Alles over de Nokia 808 PureView

Door: Marc Wielaert op 10 mei 2012. Onderwerp: Camera Phone, Essay, Nokia, Nokia Belle, Symbian 
Tags: , ,
Home  

In Rusland en India moet hij sinds kort beschikbaar zijn, en als het goed is verschijnt de Nokia 808 PureView in juni in Nederland. Eerder deze week is bovendien bekend gemaakt dat Nokia het toestel óók in de VS beschikbaar zal maken. Er wordt dus wereldwijd reikhalzend uitgekeken naar deze nieuwe cameratelefoon, die iedereen op het Mobile World Congress in Barcelona volkomen perplex deed staan.

In deze uitgebreide “preview” van dit toestel vind je alle op dit moment bekende relevante informatie. Over de achtergronden, de techniek en tot welke resultaten dat leidt. 

Op 27 februari van dit jaar kwam Nokia tijdens de persconferentie van het Mobile World Congress als donderslag bij heldere hemel met de aankondiging van de Nokia 808 PureView. De donderslag werd met name veroorzaakt door de genoemde maximale resolutie van de ingebouwde camerasensor: 41 Megapixels is een hoeveelheid die tot dan toe nog nooit in iemand opgekomen was. Het is bewonderenswaardig dat Nokia de ontwikkeling van deze nieuwe technologie jarenlang volkomen geheim heeft weten te houden.

Het toestel werd dan ook een paar dagen na de aankondiging direct onderscheiden met de prijs van het Mobile World Congress voor het beste device van het jaar – nog voor het op de markt verschenen was. Hoe zit het nu met die sensor van maar liefst 41 Megapixel, hoe werkt dat en wat heeft het toestel nog meer te bieden?

PureView technologie
Nokia heeft een compleet nieuwe cameratechnologie ontworpen, die draait om de enorme sensor die in totaal 41MP ruimte heeft. Die ruimte wordt echter nooit volledig, maar op verschillende manieren benut.

De complete oppervlakte van die sensor is 7728×5368 pixels. Als je foto´s in 16:9 formaat maakt (breedbeeld), dan wordt de maximale breedte van de sensor benut (7728 pixels), en bij foto’s in “normaal” formaat (4:3) de maximale hoogte van de sensor (5368 pixels).

In het eerste geval wordt 34MP van de oppervlakte van de sensor gebruikt, in het tweede geval 38MP. Op onderstaande afbeelding zie je het letterlijk voor je.

Nadat je de foto gemaakt hebt, zal de 808 PureView alle informatie die de sensor heeft opgeslagen terugbrengen naar een formaat dat je zelf kunt instellen. Het toestel staat standaard op 5MP, maar je kunt ook kiezen voor een kleiner (2MP of 3MP, afhankelijk van de beeldverhouding) of groter formaat (8MP).

Als je een foto in 4:3 formaat gemaakt hebt en die opslaat als 5MP, dan gebruikt het toestel de beeldinformatie van ruim zeven pixels om die vervolgens in één pixel op te slaan. Alle ruis wordt daarbij uit het beeld gefilterd.

De techniek is “oversampling” gedoopt, en Nokia spreekt van een “superpixel” omdat voor die bewuste ene pixel veel meer informatie gebruikt wordt dan die pixel zelf ooit zelf had kunnen opslaan. Wil je een foto pas later nabewerken of “croppen”, dan kan je er ook nog voor kiezen om het oorspronkelijke formaat op te slaan.

In onderstaande video zie je hoe Juha Alakarhu, hoofd van Nokia’s Imaging Technology, het toestel demonstreert.

Inzoomen
Het inzoomen op een onderwerp werkt eveneens op een radicaal nieuwe manier. Als je inzoomt, dan zoom je in feite in op dat deel van de sensor dat de informatie waarneemt die je wilt vastleggen.

Een voorbeeld. Kies je ervoor een foto in breedbeeldformaat (16:9) op te slaan in 5MP resolutie, dan staan er maximaal 3072×1728 pixels tot je beschikking. En dat is dan ook meteen de grens tot hoever je op de totale sensoroppervlakte kunt inzoomen.

Als je maximaal inzoomt is er dus geen sprake meer van “oversampling”, noch van een “superpixel”, maar er wordt ook niet meer digitaal uitgerekend hoe het beeld er vergroot uit moet zien. Iedere pixel is ook echt zo door de sensor waargenomen: what you see is what you get, om zo maar eens te zeggen. Het spreekt dus voor zich dat als je voor een lagere resolutie kiest – 2MP of 3MP – je veel verder kunt inzoomen op de sensor.

Nokia laat het in onderstaande demonstratie zien:

Video
Hetzelfde geldt bij het opnemen van video’s. Als je opneemt in full HD (dus 1080p) kan je het beeld maximaal 4 x dichterbij halen, en als je kiest voor HD (720p) kan je tot 6 x inzoomen – zonder enig kwaliteitsverlies!

