Review: Samsung Galaxy Note II

Door: Marc Wielaert op 10 oktober 2012. Onderwerp: Android, Review, Samsung 
Tags:
Home  

Met de Samsung Galaxy Note II werpt Samsung het imago van “copycat” zelfbewust ver van zich af. De Zuid-Koreanen zetten met de eerste Galaxy Note vorig jaar al een geheel nieuwe productcategorie in de markt – inclusief een herintroductie van de stylus – en wisten er in negen maanden tijd ruim 10 miljoen van te verkopen. De eerste Note maakte letterlijk en figuurlijk een grote indruk.

Zijn opvolger oogt – ondanks het feit dat het scherm nog een fractie groter is – veel stijlvoller en lijkt in meerdere opzichten eerder op een royalere uitvoering van de eerder dit jaar gelanceerde Galaxy S III. De opvallend grote hoeveelheid vernieuwingen – ook wat betreft de mogelijkheden van de S Pen – vormt het leeuwendeel van deze review.

Specificaties
Eerst de vernieuwde technische specificaties. Het display is iets groter dan dat van zijn voorganger: 5,5 inch in plaats van 5,3 inch. Het is ook een iets ander type: HD Super AMOLED. De schermresolutie van 1280 x 720 pixels levert een dichtheid van 264 ppi (pixels per inch) op. De eerste Note had wat dat betreft trouwens een fractie hogere waarden (1280 x 800 pixels en 285 ppi), maar door de vernieuwde schermopbouw biedt het HD scherm een betere kwaliteit. De weergave is weer zichtbaar scherper, en dat op een 5,5 inch display.

Hierboven zie je de eerste Note bovenop zijn opvolger, zodat je de dikte kunt vergelijken. Opmerkelijk genoeg oogt de Note II ondanks het grotere display eerder een fractie kleiner dan nóg groter. Wat enorm scheelt is dat hij wat langwerpiger is: iets hoger, maar vooral smaller en dunner dan de eerste Note. Die was met 9.7mm al niet opvallend dik, maar met zo’n formaat telt 0,3mm slanker toch echt mee, net als 2,9mm smaller.

De exacte maten zijn 80,5 x 151,1 x 9,4mm. Ook door die andere verhoudingen doet het design eerder aan dat van de Galaxy S III denken dan aan zijn voorganger. Dezelfde, met de S III geïntroduceerde “hyperglaze” behuizing én een vergelijkbare centrale homebutton versterken dat effect vanzelfsprekend.

De echte power zit van binnen: met een quadcore 1,6GHz (!) processor, een 33% snellere grafische processor (533MHz) en maar liefst 2GB (!) aan RAM geheugen nestelt de Note II zich wat spierkracht betreft moeiteloos aan de top. En over power gesproken: met 3100 mAh heeft Samsung ruim 25% meer vermogen in de accu gestopt. Daarmee is hij in de regel zeker twee dagen standby – en toch is de Note II maar twee gram zwaarder…

Het interne geheugen is beperkt tot 16GB, maar een microSD biedt ruimte voor nog eens 64GB aan opslag. Dankzij een overeenkomst met DropBox krijg je er met de Note II ook nog eens direct 50GB opslag bij – na twee jaar zal je de hoeveelheid ruimte die je daar gebruikt overigens moeten omzetten naar een abonnement.

Nog meer technische vooruitgang: WiFi is twee keer sneller dankzij “dual bonding”, en Bluetooth 4.0 heeft een veel grotere reikwijdte (naar verluidt tot 50 meter!). Blijkbaar liep de “time to market” deze keer mooi synchroon met de ontwikkelingen bij Google, want de Note II verschijnt direct op de nieuwste Android versie 4.1 (Jelly Bean) – en dat biedt zichtbare voordelen, ook ten opzichte van de eerste Note die begon met Android 2.3.5 maar tegenwoordig op 4.0.3 draait. Recent is de eerste update op de Note II  uitgerold.

Interface
Over de interface zelf kan ik hier relatief kort zijn omdat er op deze site al meer over te vinden is. Hij is immers vrijwel gelijk aan die van de Galaxy S III – een opvallend verschil is alleen de reeks cijfers boven het keyboard. Dat is mogelijk vanwege het grote scherm (en hebben we ook al in de Galaxy Note 10.1 gezien – review in progress).

