Review: Sony Xperia T

Door: Marc Wielaert op 3 november 2012. Onderwerp: Android, Camera Phone, Review, Sony, Sony Ericsson 
Home  

Sony zet het nieuwste topmodel De Xperia T in de markt als “The ultimate HD experience”: het display van 4,6 inch geeft een breedbeeldervaring en beeldkwaliteit die Sony graag benadrukt.
Ook in andere opzichten is de Xperia T een doorontwikkeling van de Xperia S, maar verrassend genoeg grijpt Sony terug op de laatste designclassic van Sony Ericsson. Ook het groene beeldmerk van de voormalige Japans/Zweedse joint venture prijkt nog altijd op de achterzijde.

Uiterlijk en design vergeleken met Xperia Arc en Xperia S
Met de Sony Xperia T zien we onverwacht het design terug dat we voor het laatst zagen in Sony Ericsson’s Xperia Arc (S): de achterzijde van het toestel is enigszins hol vormgegeven waardoor lijkt alsof alle lucht eruit geperst is om een zo rank mogelijk resultaat te bereiken.

Bij Sony Ericsson’s Arc – ik schreef ruim een jaar geleden een vergelijking met de Xperia Neo – was die achterzijde nog van glanzend plastic, waardoor het vanzelfsprekend snel vingerafdrukken liet zien. Dat probleem is nu opgelost door een matte achterzijde waarop je absoluut geen sporen achterlaat en dat ook wat gladder (minder “kleverig”) in de hand ligt. Het testexemplaar dat me ter beschikking is gesteld is lichtgrijs, wat ik een chique uitstraling vind hebben. Er komt ook een helemaal zwarte versie (die in het James Bond pack zal verschijnen) en een met een witte achterkant.

Bij de Xperia Arc zagen we nog wel drie glanzende, smalle hardware buttons aan de onderzijde van het display: die erfenis van de Sony Ericsson X10 is verdwenen, zoals dat bij de Xperia S ook al het geval was: vervangen door softbuttons. Bij de Xperia T zijn nu alle overige buttons aan één zijde van het toestel te vinden, rechts van het display, en ze zijn net als de achterzijde mat uitgevoerd en (gelukkig) niet meer zo glimmend als bij de Arc.

Van onder naar boven vind je een (kleine) camerabutton, de volume/zoom toets, en de toets waarmee je het toestel aan- en uitzet of activeert. Daarboven wisten de ontwerpers van Sony nog ruimte te vinden voor de micro-sim én micro-SD achter een klepje dat verhoudingsgewijs wat groot overkomt. Dat laatste komt mede omdat er nog één klein schroefje achter het klepje schuilgaat, zodat de hele achterzijde als uit een geheel gegoten lijkt.

Bij de Xperia S moest de dunne back cover nog uit het toestel geklikt worden om de simkaart te plaatsen: ruimte voor geheugenuitbreiding was er niet (ook niet echt nodig met 32GB intern), maar bij de Xperia T nu gelukkig wel. Maar ook bij de Xperia S was het al niet meer mogelijk om zelf de accu te vervangen. Sommigen ervaren dat als een nadeel, maar ik heb zelf nog nooit iemand leren kennen die dagelijks een reserve-accu bij zich had – een extra lader is makkelijker.

Een groot designverschil is het ontbreken van de oplichtende rand onder het display, die te zien was in de Xperia S, maar ook bij de Xperia P en U. Ik vond die nieuwe lijn juist wel een charmante manier waarop Sony zich wist te onderscheiden van de rest – en die rest is natuurlijk overweldigend.

De keuze voor het design van de Arc is in dat opzicht een stap terug, hoe uniek die gebogen achterkant ook is. Wat wel opvalt is het volledig ontbreken van een “bezel”, een omlijsting (hoe dun ook) van het display. In feite zie je bovenop die gebogen achterkant van de Xperia T alleen nog maar het glazen display zelf – niets ernaast, niets erboven of onder. En ook dat is onderscheidend, al valt het niet in eerste instantie op.

