Review: Nokia Lumia 920 en Windows Phone 8

Door: Marc Wielaert op 15 november 2012. Onderwerp: Design, Lumia, Nokia, Windows Phone 8 
Home  

Er is reikhalzend uitgekeken naar de Nokia Lumia 920, het nieuwste vlaggenschip van Nokia op Windows Phone 8 en voorzien van Nokia’s PureView technologie. De smartphone moet het beste bieden dat het bedrijf op dit moment in huis heeft. Het is niet de enige high-end smartphone op het nieuwe Windows Phone 8 die Nokia nieuw leven in moet blazen, maar wel de meest complete en inmiddels (in andere landen) meest besproken versie. In deze uitgebreide review vind je een verslag van mijn ervaringen met de Nokia Lumia 920 én met Windows Phone 8.

Nederland was een “launching country” ten tijde van de Lumia 800, en ook de Lumia 900 was hier vlot verkrijgbaar. De Lumia 920 is in Nederland nog niet te koop, maar bij de Oosterburen wel – bij de MediaMarkt of Saturn lag hij enige tijd terug voor 599 euro simlockvrij in de schappen. Die eerste voorraad was vlot uitverkocht, zeker in de rode versie – de Duitsers kregen de keuze tussen een zwart, wit of rood exemplaar, ook ik koos voor de laatste.

In Duitsland kan je overigens ook de Lumia 820 kopen, maar ik zal wat dit toestel betreft op een reviewexemplaar van Nokia moeten wachten. In het kort wijkt de Lumia 820 wat design betreft méér af van zijn vorige twee naamgenoten, waar de Lumia 920 echt een waardige opvolger van de Lumia 800 is.

1. HARDWARE

Design
De behuizing met zijn ronde vormgeving en het display dat niet vlak is (zoals bij de Lumia 900), maar er enigszins uit opbolt, komt rechtstreeks voort uit het design van de Lumia 800. Het toestel is alleen een stuk groter van formaat en om die reden ook zwaarder.

Met name Amerikaanse reviewers – blijkbaar gewend aan het ultra-lichtgewicht van de iPhone 5 – mopperen over het gewicht van de Nokia Lumia 920: vaak blijkt dat het belangrijkste bezwaar tegen het toestel dat ze verder in de praktijk goed waarderen.

Persoonlijk ervaar ik het toestel zeker niet als “te zwaar”. Zeker, volgens de specificaties heeft het een fors gewicht met 185 gram – zelfs een fractie meer dan bijvoorbeeld de Galaxy Note II (183 gram) die nog royalere afmetingen heeft. De Lumia 920 voelt juist buitengewoon robuust en solide aan en is opvallend goed in balans – het is echt een prettig toestel om vast te houden.

De verdere design specificaties: het toestel meet 13,03cm, is 7,08cm breed en 1,07cm dik – op het dikste punt, dus exact in het midden van het toestel. Het is veel smaller aan de randen, en daarom oogt het ook niet zo fors als de specificaties op het eerste gezicht doen vrezen.

Het formaat dient uiteraard een doel. Om te beginnen dat opvallend zwarte display met een diagonaal van 4,5 inch, dat ook in fel zonlicht – letterlijk – nog uitstekend leesbaar is. Het is een PureMotion HD+ display met een resolutie van 1280 x 768 pixels, wat wezenlijk hoger is dan het veelgeprezen display van de iPhone 5 (1136 x 640).

De scherpte van het beeld (332 ppi) is dan ook echt ongekend – een feest om naar te kijken. Later bij de “hardware” meer over het display. Verder biedt het formaat ruimte aan de hardware die nodige is voor de nieuwe PureView technologie, namelijk OIS – optical image stabilization en voor hardware als wireless charging en NFC. Ook daarover verderop meer.

Wat valt er nog te melden over het design? De micro-USB ingang is verhuisd van boven (bij de Lumia 800 nog achter een klepje) naar onder. Bovenop vind je bij de Lumia 920 nu de audio ingang. De buttons aan de zijkant zijn allemaal aan de rechterzijde gebleven, maar nu vervaardigd van krasvrij zirkonium, en weer een fractie verder uit elkaar geplaatst dan bij de Lumia 900.

Tot slot wat het design betreft: rood is een kleur die zich niet makkelijk in foto’s laat vangen, dus ik heb wel even geaarzeld of ik die echt zou waarderen. Maar het “lipstick red” zoals Nokia het gedoopt heeft, knalt van het toestel af en ziet er buitengewoon verleidelijk uit.

Verder zal de Nokia Lumia 920 verkrijgbaar zijn in wit, zwart en een type geel dat me nog het meest aan de Lamborghini herinnert – een niet te missen zo fel geel: ook zeer verleidelijk. Daarnaast moet er nog een grijze versie zijn (een matte uitvoering, net als de zwarte versie) en heeft AT&T in de VS zelfs een matte cyaan versie voor zijn klanten. Naar mij bekend zullen deze grijze en blauwe versie niet in Nederland beschikbaar komen.

Specificaties
Voor het gemak vind je hier Nokia’s eigen overzicht van de hardware specificaties. Het scheelt een flinke hoeveelheid tekst in een review die al lang genoeg zal worden. Wel wil ik toelichten wat er in opvalt.