Over hoe Samsung ervoor zorgt dat de Galaxy S III de gebruiker als het ware “aanvoelt” heb ik al geschreven na de lancering van de S III in het artikel “the human touch” . De uitgebreide review van de Galaxy S III door mijn collega vind je hier .

Persoonlijk ben ik erg onder de indruk van de nieuwe TouchWiz interface. Niet alleen de enorme hoeveelheid sneltoetsen in het pull-down menu, maar ook en vooral de inventieve wijze waarop Samsung kans heeft gezien om de beweging van het toestel een rol te geven – bijvoorbeeld dat het de contactpersoon belt van wie je een bericht ontvangen hebt, alleen door het toestel direct naar je oor te brengen. Of dat het toestel even trilt als het merkt dat je het oppakt, om aan te geven dat je een oproep of bericht gemist hebt.

Zo subtiel dat ik het bijna zou vergeten: als je het toestel even met de hand aan de bovenkant schuin afdekt, licht op of je gemiste oproepen of SMS´jes ontvangen hebt, naast het percentage resterende accucapaciteit.  Smart Stay is ook zo’n praktische innovatie: het toestel neemt waar of je er nog naar kijkt en wacht dan met het doven van het scherm. Ik heb daar in de praktijk tijdens het lezen van websites ook op de Note II al bijzonder veel plezier van gehad.

S Pen
Als de user interface zo sterk lijkt op die van de S III, waarom zou je daar dan niet “gewoon” voor kiezen? Niet alleen vanwege het grotere display of de technische specificaties, maar ook en niet in de laatste plaats: vanwege de S Pen. Voor velen is de stylus nog altijd een herinnering aan oude mobiele techniek van de Psion, de iPaq, of zelfs een Nokia N900. Steve Jobs heeft er bovendien alles aan gedaan om de stylus overbodig te verklaren – aan tien vingers hadden we immers meer dan voldoende…

Samsung toont aan dat het anders kan en bovendien ook werkelijk zinvol is om de stylus opnieuw in gebruik te nemen, maar nu nog sterker bewapend met subtiele technische innovaties. In mijn uitgebreide review van de eerste Galaxy Note lees je onder andere hoe Samsung de Note heeft uitgerust met een grote keuze aan apps (S Choice) die je met de S pen kunt gebruiken.

De meeste daarvan zijn artistiek van aard, gericht om je tekentalent ten volle te benutten. Verder is het mogelijk een screenshot met de stylus te maken en die vervolgens van notities te voorzien, of een deel van bijvoorbeeld een webpagina te kopiëren om dat vervolgens in een eigen illustratie te gebruiken.

Het is allemaal heel aardig, maar het zijn vingeroefeningen als je het vergelijkt met wat de Note II meer te bieden heeft – zelfs een stuk meer dan wat je bij de Galaxy Note 10.1 tablet aantreft. Als je de stylus uit de eerste Note trekt gebeurt er in je display verder niets, en dat is bij de Note 10.1 en de Note II anders: dan verschijnt direct een menu met mogelijkheden die de S Pen biedt: het maken, schrijven of tekenen van een notitie, idee, dagboeknotitie, reisverslag, verjaardagskaartje – er zijn heel wat mogelijkheden voorgeprogrammeerd ter inspiratie.

Air View
Interessanter nog is de subtiele wijze waarop de S Pen met het display communiceert: richt je de S Pen op het display, dan verschijnt er vanaf ongeveer 1cm afstand een klein blauw rondje of pijltje op het scherm, zodat je exact ziet waar je de pen op richt. Dat contact biedt tal van mogelijkheden, zoals:

– Email en SMS: laat de inhoud van een bericht zien als je de S Pen erboven houdt, zowel bij tekstberichten als e-mail (alleen bij de Samsung email applicatie, niet bij Gmail);
– Video: tijdens het afspelen kan je de beelden van de video verder door scrollen, zodat je snel een bepaalde scene kunt vinden;
– Fotoalbum: toont snel alle foto’s van een album dat op het toestel opgeslagen is (niet bij Picasa)
– Agenda (S planner): geeft alle details per afspraak weer zonder iedere afspraak afzonderlijk te hoeven openen. Ideaal voor wie dagelijks een rijkgevulde agenda heeft.