Screen protector al aangebracht
Dat display is uiteraard gemaakt van krasbestendig glas (het mag geen “Gorilla” glas genoemd worden omdat dat een merknaam van de firma Corning is). Maar – en daar lees je zelden over – Sony levert dat display (net als Sony Ericsson al deed) met een aangebrachte screen protector. Mocht je oog daar niet op vallen, dan lijkt het display na enige tijd van onverwacht zacht materiaal dat makkelijk verweert of zelfs krassen vertoont…

De foto hieronder toont dat verschijnsel op de screen protector van een intensief gebruikte Sony Xperia S. Bij de Xperia Arc had ik al iets dergelijks gezien, maar toen zelfs zonder de screen protector op te merken, zo strak zit die op het display.

   

Naar ik begrepen heb is het op deze manier leveren van het toestel een beschermende maatregel, om als het valt glasbreuk te voorkomen. Een woordvoerder van Sony noemde het geheel een “hard coated shatterproof sheet on scratch-resistant glass“. Sommigen raden daarom aan een extra screen protector op het toestel aan te brengen, anderen beweren dat de aangebrachte screen protector makkelijk te verwijderen is. Tot nu toe had ik geen van beide geprobeerd, maar vanwege deze review heb ik het aangedurfd met de Xperia S. Met een stevige vingernagel en wat doorzettingsvermogen blijkt het goed te doen (zie boven).

De aangebrachte screen protector blijkt overigens veel harder dan ik ooit eerder gevoeld heb. Dat laat zich natuurlijk slecht fotograferen. Het verwijderen ervan wil ik overigens niemand aanraden – ik laat het op het testexemplaar van de Xperia T dan ook zeker op zijn plek. Het is echter wel een overweging als je een inmiddels verweerd display op je huidige Xperia Arc, Neo of Xperia S hebt – de huidige protector verwijderen en vervangen door een nieuwe is immers ook nog een optie…

Hardware
Het display is dus wat groter dan van zijn voorganger – van 4,3 inch naar 4,55 inch (om precies te zijn, Sony rondt het af naar boven). De resolutie is gelijk gebleven (720 x 1280 pixels), waarmee de letterweergave dus een fractie groter is geworden. Met een pixeldichtheid van 323 ppi benadert de Xperia T die van de iPhone 5 (een standaard voor velen). Ondersteund door Sony’s Bravia technologie is de weergave tot in detail verrassend scherp.

De Xperia T weegt 139 gram, een fractie minder dan zijn voorganger van 144 gram. Ook een marginaal verschil is de camera, met een resolutie van 13MP in plaats van 12MP. Ook hier weer krijg je de maximale resolutie in het 4:3 formaat, kies je voor breedbeeld dan wordt het 10MP (9MP bij de Xperia S). Verderop in deze review vind je wat meer informatie daarover en enkele opnamen gemaakt met de Xperia T en S.

Het interne geheugen van de nieuwe Xperia T is gehalveerd naar 16GB, maar dat is dus makkelijk uit te breiden met een micro-SD (maximaal 64GB). De processor is een fractie sneller dan die van zijn voorganger: een Qualcomm Snapdragon S4 om precies te zijn, die we ook kunnen vinden in de HTC One S en de net verschenen HTC Windows Phone 8X (Nokia’s Lumia 920, die eind deze maand verschijnt, heeft een iets uitgebreidere dualcore processor met dezelfde snelheid).

Dus het mag dan geen “quadcore” zijn, het is in ieder geval snel genoeg om niemand te hoeven laten wachten, en dat blijkt ook in de praktijk, want de Xperia T is een opvallend rap toestel – al heb ik me eerlijk gezegd ook met de Xperia S geen moment hoeven vervelen. Is de Quadcore hype in de dagelijkse praktijk dan overdreven, of meer iets voor gamers?

Tot slot wat de hardware betreft: de belkwaliteit is natuurlijk prima, en ook de kwaliteit van de speaker en headset voldoen volledig. In de verpakking van de Xperia T vind je zoals gebruikelijk lader, datakabel en de in-ear headset met verschillende formaten oordopjes. Ook in het speciale “Bond Pack” – exclusief voor T-Mobile – zal je niet méér vinden dan dat, het is dan ook geen ongebruikelijk karig aanbod.

Interface
De Xperia S werd nog geleverd met Android 2.4 (Gingerbread) en is inmiddels geupdate naar 4.04 (Ice Cream Sandwich). De Xperia T wordt daarmee geleverd en zal naar verluid op korte termijn worden geupdate naar Jelly Bean – ik neem eerlijk gezegd aan dat dat dan ook voor de Xperia S zal gelden. Dat zo’n upgrade tal van voordelen biedt mag duidelijk zijn: de interface wordt steeds uitgebreider en soepeler, en vergt bovendien minder van de accu.