De accu, om maar ergens te beginnen, houdt het met 2000 mAh in mijn ervaring opvallend lang vol. Onverwacht bleek er nóg een opmerkelijke klacht te lezen in de Amerikaanse reviews van het toestel, namelijk over de standby tijd – die zou niet meer zijn dan een uur of zes volgens sommige sites. Wellicht dat het LTE netwerk waar ze hun ervaringen met het toestel op baseren enorm veel van de accu vergt, want ik heb daar na een paar dagen werken werkelijk geen last van gehad.

De Lumia 920 houdt het minimaal een werkdag vol (en “een werkdag” is inmiddels toch de standaard), en als ik het toestel ‘s nachts uitzet kom ik er in de regel ook de tweede dag nog mee door. Dat is natuurlijk afhankelijk van het gebruik, dus laat ik stellen dat de standby-tijd vergelijkbaar is met die van de Samsung Galaxy Note II.

Het display heeft (zoals hierboven al genoemd) niet alleen een messcherpe resolutie en uitstekende leesbaarheid in zelfs fel zonlicht. Een opvallende innovatie is dat je het nu ook met je handschoenen aan kunt bedienen – en wie kent niet de frustratie van “eerst de handschoenen uitdoen” als je in winterse tijden gebeld wordt of even iets na wilt kijken. Je moet dan wel wat harder op het scherm drukken – en uiteraard oppassen dat het toestel niet uit je handen glipt – maar het werkt echt.

Ook kan je het display nog met de punt van een pen of bijvoorbeeld sleutel “bedienen”, maar ik zal daar zelf niet snel gebruik van maken – hoewel Nokia bijzonder zelfverzekerd blijkt van de kwaliteit van het glas.

In gebruik valt ook zeker de snelheid van het toestel op: het is “slechts” dualcore – in Android terminologie loop je dan alweer achter – maar Windows Phone 8 kan geweldig uit de voeten met de dualcore 1,5Ghz processor (Snapdragon S4).

Installeren van applicaties gaat razendsnel, het laden van apps, het updaten van je timeline, of het vinden van je locatie in Nokia Maps, je hebt het nog niet eerder zo snel zien gebeuren op een Windows Phone.

Intern geheugen is maar liefst 32GB (de HTC Windows Phone 8X biedt de helft) en als gebruiker van Windows Phone 8 krijg je er 7GB opslag bij in de cloudservice (“SkyDrive”) van Microsoft. Het geheugen van de Nokia Lumia 920 is niet uitbreidbaar (dat van de HTC 8X evenmin), iets dat Samsung met de ATIV S anders heeft aangepakt met een slot voor micro-SD. Het interne geheugen is 1GB.

Verder biedt de Nokia Lumia 920 (en de 820 overigens ook, maar met een aparte cover) NFC en wireless charging. Beide zijn op zichzelf niet nieuw, maar draadloos laden wordt met de Lumia 920 wel voor het eerst in het toestel zelf ingebouwd. Je kan het toestel dus op een laadstation neerleggen en het zal direct stroom tanken. Dat is handig voor bijvoorbeeld op het werk of voor naast je bed, afhankelijk van hoe je het toestel het liefst gebruikt. Verderop, bij accessoires, meer over draadloos laden. Nu het hier over “draadloos” gaat is de aanwezigheid van snelle Bluetooth 3.0 nog het vermelden waard.

De speakers onderaan het toestel bieden een stevig geluid, en ook op de kwaliteit van de meegeleverde headset is weinig aan te merken. Dat geldt ook voor de opnamekwaliteit van het toestel: net als bij de Nokia 808 PureView nemen de drie HAAC (High Amplitude Audio Capture) microfoons ruisvrij en zonder enige vorm van oversturing op, zoals inmiddels dankzij tal van concertopnames vast te stellen is.

Toch is er een klein aantal zaken dat de Lumia 920 niet biedt. Het toestel heeft bijvoorbeeld geen notificatielichtje voor gemiste oproepen of ontvangen berichten. Verder ontbreekt een FM-radio (!) en ook een FM-transmitter (al heb ik die zelf nooit gebruikt). Anderen zullen de HDMI uitgang missen. De geluidsopname is – net als bij de Nokia 808 PureView – uitstekend, maar is helaas niet stereo. Mocht FM-radio een must voor je zijn biedt Nokia trouwens nog de mooie BH221 bluetooth headset.

Camera
Vaste lezers weten dat ik bovenmatig in de prestaties van de camera geïnteresseerd ben. In de aanloop naar de lancering van dit toestel is er bijzonder veel te doen geweest over de ingebouwde camera en de nieuwe PureView technologie die Nokia met dit toestel introduceert.

Ter herinnering: in de eerste versie van PureView ging het – in de Nokia 808 PureView – om de mogelijkheden die de extreem grote camerasensor van 41MP (!) bood. Die maakt dankzij oversampling vrijwel perfecte, ruisvrije foto’s en “lossless zooming” mogelijk – ook in video.

De foto- en videokwaliteit van de Nokia 808 PureView is nog altijd ongeëvenaard, maar dit toestel draait op Symbian en dat platform is voor veel gebruikers inmiddels te gedateerd om serieus in overweging te nemen (ook na de laatste update naar Nokia Belle Feature Pack II). Dat is niet helemaal terecht, maar tegen de immense overmacht van Android en iOS is dit platform niet meer opgewassen. Dat zal het vernieuwde Windows Phone nu voor zijn rekening moeten nemen.

