Review: Nokia 808 PureView met Rich Recording

Door: Marc Wielaert op 13 juni 2012. Onderwerp: 808 PureView, Camera Phone, Nokia Belle, PureView 
Tags: , ,
Home  

Al enige tijd werk ik aan de PureViewClub, een internationale community over de PureView technologie die Nokia introduceert met de Nokia 808 PureView. Dankzij de PureViewClub ben ik de eerste blogger ter wereld (!) die het toestel van Nokia ter beschikking kreeg.

Ik heb de Nokia 808 PureView nu een kleine week in gebruik en denk dat ik er inmiddels genoeg mee gewerkt heb om er een nogal ongebruikelijke review aan te kunnen wijden.

Om te beginnen: waarom een club over één camphone? Het verbaast velen, maar ik ben eind februari op het Mobile World Congress in Barcelona als door een magneet aangetrokken tot dit toestel nadat ik er ter plekke even mee gewerkt had.

Alle dagen dat ik op de beurs was heb ik weliswaar de nieuwe toestellen van zoveel mogelijk verschillende producenten gezien, maar ben ik ook telkens even langs de Nokia stand geweest waar de Nokia 808 PureView te zien was en gedemonstreerd werd. Niet alleen de verbluffende fotokwaliteit, maar ook de perfecte geluidsopname gaf me het gevoel dat met dit toestel een nieuw tijdperk zou beginnen. Niet alleen voor fanatieke mobiele fotografen als ik, maar ook voor muzikanten en camera-journalisten.

En ik merkte een vergelijkbaar enthousiasme bij anderen, hoewel het toestel op de laatste versie van het Symbian platform draait – blijkbaar was dat ook voor anderen meer een bijzaak dan een doorslaggevend nadeel. Nokia heeft aanvankelijk geaarzeld om het toestel ook naar Nederland te brengen, maar nog tijdens het MWC de zeilen bijgezet,  mede door de ontvangst ervan: nog op de beurs kreeg het de onderscheiding voor het beste toestel dat er dit jaar gepresenteerd werd.

Deze review is dus nogal ongebruikelijk, omdat ik bij voorbaat al enthousiast over het toestel ben (al heeft niemand me daartoe gedwongen) en omdat ik meerdere malen naar andere artikelen op deze site en naar de PureViewClub, Flickr en YouTube zal verwijzen.

Nokia Belle Feature Pack 1
De Nokia 808 PureView draait op Nokia Belle Feature Pack 1, en dat is een opgefriste en vlottere versie dan het Symbian Belle dat je wellicht nog van andere toestellen kent. Niet alleen in het Westen wordt het OS inmiddels eigenlijk met de nek aangekeken, ook Nokia zelf heeft bij monde van CEO Stephen Elop de reputatie van Symbian geen goed gedaan – de vergelijking met een brandend platform wordt nog vaak herhaald en hem door velen binnen Nokia nog steeds hartgrondig verweten.

Symbian – of het huidige Nokia Belle – verdient het echter niet om zo compleet afgebrand te worden. Het functioneert inmiddels vlot en stabiel op een touchscreen, er zijn veel apps voor beschikbaar (vaak wat duurder dan je van Android gewend bent, maar dan wel reclamevrij), en het OS biedt natuurlijk het voordeel van Nokia Maps en Nokia Drive – gratis kaarten (wereldwijd) en gratis offline routenavigatie.

Ik weet dat ik in m’n review over de Nokia E7 zeer kritisch was over wat toen nog Symbian Anna heette, en Nokia heeft sindsdien flinke stappen heeft gezet met Nokia Belle. Ik werk bovendien op Nokia’s N8 al maanden met de laatste update van Symbian Belle (de voorloper van Nokia Belle Feature Pack 1, volgt u het nog?). Ik weet dus ook dat het platform een positieve ontwikkeling doormaakt. Last but not least is een toestel dat draait op Belle (welke dan ook) in de regel veel langer stand-by dan we inmiddels gewend zijn, en ook dat is een voordeel ten opzichte van de veel grotere platforms.

