Review: Samsung Galaxy S III

Door: Peter Buijsman op 9 oktober 2012. Onderwerp: Review, Samsung 
Tags: , ,
Home  

Dat Samsung een belangrijke speler op de handset markt is geworden, zal niemand zijn ontgaan. Zowel het aanbod als populariteit maken dat de modellen van Samsung in veel huishoudens te vinden zijn. De top-modellen uit de S-serie behoren absoluut tot de elite van best verkopende telefoons.

De officiële aankondiging van de Samsung Galaxy S3 op het Samsung Unpacked event in mei 2012 bracht het einde van een lange tijd van speculaties bij het grote publiek en tegelijkertijd aan een ontwikkelproces van Samsung dat bijna anderhalf jaar geduurd heeft.

 

De S3 is vervolgens met open armen ontvangen en was per direkt de defacto opvolger van de even zo succesvolle S2 welke in het voorgaande jaar door Samsung werd geïntroduceerd. Hoewel de S2 technisch op dat moment nog niet geëvenaard was door de concurrentie, betekent in deze snelle markt stilstand achteruitgang. Met de S3 heeft Samsung zichzelf verzekerd van wederom een sterke positie aan de top van de handset markt met de iPhone 5 als grootste concurrent.

Vooruitgang
Wie kijkt naar de S3 is natuurlijk vooral benieuwd wat dit toestel onderscheidt van bijvoorbeeld de populaire S2. Het scherm is aanzienlijk groter, van 4.3” naar 4.8” in diameter, en kan nu maar liefst 720×1280 pixels tonen (AMOLED) tegen 480×800 pixels bij de S2. Ik vind de beeldkwaliteit van het scherm ongeëvenaard maar qua afmeting zit het voor mij echt aan het maximale. Een nog groter scherm is niet meer met 1 hand te bedienen.

Samsung heeft grotere modellen in het assortiment, zoals de Note en de Note 2. Bezitters van een dergelijk toestel kiezen zo’n toestel specifiek vanwege het grotere scherm; iets wat bij de S3 niet het geval is. Bij de Note 2 is het wel mogelijk om het toetsenbord te verkleinen en naar 1 kant van het scherm te brengen (binnen vinger-afstand) maar dit heeft alleen nut bij het typen van een tekst of het invoeren van een telefoonnummer, maar niet bij bijvoorbeeld het bedienen van knoppen.

Samsung heeft besloten een pentile-scherm te gebruiken: een door Samsung ontwikkelde speciale methode van rangschikken van de pixels die het kleurenscherm opbouwen, met als positief effect een langere levensduur van het scherm. Het scherm heeft een RGBG opstelling, waarbij groene subpixels afgewisseld worden met rood en blauw. Omdat blauwe subpixels minder lang meegaan, heeft het relatief lage aantal blauwe subpixels tot gevolg dat het scherm langer meegaat dan traditionele RGB-schermen. Het menselijke oog merkt de afwezigheid niet, vanwege de van nature al beperkte gevoeligheid voor blauw licht. De pentile techniek betekent technisch wel een zeker scherpteverlies bij diagonalen, iets wat me bij normaal gebruik niet opgevallen is.

Met een groter scherm komt ook een groter formaat als geheel: een centimeter langer een een halve centimeter breder. Het toestel is ondanks dit maar 17 gram zwaarder, iets wat je in de praktijk natuurlijk niet zult kunnen voelen. Mogelijk dat de beperkte toename in gewicht wordt veroorzaakt door toepassing van een nieuw type Gorilla Glass als scherm, wat slechts half zo dik hoeft te zijn bij gelijke stevigheid. Het scherm is dus op alle vlakken een verbetering.

Processor
Qua rekenkracht beschikt de S3 over een quadcore CPU op 1400Mhz, tegenover een dualcore CPU op 1200Mhz bij de S2. Er is onder de experts wat gemorrel ontstaan over het nut van een quadcore CPU. De huidige telefoos zouden prima uit de voeten kunnen met een dualcore, wat zowel stroom als kosten zou schelen.