De Lumia 920 biedt wat ik voor het gemak PureView 2 zal noemen, waarbij de  innovatieve hardware deze keer bestaat uit de met miniatuurveertjes gestabiliseerde camerasensor in het toestel. Daardoor zijn veel langere belichtingstijden mogelijk, net als een veel stabieler beeld bij video-opnamen. Wat het eerste betreft kan je dus in donker nog bruikbare foto’s maken zonder flits, het tweede moet leiden tot veel minder schokkerige videobeelden.

 

Met name dat tweede heeft na een reclamecampagne wereldwijd tot grote consternatie geleid. De videobeelden van een fietsend meisje dat door haar vriend gefilmd werd, bleken in scene gezet: de vriend filmde haar niet naast haar vanaf zijn fiets, zoals gesuggereerd werd, maar was een cameraman in een busje dat naast het meisje mee reed. De cameraman gaf zichzelf prijs in de spiegeling van een raam dat ze onderweg passeerden. Een ongekende PR blunder die leidde tot een onwaarschijnlijke storm van verontwaardiging in de blogosfeer: Nokia had gelogen!

De enige conclusie die ik eruit getrokken heb is dat je als bedrijf vooral niet betrapt moet worden als je in je reclame een iets rooskleuriger beeld van de werkelijkheid schept – zo herinner ik me ook een campagne van een smartphone producent die iemand tijdens een vrije val uit een vliegtuig haarscherpe foto’s met zijn Android smartphone laat schieten…

Met nederige verontschuldigingen heeft Nokia vervolgens gedaan wat het kon aan damage control. Ondertussen had het onbedoeld een immense hoeveelheid free publicity gegenereerd die ongetwijfeld bijgedragen heeft aan de belangstelling voor het toestel – ieder nadeel heeft, zo weten we hier inmiddels, ook zijn voordeel.

Praktijk
Hoe bevalt de camera in de praktijk? Dat hangt af van wat je gewend bent en wat je ervan verwacht. Zelf ben ik de Nokia 808 PureView gewend, maar ik weet dat ik wat dat betreft binnen Nederland een uitzondering ben. De Lumia 920 presteert zeker niet zo fenomenaal en dat kan ook niet met een kleinere sensor.

Toch is die camerasensor van 8,7MP zeker niet slecht en dat zijn de foto’s dan ook niet. Ze zijn in feite in alle lichtomstandigheden uitstekend van kleur, maar het toestel slaagt er niet altijd in verder gelegen details haarscherp vast te leggen.

Bij daglicht heb ik inmiddels een groot aantal foto’s gemaakt die wat fotokwaliteit betreft het aanzien waard zijn – ook als close-up. Een groeiende selectie daarvan vind je op Flickr. De mogelijkheid om ’s nachts ook goede foto’s te maken heeft me echter enorm verrast. Onderstaande foto is in de “nacht modus” in vrijwel complete duisternis tot stand gekomen (de boot zelf was tegen de achtergrond van het zwarte water met het blote oog nauwelijks te zien).

Nachtfoto’s als deze – gemaakt in de nachtmodus van het toestel – komen op sommige fotografen als “onnatuurlijk” over, omdat ze veel meer licht weergeven dan je in feite waarneemt. Zelf vind ik het resultaat vaak verrassend sfeervol – meer nachtfoto’s vind je hier op Flickr – en voor het vastleggen van personen in dergelijke omstandigheden is meer lichtopbrengst natuurlijk ook een groot voordeel.

Wat de video betreft is de stabilisatie merkbaar veel beter dan gebruikelijk, maar dat lijkt deels ten koste te gaan de beeldkwaliteit – ook hier worden verder gelegen details vaak onscherp. Het is dus wachten op een software update, maar op welke termijn we die mogen verwachten is onduidelijk.

Video in Full HD neemt overigens wel de nodige opslagruimte – een opname van iets meer dan vijf minuten nam ruim 800MB in beslag op het toestel. Hieronder een video die ik eerder publiceerde bij de PureViewClub, een internationaal blog over de PureView toestellen van Nokia. De video maakte ik vanuit de auto, met de Lumia 920 in een aparte houder.

 

Lenses
Nokia levert onder de naam  Lenses een aantal applicaties die het maken van een foto nog leuker moeten maken. Het zijn er (nog) niet zo enorm veel, maar de kwaliteit is wel indrukwekkend.

Een panoramafunctie is op zichzelf niet nieuw, maar Nokia biedt er een die makkelijk te bedienen is: mocht je tijdens het maken afwijken van de goede lijn, helpt het toestel je eenvoudig weer op weg. Het resultaat is een foto met een flinke afmeting. Hieronder een – uiteraard sterk verkleind – voorbeeld.

Ook de “Smart Shoot” is niet helemaal nieuw: tijdens het maken van een groepsportret biedt het je de mogelijkheid om van ieder geportretteerde het beste gezicht te kiezen – iets dat we ook al bij de Samsung Galaxy reeks zagen als “beste gezichten”.

Verrassend is de Cinemagraph applicatie. Die stelt je in staat om gedurende een aantal seconden een opname te maken, om een deel van de beweging binnen die “foto” vervolgens te reproduceren. Het effect leidt tot grote verbazing bij wie het effect voor de eerste keer ziet: je ziet een foto, maar daarbinnen beweging, en dat geeft het een vervreemdend effect.

Cinemagraph voegt een extra dimensie aan het beeld toe, en het aardige is dat je het ook nog eens kunt delen omdat het wordt opgeslagen als “animated GIF”. Je kunt zelf kiezen welke plek van je opname je laat bewegen, en ook hoe lang je die beweging wilt hebben. Zelfs met een hele beperkte toepassing ervan wordt het al een soort “toverplaatje”.