Maar nee, je hoeft natuurlijk geen raketgeleerde te zijn om te weten dat dit platform – waarmee Nokia ooit de wereldmarkt stevig in handen had – niet meer (en vermoedelijk nooit meer) in de schaduw kan staan van de huidige grote platforms Android en iOS. Het bedrijf heeft niet voor niets zelf de overstap gemaakt naar Windows Phone 7. Maar je wilt een Nokia 808 PureView dan ook niet vanwege het OS, maar vanwege de al vóór het verschijnen zo geroemde camerafunctie.

Waarom is de 808 PureView dan niet met Windows Phone verschenen? Omdat Windows Phone nog bedacht moest worden toen de Finnen vijf jaar geleden met dit concept begonnen, en omdat Windows Phone de hiervoor benodigde software ondersteuning nog niet kan bieden. Maar dat is een kwestie van tijd, omdat gisteren is door Chris Weber – US President van Nokia – bevestigd dat deze technologie ook in toekomstige Lumia devices zal verschijnen, dus op Windows Phone. Alsnog. Of dat ook met de beroemde 41MP sensor zal zijn is echter nog de vraag.

Hardware
Eerst de hardware: de verpakking en het toestel zelf. De foto’s in dit artikel zijn allemaal voorzien van het watermerk van de PureViewClub – geen zorgen dus, dat is m’n eigen site, de foto’s heb ik zelf gemaakt. Over de inhoud van de verpakking schreef ik een kort artikel met veel foto’s die eerlijk gezegd tot m’n verrassing de hele wereld overgegaan zijn… Dat artikel met alle foto´s vind je hier, hieronder een paar foto’s.

Bovenstaande foto brengt me direct bij de inhoud van de verpakking. Je vindt er de gebruikelijke zaken in: accu, lader, datakabel, headset. Opvallend is een polsbandje (gebruik ik zelden, misschien zal het op vakantie handig blijken). Nog opvallender is dat de USB on-the-go kabel ontbreekt (wel aanwezig bij de N8 en de E7).

Daarmee kan je data van je telefoon direct kopiëren of verplaatsen naar een USB-stick of harddisk. Ideaal. Misschien gaat Nokia ervan uit dat iedereen met een N8 upgrade naar een 808 PureView en hem dus al heeft, maar toch is het jammer dat dit kleine, maar zo praktische kabeltje ontbreekt.

Dan het toestel zelf. Alle foto’s die ik daar eerder van maakte vind je in deze blogpost bij de PureViewClub, hieronder een aantal daarvan:

Overigens kan het geen kwaad om hier nog even te zeggen dat het toestel wereldwijd in drie kleuren zal verschijnen (rood, wit en zwart), maar de kleur rood lijkt voorbehouden aan Azië en komt in ieder geval niet naar Nederland. Op het kantoor van Nokia heb ik toch een foto van alledrie de kleuren kunnen maken.

Een aantal zaken is me opgevallen toen ik de 808 nog maar net in gebruik had:

– het toestel is kleiner dan ik had verwacht, en ook dan ik me herinnerde van mijn eerste kennismaking in Barcelona. Hij mag wat bollig overkomen (vooral de uitstulping van de lens is fors), hij ligt prima in de hand en is toch zelfs nog redelijk “pocketable”. Dat komt ook omdat het display wat kleiner is dan we inmiddels van de meeste smarthones gewend zijn.
– de zwarte versie (mijn testxemplaar) heeft een zilveren omlijsting voor de lens (waarachter ook de speaker schuilgaat). Bij de witte en zwarte versie is die omlijsting zwart.
– de accu is verwisselbaar (positief) en ook dit toestel maakt gebruik van een micro-sim.
– het toestel wist tot mijn verrassing direct wie ik was, waarschijnlijk omdat het nummer bekend is bij de Nokia servers. Aanmelden was dus kinderspel. Dat zal echter niet voor iedereen gelden, zeker niet als je niet al beschikt over een Nokia account. Om misverstanden te voorkomen: anders dan bijvoorbeeld bij Apple heb je geen account nodig om direct met het toestel aan de slag te kunnen.
– al snel na de eerste keer opstarten kreeg ik de melding dat er twee belangrijke updates waren. Dat bleek te gaan om Microsoft Apps en de nieuwe Suite van Nokia Maps.
– de headset lijkt standaard maar ziet er bij nadere beschouwing eigentijds en apart ontworpen uit.

