HTC Watch: speelfilms op je phone

Door: Marc Wielaert op 19 april 2012. Onderwerp: Android, HTC, WP7 
Tags:
Home  

Met de smartphones van HTC kan je gebruik maken van Watch, een dienst waarmee je op je smartphone filmtrailers, maar ook complete speelfilms kunt bekijken. Aanvankelijk was het aanbod zacht gezegd nogal beperkt, maar dat is inmiddels flink veranderd. Met de komst van HTC’s One X – met z’n prachtige display – is het goed om er eens uitgebreid aandacht aan te besteden.

Films kijken op je mobiel is niet nieuw, al jaren geleden werden nieuwe telefoons aangeprezen met een voorgeïnstalleerde speelfilm als bonus. Watch is echter een geheel ander concept: het toestel wordt niet geleverd met een speelfilm, maar met een eigen portal waar een wisselend aanbod van speelfilms te huur of te koop is.

Het filmaanbod is onderverdeeld in een top tien van best bekeken films, recent verschenen films, of een onderverdeling naar genre. Daarin kan je kiezen uit komedie, drama, actie, thriller, horror en science-fiction. Ik heb ze niet nageteld, maar het gaat inmiddels om een videotheek van tientallen speelfilms.

De films kan je in veel gevallen ook huren, voor een bedrag tot (afgerond) €4. Sommige films worden echter ook te huur aangeboden voor de bodemprijs van €0,05 – vooral in het weekend vind je extra films in de aanbieding. Logisch dat HTC het weekend daarvoor kiest: je moet een gehuurde film binnen 48 uur bekeken hebben, daarna vervalt je toegang tot het bestand.

Als je een film over wat langere tijd (of vaker) zou willen zien, dan is het mogelijk om deze te kopen. De prijzen variëren dan van (afgerond) €9 tot €14. Dat is al wat meer geld, maar dan kan je de film wel (met hetzelfde account) op vijf verschillende HTC toestellen bekijken: handig als je bijvoorbeeld een smartphone en tablet hebt. Als je partner toegang heeft tot hetzelfde Watch account kan ook die de film op het eigen HTC toestel installeren. Als je een film huurt kan je deze echter alleen bekijken op het toestel waarop je hem downloadde.

De dienst werkt bovendien platform onafhankelijk: films die ik kocht op met de HTC One X kon ik ook downloaden op de HTC Titan, dus op Windows Phone. Om te huren of kopen moet je natuurlijk lid worden van HTC Watch en je rekent af via je creditcard – dat zal voor heel wat vooral jongere gebruikers een flink obstakel zijn. Voor hen rest dan alleen de mogelijkheid de trailers op Watch te zien, want van alle films kan je eerst de trailer zien voor je besluit of je hem echt wilt huren of aanschaffen.

 Een film downloaden gaat vanzelfsprekend via een goede WiFi verbinding, want het gaat om een enorme hoeveelheid data. De speelfilm Kuifje was 1,18GB groot. Bad Boys II zelfs 1,55GB. Ben je echt een filmverzamelaar zal je op den duur onvermijdelijk oplopen tegen de maximale (en niet uitbreidbare) opslag van de One X: op termijn kan je geen film meer downloaden zonder een andere te verwijderen.

Een volledige speelfilm bekijken is echt uitstekend te doen op een toestel als de HTC One X (en trouwens ook op de Titan). Het scherm van de One X heeft natuurlijk een zeer hoge resolutie en de processorsnelheid vermijdt iedere hapering in het beeld. Het geluid van de One X is prima, ook zonder koptelefoon. Met koptelefoon kan je onderweg en ‘s avonds in bed nog even lekker ontspannen met een film naar keuze.

Een nadeel voor sommigen kan zijn dat de ondertiteling ontbreekt. Ik vind dat zelf een voordeel. De geschreven vertaling leidt mij eerder van het filmbeeld zelf af, maar het is soms lastiger om alles goed te volgen. Als je de taal niet goed machtig bent is ondertiteling natuurlijk een must.

Het is te hopen dat het aanbod snel nog verder uitbreidt, en dat HTC kans gauw zal zien om ook bekende tv-series aan te gaan bieden. Ik neem aan dat er veel interesse zal bestaan in reclamevrij aanbod van series als Homeland of Game of Thrones – een aflevering huur je bovendien makkelijker, omdat het niet zoveel tijd nodig heeft een aflevering te zien. Zoals te zien in het tabblad “mijn tv-programma’s” is het wel de bedoeling.

Maar goed, zover is het nog niet, zoals het wachten ook nog is om een film af te rekenen via je telefoonrekening, of zelfs je prepaidtegoed. Met de HTC One X heb ik in ieder geval al veel plezier beleefd aan een aantal speelfilms, en voor langere reizen lijkt het me absoluut een ideale vorm van entertainment. Daarom ga ik nu dus nog maar even The Social Network ophalen. Heerlijke film om nog ‘n keer te zien, wanneer dan ook.

 

Comments are closed.