Hieronder zie je daar een voorbeeld van, gemaakt door Nokia’s Juha Alakarhu, die een opname van me maakte tijdens Photokina in Keulen (ook eerder te zien bij de PureViewClub)

 

Hoe langer en complexer je de opname animeert, hoe groter het bestand dat gerealiseerd wordt. Een bescheiden animatie neemt rond de 1MB in beslag, maar dat kan ook snel meer dan 20MB worden.

Accessoires
In de doos van de Nokia Lumia 920 vind je het gebruikelijke trio van lader, datakabel en headset, voorzien van in-ear plugs in verschillende maten. Maar een van de unieke eigenschappen van de nieuwe Lumia toestellen is dat ze wireless charging bieden. Een fenomeen dat je wellicht al kent van Powermat (gekocht door Duracell). Met een aparte cover is het voldoende om je toestel op het laadstation te leggen om het op te laden. Bij de nieuwe Lumia 920 is er nu geen aparte cover meer nodig (als gezegd is het voor de 820 een accessoire).

Ik heb het zelf nog niet kunnen testen, maar al wel begrepen dat het prima werkt. In de VS heeft AT&T de beide toestellen niet alleen voor een spotprijs in de markt gezet (de Lumia 920 voor $99 met een tweejarig contract is een no brainer), maar de snelle beslissers kregen er ook nog een gratis laadstation bij – het zou erg mooi zijn als dat in Nederland ook het geval is.

De laadstations zijn beschikbaar in de verschillende toestelkleuren, maar daar is het niet toe beperkt. In samenwerking met het Nederlandse FatBoy is er ook een kussentje beschikbaar waar je je telefoon een “powernap” kunt laten doen – een grappige gimmick en slimme marketing voor beide partijen.

Praktischer is de grote JLB speaker: gewapend met wireless charging en NFC kan je je toestel direct draadloos op de speaker leggen om de muziek op je toestel te versterken en tegelijkertijd de accu te laden. Wat de JBL PowerUP Wireless Charging Speaker moet gaan kosten is nog onduidelijk, in Amerika is er een “suggested retail price” van $299. JBL brengt overigens ook een nieuwe versie van de Nokia Play 360, die muziek rondom afspeelt en die je ook met NFC makkelijk verbindt. Deze JBL PlayUp kost in de VS $149.

2. SOFTWARE

Windows Phone 8
Dit hoofdstuk reikt wat verder dan de Lumia 920 zelf, omdat er inmiddels nog een smartphone op het nieuwe platform gelanceerd is – de HTC Windows Phone 8X. Ook Nokia’s Lumia 820 is onderweg naar Nederland, net als de Samsung ATIV  S. Toch is deze review van de Lumia 920 een goede aanleiding iets langer stil te staan bij Windows Phone 8. Het onderstaande is zeker geen compleet overzicht van de mogelijkheden van het nieuwe platform en is vooral bedoeld als introductie.

Toen Microsoft onlangs beviel van zowel Windows 8 voor PC’s, Windows RT voor tablets en Windows Phone 8 voor smartphones is tegelijkertijd een nieuw ecosysteem geboren. Dit is onder andere waarom Nokia en Microsoft elkaar zo hard nodig hadden: een besturingssysteem dat samenhang biedt op de verschillende devices.

Windows Phone 7 was een opmaat naar de manier waarop de consument met het grote Windows 8 zou gaan werken – met “tegels”. Windows RT is een lichte variant daarop maar biedt exact dezelfde user interface. Begin 2011 schreef ik al een uitgebreide review van Windows Phone 7 en als je dat verhaal nog eens leest blijkt hoe sterk dat OS toen in feite nog “in de kinderschoenen” stond.

Windows Phone 8 is inmiddels volgroeid, al heeft het – om de vergelijking door te zetten– de universiteit nog maar net verlaten en staat het merkbaar te trappelen van ongeduld de wereld te veroveren. Maar hoe gaat dat in de wereld – de grote jongens kijken eens achterom, zien dat ambitieuze ventje naderen, weten hoe groot ze zelf inmiddels zijn, halen hun schouders op en denken: het zal wel.

Microsoft heeft echter een niet te onderschatten voordeel ten opzichte van de concurrentie: het grootste deel van de PC markt. Die markt is druk bezig om zich te transformeren naar mobiel gebruik, en de stap van PC naar tablet en smartphone is sinds dat nieuwe ecosysteem opeens een stuk kleiner geworden.

Alle devices zijn met je eigen account in de cloudservice van Microsoft soepel met elkaar verbonden – een document dat je op kantoor maakt, kan je elders op je tablet of smartphone openen en bewerken. Foto’s die je met je smartphone maakt vind je terug in Skydrive, of je nu op je PC of tablet werkt. Alle bekende Office toepassingen van Microsoft draaien op alle devices. Dat is de kracht van het ecosysteem waarvoor Nokia’s CEO Stephen Elop destijds de sprong in het diepe waagde.

Tegels
In de praktijk is Windows Phone 8 een verademing, terwijl er op zichzelf met Windows Phone 7.5 al best te werken viel. Toch is er alleen al enorm veel gewonnen in de wijze waarop je de “tegels” op je homescreen aan kunt passen in drie verschillende formaten, in een verhouding van 1:4:8 – van de tegel die de volle breedte van het scherm benut, via de vierkante tegel die de helft nodig heeft, tot een kwart daarvan.