Het verschil in snelheid is natuurlijk wel meetbaar met applicaties die hier speciaal voor zijn gemaakt, maar deze vragen domweg het uiterste va de CPU en simuleren niet normaal gebruik. Samsung heeft in ieder geval door middel van slimme software de impact op in ieder geval het stroomverbruik geprobeerd te verminderen: als de extra cores niet nodig zijn dan staan deze uitgeschakeld.

Ook een 8MP camera ontbreekt niet, vrijwel zonder “shutterlag” voor het maken van foto’s vrijwel direkt na het indrukken van de sluiterknop. De camera maakt hele behoorlijke foto’s, en de LED flits maakt ook foto’s in wat meer duister mogelijk. Verwacht van deze flits echter geen wonderen, LED staat niet bekend om zijn grote bereik en laat zich ook niet goed doseren voor opnames dichtbij. De S3 is in staat om in full HD, 1080p, video op te nemen. De kwaliteit hiervan is werkelijk verbluffend en absoluut bruikbaar voor de thuis-film enthousiast, al laat de audiokwaliteit enigszins te wensen over.

Aan de voorzijde van de telefoon bevindt zich nog een 2MP camera welke behalve voor foto’s ook gebruikt kan worden voor videobellen. De S3 beschikt net als zijn voorganger over een fysieke home-knop in het midden onder het scherm, iets waar de referentie toestellen van Google inmiddels van zijn afgestapt.

Een andere leuke nieuwe feature is dat de S3 links boven het scherm een LED heeft heeft welke gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld notificaties van ingebouwde of later geinstalleerde applicaties. De kleur van de LED kan dan aangeven wat er aan de hand is. De LED kan via de menu’s ook ingesteld worden om andere zaken weer te geven, bijvoorbeeld dat de telefoon opgeladen wordt.

Buitenwereld
De S3 ondersteunt alle varianten van dataverbindingen tot 3G. Er is op sommige sub-modellen ook nog 4G (LTE) ondersteuning, maar deze netwerken zijn nu nog schaars over de wereld. Er is een micro-sim slot aanwezig. Naast het ingebouwde opslag geheugen (16GB) is er ook ruimte voor een micro-SD kaart tot maximaal 64GB. Beide opslaglocaties zijn via een bijgeleverde USB kabel op een PC te benaderen.

Helaas ondersteunt de S3 standaard geen USB Mass Storage Mode (UMS). De toegang tot de data verloopt dan ook via de eigen (MTP) drivers van Samsung die overigens wel goed integreert in een normale Windows omgeving.

Speciaal voor de S3 is Samsung een samenwerking aangegaan met Dropbox. Elke S3 gebruiker krijgt 2 jaar lang 50GB opslagruimte kado bij Dropbox, welke gebruikt kan worden vanaf de telefoon maar ook vanaf de computer of andere apparaten. Het is mij onduidelijk of dit een antwoord is op iCloud van Apple, want de integratie is op Samsung bijvoorbeeld niet zo verregaande, maar het is in ieder geval een leuke bijkomstigheid om gratis en veilig data te kunnen back-upen. Uiteraard kun je ook de standaard 5GB gebruiken die Google standaard (en gratis) aan elke Google gebruiker geeft, onder de naam Google Drive. De benodigde software daarvoor is gratis in de Play Store te vinden.

Jelly Bean
De S3 was het eerste toestel van Samsung wat vanaf de eerste levering al met Android Ice Cream Sandwich (ICS) komt geleverd, versie 4.0.4 van Android. ICS is een grote stap voorwaarts in stabiliteit en ook het uiterlijk heeft de nodige updates gekregen. Bezitters van Samsung zullen echter een wat aangepast uiterlijk van de standaard Android omgeving zien. Onder de naam “TouchWiz” brengt Samsung al jaren een eigen stijlgegeven GUI naar de Android toestellen. Geliefd door de een, gehaat door de ander.

