Samsung Galaxy S III: the human touch

Door: Marc Wielaert op 5 mei 2012. Onderwerp: Android, Essay, Marketing, Samsung 
Tags: , ,
Home  

Het was volgens Samsung de belangrijkste aankondiging van het jaar en er werd inderdaad wereldwijd reikhalzend uitgekeken naar de launch van de Samsung Galaxy S III. Dat is niet verwonderlijk na het enorme succes van de Galaxy S en – in nog grotere mate – de Galaxy S II. Maar waar de laatste in technisch opzicht een enorme voorsprong op de concurrentie nam, legt Samsung de nadruk nu sterk op de interactie van het toestel met de gebruiker. De Galaxy S III is: designed for humans.

Op 3 mei werden tweeduizend genodigden getrakteerd op een effectieve presentatie mét live muziek van het London Metropolitan Orchestra. Natuurlijk was de Koreaanse topman Shin er zelf ook, en hij blaakte zichtbaar van trots op zijn nieuwe product. Het is dan ook opnieuw een enorme stap voorwaarts in de ontwikkeling van de eredivisie van de Galaxy serie.

Wat de specificaties betreft is het vrijwel hetzelfde verhaal als toen we de S II met zijn voorganger konden vergelijken. Het display is een stuk groter met een veel hogere resolutie. De interface is sterk uitgebreid, de processor is extreem veel sneller, de accu biedt opvallend veel meer capaciteit – in die korte samenvatting is alleen de camera hetzelfde gebleven, namelijk met een 8MP resolutie (met flits). En toch ging het daar tijdens de presentatie allemaal niet om.

De show draaide een uur lang niet zozeer om de technische verbeteringen van de Samsung Galaxy S III, maar om de ervaring van de gebruiker. De presentatie opende met groots geprojecteerde quotes van klanten, waarmee Samsung liet zien te hebben gevraagd om én geluisterd naar wat hun klanten wereldwijd verwachten van hun volgende Galaxy S. Direct aan het begin werd zo duidelijk gemaakt dat het niet alleen gaat om het toestel, maar om het toestel in relatie tot de consument: designed for humans.

Dat laatste is een belangrijk nuanceverschil met hoe de S II werd geïntroduceerd. Vorig jaar werden de capaciteiten van het toestel nog gedemonstreerd aan de hand van verschillende gebruikers over de hele wereld: van een mode-ontwerpster in India, een Chinese skater, tot een Amerikaanse grootmoeder die makkelijk met haar kleinkind kon videobellen.

Deze keer bleven de technische vernieuwingen uiteraard niet onvermeld (daar is ook geen reden voor), maar werd er vooral aandacht besteed aan de enorme hoeveelheid manieren waarop de Galaxy S III zal wéten wat de gebruiker wil en verwacht. Het gaat meer dan ooit om hoe het toestel de gebruiker “begrijpt”.

S Voice, Direct Call en Smart Stay
In de onderstaand alinea’s lees je eerst wat Samsung daarmee bedoelt. Het toestel luistert naar de gebruiker, interpreteert zijn bewegingen en sterker nog: ziet of de gebruiker naar hem kijkt. De relatie wordt heel concreet en persoonlijk.

Van S Voice wordt soms al gesuggereerd dat het een “versie van Apple’s Siri” is, maar dat klopt niet helemaal. De Galaxy S II had al voice control voordat Apple het bedrijf Siri opkocht, dus het is meer zo dat Samsung de mogelijkheden ervan nu heeft uitgebreid. Zoals het nu ook in de aankondiging staat moet je je telefoon kunnen zeggen dat je nog even wil blijven slapen, een oproep te beantwoorden of weigeren, de muziek harder of zachter te zetten of dat je een foto wil maken.

Dat gaat allemaal niet zo ver als de services die Siri biedt, maar het is wel effectief en bovendien universeel – al laat de Nederlandstalige ondersteuning vanwege ons kleine taalgebied op zich wachten. Tijdens de demonstratie werd getoond dat je de voice control op verschillende manieren kon activeren (“hi pal!“).

Direct Call gaat over de beweging die je maakt – als je bezig bent om iemand een tekstbericht te schrijven, maar besluit degene toch te bellen, hoef je het toestel alleen nog maar aan je oor te houden. Die beweging zal het toestel de contactpersoon direct laten bellen.

De meest subtiele, maar ook een van de meest briljante vernieuwingen is Smart Stay: het toestel neemt waar of je er nog naar kijkt. Zo weet de Galaxy S III of het het display nog verlicht moet houden (oogcontact), of kan doven. Daarmee ben je verlost van de ergernis die het oplevert als het display op zwart gaat terwijl je nog aan het lezen bent. Ook sympathiek is Smart Alert: als je het toestel even weglegde en weer oppakt laat het toestel je met een trilling weten dat je berichten of gemiste oproepen hebt.

Sharing
De gebruiker van nu is meer dan ooit gewend aan het delen van content vanaf zijn mobiele telefoon, en dat geldt niet alleen voor het delen via sociale netwerken als Facebook en Twitter, maar ook via de toestellen onderling. Steeds meer toestellen ondersteunen NFC (Near Field Communication) ook om bestanden tussen dezelfde toestellen uit te wisselen.