Het wordt zo op zichzelf mogelijk om direct vierentwintig (!) applicaties in je scherm te zien, al zal je dat in de praktijk natuurlijk niet snel doen – juist de mogelijkheid je homescreen speels in te delen met tegels in drie verschillende formaten maakt het zo aantrekkelijk.

Waarom kan dat opeens? Omdat Microsoft (eindelijk) de maximale schermresolutie heeft vergroot. Waar die eerst beperkt was tot 800 x 480 ondersteunt het nu veel hogere schermresoluties, zoals die van de Lumia 920. Een tweede voordeel ten opzichte van de vorige versie is dat nu de volledige breedte van het scherm benut wordt – in WP 7.5 bleef een fors deel van de rechterkant van het display zwart.

Dat display biedt nu ook veel meer informatie als het toestel nog “gesloten” is – als je het toestel uit de slaapstand haalt zie je op het vergrendelscherm of je mail, SMS berichten of oproepen gemist hebt. De dan zichtbare informatie kan je zelf aanpassen door in het betreffende menu (“vergrendelingsscherm”) op te geven van welke app je de gedetailleerde statusinformatie zien wilt, en een vijftal apps kan opgeven voor snelle statusinformatie (zoals gemiste oproepen of ontvangen SMS).

Social
Tijdens de officiële presentatie besteedt Microsoft’s charismatische CEO Joe Belfiore veel aandacht aan het sociale aspect van het nieuwe Windows Phone. Het is niet zozeer een massaproduct voor “all of you” maar een specifiek product voor “each of you”. Met zo’n benadering geeft Microsoft aan dat de gebruikerservaring draait om het individu en diens sociale netwerken. De nadruk ligt minder op het aanbod van een grote diversiteit aan apps, maar vooral op het verbonden zijn met anderen. In Windows Phone 8 gaat het meer dan ooit bij Microsoft om communicatie.

Dat realiseert Microsoft onder andere door de mooie integratie van Facebook en Twitter in het Personen menu dat al bij de eerste keer opstarten een prominente plek in het menu krijgt. Dat kenden we al van Windows Phone 7, maar zal veel nieuwe gebruikers vermoedelijk aangenaam verrassen. Nieuw is de mogelijkheid om “Rooms” aan te maken en daar naar behoefte leden aan toe te voegen: gezin, familie, vrienden, collega’s – voor iedere kring kan je een kamer aanmaken en anderen (via SMS) uitnodigen. Vervolgens kan je met iedereen binnen de groep berichten, foto’s en dergelijke uitwisselen.

Tijdens de presentatie besteedt Joe Belfiore (met zijn kinderen on stage) nogal veel tijd aan de “Kids Corner”, een afgeschermd menu dat hier “Speelhoek” gedoopt is. Kinderen kunnen zo met je smartphone spelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat er namens jou onleesbare berichten de wereld in worden gestuurd, of foto’s worden gewist.

Mocht het onverhoopt toch eens fout gaan met de foto’s, dan is de nieuwe back-up functie bijzonder praktisch, waarmee je je applijst (!), instellingen, sms-berichten en foto’s kunt opslaan in de cloud (SkyDrive). Als je je toestel om een of andere reden reset, of bij nader inzien toch een andere kleur van de Lumia 920 kiest, krijg je direct alles keurig opnieuw op je telefoon geïnstalleerd – ideaal!

Zune is dood, leve XBOX
Al voor de komst van Windows Phone 8 heeft Microsoft de stekker uit Zune getrokken. De in Europa nooit gelanceerde Zune HD Music player was al uit het assortiment geschrapt, en recent is ook het Zune softwarepakket compleet verdwenen. Dat is een enorme stap, want Zune was bepaald geen gering pakket om je Windows Phone mee te synchroniseren wat betreft muziek, foto’s, apps, etc.

Je zou het kunnen zien als Microsoft’s variant van iTunes en het was net zo onmogelijk om rechtstreeks muziek op je telefoon te kopiëren. Visueel was het een mooi pakket maar iedereen is blij ervan verlost te zijn.

Nu sluit je je nieuwe Windows Phone aan op je PC en hij verschijnt in de verkenner als schijfstation, zodat je hem zo eenvoudig als de eerste de beste USB stick kunt gebruiken. Bovendien is er inmiddels een beta-versie van een “Windows Phone App” voor PC verschenen om eenvoudiger te kunnen synchroniseren.

XBOX is nu het merk voor Microsoft’s eigen portal voor muziek, games en video – en ook hier zie je een naadloze integratie tussen de XBOX die wellicht al een tijd in je huiskamer staat, en je nieuwste smartphone op Windows Phone 8. Via de app Smartglass kan je de XBOX naast je televisie er nu ook mee bedienen. Zelf ben ik eerlijk gezegd niet erg thuis in de wereld van gaming, maar dat lijkt nu vooral een kwestie van tijd.

Tot slot nog iets dat al voor de vorige versie geldt, maar het kan geen kwaad het nog eens onder de aandacht te brengen: Windows Phone biedt een totaal andere gebruikerservaring met een user interface die in grafisch opzicht vele malen mooier is dan wat Android of iOS te bieden heeft.