Invoer
De S Pen maakt het bovendien mogelijk om op het toestel notities te schrijven terwijl je met je gesprekspartner overlegt – dat moet dan natuurlijk wel via de speaker of de headset. Daarbij is handig dat je het menu zo kunt instellen dat het notitieblokje (S Note) direct in beeld springt als je de S pen uit zijn behuizing trekt.

Verder biedt de Note II handschriftherkenning, maar werk ik zelf nog liever door met de S Pen te “swypen” over het keyboard: dat werkt na enige oefening razendsnel, sneller dan met de vinger omdat de druk die je op het scherm uitoefent zoveel lichter is. Daarover gesproken, het display is drukgevoelig: hoe meer druk je met de S Pen uitoefent, hoe dikker de lijn op je notitie.

Zeker vermeldenswaardig zijn nog “shape match” en “formula match”. Kies je voor de eerste en teken je een rommelige cirkel, vierkant, driehoek of ellips, de Note maakt er een perfecte vorm van. Ook wiskundige symbolen worden keurig uit het handschrift gedestilleerd. Alleen tekstherkenning laat nog wel wat te wensen over, maar mijn handschrift is na enige decennia toetsenbord gewenning ook bepaald niet meer wat het ooit geweest is.

Een andere opmerkelijk innovatie is Quick Command. Je vindt dat bij de sneltoetsen in het pull-down menu nadat je de S Pen uit de behuizing getrokken hebt. Via Quick Command kan je snel een veel gebruikte opdracht in je display schrijven waarna de Note de opdracht herkent en voor je uitvoert.

Je moet uiteraard duidelijk schrijven, maar het heeft me enorm verbaasd hoe trefzeker het werkt. Het is bijvoorbeeld praktisch op het moment dat je tijdens het schrijven even iets op internet wilt zoeken – je veegt het pull-down menu naar beneden, tipt Quick Command aan, schrijft wat je zoeken wilt en twee seconden later ben je op Google.

S Suggest
Waar de Note nog een S Choice app had, biedt de Note II nu een “S Suggest”, een groot aanbod van applicaties die Samsung graag onder de aandacht brengt en die deels met name geschikt zijn voor gebruik met de S Pen.

Ze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën – “Best S Pen Apps” (zoals Drawing Pad); “Aanbevolen” (met o.a. Adobe Photoshop Express), “Kinderen” (Draw something), een merkwaardig ingedeelde categorie “Vrouwen” (met onder andere Angry Birds, WhatsApp en Marktplaats?), “Zakelijk” (NOS Teletekst en Google Drive) en “Studenten” (zoals AK Notepad). Allemaal erg overzichtelijk, al denk ik dat Samsung er goed aan doet om de categorie vrouwen in deze vorm te schrappen.

Tekenen
Dit onderwerp is wat groot om hier uitgebreid te belichten. Ik ben zelf geen groot tekenwonder, en dan is het goed als de Note II je helpt met het vinden van oplossingen om datgene wat je in een schets wilt verwerken ook leuk te realiseren.

Hierboven heb ik al gemeld dat de Note II een enorme hoeveelheid suggesties aandraagt, op zakelijk en privégebied, variërend van een financieel overzicht, dagboek, magazine, reisverslag, tuin- of interieurontwerp – in totaal vond ik twintig verschillende voorbeelden.

Mocht je in je notitie een afbeelding willen toevoegen kan je ervoor kiezen om ter plekke een foto te maken of een eerder gemaakte foto te verwerken, of iets dat je uit een website haalde, een deel van Google maps, een symbool uit clipart etc.

Ook is het mogelijk iets in te voegen dat je zelf had willen kunnen tekenen. Bij “invoegen” kies je dan voor “ideeënschets” en daar schrijf je (in het Engels) wat je zoekt – een dier bijvoorbeeld, of een huis. Vervolgens wordt in een database een bijpassende schets gezocht die je in je eigen tekening kunt verwerken. Dat is wel een beetje simpel uitgewerkt: grappig dat het kan, maar hier is nog wel wat ruimte voor verbetering.

Ook de mogelijkheden om foto’s te bewerken zijn sterk uitgebreid in vergelijking met de eerste Note. Om te beginnen in de mogelijkheden van de eigen Foto-Editor: die biedt tientallen verschillende kleurtonen en visuele effecten om foto’s aan te passen.