Samsung combineerde dit in de Galaxy S III met WiFi Direct: als je dezelfde toestellen even tegen elkaar houdt moet je nu dus ook razendsnel filmpjes kunnen overzenden. Via de draadloze standaard DLNA én WiFi-Direct toon je via AllShare Play live documenten maar ook muziek of video op verschillende apparaten.

Foto’s delen moet ook een stuk vlotter worden, met Buddy Photo Share, een optie die de gezichten van de gefotografeerde vrienden herkent en je bovendien de mogelijkheid biedt om de foto direct aan de herkende personen door te sturen, bijvoorbeeld via MMS of e-mail. En met AllShare Cast kan je de content op je telefoon direct afspelen op bijvoorbeeld een televisie, mits die uiteraard dezelfde technologie ondersteunt.

Camera
Wat de ingebouwde camera betreft biedt de Galaxy S III een voor sommigen wat teleurstellende 8MP resolutie (waar op 12MP gehoopt was). Verder heeft het de typische Android ICS eigenschap dat er zo goed als geen “shutterlag” meer is en je dus in razendsnel tempo achter elkaar foto’s kunt schieten. Samsung claimt dat het toestel met Best Photo zelf de beste uit acht snel gemaakte opnamen kan kiezen, maar hoe dat in de praktijk uitpakt moeten we nog even afwachten. Wat deze eigenschappen betreft heeft Samsung eigenlijk geen kans gezien de HTC One X te overtroeven.

Concurrentie
En daar is hij dan, de in dit verband al veel genoemde concurrent van HTC, dat zich op de borst mag kloppen om zich met de Koreaanse grootmacht te kunnen meten. Want er zijn in technisch opzicht wel enige overeenkomsten: het nieuwste Android platform, het razendsnel foto’s kunnen maken, dezelfde cameraresolutie, een uitstekend groot display en niet te vergeten de quadcore processor. Vervolgens wordt gewezen op de behuizing van de One X (van polycarbonaat) en soms wat al te snel geconcludeerd dat HTC deze keer echt meer in huis heeft.

Toch geeft en aantal technische specificaties aantoonbaar de doorslag in het voordeel van Samsung. De Galaxy S III wordt desgewenst geleverd met een opslagcapaciteit van 64GB, waar de HTC One X  niet meer dan (een op zich respectabele) 32GB komt. Maar belangrijker: de Galaxy S III heeft óók nog een micro-SD slot (tot 64GB), dat de One X moet missen. Ook hoe Samsung NFC en WiFi Direct weet te combineren voor supersnelle data-overdracht is een kunstje dat HTC nog mist.

Verder heeft de Galaxy S III met 2100 mAh een grotere accucapaciteit – essentieel bij de huidige smartphones. Inmiddels tonen ook de eerste benchmarks al aan dat de processor van de Galaxy S III (de Exynos 4412) beter presteert dan die van de One X (zie onder andere dit bericht bij Tweakers). Wie minder waarde hecht aan dergelijke technische pluspunten zal echter snel wijzen naar de behuizing van de nieuwe Galaxy S III, waar wel degelijk iets op aan te merken is.

Behuizing
De geruchten over een aluminium of zelfs “liquid metal” behuizing bleken (zoals wel meer geruchten) niet te kloppen. De behuizing wordt door Samsung omschreven als “Hyperglaze” en die verschijnt in twee kleuren: donkerblauw en marmerwit. Dat oogt op zich allebei prima, maar het blijft een soort glad plastic dat ook zo aanvoelt en zeker niet iedereen zal bekoren.

Net als bij de Galaxy S zal de donkerblauwe versie zichtbaar vingerafdrukken aantrekken. Die zijn er natuurlijk ook weer makkelijk af te vegen, en bovendien ligt een dergelijk materiaal goed in de hand, omdat het in de regel enigszins aan de huid “kleeft” en niet zo snel uit je vingers zal glippen. Anderzijds is het niet stroef, zodat het ook makkelijk in broek- of binnenzak glijdt. En het is enorm licht en vormt geen enkele belemmering voor de antenne ontvangst. Dat laatste geldt echter ook voor polycarbonaat (als van de Nokia Lumia serie en de HTC One X) dat zich recent in een enorme populariteit mag verheugen. De keuze voor dit materiaal voor de achterzijde lijkt dan ook minder gelukkig.

Opvallend is bovendien dat Samsung koos voor een centrale homebutton onder het display, waar Google het juist mogelijk maakte om die button helemaal weg te laten. De One X bijvoorbeeld, heeft die buttton al niet meer, en een aparte softbutton om de recent geopende applicaties te kunnen oproepen. Bij de Galaxy S III moet dat als vanouds door de homebutton langer ingedrukt te houden. Het doet inmiddels misschien wat klassiek aan, maar ik denk dat de gebruiker er geen hinder van zal ondervinden – integendeel, op deze manier is de homebutton makkelijk op de tast te vinden.