Waar de grote mobiele platforms vooral reeksen apps op de homescreens tonen, is de interface van Windows Phone dynamischer in gebruik, en biedt het bij een aantal apps een veel rijkere gebruikerservaring door een afbeelding te kiezen als schermvullend bureaublad – zoals bij het fotoalbum en bij XBOX Music. Het is alleen (nog?) niet mogelijk om ook een eigen bureaublad als achtergrond van de beide homescreens te kiezen, zoals je van Android gewend bent. Wél kan je met de komst van Windows Phone 8 ein-de-lijk screenshots maken – en dat is niet alleen handig voor reviewers.

Apps
Dan komen we bij wat nog altijd als de achillespees van het nieuwe Windows Phone 8 gezien wordt: het “gebrek” aan apps. Het is een nadeel dat Android in de beginfase ook een tijdje werd nagedragen, en daar hoor je inmiddels niemand meer over – het heeft tijd nodig, en in het geval van Windows Phone gaat het heel erg hard. Tijdens de officiële presentatie kon Joe Belfiore nog trots een getal van 120.000 apps vermelden, en inmiddels zullen dat er – een paar weken later – ongetwijfeld al een paar duizend meer zijn.

Microsoft benadrukt dat het de vijftig belangrijkste apps al direct op het nieuwe platform zal bieden, maar dat blijkt op dit moment nog niet helemaal gerealiseerd: de vooraf zeer geprezen integratie van Skype (ook eigendom van Microsoft) is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar er is inmiddels al wel een beta-versie verschenen.

Ook andere apps die ik op Android met plezier gebruik zijn er nog niet: Pulse, of Flipboard. Het wachten is zelfs nog op een voor velen essentiële app als Spotify (onderweg), en ook Instagram lijkt nog niet in zicht. Maar het kan goed zijn dat daar al verandering in is gekomen op het moment dat je dit leest – het platform ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Wat ik eerlijk gezegd minder snel verwacht is een update die het mogelijk maakt om je tekst te “swypen”, iets waar ik aardig aan gewend geraakt ben op Android toestellen.

Laat ik enkele apps die er al wél zijn noemen. Hier vind je een greep uit m’n eigen verzameling: 9292 (van de OV-site), Angry Birds, Buienradar, Facebook (maar de functionaliteit is niet zo uitgebreid als op Android), Das Image (een prachtige fotocollectie, waarbij je de geselecteerde foto’s ook zelf kunt opslaan), Flickr, Flitsservice FlitsNav waarschuwt je voor flitslocaties onderweg, Google Mail, Het Verkeer met file informatie, IMDb is een prachtige speelfilmdatabase, MijnTVgids spreekt voor zich, Mobiel Bankieren is voor mij de musthave app van ABN Amro (er is ook een app van SNS bank), NOS / NOS Teletekst, Nu, Shazam en Soundhound, Uitzending Gemist, Treinplanner, een grote keuze aan Twitter apps, Whatsapp (!), WordPress voor bloggers en YouTube.

Vanzelfsprekend is dit een veel te klein overzicht om recht te doen aan het enorme aanbod, maar een aantal specifiek apps verdient zeker nog extra aandacht: die van Nokia zelf.

Nokia Apps
Daarmee kom ik bij het laatste hoofdstuk van deze review, de apps die Nokia op de Lumia 920 – maar ook op de Lumia 820 – meelevert. Ik wil het beperken tot een opsomming, omdat deze review anders echt te lang zou worden.

Ik moet de HTC Windows Phone 8X nog testen, maar het is op voorhand duidelijk dat Nokia een aantal bijzonder sterkte troeven in handen heeft met de eigen applicaties. Het bedrijf deed een goede zet door in 2007 NavTeq over te nemen en is sindsdien een niet te onderschatten speler op het gebied van navigatie.

De apps zijn op zichzelf niet nieuw: Nokia Maps en Nokia Drive vind je zelfs al in Symbian toestellen, al is Drive op Windows Phone 8 in een sterk vernieuwde betaversie beschikbaar. Het is een volledig gratis turn-by-turn navigatiepakket waarbij je wereldwijd alle beschikbare landen, streken en zelfs grote steden tot in detail gratis kunt downloaden op je smartphone.

Zo kan je dus ook in het buitenland zonder dataverbruik navigeren, en mocht je onverwacht voor zaken in het buitenland terechtkomen kan je de kaart van het betreffende land altijd nog even via WiFi ophalen, om je alsnog te verzekeren van navigatie zonder roamingkosten. Een service als deze maakt het voor mij eerlijk gezegd al jaren vanzelfsprekend om op reis een Nokia op zak te hebben…

Het is een unieke service die nog niet één ander merk kan bieden, maar Nokia zal beide als onderdeel van de samenwerking met Microsoft ook aan de andere producenten ter beschikking stellen. Een stap die het nieuwe ecosysteem als geheel enorm zal versterken. Zeer recent introduceerde Nokia zelfs een nieuw merk om zijn locatieservices in onder te brengen: Here.

Daarnaast heb je op de nieuwe Windows Phone 8 toestellen van Nokia de beschikking over Nokia City Lens (een augmented reality app die je exact laat zien wat er in je omgeving allemaal te vinden is op het gebied van uitgaan, hotels, winkelen, openbaar vervoer etc.). In diverse landen bestaat bovendien Nokia Transport, dat naar ik begrepen heb in Nederland alleen nog als Nokia OV in Amsterdam en Rotterdam werkt.

Naast deze locatiegebonden applicaties mag ik Nokia Trailers en Nokia Music niet vergeten. Via Nokia Trailers vind je een flink aantal trailers van actuele speelfilms, die je desgewenst op je toestel kunt opslaan. Met name de optie Mix Radio – die je binnen Nokia Music volledig gratis muziek binnen tal van zelf te kiezen genres laat streamen – beschouw ik als een van Nokia’s “killer apps”.

