Review: HTC Windows Phone 8X (vergeleken met de Nokia Lumia 920)

Door: Marc Wielaert op 17 januari 2013. Onderwerp: HTC, Nokia, Review, Windows Phone 8 
Home  

Met de komst van Windows Phone 8 wordt Microsoft opnieuw een belangrijk platform voor een nog altijd bescheiden aantal smartphone producenten. Nokia is natuurlijk de grootste en heeft zijn toekomst bovendien nadrukkelijk verbonden aan het nieuwe platform.

Maar HTC kan zich beroepen op het feit dat het de oudste partner van Microsoft is. De producent van tal van producten op het voormalige Windows Mobile komt nu met de Windows Phone 8x.

In het Nokia kamp was de verontwaardiging groot toen de HTC Windows Phone 8X werd aangekondigd. Niet alleen maakte Microsoft’s CEO  Steve Ballmer er een wel héél enthousiaste presentatie van (terwijl Microsoft net een partnership met Nokia had afgesloten), maar ook het design en vooral het gevarieerde kleurgebruik bleek velen een doorn in het oog.

Toch is dat laatste overdreven. Het design van HTC’s Windows Phone 8X wijkt wezenlijk af van dat van de Nokia Lumia 920 (of 820) en de keuze om je juist in kleur te onderscheiden van de overwegend zwart-witte massa aan high-end touchscreen smartphones is op zichzelf niet uniek – laat staan dat het gebruik van kleuren beschermd zou zijn.

Bovendien zijn er méér overeenkomsten, zoals het Windows Phone 8 besturingssysteem, dat bij iedere andere producent in feite hetzelfde oogt. Waar producenten bij hun Android smartphones nog een eigen user interface aan het OS kunnen toevoegen, is dat bij Windows Phone 8 niet het geval. Je zal het als producent echt moeten hebben van je eigen unieke applicaties – en dat zijn er bij HTC niet al teveel, zeker niet in vergelijking met wat Nokia op Windows Phone 8 te bieden heeft.

Design
Waar de Lumia 920 volgens sommigen een veel te grote en zware smartphone is, kan je dat de HTC Windows Phone 8X zeker niet verwijten. Het toestel is dun, handzaam en opvallend licht. De achterzijde is van een plasticsoort dat aanvoelt als fluweel en vrijwel ongevoelig is voor vingerafdrukken. Het glasheldere display van 4,3 inch steekt iets boven de behuizing uit, maar is niet bol, zoals bij de belangrijkste concurrent van dit moment.

Aan de onderkant vind je alleen het micro-USB slot. Aan de linkerzijde van het toestel is geen button te vinden, aan de rechterzijde vind je de camera- en volumetoets. Boven het display vind je de koptelefooningang en rechts, vrijwel volledig verzonken in de behuizing, de on/off/standby toets. De laatste vereist enige gewenning – het is wel érg subtiel in de behuizing verwerkt en dat maakt het niet altijd even praktisch in gebruik.

Meest opvallende design kenmerk is de bolling naar de onderzijde van het toestel die eindigt in een opvallend smalle omranding van het toestel. Hieronder vind je een aantal detailfoto’s van de paarse HTC Windows Phone 8X gecombineerd met de rode Nokia Lumia 920, zodat je de verschillen in design zelf kunt vaststellen.

Zoals je ziet is er geen enkele reden voor Nokia om zich op te winden over design overeenkomsten: in feite zijn die er zelfs in het geheel niet – de plaatsing van de hardware buttons is een eis van Microsoft – en dat is voor beide partijen goed nieuws.

Een anekdote: toen ik net de beschikking over beide toestellen had ben ik even de lokale BelCompany ingelopen – bij een gemotiveerd stel medewerkers die oprecht uitkijken naar de nieuwste toestellen. De dame van het stel koos direct voor de HTC, de heer direct de Nokia. Size does matter.

Hardware
De huidige markt voor Windows Phone 8 is beperkt. In feite heb je op dit moment de keuze tussen de toestellen van HTC en Nokia – de komst van de Samsung ATIV S laat nog altijd op zich wachten. Veel Android gebruikers zijn gehecht aan HTC vanwege de specifieke Sense interface, maar dat voordeel heeft HTC op Windows Phone 8 niet. Als je dus binnenkort de stap naar een high-end Windows Phone 8 toestel overweegt, is het interessant de verschillen tussen die van HTC en Nokia te kennen.