In de praktijk bevalt het toestel me goed, al is het weer even wennen aan een kleiner scherm met een veel lagere resolutie als je de weken ervoor steeds in het display van de briljante Samsung Galaxy S III hebt gekeken (die review volgt hopelijk binnenkort).

En zo is ook het platform weer even wennen. Met name de manier waarop Nokia zijn app Social – voor FaceBook en Twitter – heeft ingericht doet inmiddels enorm gedateerd aan. Dat geldt vooral voor het volgen van je timeline, over het algemeen is het wel makkelijk om je foto’s te delen op FaceBook, Flickr, WhatsApp – alleen een sneltoets naar Twitter ontbreekt, tot m’n verbazing, dat is immers wel onderdeel van de app “Social”.

Foto’s
Dan waar het bij  het toestel allemaal om te doen is: fotograferen en filmen (waarover verderop meer). Ik ben er nog dagelijks volop mee bezig om de verschillende mogelijkheden ervan te ontdekken, en dat zijn er nogal wat.

Maar het kan ook heel eenvoudig. Bij de instellingen is er om te beginnen een point and shoot menu waar je alleen nog kunt kiezen om de flits aan, uit of op automatisch te zetten. Idiot proof, om het zo maar te zeggen. Ik kan me niet voorstellen dat je op deze manier foto’s met dit toestel wilt maken.

Dan is er een menu dat Scenes gedoopt is, waarbij je ook kunt kiezen voor aparte belichtingsinstellingen (nacht, sport, sneeuw, en dergelijke). Het is een wat snellere manier om bijvoorbeeld de belichting optimaal in te stellen, als je wat minder tijd hebt om te werken met het meest uitgebreide menu.

Dat is het menu Creative, waar je je aardig kunt uitleven op het beeld- en compressieformaat – dus 4:3 of 16:9 en 2MP, 3MP, 5MP of 8MP – en nog veel meer wat betreft belichting, filtering, kleurnuancering, etcetera. Een overzicht van álle verschillende instellingen vind je in m’n (Engelstalige) blog op PureViewClub.com.

Overigens vind je nog heel veel achtergrondinformatie over de 808 PureView – inclusief de technische uitleg – op het blog Alles over de Nokia 808 dat ik hier enige weken geleden plaatste.

Daarom wil me hier concentreren op hoe het fotograferen me in de praktijk tot nu toe bevalt. Eigenlijk in één woord: fantastisch. Maar ik ben dan ook een fanatiek “mobiel fotograaf” – om nóg een link te delen vind je hier op Flickr een grote collectie foto’s die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt met inmiddels 10 verschillende smartphones.

De Nokia 808 PureView is dan ook mijn droomtoestel: een pracht van een lens van Carl Zeiss, de Xenon flash en natuurlijk die camerasensor met z’n recordoppervlakte. Er zijn veel meer instellingsmogelijkheden dan ik van de N8 gewend ben en ik heb ze eerlijkheidshalve nog lang niet allemaal uitgebreid kunnen testen.

Toch is het niet makkelijk er direct of altijd goed resultaat mee te boeken, je moet ook echt leren met het toestel om te gaan en soms is het ook een kwestie van geluk hebben. Bij close-ups is het me nog al eens gebeurd dat het de foto die ik scherp dacht te hebben een fractie naast het onderwerp scherp gesteld bleek.

Leuker om te laten zien zijn natuurlijk de foto’s die wél goed gelukt zijn. Een foto die veel mensen aangesproken heeft is een van de eerste foto’s die ik maakte, met automatische belichting en de “standaard” resolutie van 5MP, kwaliteit “superfijn”.

Op een veel groter formaat van deze foto kan je zien hoe ongelooflijk veel detail de foto biedt. Veel beter dan ik had verwacht zijn de foto’s die ik op volledige resolutie maakte – dus niet op 2MP tot 8MP, maar de volledige 34 of 38MP resolutie. Ik had daar veel meer ruis in het beeld verwacht, maar het resultaat is echt verbluffend, zoals ik ook in tal van mijn eigen foto’s gezien heb – deze foto bijvoorbeeld, die ik maakte in het Instituut voor Beeld & Geluid (Omroepmuseum) in Hilversum.

