmerkelijk voorbeeld: ze scoorde wereldhits, maar kreeg in de VS geen voet aan de grond. De reviewers hadden na het zien van de Lumia 800 “love at first sight” verwacht, maar dat viel tegen en dat komt – iets dat ik herken in m’n eigen eerste reactie – door het scherm. Het scherm van de Lumia 900 is niet subtiel bol, maar net zo strak als we bijvoorbeeld van de HTC Titan gewend zijn. Het tweede dat opvalt is dat het toestel niet zo “smooth and polished” aanvoelt als zijn voorganger. Voor wie het niet vergelijken kan is het geen probleem, maar het wordt wel als lichte teleurstelling genoteerd.

Ze merken op dat de usb-poort niet meer verscholen gaat achter een klepje. De microsim gaat wel op dezelfde plek in het toestel, maar gaat wat makkelijker open met een “key”, die – net als bij de iPhone – zorgvuldig bewaard moet worden, zeker door wie vaak van simkaart wisselt. De cameramodule is identiek aan die van zijn (beide) voorganger(s), de Lumia 800 en de N9. Deze reviewer noemt het Clearblack display uiteraard wel, en merkt op dat de beperking van de resolutie in de praktijk over het algemeen erg meevalt.

Ook wat betreft de processor kent het huidige platform zijn beperkingen, en daarom is ook de Lumia 900 voorzien van een single-core 1,4GHz processor, naast 512MB RAM. Die moeten echter niet onderschat worden schrijft Engadget. Het toestel werkt ontzettend smooth (weer die term), waarbij met nadruk niet “snel” bedoeld wordt. Toch wordt de wijze waarop het OS werkt als erg prettig ervaren.

De accu heeft het bij Engadget 4 uur en 29 minuten volgehouden terwijl het toestel continu video afspeelde (in een loop). Bij normaler gebruik hebben ze er ongeveer twee volle dagen mee gedaan, en wie de batterij spaart met de instelling die we ook van de Lumia 800 kennen kan de opvolger zelfs 72 uur scoren – al is naar mijn idee het aantal faktoren te groot om daar in het algemeen een nuchtere voorspelling over te doen. Ze zijn er blij mee dat je de camera direct uit slaapstand kunt halen door de camerabutton lang ingedrukt te houden. Over de kwaliteit van de foto’s zijn ze te spreken – komt in de buurt van de iPhone 4S en de Galaxy S II, ook beiden 8MP camera’s.

Maar het enthousiasme houdt niet helemaal stand. Waar de Lumia 900 zijn voorganger had moeten laten verbleken, slaagt Nokia maar ten dele in de opzet, vind Engadget. Het is geen mislukking, maar ook geen meesterwerk. De geek die op zoek is naar “the next best thing” zal vermoedelijk eerder voor de HTC One X kiezen. Ze zijn op zichzelf niet vergelijkbaar, en de Lumia 900 heeft zeker veel te bieden, maar ondanks het prachtige design is het alles bij elkaar niet overtuigend genoeg. Anders gezegd: het maakt de grote beloftes niet waar.

Maar als je – nog steeds volgens Engadget – het “marketing lawaai” eruit filtert en focust op de geweldige en betrouwbare performance dan is het een ander verhaal. Tel daar de enorme netwerksnelheden bij op (LTE/4G is nog alleen in de VS beschikbaar) én de standaard beschikbaarheid van tethering, dan heb je een “shining star”. Voeg daar de verleidelijke behuizing van polycarbonaat aan toe, het schitterende display en zijn gunstige prijs en je hebt een “no-brainer purchase staring you in the face“. Het toestel mag zich nog niet vergelijken met de grootste smartphones van het moment (de “hulks”), maar het kon wel eens Nokia’s grootste hit zijn – voor de Amerikaanse markt, voeg ik daar maar voor de volledigheid aan toe.

The Verge
Dan tot slot nog het oordeel van het eveneens zeer gezaghebbende blog The Verge. De reviewer is lyrisch over het design: “in all, it’s a fantastic piece of technology. It just looks and feels like nothing else on the market. It hits all the right notes for me. A little bit retro, a little bit futuristic, with just a touch of quirky humanity in its otherwise very machined design.

Ook deze reviewer merkt op dat de technische specificaties misschien niet zo opmerkelijk zijn, maar dat je daar in de praktijk geen last van hebt, integendeel, een paar vertragingen daargelaten. Maar het scherm overtuigt niet: afgezien van de lagere resolutie zijn de kleuren te verzadigd. Bovendien is de lagere schermresolutie hinderlijk bij diapositief beeld, dus witte letters op een zwarte achtergrond. Verder is hij teleurgesteld in de kwaliteit van de camera, een issue dat ook bij de Lumia 800 al speelt: het resultaat is eenvoudigweg (nog) niet goed genoeg.

Het enthousiasme keert terug zodra de accu aan bod komt: de schrijver is blij om bij redelijk intensief gebruik zeker een dag zonder stopcontact door te kunnen werken – en dat dus op  het LTE netwerk.  Datzelfde netwerk bood met de Lumia 900 bovendien glasheldere kwaliteit tijdens gesprekken. Ook de speakerfunctie voldeed goed – misschien wat scherp en niet luid genoeg, maar “compared to my annoyingly quiet Galaxy Nexus, however, it might as well have been a PA system.”

Maar aangekomen bij het onderwerp “Windows Phone” verandert  de toon radicaal. Waar Nokia over het algemeen niet teleurstelt, is Microsoft aan de beurt in deze review. Hoe hard er ook aan gewerkt wordt, en hoe sterk het ook verbetert, het kan nog lang niet vergeleken worden met iOS of Android. Hij noemt de problemen niet groot, maar talloos: “a death by a thousand cuts”.

Hij noemt een aantal apps lastig bruikbaar en verwijt dat niet de bouwers, maar het platform zelf. Multitasking is te beperkt, de browser kan sommige sites (waaronder The Verge zelf) niet goed aan, de Twitter integratie omslachtig. Zelfs de meest geavanceerde games zien er ouderwets uit. Hij besluit wat milder door te stellen dat er ook pluspunten zijn en dat Windows Phone over het algemeen prachtig is: “probably the most gorgeous and cohesive piece of software Microsoft has ever released.” Maar hij zoekt al twee jaar naar waarin het beter is dan de grote concurrenten. Uiteindelijk scoren de software en het ecosysteem in deze review als enige onvoldoendes: wat de rest betreft wordt ook hier de Lumia 900 eigenlijk op alle punten goed tot zeer enthousiast ontvangen.

Tot zover deze samenvatting. Als gezegd, er staan inmiddels tientallen reviews online. Wat ik in de reviews die ik inmiddels doornam gemist heb, is vooralsnog wat Nokia zelf aan apps en toepassingen te bieden heeft. Misschien komt dat door de onbekendheid ermee, of het feit dat de reviewers maar beperkt de tijd hebben gehad om met de Lumia 900 te werken. Ik ben benieuwd wanneer Amerika doorheeft wat Nokia zelf bijdraagt aan Windows Phone.

Comments are closed.