Het verschil in gewicht en formaat zijn al genoemd. Zowel de HTC als de Nokia draaien op een 1,5GHz dualcore processor. Dat kan ouderwets aandoen op het Android platform, maar voldoet uitstekend op Windows Phone 8. Verder zijn er wat betreft de hardware specificaties van beide toestellen aardig wat verschillen.

De HTC heeft een kleiner display (4,3 in plaats van 4,5 inch), de helft van het geheugen (16GB in plaats van 32GB) en een iets kleinere accu (1800 mAh in plaats van 2000 mAh). Verder beschikt de HTC niet over “wireless charging”, noch over een display dat je ook met een handschoen kunt bedienen (wat in de winter best handig blijkt, maar daar heb je tegenwoordig ook aparte handschoenen voor).

Een ander groot verschil is de cameramodule. De HTC beschikt over een “standaard” 8MP camera, waar Nokia in de Lumia 920 “optical image stabilisation” introduceert (voor opvallend veel stabielere videos en langere sluitertijden – zie daarvoor verder mijn review).

Wie zich niet druk maakt over de kwaliteit van de mobiele foto’s of video’s hoeft daar verder niet wakker van te liggen, maar is de camera een belangrijk deel van je overweging, is dat wel iets om even bij stil te staan.

Software: Windows Phone 8
Wat betreft de software is HTC afhankelijk van wat Windows Phone 8 te bieden heeft. Ik schreef al een heel stuk over dat nieuwe platform in m’n review van de Nokia Lumia 920. Voor het gemak heb ik dat gedeelte van die review hier nogmaals (vrijwel) integraal herplaatst: het is zeker geen compleet overzicht van de mogelijkheden van het nieuwe platform en is vooral bedoeld als introductie.

Toen Microsoft onlangs beviel van zowel Windows 8 voor PC’s, Windows RT voor tablets en Windows Phone 8 voor smartphones is tegelijkertijd een nieuw ecosysteem geboren: een besturingssysteem dat samenhang biedt op de verschillende devices.

Windows Phone 7 was een opmaat naar de manier waarop de consument met het grote Windows 8 zou gaan werken – met “tegels”. Windows RT is een lichte variant daarop maar biedt exact dezelfde user interface. Begin 2011 schreef ik al een uitgebreide review van Windows Phone 7 en als je dat verhaal nog eens leest blijkt hoe sterk dat OS toen in feite nog “in de kinderschoenen” stond.

Windows Phone 8 is inmiddels volgroeid, al heeft het – om de vergelijking door te zetten– de universiteit nog maar net verlaten en staat het merkbaar te trappelen van ongeduld de wereld te veroveren. Maar hoe gaat dat in de wereld – de grote jongens kijken eens achterom, zien dat ambitieuze ventje naderen, weten hoe groot ze zelf inmiddels zijn, halen hun schouders op en denken: het zal wel.

Microsoft heeft echter een niet te onderschatten voordeel ten opzichte van de concurrentie: het grootste deel van de PC markt. Die markt is druk bezig om zich te transformeren naar mobiel gebruik, en de stap van PC naar tablet en smartphone is sinds dat nieuwe ecosysteem opeens een stuk kleiner geworden.

Alle devices zijn met je eigen account in de cloudservice van Microsoft soepel met elkaar verbonden – een document dat je op kantoor maakt, kan je elders op je tablet of smartphone openen en bewerken. Foto’s die je met je smartphone maakt vind je terug in Skydrive, of je nu op je PC of tablet werkt. Alle bekende Office toepassingen van Microsoft draaien op alle devices.

Tegels
In de praktijk is Windows Phone 8 een verademing, terwijl er op zichzelf met Windows Phone 7.5 al best te werken viel. Toch is er alleen al enorm veel gewonnen in de wijze waarop je de “tegels” op je homescreen aan kunt passen in drie verschillende formaten, in een verhouding van 1:4:8 – van de tegel die de volle breedte van het scherm benut, via de vierkante tegel die de helft nodig heeft, tot een kwart daarvan.

Het wordt zo op zichzelf mogelijk om direct vierentwintig (!) applicaties in je scherm te zien, al zal je dat in de praktijk natuurlijk niet snel doen – juist de mogelijkheid je homescreen speels in te delen met tegels in drie verschillende formaten maakt het zo aantrekkelijk.