Natuurlijk wil je deze foto ook in groot formaat zien, en voor alle bijzondere foto’s is er een eigen PureViewClub Flickr Account – in deze link vind je alle sets die daar inmiddels aangemaakt zijn. Er staan momenteel ruim dertig foto’s en dat aantal neemt natuurlijk gestaag toe.

Video & Rich Recording
Met de 808 PureView heb ik in een paar dagen meer video’s dan ooit met welke andere smartphone dan ook gemaakt. Ook daarvoor is een apart PureViewClub kanaal op YouTube , en de video’s daar zijn de afgelopen paar dagen goed bekeken. Als ik commentaar geef is dat vanwege het internationale karakter van de club in het Engels, maar je krijgt in ieder geval vast een goede indruk van wat je van het toestel kunt verwachten.

Een filmpje – zonder mijn commentaar – demonstreert direct een zeer belangrijke andere innovatie die Nokia met die toestel introduceert, namelijk Rich Recording. Hiermee claimde Nokia zeer harde geluiden zonder oversturing te kunnen opnemen. Tijdens een testopname in Amsterdam werd ik verrast door een ambulance die me in volle vaart en met sirene rakelings passeerde.

Je kunt het zelfs op maximum volume afspelen, de opname is inderdaad niet overstuurd… Dat deze nieuwe technologie – prima beeld én erg goed geluid – ook een enorme impact zal hebben op de muziekindustrie spreekt voor zich. Concertopnamen met prachtig geluid zullen hun weg naar YouTube ook snel weten te vinden, maar gelukkig biedt apparatuur als deze ook kansen voor musici en bands zelf.

Hieronder een opname die gemaakt werd (niet door mij) tijdens het PinkPop Festival van dit jaar. Hierbij is het beeld niet perfect – de zon stond recht boven het podium en scheen vrijwel direct in de lens – maar het geeft wel precies aan wat ik met opvallend goed geluid bedoel: zanger SeaSick Steve zingt zijn ballad Walkin’ Man voor een blonde schone uit het publiek. Oordeel zelf.

Daarnaast lijkt me de Nokia 808 om deze reden ook een geweldig toestel voor camera-journalisten, hoewel het toestel bij geluidsopname niet ongevoelig is voor flinke wind.

Normaal gesproken zou ik mijn foto’s en video’s zoveel mogelijk in de review zelf verwerken, maar nu ik zoveel materiaal heb en er zowel een eigen Flickr als Youtube kanaal is lijkt het me efficiënter en vollediger om daar naar te verwijzen.

Conclusie
Ik zit dicht op het onderwerp en lees veel hoe anderen erover denken. Sommigen vragen zich af of dit toestel wat video betreft echt zoveel beter is dan zijn voorganger, de Nokia N8. Met name de belichting in donkerder omstandigheden wordt veel bekritiseerd. Mij valt op dat de Nokia 808 PureView veel méér in beeld brengt dan de N8, wellicht dat dat niet zo goed uitpakt als de omstandigheden minder optimaal zijn. Overigens is het altijd mogelijk om wat je vast wil leggen bij te schijnen, maar dat is natuurlijk niet altijd wenselijk of goed bruikbaar.

Iedereen is het er wel over eens dat de 808 PureView enorme afstand neemt van niet alleen de N8 maar alle andere cameratelefoons. Omdat Nokia een revolutionaire nieuwe cameratechniek introduceert kan het rekenen op de belangstelling van professionele fotografen, bij wie ik een hoop scepsis merk. Er wordt al snel gewezen op wat je bij de Nokia 808 allemaal niet handmatig in kunt stellen, zoals bijvoorbeeld aparte sluitertijden en dergelijke. In dat opzicht is dit toestel natuurlijk geen vervanging voor een professionele camera en dat heeft Nokia ook nooit beweerd.