Samsung voegt daar bovendien nog Paper Artist aan toe. Daarmee kan je je een kunstzinnig effect geven (waterverf, pen/potlood, “verfrommeld” – het zijn er meer dan dertig) en dat bovendien deels weer weggummen, zodat je daar hele aardige resultaten mee kunt bereiken. Je bewerkingen worden overzichtelijk in verschillende mapjes opgeslagen.

Fotograferen
Daarmee ben ik bij de camera aangekomen. Wat deze betreft zijn de mogelijkheden van de Note II vrijwel identiek aan die van de Galaxy S III. De maximale resolutie is 8MP (bij 4:3 opname, 6MP bij 16:9). Er is geen “shutter lag”, je kan dus razendsnel 20 foto’s achter elkaar maken.

Ook praktische mogelijkheden als “beste gezichten” voor een ideaal groepsportret, gezichtsdetectie, panorama, HDR, opname direct delen met vrienden, het maken van een foto terwijl je een video maakt – het is allemaal ook in de Samsung Galaxy S III te vinden.

En dat is geen straf, want ook de Samsung Galaxy S III schiet goed bruikbare foto’s – en video uiteraard in Full HD, met een flinke keuze aan kleurfilters. Als het om de camera en camera-interface gaat is eigenlijk het enige voordeel van de Note II ten opzichte van de Galaxy S III dat je een groter scherm hebt om je foto’s en video’s op te (laten) zien.

Op één ding na: de Note II maakt het mogelijk om op de digitale achterkant van een foto een aantekening te schrijven met de S Pen – wie op de foto te zien is bijvoorbeeld, of waar en wanneer deze gemaakt is. Die informatie is alleen te zien voor wie de foto – dus ook op een Note II – digitaal van beide zijden kan bewonderen, maar het is toch een originele toevoeging waarvan ik vermoed dat hij (met of zonder stylus) op termijn navolging zal vinden.

Bekend van de Galaxy S III is verder nog de manier waarop je een video die je afspeelt kunt verkleinen om hem ergens op je display in beeld te houden, terwijl je ook nog iets anders kunt doen. Ook de functie S Beam waarmee je razendsnel bestanden uit kunt wisselen met een ander toestel is bij de S III geïntroduceerd.

Multitasking power: Multiscreen
Dat laatste brengt me op een volgende unieke innovatie in deze Note II, een die hier beschikbaar is sinds de laatste software update: multiscreen. Daarmee kan je twee applicaties tegelijk in je scherm openen. Die zijn dan beide in  het display te zien, hetzij boven elkaar als je het toestel recht houdt (portrait) of naast elkaar als je het horizontaal houdt (landscape).

Als je iets langer op de “terug” toets drukt, opent aan de linkerzijde van het display een extra menu over de volledige hoogte van het scherm,met toepassingen die hiervoor geschikt zijn: Berichten, Chat-on, Chrome, Facebook,  Galerij, Gmail, Internet, Maps, S note, Talk, Videospeler en YouTube.

Veeg je één van de apps in het display zal deze fullscreen openen, maar veeg je er vervolgens een bij, dan krijg je direct het multiscreen effect en zie je twee toepassingen tegelijk in beeld – bijvoorbeeld Facebook en Chrome. Als je een van beide wilt wijzigen dan veeg je eenvoudig een andere toepassing naar degene die je wilt vervangen. Je kunt ook drie schermen in beeld zien, bijvoorbeeld als je vanuit Facebook een filmpje als “picture in picture” afspeelt. Of vier schermen zelfs, als je vervolgens de S Pen uit toestel haalt om een notitie te schrijven.

Het werkt allemaal even soepel, en dat is direct een bewijs voor de gecombineerde kracht van de quadcore processor en 2GB RAM. Goed om op te merken dat tijdens het testen van al dit zichtbare multitasking-geweld het toestel niet merkbaar warm werd.

Tot slot
Er is nog een aantal zaken dat ik niet onvermeld mag laten. Om te beginnen het antwoord van Samsung op de klacht die je bij voorbaat al hoort als je het over de Note hebt: dat het toestel “te groot” zou zijn en niet meer “met één hand te bedienen”. Dat is in ieder geval ten dele slim ondervangen door het mogelijk te maken zowel telefoonnummers als tekst links of rechts op een deel van het scherm in te voeren.