De vroegere joint venture Sony Ericsson legde sterk de nadruk op TimeScape (waarmee je al je berichten van SMS tot social media soepel kon doorbladeren). Tegenwoordig is dat gewoon een van de vele beschikbare widgets. De eigen UI heeft geen aparte naam gekregen en dat is eigenlijk vreemd omdat het ook een onderscheidende interface is die prettig in gebruik is.

Het is prettig hoe je de verschillende applicaties kunt ordenen: alfabetisch, meest gebruikt, onlangs geïnstalleerd, of een geheel zelf in te delen volgorde. In mijn geval blijkt “alfabetisch” het meest praktisch, maar dat zal zeker niet voor iedereen gelden.

Ook onderscheidend: als je op het display tikt dan verschijnen – net als inmiddels bij de Xperia S – links en rechts bovenin twee iconen (zie screenshot links). Via het linkericoon kan je de achtergrondafbeelding en het thema wijzigen, via het rechter eenvoudig widgets toevoegen aan een van de vijf homescreens. Sony heeft nog meer toegevoegd, via de menu-optie rechtsonder, waarmee je alle geopende applicaties oproept. Daar vind je onverwacht ook “kleine applicaties”: voorgeïnstalleerd zijn de rekenmachine, wekker, notitieblok en voicerecorder. Je zou dat ook nog moeten kunnen aanpassen, maar de link naar de PlayStore biedt nog geen resultaten.

Nog altijd aardig is hoe Sony ervoor kiest om, als je het homescreen als het ware “verkleint” (door op het display je duim en wijsvinger naar elkaar toe te brengen), je niet alle verschillende homescreens naast elkaar gegroepeerd vindt, maar alle widgets die je op het toestel hebt staan. Schud je vervolgens met het toestel dan vliegen die verkleinde widgets alle kanten op om vervolgens in dat overzicht een nieuwe plek te vinden.

Nieuw – althans niet aanwezig op de Xperia S – is dat wanneer je je vinger van de bovenkant van het scherm naar beneden veegt, een aantal sneltoetsen verschijnen voor Geluid, Bluetooth, WiFi, Data en een die je direct naar Instellingen brengt. Het is zoals Samsung dat biedt bij TouchWiz, maar dan wel veel beperkter dan je op de Galaxy-reeks vindt.

Applicaties: Walkman & Movies
Natuurlijk biedt Sony ook de mogelijkheid om gebruik te maken van hun aanbod op muziek- en filmgebied, maar de films zijn voor de Nederlandse markt nog niet toegankelijk. Voor de muziek biedt Sony Entertainment Network Sony´s Music Unlimited, dat een beetje verstopt lijkt in het menu van de Walkman. Binnen dat menu moet je naar “mijn muziek”, en daar vind je de applicatie. Maar dan moet de Music Unlimited Mobile App wel geïnstalleerd zijn (te vinden in de Marketplace mocht het op je toestel ontbreken).

Het aanbod is vanzelfsprekend groot, onderverdeeld in diverse categorieën, zoals nieuwe releases, topnummers en een groot aantal kanalen met een muziekstream in de stijl van je keuze. Dat zijn er nogal wat: hot songs, een wereldwijde en lokale Top 100, en een Top 100 van de Pop, R&B, Latin, Rock & Metal, Dance & house, Electronica, Reggae, Classical, Indie Rock & Alternative en New Age. Me dunkt.

Als je wilt kan je ook zoeken, en blijkt het aangeboden repertoire direct een heel stuk breder dan van Sony alleen. De prijsstelling is vergelijkbaar met die van de grote concurrent Spotify. Het kost je €4,99 voor een “thuis” abonnement, een premium abonnement kost je €9,99 voor onderweg en op alle devices. Tot en met de maand december kan je deze dienst overigens gratis uitproberen.

De WalkMan zelf biedt – dat kan je aan Sony wel overlaten – natuurlijk een prettige interface om muziek mee te beluisteren en bevalt die je minder goed dan kan je vanzelfsprekend een andere installeren.