De opvolger van ICS, Android 4.1 Jelly Bean, zal ook beschikbaar komen voor de S3. Op het moment van schrijven zijn er test-versies in omloop, de definitieve release volgt waarschijnlijk in Oktober 2012. Ondertussen is Google al bezig met Android 5, Key Lime Pie, en afgaande op het beleid van Samsung tot nu toe is het best aannemelijk dat deze ook voor de S3 zal worden uitgebracht.

Menselijk
Met de S3 introduceert Samsung het Water Lux effect, een eyecandy die het scherm kan doen rimpelen bij aanraking alsof het een wateroppervlak betreft. Voor techneuten misschien zinloos, maar voor anderen een herkenbare toevoeging in het kader van de “organische beleving” die het bedrijf heeft gezien als een belangrijke trend onder consumenten. Het effect is maar een klein deel van een nieuw type feature die Samsung heeft toegevoegd.

Samsung legt het zo uit: het gaat bij dit toestel niet zozeer om de techniek maar om de menselijkheid van het toestel. Gedaan met de harde specificaties, hallo gebruikservaring. Het toestel is volgens Samsung een beleving, een apparaat dat natuurlijk reageert en zich aanpast aan wat je als eigenaar doet. Dit is een alternatieve manier van een toestel aanprijzen. Al een decennium roepen fabrikanten dat software meer dan de helft is van wat nodig is om een apparaat persoonlijkheid te geven.

Helaas was lange tijd de hardware nog zodanig dat de software dit niet geheel kon waarmaken. Dat is inmiddels veranderd, we staan aan het begin van een nieuwe periode van gebruiksvriendelijkheid en integratie die mogelijk is geworden door snellere processoren, meer geheugen en snellere datacommunicatie. Dat vereist natuurlijk fabrikanten die begrijpen dat de software van een telefoon dit gedachtegoed moet begrijpen en ondersteunen.

Motion
Samsung maakt slim gebruik van bewegingssensoren om bijvoorbeeld op te merken dat het toestel wordt opgepakt. Met behulp van een korte vibratie kan dan een gemiste oproep worden aangekondigd. Een andere meedenkende feature is die waar een contact dat zichtbaar is op het scherm direkt gebeld wordt zodra het toestel bij het gezicht gehouden wordt.

Tijdens het lezen van langere teksten op het scherm kan de S3 de display verlichting aanhouden zolang er iemand naar het scherm kijkt (door slim gebruik te maken van de front camera). Ook is er de mogelijkheid door het omdraaien van de telefoon een inkomend gesprek op mute te zetten.

Het zijn voorbeelden van misschien niet wereldschokkende vernieuwingen, maar het zijn bij elkaar wel vernuftigheden waar je snel aan zult wennen en dat is precies het doel volgens Samsung. Het toestel werk op natuurlijke wijze, dus zoals je zou verwachten (of misschien zelfs: hopen) zonder het in een handleiding te hebben opgezocht. Samsung vat dit allemaal samen met: “designed for humans”.

Gebruik
In het gebruik is de S3 een prettig snel toestel. Ondanks de soms bekritiseerde “TouchWiz”, een toevoeging van Samsung bovenop de kale android omgeving zoals bijvoorbeeld de Nexus serie deze heeft, werkt het toestel opvallend soepel. Zeker met Jelly Bean heeft Google nog eens flink aan de basis gesleuteld onder de codenaam “Project Butter” en werkt alles weer net even soepeler. De hele interface is in Jelly Bean flink opgeschroefd in snelheid naar 60 beeldjes per seconde met verticale synchronisatie (vsync) wat hele vloeiende animaties mogelijk maakt. Ook voorspelt de interface waar er mogelijk geklikt zal worden op het scherm en bereid het de reactie daarop alvast voor.

