Speed review: Sony Xperia V

Door: Marc Wielaert op 18 december 2012. Onderwerp: Android, Review, Sony 
Tags:
Home  

Tegen het einde van het jaar buitelen de nieuwe smartphones in hoog tempo over elkaar heen in de hoop de consument nog rond de Kerstperiode te verleiden. Omdat mijn tijd beperkt is, zie ik geen kans om van elk toestel een uitgebreide review te schrijven. Ik wil echter geen van deze high-end telefoons onbesproken laten, vandaar dat ik bij deze de “speed review” introduceer, in de hoop je toch te kunnen helpen in het maken van een keuze.

Als eerste in de reeks de Sony Xperia V. Voor een groot deel kan ik wat betreft platform en menu verwijzen naar mijn (wel uitgebreide) review van de Sony Xperia T. Er zijn immers meer overeenkomsten dan verschillen tussen de Xperia T en Xperia V. Niet alleen zijn de technische specificaties vrijwel identiek, beiden hebben het “holle” design dat ontleend is aan dat van Sony Ericsson’s Xperia Arc, en ook het menu van beide toestellen is hetzelfde. De nieuwe Xperia V is echter een slag kleiner dan zijn vooral dankzij James Bond bekende voorganger.

Het display is iets kleiner: 4,3 in plaats van 4,55 inch . Maar omdat het scherm eenzelfde resolutie heeft (720 x 1280 pixels), is de weergave een fractie scherper met 342 ppi (in plaats van 323 ppi). Bovendien biedt de Xperia V de nieuwste versie van Sony’s Mobile BRAVIA Engine voor nog scherpere beeldweergave.

Het toestel is ook wat lichter dan zijn voorganger: 120 gram (in plaats van 139 gram). Beide toestellen zijn uitbreidbaar met een micro-SD, maar de Xperia V heeft met “slechts” 8GB de helft van het interne geheugen dat de Xperia T biedt. Uitbreiding ligt dus zeker meer voor de hand, maar is anderzijds geen buitensporige investering.

Ook de accu van beide toestellen is vergelijkbaar – de Xperia V heeft 1700 mAh, zijn voorganger 1850 mAh: beide toestellen zullen je – extreem gebruik daargelaten – met gemak een dag bijstaan. Beide toestellen hebben ook eenzelfde 13MP cameraresolutie. Er is echter één immens groot verschil tussen de Xperia V en zijn voorganger. De nieuwste smartphone van Sony is waterdicht – en niet zo’n beetje ook.

Dat laatste moet ik wel enigszins nuanceren: volgens de gebruiksaanwijzing moet je er niet mee gaan zwemmen en al helemaal niet in zee, duiken is dus ook taboe, net als heet water. En ook modder en afwaswater staan niet op het repertoire. Maar voor je je nu afvraagt wat je er dan aan hebt: tijdens de presentatie heeft het toestel de hele avond werkend in een aquarium gelegen – het toeval wil dat ik dat bewuste exemplaar heb meegekregen om te testen.

Daarom durf ik het nu voor de grap onder de kraan te houden “om het display schoon te maken”, of in een vaas water te laten afzinken – niet zelden tot schrik van de collega’s. Zowel de avond in het aquarium als de tussentijdse doorweekte intermezzo’s hebben het toestel op geen enkele manier beschadigd. Dat is een kunstje dat Sony al eerder heeft laten zien in de Sony Xperia Go, maar die had bepaald geen high-end specs te bieden.

Het is bijzonder dat Sony kans heeft gezien het etiket “waterdicht” op een niet opvallend stevig verpakte smartphone te plakken – het komt op het oog niet enorm robuust over.

De enige producent die dit eerder zo subtiel deed is Panasonic, waarvan je de Eluga waarschijnlijk nog nooit in het straatbeeld gezien hebt.

Het is natuurlijk veel meer dan een gimmick: we worden allemaal wel eens overvallen door een stortbui, en veel mensen hebben hun toestel wel eens in het toilet of een groot glas bier zien verdwijnen.

De Xperia V zoals die eind januari in de winkel zal verschijnen, draait op het actuele Android Jelly Bean (4.1). In de praktijk werkt het testexemplaar (nog op ICS) al erg vlot en vloeiend. In het dagelijks gebruik vind ik de Xperia V eerlijk gezegd zelfs wat aantrekkelijker dan zijn grotere voorganger. Daarbij spelen het formaat en gewicht natuurlijk een rol, al zijn de verschillen met de Xperia T niet extreem groot en heb ik op zichzelf geen bezwaar tegen toestellen met een groter display en hoger gewicht.

In dit geval lijken design, formaat en gewicht wat beter op elkaar afgestemd. De Xperia V voelt echt flinterdun en vederlicht aan (is ook maar 8 gram zwaarder dan de ultra-lichtgewicht iPhone 5) en levert met een iets kleiner display dan zijn voorganger eigenlijk maar weinig in. De interne opslag is gehalveerd tot 8GB, maar is makkelijk uitbreidbaar – en met 1GB werkgeheugen én 1,5 GHz dualcore processor ben je net zo goed bediend.

Sterker: de Xperia V biedt nóg een belangrijk voordeel: het toestel ondersteunt LTE, zodat je zodra het beschikbaar is een razendsnelle internetverbinding op het toestel tot stand kunt brengen.

Tot slot: ik ben niet de enige die vastgesteld heeft dat de camera van de T in de praktijk wat minder presteerde dan zijn voorganger (de begin dit jaar gelanceerde Xperia S). Ik heb het testexemplaar van de Xperia T niet meer beschikbaar, maar ik heb inmiddels sterk de indruk dat Sony zijn meest recente smartphone met een betere camerasensor heeft uitgerust.

Zodra ik kans heb gezien om enkele representatieve foto’s met de Xperia V te maken zal ik ze nog aan deze korte review toevoegen. De Xperia V ligt eind januari, begin februari in de winkels, als gezegd met Android 4.1, met een adviesprijs van €499.

Hieronder vind je nog de reclame die Sony onlangs heeft gemaakt over dit toestel

Comments are closed.