Fotoalbum
Aparte aandacht verdient nog het fotoalbum van Sony, zoals dat ook al bij de Xperia S te vinden was. Door met de bekende beweging van je vingers op het scherm de weergave te verkleinen, worden alle foto’s subtiel een slag verkleind en krijg je dus een steeds groter overzicht van de content op je toestel. Dat gaat zo ongelooflijk vloeiend dat het niet alleen erg praktisch is, maar iedere keer ook weer een feestje om naar te kijken.

          

NFC
Bij de Xperia S introduceerde Sony de “smarttags”, dat zijn in feite kleine voorgeprogrammeerde zendertjes die je telefoon op een bepaalde manier instellen op het moment dat je deze erboven houdt. Die instellingen kan je zelf per tag aanpassen. In de tijd dat ik de Xperia S testte had ik twee van deze tags, een ingesteld op “thuiskomen” (bijvoorbeeld WiFi aan, BlueTooth uit) en een voor “in de auto” (WiFi uit, BlueTooth aan).

Ik zie de tags helemaal niet meer in de shops, maar ik neem aan dat ze online nog wel verkocht worden (?). In ieder geval worden deze smarttags niet bij de Xperia T meegeleverd.

Dat is eigenlijk jammer omdat het een opvallend praktische uitvinding was om NFC vanzelfsprekend in het alledaagse leven te gebruiken.

Accu
De accuduur komt in het dagelijks gebruik normaal op me over. Het toestel houdt het zeker een werkdag vol als je het tenminste niet al te intensief gebruikt, ben je er wat meer mee aan het spelen is het raadzaam een reislader of draagbare accu bij je te hebben. Dat is overigens zeker niet ongebruikelijk en geldt voor de meeste smartphones. De enige Android smartphone waar ik ooit met gemak tot zelfs twee dagen zonder opladen mee gewerkt heb, is de Samsung Galaxy Note II. 

Foto’s
Ik ben altijd extra kritisch op de camera in de  nieuwste smartphones. Dat heeft te maken met mijn eigen interesse in een ontwikkeling die 10 jaar geleden begon (in deze link vind je ook veel toestellen van Sony Ericsson). Sony hecht er bovendien zelf ook belang aan: je kan opnieuw direct vanuit slaapstand een foto maken, en als je het toestel normaal “wekt” heb je ook de keuze om rechtstreeks naar het foto-menu te gaan.

In de Xperia T gooit Sony er bovendien een extra Megapixel tegenaan: niet langer 12MP, maar 13MP. Scheelt dat? Heel eerlijk gezegd: niet bijzonder veel, maar allicht dat het uit marketingoogpunt doel treft – toch weer een megapixel erbij. Zoals iedere producent biedt ook Sony heel wat mogelijkheden om de gemaakte foto achteraf op het toestel zelf na te bewerken.

Als fanatiek “mobiel fotograaf” heb ik maar twee dingen op te merken over de nieuwe Xperia T ten opzichte van voorganger, en die zijn naar mij lijkt beide op te lossen met een software update. Het toestel lijkt allereerst nogal “trigger happy” – het is me meerdere malen gebeurd dat het de foto al schiet nog voor het toestel goed en wel heeft scherp gesteld.

Daarnaast lijkt de automatische belichting lijkt nog niet optimaal, het komt voor dat foto’s in de praktijk (met alle instellingen op “automatisch”) overbelicht zijn. Om aan te geven wat ik daarmee bedoel hieronder twee voorbeeldfoto’s, seconden na elkaar gemaakt met de Xperia S (boven) en Xperia T (daaronder).

Voor alle duidelijkheid: dit zijn incidenten: over het algemeen maakt de Xperia T zelfs uit slaapstand verrassend scherpe foto’s, die zich prima kunnen meten met de resultaten van de andere top Android toestellen. Uiteraard filmt de Xperia T in Full HD, en de frontcamera biedt zelfs een maximale videoresolutie van 720p, voor wie daar gebruik van maakt.

In een volgend artikel zal ik binnenkort – voor wie deze materie speciaal interesseert – nog een uitgebreidere foto- en videotest  publiceren waarin ik de Xperia T vergelijk met een aantal andere high-end Android telefoons.

James Bond
James Bond heeft niet voor het eerst een Sony in handen, al was dat eerst een toestel van Ericsson en later Sony Ericsson. Hier vind je een wat ouder artikel over mobile product placement .