Wie bekend is met Android, zal direkt overweg kunnen met de telefoon. Naast de standaard applicaties van Google (Youtube, Gmail, etc) voegt Samsung daar nog enkele eigen applicaties aan toe zoals S Memo (een uitgebreid notitieblok), S Planner (een sterk verbeterde agenda) en natuurlijk S Voice (spraaksturing, vergelijkbaar met Siri op de iPhone). Deze laatste applicatie is vergelijkbaar met Google Now, beschikbaar vanaf Jelly Bean. Met S Voice heb je mogelijkheden om de telefoon zelf instructies te geven, zoals het alarm in te stellen. Google Now is naar mijn ervaring wat uitgebreider naar de buitenwereld: naast spraaksturing werkt deze met zogenoemde “carts” om op relevante momenten informatie te tonen op basis van wat Google over je weet. Reis je bijvoorbeeld elke dag met de auto naar je werk en heeft Google Now hierin een patroon ontdekt, dan zal er op een gegeven moment vlak voor vertrek informatie over de verkeersdrukte getoond gaan worden zonder dat je hier specifiek om hoeft te vragen. Ook kan Google Now je helpen met aandelenkoersen, rekenen, sportuitlsagen, specifieke weetjes (“how old is president Obama”), definities (“what is the definition of a smartphone”) en nog veel meer.

Naast de voorgeïnstalleerde software zijn er nog applicaties los te downloaden uit een speciale store van Samsung. Een aanrader daaruit is KiesCast, een hele prettige en gratis podcast applicatie die in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden niks te maken heeft met de PC applicatie KIES die Samsung gebruikt voor synchronisatie.
De bijgeleverde batterij heeft 2100mAh. Bij mij staat dit gelijk aan ruim een dag stroom, iets wat eigenlijk de meeste smartphones op dit moment doen. De S3 springt hier niet positief maar zeker ook niet negatief uit. De grootste stroomverslinder is, hoe kan het ook anders, het scherm.

Android
De echte android liefhebber zal kunnen waarderen dat het zeer eenvoudig is om de hardware en software bij de S3 los van elkaar te zien. Net als bij de voorgaande modellen is er veel alternatieve firmware te vinden op internet die je kunt installeren op de S3. Sommigen daarvan zijn geoptimaliseerde of bewerkte versies van originele Samsung software, anderen laten Samsung juist los en zijn meer gebaseerd op de originele Google versie van Android. Een hele bekende variant met een grote schare aanhangers van die laatste is CyanogenMod, met Jelly Bean inmiddels op versie 10 aangekomen. Voor elk wat wils dus …. en bevalt het niet, dan kun je altijd weer terug naar de software van Samsung zelf.

Vooruitgang
De S3 is een stap vooruit ten opzichte van andere telefoons, maar er is geen sprake van een evolutionaire stap op gebied van mogelijkheden. Het lijkt alsof dit zich elke 5 jaar herhaalt. Net als  5 en 10 jaar geleden is de vooruitgang nu gaan zitten in ‘meer van hetzelfde’, kritiek die ook de recente iPhone 5 over zich heen heeft gekregen. Echt grote stappen zijn niet gemaakt, zoals ongeveer 5 jaar geleden de iPhone werd aangekondigd en 10 jaar geleden internet en camera’s gemeengoed werden op telefoons.

Een voor de hand liggende volgende evolutie zal zijn verdere integratie van smartphone en het dagelijkse leven. Met internet en NFC (Near Field Communication) is het al mogelijk om me de S3 boodschappen af te rekenen in de supermarkt, helaas nog niet in Nederland. De scherm resolutie van telefoons is al voldoende om ook op een groter scherm toonbaar te zijn en de S3 laat zich via bluetooth al met een muis bedienen, dus dockingstations voor een mobiel zijn helemaal zo’n gek idee nog niet. De S3 is krachtiger dan de desktop PC’s waar velen van ons enkele jaren geleden nog op aan het werken waren, daar zal het niet aan liggen.

Conclusie
De S3 is zonder meer de beste Samsung telefoon ooit gemaakt. Zowel op technisch vlak als op gebruikersvriendelijkheid. Wie een top-telefoon zoekt en de gehele markt bekijkt, zal eigenlijk vanzelf ook de S3 moeten afwegen. Voor huidige tevreden S2 bezitters is het wellicht niet de investering waard om per direkt over te stapen, maar wie nu iets nieuws zoekt hoeft eigenlijk niet verder te kijken.

Comments are closed.