Ook hier weer geldt: hoe lager de gekozen resolutie, hoe meer je het beeld dichterbij kunt halen, maar daarbij geldt natuurlijk ook dat iedere beweging die je maakt des te sterker te zien zal zijn.
Hieronder zie je alle cameraspecificaties volgens de Nokia product sheet (click voor PDF).

Rich Recording
Aangekomen bij video komt direct de volgende belangrijke innovatie van het toestel aan bod: Rich Recording. Ook daarover enige technische achtergronden, al heeft Nokia niet bekend gemaakt hoe het exact werkt.

Volgens Nokia werkt het in de praktijk als volgt. Waar de meeste high-end smartphone een geluidsniveau tot ongeveer 110dB kunnen opnemen zonder te oversturen, kan de 808 PureView tot tussen de 140 en 145dB aan. Dat is ongeveer vier keer harder dan conventionele microfoons kunnen opnemen. Daarnaast kan het toestel ook harde geluiden op lage frequenties goed opnemen.

Niet alleen in de demonstratie video hieronder is het verschil goed te horen, ook op de Nokia stand in Barcelona ben ik totaal overrompeld door de geluidskwaliteit van de 808 PureView, waar een Nokia medewerker een concertfragment terug liet zien – en horen.

Waar je normaal bij zelfgemaakte concertopnames te maken hebt met matig beeld en ronduit slecht geluid, zag ik opeens uitstekende videobeelden en een geluidskwaliteit waarvan ik vermoedde dat het rechtstreeks uit het mengpaneel was opgenomen. De medewerker hield echter vol dat hij het zelf, uitsluitend met de 808 PureView, vanuit de zaal had opgenomen.


Als dit werkelijk zo goed uitpakt als Nokia belooft, dan zal het toestel dit jaar een enorme impact hebben op het aanbod op kanalen als YouTube, en het artiesten de nodige hoofdbrekens bezorgen. Maar ook bands en musici zelf zullen hun voordeel kunnen doen met deze nieuwe opnametechniek. En niet alleen zij: ook voor camerajournalisten zal het een stuk eenvoudiger worden om met goedkopere (en lichtere) middelen vergelijkbare, of zelfs betere kwaliteit te leveren.

Nokia Belle
Al snel na de presentatie wordt geschamperd dat de 808 PureView draait op het inmiddels als “verouderd” beschouwde platform Nokia Belle, een doorontwikkeling van Symbian dat ooit het marktleiderschap van Nokia bepaalde. De beschadigde reputatie van het huidige Nokia Belle heeft het bedrijf deels aan zichzelf te danken, omdat CEO Stephen Elop het OS persoonlijk aan de straat zette.

De ontwikkeling van de 808 PureView was al een paar jaar eerder in gang gezet en Elop bleek niet van plan dit wonderkind met het badwater weg te gooien. Hij ziet het nu als “project”, waarvan de technologie uiteindelijk ook andere platforms (lees: Windows Phone) zal bereiken.

En hoewel er vergeleken met de andere grote mobiele platforms uiteraard niet zo’n gigantisch aanbod van apps is voor Nokia Belle, mag het platform ook niet onderschat worden. Dat ligt vooral aan de extra content die Nokia voor dit OS levert.

Het allerbelangrijkste daarbij zijn Nokia Maps en Nokia Drive, waarbij Nokia de jaren geleden gekochte Navteq navigatietechnologie gratis aan de gebruiker van een Nokia telefoon ter beschikking stelt.

Dat wil zeggen dat je alle kaarten die (wereldwijd) beschikbaar zijn gratis kan downloaden, en deze bovendien zonder extra dataverbruik gebruiken voor navigatie. Deze toepassingen zijn inmiddels ook volledig beschikbaar voor Windows Phone, maar velen zweren nog altijd bij de manier waarop de software op Nokia Belle draait.

Daarnaast komt Nokia nog met Nokia City Lense (nu nog in beta), een applicatie waarmee je in “augmented reality” je omgeving kunt onderzoeken en wat daar allemaal aan extra informatie over op het internet te vinden is.

Bovendien biedt Nokia Belle wel een flinke hoeveelheid zeer bruikbare apps, waarbij om je foto’s te delen Facebook, Twitter én Flickr al op de 808 PureView geïnstalleerd zijn.

Een belangrijk extra aspect mag niet uit het oog verloren worden, en dat is dat een toestel dat draait op Nokia Belle in de regel veel langer standby is dan de smartphones op de grotere mobiele platforms. Het gaat daarbij niet om uren, maar om dagen verschil: veel gebruikers, en zeker zij die langere tijd op pad gaan, zullen dat enorm op prijs stellen.

Nokia Belle Feature Pack 1
De 808 PureView verschijnt met de nieuwste update van Nokia Belle en biedt daarmee Dolby Digital Plus en Dolby Headphone. Welke stereo headset je dan ook aan het toestel bevestigt, het geluid zal direct worden omgezet in Dolby Surround geluid, voor een veel rijkere, transparantere geluidservaring.