Dan nog wat basisinformatie: de geluidskwaliteit voldoet prima tijdens gesprekken, net als die van de ingebouwde speaker. In de doos vind je een (wit) laderblokje en een (ook in wit uitgevoerde) USB-datakabel die je op de lader aansluit. De headset is van het “in ear”-type met earplugs in vier verschillende formaten. Die doet natuurlijk weer dienst voor de ingebouwde FM-ontvanger (zonder RDS).

Verder heeft biedt de Note II aan de onderzijde de mogelijkheid een “SNS Ticker” te tonen. Iets dat we kennen van bijvoorbeeld op Amerikaanse leest geschoeide nieuwsshows, een regel tekst die het laatste nieuws onderin het scherm door laat lopen. Dat doet het alleen als het toestel gewekt, maar het scherm nog niet geopend is.

Je kan zelf kiezen wat je in die regel zien wilt (bijvoorbeeld nieuws of aandelen). Wat het nieuws betreft is het (nog?) niet mogelijk een Nederlandse “ticker” toe te voegen, maar Yahoo News voldoet natuurlijk voor het internationale nieuws. Ook is het mogelijk direct de rest van de berichten van de geïnstalleerde nieuwsserver te lezen – het scherm met alle berichten “veeg” je dan naar boven.

Tot slot wat de al eerder genoemde slimme bewegingsmelders betreft: je kan de Note II zo instellen dat mocht je het pennetje vergeten terug te stoppen een alarm je eraan herinnert als je met het toestel onderweg gaat – in de praktijk geeft het al na acht stappen een signaal. Wie na die acht stappen net de trein achter zich heeft horen vertrekken heeft natuurlijk pech, maar in de regel zal het zeker voldoende zijn om de twee onderdelen onafscheidelijk te houden.

Conclusie
Samsung laat zich met de Galaxy Note II nadrukkelijk van zijn beste kant zien. Het is de meest geavanceerde smartphone die het ooit op de markt gebracht heeft, sterker: het is de meest uitgebreide Android smartphone van dit moment – het zal nog wel even duren voor de concurrentie langszij komt, want Samsung legt de lat hoog met de Note II.

Zowel de hardware als de user interface hebben weer een merkbare ontwikkeling doorgemaakt. De kwaliteit van het display is nog verder verbeterd. De “human touch” die Samsung met de Galaxy S III introduceerde doet onverminderd praktisch zijn werk in de Note II, waar dankzij de multifunctionele (en nu veel slimmere) S Pen een opvallend grote hoeveelheid gebruikersgemak aan is toegevoegd die zeker niet beperkt is tot het vervullen van een artistieke behoefte.

Samsung is blijkbaar volledig overtuigd van de behoefte aan grote displays. De nieuwe “mini” versie van de Galaxy S III heeft nog altijd een 4 inch (!) display. Wat betreft het formaat van de Note II: ook deze is groot, dat is evident. Hij past zeker als je gaat zitten niet meer in de je broekzak, tenzij je zeer ruim gekleed gaat.

Ook zal de Note II niet compleet verscholen gaan in de borstzak van je overhemd, maar wel in de binnenzak van je jasje of colbert, of in je tas. Is dat een onoverkomelijk bezwaar voor je, dan zijn er zeker op het Android platform uiteraard kleinere alternatieven te over. Maar voor de Note II zelf is geen alternatief: het is nog altijd een unieke keuze voor een toestel dat uitblinkt in veelzijdigheid.

3 Comments

 1. Reactie van Michael:

  Hoe bedoelt u WiFi 2x sneller? Zou dat niet onderbouwd kunnen worden met een wifi-standaard? Dingen kunnen niet vanzelf sneller gaan toch.

  • Reactie van Marc Wielaert:

   Beste Michael, dank voor je vraag, ik heb het nu in de tekst nader uitgelegd, het heeft te maken met “dual bonding”.

   • Reactie van PieterVD:

    Beste Marc, dual bonding vereist speciale basis stations die dit ondersteunen. Deze zijn nergens te koop geweest en het system is ook door de internationale markt als mislukt beschouwd: het stoort enorm op andere wifi verbindingen en de snelheidswinst was een verdubbeling van 802.11g (54Mbps) wat als geheel al jaren geleden is opgevolgd door 802.11n met hogere snelheden. Dat dual bonding is de moeite van het noemen niet waard.

  Comments are closed.