3. CONCLUSIE

Nokia heeft zichzelf wel vaker van de afgrond gered. In zijn geschiedenis van bijna 150 jaar heeft Nokia er zelfs wel eens slechter voorgestaan dan nu. Dat verklaart waarschijnlijk het blakende zelfvertrouwen van de Finnen om hun nationale trots opnieuw van de ondergang te redden. Een radicale koerswijziging is Nokia evenmin vreemd. Van papier naar rubber, naar computers en televisies, en uiteindelijk de volledige focus op mobiele telefoons – als het nodig is past het bedrijf zich aan als een kameleon aan zijn omgeving.

Het “eigen” Symbian was jarenlang de basis van Nokia’s onaantastbaar gewaande marktleiderschap, maar het management zag veel te laat in dat de mobiele toekomst in het touchscreen lag, zoals Apple overtuigend aantoonde. De sprong in het duister – van een vrijwel zeker einde met Symbian naar een onzekere toekomst met Microsoft – heeft veel van de reserves van het bedrijf geëist. Microsoft bracht met Windows Phone 7 een in feite prematuur platform op de markt dat nog lang niet voldoende bood om Nokia te redden. En nu?

Windows Phone 8 biedt een onvergelijkbaar veel betere gebruikerservaring dan zijn voorganger. Het benut eindelijk het volledige scherm en dat is nu vrijwel compleet naar eigen wensen aan te passen – het enige dat nog mist is de mogelijkheid om zelf een achtergrond afbeelding, of per tegel een aparte kleur te kiezen, voor wie dat op prijs zou stellen.

Het gesignaleerde gebrek aan apps is niet meer dan een kwestie van tijd. En nu de naadloze integratie met PC en tablet eindelijk een feit is en Windows Phone 8 deel uitmaakt van een veel omvangrijker ecosysteem, kan het ook niet lang meer duren voordat het een breder pubiek dan ooit zal aanspreken.

De Nokia Lumia 920 is de eerste smartphone die ik op dit nieuwe platform gebruik. Ik heb al aangegeven dat ik het een mooi toestel vind, sterker: wat mij betreft is het de mooiste smartphone ever van Nokia – en ik heb er nogal wat in handen gehad… Wat design betreft is er zelfs geen smartphone die ik beter ontworpen vind. Maar goed: smaak is persoonlijk.

De meest gehoorde klacht, dat het een lomp toestel zou zijn, deel ik absoluut niet. Zeker, de Lumia 920 weegt ongebruikelijk veel, maar het gewicht verleent het vooral een buitengewoon stevig en robuust karakter dan iets dat nodeloos zwaar is of lomp overkomt – integendeel, het toestel is erg prettig in gebruik omdat het zo goed in balans is. Dus zwaar: ja, nadelig: nee.

In gebruik is het toestel razendsnel – ik kan het nog niet vergelijken met de andere belangrijke (dualcore) toestellen op Windows Phone 8, maar op de Lumia 920 draait het werkelijk allemaal verbluffend vlot en soepel. Zeker op zo’n groot en helder display is het nieuwe platform een feest om mee te werken.

De opslagcapaciteit van 32GB is royaal, alleen zeer fanatieke muziekverzamelaars zullen het vermoedelijk te karig vinden. SkyDrive biedt dus nog 7GB extra opslag, maar als je veel fotografeert en daar al je foto’s automatisch opslaat (in full resolution via WiFi) ben je daar ook in korte tijd doorheen – dat zal je dus bij moeten houden door alléén op te slaan wat je echt in de cloud beschikbaar wilt hebben.

Van de fotografische kwaliteiten had men – gezien de toevoeging van het merk PureView – over het algemeen iets meer verwacht, zo blijkt uit de eerste reacties. Zelf heb ik ook gemerkt dat je echt even met de camera zal moeten leren omgaan en de software bovendien nog niet helemaal stabiel lijkt. Een software update ligt dus voor de hand.

Niettemin zijn de foto’s zeker niet slecht, en degene die je zelfs in het vrijwel aardedonker blijkt te kunnen realiseren zonder meer verbluffend. De videobeelden zijn bovendien zichtbaar veel stabieler – de tweede versie van PureView is dus met recht veel meer dan alleen maar een marketingpraatje.

 

Hoe goed de camera ook is – of na een update zal worden – het lijkt me niet waarschijnlijk dat klanten de Nokia Lumia 920 alleen vanwege “optical image stabilization” zullen aanschaffen. Anders gezegd: videostabilisatie en vrijwel optimale foto’s in slechte lichtomstandigheden (PureView 2), vormen bepaald niet de enige reden om dit toestel te willen. Het is maar één interessant aspect van een indrukwekkend pakket hard- en software, waarvan je bij voorbaat weet dat het zwakste onderdeel – de relatief beperkte hoeveelheid beschikbare apps – binnen afzienbare termijn zal zijn verdwenen.

Het nieuwe ecosysteem moet nog op stoom komen, maar met een smartphone als de Nokia Lumia 920 maakt Windows Phone 8 een indrukwekkende droomstart. De HTC Windows Phone 8X én de Nokia Lumia 820 moet ik beide nog testen, maar het lijkt evident dat de Nokia Lumia 920 de troepen waarmee Microsoft de mobiele arena betreedt met overtuiging aanvoert.