Hieruit: James Bond had al in Tomorrow Never Dies (in 1997, hetzelfde jaar waarin The Saint met Nokia’s Communicator in de weer mocht) de beschikking over een JB988 (let op de initialen van het model). Die diende onder meer als vingerafdruk scanner, en remote control voor zijn auto. Eind 2006 is het Sony Ericsson die de traditie met de films van James Bond voortzet door in Casino Royale zowel de M600i, als een special Bondversie van de K800i te presenteren. In de praktijk is het makkelijker en effectiever om James Bond een telefoon te laten gebruiken, dan hem voor een reclamespot te vragen.

Ik heb ook nog even kunnen spelen met de echte “Bond phone”, omdat ik graag alle Skyfall extra’s wilde zien. Dit “Bond pack” is alléén verkrijgbaar bij T-Mobile, dus je krijgt er direct een heleboel T-Mobile content bij waar je niet altijd om gevraagd hebt, maar die ook niet erg in de weg zit. Is het aparte James Bond pack de moeite waard?

Natuurlijk, helemaal in het zwart ziet de Xperia T er ontzettend cool uit. En het is erg leuk dat er een extra Bond thema is (screenshot rechts) en er een enorme hoeveelheid extra Bond videomateriaal op het toestel staat. Daarin vind je interviews met een aantal van de makers en acteurs (overigens niet Daniel Craig zelf), die ieder een kort maar interessant kijkje achter de schermen geven. Ik heb op het moment van schrijven Skyfall nog niet gezien en kijk nu al uit naar – onder andere – de scenes in Shanghai.

Het enige dat ik nog mis in de Bond Extra’s is de briljante song van Adele, of natuurlijk beter nog: de complete film zelf: het lijkt me geen straf om die op het display van de Xperia T te bekijken. Wél vind je een flink aantal foto’s uit de film in het toestel, en omdat ik  daarvan mag delen welke ik wil, zal ik de rest van deze review ermee illusteren.

Conclusie
Hoewel de Xperia T teruggrijpt op een design van Sony Ericsson, heeft deze smartphone een uniek uiterlijk dat nog altijd eigentijds aandoet. Dat de gebogen achterzijde in mat plastic is uitgevoerd zal sommigen wellicht storen, maar draagt bij aan het lage gewicht en laat deze keer in ieder geval geen vingerafdrukken achter. Het toestel is bovendien opvallend slank en biedt ondanks zijn bescheiden formaat toch een uitstekend display.

Sony slaagt er door het design in om alle nadruk op dat display te leggen, zonder de rest van het design te verwaarlozen, hoewel het klepje aan de achterkant nog wel wat subtieler (en steviger) had gekund. De eigen interface werkt soepel en is makkelijk te personaliseren.

Het is prettig dat Sony nu ook wat meer mogelijkheden biedt via het pulldown menu, en ook de toevoeging van “kleine apps” onderin het scherm is welkom. Het is opmerkelijk hoe Sony het Android platform onnadrukkelijk een eigen, volwassen gezicht weet te geven.

De 13MP camera voldoet uitstekend, even afgezien van enige overhaaste shots en de niet altijd optimale automatische belichting. Het Xperia™ T James Bond pack is alleen verkrijgbaar bij T-Mobile verkooppunten voor € 29,95 “i.c.m. een 2 jarig Smartplus 300 + Onbeperkt Internet Bundel”.

De losse toestelprijs – zonder Bond – is momenteel rond de €499. Daarmee begeeft Sony zich in een drukbevochten arena: voor iets meer heb je een Samsung Galaxy SIII, voor iets minder een HTC One X: beide quadcore (!) toestellen met een groter display, maar minder Megapixels in de camera.

Ik denk echter dat je in de praktijk maar weinig zult merken van de op het oog mindere specs wat snelheid betreft, en een groter scherm – en dus groter toestel – is voor sommigen ook een nadeel. Je steekt de Sony Xperia T moeiteloos in broekzak, borstzak of colbert en is zo licht dat hij nauwelijks opvalt.

Al met al is de Sony Xperia T een afgetrainde en verleidelijke alleskunner met een geheel eigen stijl: James Bond heeft nog geen passender smartphone in handen gehad.

Comments are closed.