Is het een volwaardige compact camera? Dat hangt denk ik af van de eisen die je aan een compactcamera stelt – veel compact camera’s schieten inmiddels ook opvallend goede foto’s en zijn vaak nog uitgebreider handmatig in te stellen. Je kunt er alleen niet je foto’s direct mee delen via je sociale netwerken (al komen er wel steeds meer camera’s met WiFi op de markt) – en je kunt er niet mee bellen, sms’en, whatsappen, e-mailen, etc. etc. Bovendien biedt een compactcamera niet dat revolutionaire formaat sensor.

Voor bellen, sms’en, je sociale netwerken etc zijn natuurlijk andere smartphones genoeg, ook met een zeer fatsoenlijke camera, een veel groter display en een eigentijds operating system. De iPhone 4S , de 5 is al onderweg, de Samsung Galaxy S III, de Sony Xperia S, de HTC One X maken allemaal prima foto’s. Maar niet zo goed als die van de Nokia 808 PureView, en bovendien hebben ze bij lange na niet zo’n perfecte geluidskwaliteit.

Dus voor wie is de Nokia 808 PureView nu eigenlijk bedoeld?  Het is geen vervanging voor professionele foto-apparatuur, en veel compactcamera’s zullen er wat fotokwaliteit betreft deels aan gewaagd zijn (niet iedereen wil een foto op 38MP bovendien). Het is absoluut niet de beste smartphone op de markt. Maar het is met zekerheid wel de beste cameratelefoon ooit, die – het kan echt niet onderschat worden – dankzij Rich Recording een opvallend goede geluidskwaliteit biedt.

Daarom lijkt de Nokia 808 PureView vooral geschikt voor de meer dan gemiddeld enthousiaste “mobiele fotograaf en filmer”. Iemand die altijd, maar zónder een extra apparaat mee te hoeven nemen, de best mogelijke camera bij zich wil hebben. En dat gecombineerd in een multifunctioneel apparaat als een smartphone, waarmee je de foto’s bovendien snel kan mailen en delen, die als GPS dienst kan doen, als muziekspeler en een toestel dat je toch al bij je hebt om mee te communiceren. De Nokia 808 is vooral bedoeld voor bij wie de kwaliteit van het beeld het zwaarst weegt, zwaarder dan de beschikbaarheid van een enorme hoeveelheid apps bijvoorbeeld.

Het is dus een “niche” product, een zeer indrukwekkend staaltje van het innovatieve vermogen van Nokia, dat na vijf jaar ontwikkeling tot dit resultaat heeft geleid en uiteindelijk ook in een of andere vorm zijn weg naar de Lumia-serie zal vinden. In Nederland zullen ze niet achter de dranghekken hoeven als het toestel volgende week verschijnt. Toch merk ik dat er – en zeker mondiaal – grote interesse in het toestel is, wellicht meer dan Nokia ooit verwacht zal hebben.

De Nokia 808 PureView is vanaf volgende week verkrijgbaar. De adviesprijs is €649, maar het toestel zal bij verschillende shops om te beginnen worden aangeboden voor €599.

Toegift
Als toegift op deze review nog de video die ik maakte in een… autowasstraat. Na een nogal wilde testrit om de videostabilisatie van de Nokia 808 PureView te testen was mijn auto dringend aan een wasbeurt toe, en ik besloot die eveneens integraal te filmen. Ik wilde zo niet alleen de automatische autofocus en belichting testen, maar  ook Rich Recording  En met succes, want ik heb de 8 minuten durende video al enthousiast ontvangen gezien bij meerdere grote sites zoals MyNokiaBlog en Nokia Spanje (!).

5 Comments

 1. Reactie van Erik:

  Jammer dat ik net de Lumia 800 heb (zo’n 6 maanden en ik moet nog ruim een jaar er mee doen, helaas had ik niet gewacht met een nieuwe te nemen, dan had ik gelijk dit toestel genomen! Dan maar wachten op het volgende toptoestel van de Finnen. En maar hopen dat snel weer de verkopen aantrekken voor Nokia. Met dit toestel gaat het misschien nog niet lukken, maar als ze hier een Window-toestel van maken, geeft dat meer perspectief!