Gewicht, display en interface
De Galaxy S III weegt 133 gram en is daarmee een fractie zwaarder dan de al genoemde HTC One X, terwijl het display iets groter en de accu iets zwaarder is. Het display is opnieuw prachtig, al is het officieel van iets mindere kwaliteit dan dat van zijn voorganger.

De Galaxy S II had nog een 4,27 inch Super AMOLED Plus display, zijn opvolger een 4,8 inch Super HD AMOLED scherm – zonder de toevoeging “Plus”. Van dat laatste vermoeden sommigen dat het een wat minder heldere kleurweergave zou bieden, maar ik vermoed dat je daar in de praktijk weinig tot niets van zien zal. Wat je wél direct zult zien ten opzichte van de vorige Galaxy S II is de veel hogere resolutie van 720 x 1280 pixels (in plaats van 480 x 800 pixels).

Het display biedt nu ook content als het gelocked is – de tijd bijvoorbeeld. Charmant is hoe het lockscreen nu ook “live” is. Het is alsof je met je vinger op een wateroppervlak tikt, en pas als je met je vinger langer over het scherm veegt verschijnt je homescreen. Het was extreem druk bij de stands waar de toestellen direct na de presentatie getoond werden, ik heb er dus alleen een erg kort filmpje van kunnen opnemen.


Verder heb ik de nieuwe TouchWiz interface niet uitgebreid kunnen testen, maar er is me in de loop van de avond wel iets bijzonders opgevallen, dat ik tot op heden nog niet bij andere berichten over dit toestel gelezen heb: het homescreen draait mee als je het toestel in landscape gebruikt… Eindelijk, mag ik wel zeggen. Ik heb er in ieder geval lang naar uitgekeken, en het lijkt mij een evident voordeel van de nieuwe interface. 

Een andere opvallende eigenschap van de interface is dat je nu met Pop up play de videoweergave tijdens het afspelen kunt verkleinen om tijdens het kijken iets anders met je toestel te doen – een bericht versturen, iets opzoeken op Google, wat dan ook.

Wat er verder nog voor nieuwigheden te vinden zijn in Samsung´s Nature UX Touchwiz heb ik nog niet kunnen ontdekken, maar tijdens de presentatie werd nog wel gewezen op de op natuurgeluiden geïnspireerde ringtones en dergelijke. Wat tijdens de presentatie getoond werd voor het gebruik van de Galaxy S III in de auto zag er ook vermeldenswaardig uit – een praktisch menu met slechts een paar grote menubuttons in het scherm.

Accessoires
Samsung kondigde direct een groot aantal accessoires aan voor de nieuwe Galaxy, waaronder de flip cover zoals we die al van de Galaxy Note kennen. Van de accessoires viel verder vooral de Wireless Charging Kit op, een device zoals we dat wel kennen van Powermat, maar nu dus specifiek voor en door Samsung: je legt het toestel op de kit en het laadt direct op – enorm praktisch en bovendien stroomsparend, omdat dergelijke apparaten niet of nauwelijks stroom verbruiken als er geen toestel op ligt of de accu vol is.

Tot slot
Het is nog veel te vroeg voor een conclusie, ik heb het toestel kort in handen gehad en al helemaal geen mogelijkheid om te testen of alle door Samsung geprezen mogelijkheden tot interactie ook in de praktijk goed werken.

Maar: ik heb het toestel wél in handen gehad, en dat voelde echt buitengewoon goed. Het grote display bijvoorbeeld, heeft niet tot een heel veel groter toestel geleid, omdat ze kans hebben gezien de omranding (“bezel”) nog verder te versmallen. Ik heb er alle begrip voor dat inmiddels wat geschamperd wordt over de materiaalkeuze van de behuizing, maar ik denk toch dat de Samsung Galaxy S III bij elkaar genoeg content te bieden heeft om dat bezwaar het hoofd te bieden.

In technologisch opzicht zet Samsung de concurrentie niet op achterstand op de wijze zoals de S II dat vorig jaar deed, maar de verschillen tussen beide toestellen zijn nog altijd opvallend en indrukwekkend. En mocht de camera hetzelfde resultaat bieden als die van de SII is dat zeker niet inferieur – de camerakwaliteit van de S II was een jaar terug al opvallend goed te noemen, zoals je desgewenst kunt bekijken op mijn fotocollectie op Flickr.

De enige concurrent die ik op dit moment voor de Galaxy S III zie is – daar is hij weer – de HTC One X, die weliswaar ook een terecht veelgeprezen interface heeft, maar wat interactie betreft veel minder biedt dan de Galaxy S III belooft – spraakbesturing, oogherkenning, zie boven. Ook wat hardware specificaties betreft is de Galaxy S III de HTC op een aantal belangrijke punten de baas. Wat Android toestellen betreft zie ik in deze prijsklasse alleen Sony’s Xperia S nog als mogelijk alternatief, maar dan wel pas op het moment dat deze de upgrade naar ICS heeft gehad.

Hieronder tot besluit nog de première van de allereerste commercial voor de Galaxy S III zoals ik die opnam tijdens het event in Londen.

Geen reacties

    1. Ping from Business by phone

    Comments are closed.