Hoe populair het toestel in Nederland zal worden hangt uiteraard ook van de prijs af. In Amerika zijn zowel de Lumia 920 als 820 bij AT&T extreem gunstig geprijsd en voor de snelle beslissers zelfs nog voorzien van een gratis draadloos laadapparaat. Het is te hopen dat een dergelijke actie ook Nederland bereikt.

Spannend is nog of er ook in Nederland één operator zijn zal die de Lumia 920 exclusief gaat voeren, en welke dat dan is. KPN Zakelijke Markt is al een samenwerking met Nokia aangegaan en zal negenhonderd medewerkers met een nieuwe Lumia uitrusten. Of die samenwerking een schaduw vooruitwerpt op een exclusief partnership is nog de vraag. In Duitsland blijkt Vodafone inmiddels een “branded” versie van de Nokia Lumia 920 aan te bieden – in cyaan zelfs.

In veel landen waar de Nokia Lumia 920 gelanceerd is, is hij vrijwel direct uitverkocht. Of dat komt door een onverwacht grote populariteit of beperkte beschikbaarheid is onduidelijk. De Australische operator Telstar heeft laten weten overrompeld te zijn door de vraag naar het toestel. Zo wijst veel erop dat Nokia met de Lumia 920 eindelijk de gedroomde hit in handen heeft: een buitengewoon complete en stijlvol ontworpen smartphone op een nieuw, fris en uitdagend platform.

12 Comments

 1. Reactie van Coen:

  Leuk en uitgebreid review. Complimenten. En nu eindelijk eens dat ‘te zwaar’ verhaal ontzenuwd. Heb zelf een iPhone 4s en een Lumia 800. Voorlopig even nog niets anders, maar volg met spanning het marktaandeel van Windows Phone.

 2. Reactie van Marc:

  Erg goede en uitgebreidde review!, dank hiervoor!. En mijn keuze van de kleur rood is hiermee alleen maar bevestigd :-)

 3. Reactie van Patje1968:

  Wow, wat een schitterende en uitgebreide review. Zeer leuk om te lezen, ik kan nu echt niet lang meer wachten om mijn eigen rode exemplaar in handen te krijgen. Nokia België maakt op 29 november (nog 14 dagjes ;) ) de lanceringsdatum bekend. Dank voor de interessante lectuur.

 4. Reactie van Leen Kleijwegt:

  Ik krijg er genoeg van om naar de zoveelste review te kijken van iets dat hier voorlopig niet te koop is. Ik begrijp ook niets van die strategieen…

  • Reactie van Marc Wielaert:

   Jammer dat je er zo tegenaan kijkt Leen. Ik heb het toestel in Duitsland los gekocht. Dat is een investering, maar voor m’n sites (deze en de PureViewClub.com) vond ik het noodzakelijk. Naar mijn weten is dit bovendien de eerste uitgebreide review in het Nederlands van de Nokia Lumia 920.

   Dat Nederland deze keer geen “launching country” is vind ik uiteraard ook jammer – maar met m’n review wachten tot het toestel hier gelanceerd is lijkt me ook zonde. Nokia kan het toestel inmiddels blijkbaar niet aanslepen in Amerika en Australië, dus ik hoop echt dat het dit jaar nog in Nederland komt.

   Dan heb je iets om voor te sparen, en mocht dat niet nodig zijn dan liggen de MediaMarkt en Saturn in Duitsland niet zo heel ver weg toch? €599 is bovendien een redelijke prijs voor dit toestel.

 5. Reactie van Hans:

  Prima review Marc en als huidig eigenaar van een Galaxy Note 2 zal ik zeker geen moeite hebben met het gewicht. Eigenlijk heb ik zelfs liever een wat zwaarder toestel, ligt vaak beter in de hand. Over 10 dagen is de presentatie van Nokia voor Nederland en mocht hij niet voor half december beschikbaar zijn dan rij ik wel naar Duitsland.

 6. Reactie van Marian:

  Wát een mooie review zeg, eindelijk een goed en begrijpelijk verhaal in het Nederlands. Bedankt!

 7. Reactie van Niels:

  Korste vraag: Als ik nou ook uit Duitsland een Lumia 920 haal, zit er dan ook een nederlandse taal in gebakken?

  • Reactie van Marc Wielaert:

   Beste Niels, het korte antwoord luidt “ja”. Het langere antwoord is dat ik inmiddels gehoord heb dat ze – áls ze er überhaupt nog te krijgen zijn – niet meer zonder abonnement verkocht worden. Of dat klopt heb ik nog niet kunnen verifiëren.

 8. Reactie van Romy:

  Hele leuke gsm! Heb de lumia 920 vandaag ontvangen en moet zeggen dat dit toch wel het beste al is wat ik van gsm’s al in mijn handen heb gehad. Ervoor had ik samsung. Heel mooi en zeer soepel te gebruiken!

 9. Reactie van de kruijf:

  Super mooi toestel.
  goed en vriendelijk gebruik.
  ben echt positief verast door de goede functionaliteit
  kortom een echte aanrader.
  Johan de Kruijf

 1. Ping from Nokia 808 PureView captures the Nokia Lumia 920 and HTC Windows Phone 8X in detail | PureView Club
 2. Ping from Review: Nokia Lumia 920 and Windows Phone 8 | PureView Club
 3. Ping from Looking back on 2012: start of the PureViewClub | PureView Club

Comments are closed.