 2. Reactie van joseppe greuters:

  mooie review, zit al tijden te wachten hierop daar ik in januari weer een opvolger mag uitzoeken voor de N8 die nog steeds fantastisch voldoet. Door dit soort ontwikkelingen zie je dat Nokia zich distangeert van die eindeloze strijd om wie de beste/populairste smartpones maakt.ipv te gaan uithuilen zoals ze nu bij Blackberry doen wat laatst in de media verscheen gaan ze door zoals ze altijd bezig geweest zijn het echt vernieuwend bezig zijn en steeds weer andere invalshoeken zoeken voor hun producten.

  Dit word straks de opvolger voor mij, mijn 5e symbiantoestel dus sinds 2004, overigens nooit echt problemen met dit systeem gehad. Ben al vanaf 1995 fanatiek Nokiabezitter en zal dat nog wel tijden blijven daar de kwaliteit hoog en constant blijft en ze me precies bieden wat ik zoek in een mobiel.

 3. Reactie van P.Kingstra:

  Heb ‘m gisteren en vandaag kunnen uittesten in de MediaMarkt Groningen. Wil al een half jaar een grotere Symbian omdat ik (55+) op m’n MusicExpress5800 de kleine lettertjes van Mail en Maps zonder bril niet goed meer kan lezen.
  Wat dat betreft een teleurstelling: de 808 is op zich wel groter dan de 5800 en de iPhone 4S (die in de winkel toevallig naast de 808 lag) maar het ‘nuttige deel’ van de display van de 808 is nauwelijks groter dan die van de 4S. De iPhone is echter wel veel helderder en beter leesbaar; en bouwt in de browser de pagina’s veel sneller op….
  Ik raakte dus aan het twijfelen… Nokia heeft Maps (ik kan niet zonder!) en FM-radio (gebruik ik vaker dan de MP3-speler), daarom wilde ik tot nu toe geen iPhone want die heeft dat alles niet.
  De Galaxy S3 van Samsung dan maar? Heeft ook geen Maps….

  Ze zitten alle drie in dezelfde prijsklasse, wat te doen? U merkt: ik geef niet zo zeer om die reusachtige camera, ik ga eerder voor een groter display… Maar helaas, die van de Lumia 900 is groter maar minder helder dan die van de Lumia 800…

  Ik blijf Symbian-fan, dus de keuze kon nog wel eens verrassend zijn: als ik in Duitsland nu eens die N8 kocht, die daar voor 249,00 bij sommige MediaMarkten in de uitverkoop ligt….. Veel goedkoper, een ietsje groter display, alle andere voordelen van Nokia… Weliswaar geen NFc – maar daar kun je nog niet zoveel mee.
  En dan koop ik over twee jaar wel een Lumia Pureview…

  • Reactie van Marc Wielaert:

   Als u niet zonder Nokia Maps en FM/radio kunt, en een groter display met wezenlijk grotere letterweergave op prijs stelt, kan ik u de Nokia Lumia 900 aanraden.

   Het scherm is groter dan dat van de Lumia 800 (en groter dan dat van de 808 PureView), maar de schermresolutie is gelijk aan die van de 800, zodat de letters zichtbaar groter worden weergegeven. De Lumia 900 biedt Nokia Maps, Nokia Drive en u zult wellicht ook nog verbaasd staan van de aparte dienst Nokia Music. Ook Nokia City Lense komt er aan, een augmented reality oplossing van Nokia (maar wanneer die exact officieel gelanceerd wordt is mij niet bekend).

   Als de camera u minder interesseert is dit wellicht een mooi moment om over te stappen op Windows Phone, dat naar mijn smaak nog altijd een ten onrechte onderschat want zéér rijk OS is. Ik wacht met smart op een testexemplaar van de Lumia 900 overigens. Probeer het ook eens uit zou ik zeggen, ik denk dat u verrast zult zijn van de enorme souplesse van het OS en – vooral – de grafische weergave en lettergrootte.

   Meer informatie over Windows Phone vindt u overigens ook op deze site.
   Succes met uw keuze, mocht u nog meer vragen hebben lees ik ze graag.

   Marc Wielaert

 4. Reactie van Robert Webbe:

  Goede review Marc!

  Net als bij jou heeft de Pure View een magnetische werking. Foto en video staat bij mij hoog aan de lijst bij de keuze van mijn toestel en de 808 lijkt op eenzame hoogte te staan.

  Comments are closed.