De browser van Nokia Belle Feature Pack 1 is verbeterd, sneller en ondersteunt HTML 5. Daarnaast biedt het de nieuwste versie van Nokia Maps en inmiddels zijn ook Microsoft Apps al beschikbaar, zodat je o.a. ook Word, Excell en Powerpoint documenten kunt bewerken (een ander voordeel van de samenwerking tussen Nokia en Microsoft). Daarnaast biedt de 808 al beveiligde NFC apps om te betalen met het toestel.

Hardware
De Nokia 808 Pureview verschijnt in wit, rood en zwart. Het is geen klein toestel en met 169 gram ook geen lichtgewicht. Het doet wat mollig aan dankzij de uitstulping van de lens achterop het toestel, waar ook de Xenon Flash in verwerkt is. De exacte maat van het toestel is 123.9 x 60.2 x 13.9 mm (17.95 mm op het punt van de camera). Uit eigen ervaring in Barcelona kan ik zeggen dat het toestel bijzonder prettig en stabiel in de hand ligt.

Standaard wordt het toestel uitgerust met 16GB intern geheugen en er is een slot voor een micro-SD (tot maximaal 48GB extra). Het scherm is een 4 inch AMOLED scherm (Corning – licht gebogen – Gorilla glas) met ClearBlack Display zoals al van de Lumia 800 bekend is. De verhouding is 16:9 en de resolutie 640 x 360 pixels (nHD), met 16.7 miljoen kleuren.

De high voltage Li-ion accu (BV-4D) heeft een capaciteit van 1400mAh en Nokia belooft dat je er 11 uur lang gesprekken mee kunt voeren op het GSM netwerk. De maximale standby tijd is 465 uur (ca. 2 ½ week).

Tot slot wat de hardware betreft vind je ook een FM Radio op de 808 PureView. In de verpakking kan je behalve de nodige informatie over het toestel (onder andere over het gebruik van NFC) en gebruikelijke zaken als een lader, datakabel en headset (WH 209) ook nog een polsbandje verwachten.

Accessoires
Nokia heeft enkele eigen accessoires aangekondigd, zoals een aparte hardcover die de 808 PureView nog extra bescherming biedt, een “tripod mount”, waar je het toestel in kunt klemmen om het op een standaard te bevestigen, een HDMI kabel (anders dan bij eerdere high-end Nokia toestellen dus niet meegeleverd) en een reislader. De laatste is de nieuwe DC-16, een soort staafaccu (geleverd in diverse kleuren) waarmee je het toestel ongeveer drie keer kunt opladen zonder stopcontact.

Resultaten
De eerste foto die Nokia heeft gepubliceerd zijn vanzelfsprekend sensationeel van kwaliteit. Hieronder vind je er een aantal, en op Flickr vind je bij Nokia diverse sets met samples.

De Nokia 808 PureView is al voor de officiële beschikbaarheid bepaald niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels heeft ook de TIPA (de Technical Image Press Association, een organisatie waarin wereldwijd fotovakbladen samenwerken) eind april de PureView technologie onderscheiden met de prijs voor Best Imaging Information.

En eerder deze week is dus bekend geworden dat Chris Weber, President of Nokia in de VS, bij de CTIA Wireless conference heeft aangekondigd dat de 808 PureView tóch naar Amerika zal komen, niet bij een operator, maar simlockvrij, waarschijnlijk via hun partner Amazon.com: “We’ll figure out a way to make that available in the U.S. in the next couple of months“, zo zei Weber.

Adviesprijs
Op welk moment je de Nokia 808 PureView exact in Nederland kunt kopen is nog niet zeker, maar “de eerste helft van juni” is aannemelijk – dat is dus vóór de vakantieperiode, en dat idee zal velen aanspreken.

De adviesprijs (zonder subsidie, inclusief BTW) is €599. Dat lijkt een flink bedrag, maar het is vergelijkbaar met andere high-end smartphones. Daarbij is het aardig te memoreren dat de Nokia 7650 nu precies 10 jaar geleden exact dezelfde adviesprijs had. Zo bezien kan je stellen dat de 808 PureView verhoudingsgewijs een stuk goedkoper is geworden.

Inmiddels ben ik een aparte blogsite gestart over de Nokia 808 PureView. Internationaal (in het Engels), omdat ik geloof dat er een wereldwijde fanbase voor dit toestel komt. Leuk als je een keer langskomt in de PureViewClub, ook te volgen via Twitter.

Tot slot – als uitsmijter – nog een promotiefilm van Nokia die volledig gemaakt is met de 808 PureView. De beelden spreken voor zich!

2 Comments

  1. Reactie van karel:

    kan als fotograaf niet wachten tot vodafone hem heeft liggen !

    • Reactie van Marc Wielaert:

      Benieuwd of Vodafone óf een andere operator er überhaupt mee komt… Ben bang dat er geen operator is die dit aandurft. Maar wie weet, als het opeens sterker aan mocht slaan dan ze ooit hadden verwacht… Ik kijk er zelf in ieder geval ook enorm naar uit, maar dat was al duidelijk denk ik.

    Comments are closed.