Foto’s van de Lumia 900 en 800 black

Door: Marc Wielaert op 3 mei 2012. Onderwerp: Design, Nokia, WP7 
Tags: , , , ,
Home  

Vandaag had ik de gelegenheid om een aantal bijzondere foto’s te maken: de zwarte versies van de Lumia 800 en Lumia 900 naast elkaar. De verschillen lijken minimaal, maar de Lumia 900 is niet “gewoon een grotere versie” van zijn voorganger. Het verschil in formaat springt het eerst in het oog. Er zijn echter ook  subtiele verschillen: het display bijvoorbeeld, ligt niet naturel als water in de behuizing, maar is strak als ijs ontworpen. Ook het beschermende klepje voor de micro USB is verdwenen. Hieronder alle twaalf foto’s van vandaag.

De eerste beelden spreken voor zich: van de achterzijde oogt de Lumia 900 direct een stuk groter dan zijn voorganger. Maar merk ook op dat de behuizing wat minder “rond” is dan bij de Lumia 800. Het roestvrijstalen plaatje rond de cameralens lijkt in de eerste foto groter, maar dat is optisch bedrog.

 

In de volgende twee foto’s zie je de Lumia 800 op de 900. Je ziet ook hoe de toetsen aan de rechterzijde van het display net iets anders verdeeld zijn: ze zijn bij de Lumia 900 zelfs iets centraler gepositioneerd dan bij de Lumia 800.

 

Ook voor het in het polycarbonaat uitgeboorde rooster voor de speaker onder in het toestel is rekening gehouden met het bredere formaat van de Lumia 900.

Hieronder zie je de open micro-USB ingang van de Lumia 900.  De micro-simkaart gaat nog wel verscholen achter een klepje. Dat kan je nu niet meer open “schuiven”, dat gaat met een klein pinnetje zoals bij de iPhone (en sinds kort ook de HTC One X)

In het zij-aanzicht aan de linkerkant van het display is geen button te zien, maar opnieuw – net als boven – hoe de Lumia 800 in zijn geheel iets ronder vormgegeven is.

In de foto’s hieronder is het klepje bij de Lumia 800 (rechts) geopend, zodat je bij beide toestellen de micro-USB ingang ziet. Ook hier zie je het scherm van de Lumia 800 duidelijk opbollen ten opzichte van dat van zijn opvolger.

Iets meer kleur in het beeld, nu de Lumia 800 links in beeld. Aan de spiegeling kan je opnieuw zien dat de Lumia 900 een stuk strakker oogt.

Nog meer kleur in de spiegeling van het display, en het wordt zo beter zichtbaar hoe het licht gebogen display van de Lumia 800 in de praktijk een ander effect heeft op de gebruiker. Op dezelfde locatie (het Omroepmuseum in Hilversum) maakte ik eerder foto´s van de witte versie van de Lumia 800.

In de laatste foto is dat verschil opnieuw duidelijk te zien in de spiegeling van het display. Het effect is bij de Lumia 800 speelser en bij de Lumia 900 strakker. De behuizing is bij beide toestellen over het algemeen hetzelfde, al is de Lumia 900 ook aan de achterzijde zicht- en voelbaar vlakker – wat natuurlijk goed overeenkomt met de voorkant van het display.

In beide gevallen is de vormgeving in balans. Persoonlijk vind ik het vlakke display wat minder charmant, maar de grootte ervan weer een pluspunt ten opzichte van de Lumia 800. De Lumia 900 wordt – met enige vertraging, omdat ze in de VS niet aan te slepen zijn – eind van dit kwartaal verwacht in Nederland.

2 Comments

  1. Reactie van Jarno:

    Mooi hoor! En eigenlijk beide gewoon erg mooi. Beide hun voor en nadeel denk ik. Zo vind ik de 900 wel erg groot (voor in de broekzak), maar is het niet hebben van een klepje voor de USB een groot voordeel.

    • Reactie van Marc Wielaert:

      Zie wat je bedoelt. Vind zelf de 800 wat charmanter vormgegeven, met het licht opbollende scherm. Maar ik hou ook enorm van het grotere display. Keuzes keuzes…

    Comments are closed.