Waarom kan dat opeens? Omdat Microsoft (eindelijk) de maximale schermresolutie heeft vergroot. Waar die eerst beperkt was tot 800 x 480 ondersteunt het nu veel hogere schermresoluties, zoals die van de Lumia 920. Een tweede voordeel ten opzichte van de vorige versie is dat nu de volledige breedte van het scherm benut wordt – in WP 7.5 bleef een fors deel van de rechterkant van het display zwart.

Dat display biedt nu ook veel meer informatie als het toestel nog “gesloten” is – als je het toestel uit de slaapstand haalt zie je op het vergrendelscherm of je mail, SMS berichten of oproepen gemist hebt.

De dan zichtbare informatie kan je zelf aanpassen door in het menu (“vergrendelingsscherm”) op te geven van welke app je de gedetailleerde statusinformatie zien wilt, en een vijftal apps kan opgeven voor snelle statusinformatie (zoals gemiste oproepen of ontvangen SMS).

Social
Tijdens de officiële presentatie besteedt Microsoft’s charismatische CEO Joe Belfiore veel aandacht aan het sociale aspect van het nieuwe Windows Phone. Het is niet zozeer een massaproduct voor “all of you” maar een specifiek product voor “each of you”. Met zo’n benadering geeft Microsoft aan dat de gebruikerservaring draait om het individu en diens sociale netwerken.

De nadruk ligt minder op het aanbod van een grote diversiteit aan apps, maar vooral op het verbonden zijn met anderen. In Windows Phone 8 gaat het meer dan ooit bij Microsoft om communicatie.

Dat realiseert Microsoft onder andere door de mooie integratie van Facebook en Twitter in het Personen menu dat al bij de eerste keer opstarten een prominente plek in het menu krijgt. Dat kenden we al van Windows Phone 7, maar zal veel nieuwe gebruikers vermoedelijk aangenaam verrassen.

Nieuw is de mogelijkheid om “Rooms” aan te maken en daar naar behoefte leden aan toe te voegen: gezin, familie, vrienden, collega’s – voor iedere kring kan je een kamer aanmaken en anderen (via SMS) uitnodigen. Vervolgens kan je met iedereen binnen de groep berichten, foto’s en dergelijke uitwisselen.

Tijdens de presentatie besteedt Joe Belfiore (met zijn kinderen on stage) nogal veel tijd aan de “Kids Corner”, een afgeschermd menu dat hier “Speelhoek” gedoopt is. Kinderen kunnen zo met je smartphone spelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat er namens jou onleesbare berichten de wereld in worden gestuurd, of foto’s worden gewist.

Mocht het onverhoopt toch eens fout gaan met de foto’s, dan is de nieuwe back-up functie bijzonder praktisch, waarmee je je applijst (!), instellingen, sms-berichten en foto’s kunt opslaan in de cloud (SkyDrive). Als je je toestel om een of andere reden reset, of bij nader inzien toch een andere kleur van de Lumia 920 kiest, krijg je direct alles keurig opnieuw op je telefoon geïnstalleerd – ideaal!

Zune is dood, leve XBOX
Al voor de komst van Windows Phone 8 heeft Microsoft de stekker uit Zune getrokken. De in Europa nooit gelanceerde Zune HD Music player was al uit het assortiment geschrapt, en recent is ook het Zune softwarepakket compleet verdwenen. Dat is een enorme stap, want Zune was bepaald geen gering pakket om je Windows Phone mee te synchroniseren wat betreft muziek, foto’s, apps, etc.

Je zou het kunnen zien als Microsoft’s variant van iTunes en het was net zo onmogelijk om rechtstreeks muziek op je telefoon te kopiëren. Visueel was het een mooi pakket maar iedereen is blij ervan verlost te zijn.

Nu sluit je je nieuwe Windows Phone aan op je PC en hij verschijnt in de verkenner als schijfstation, zodat je hem zo eenvoudig als de eerste de beste USB stick kunt gebruiken. Bovendien is er inmiddels een beta-versie van een “Windows Phone App” voor PC verschenen om eenvoudiger te kunnen synchroniseren, al komt die nog wel erg beperkt o me over.

XBOX is nu het merk voor Microsoft’s eigen portal voor muziek, games en video – en ook hier zie je een naadloze integratie tussen de XBOX die wellicht al een tijd in je huiskamer staat, en je nieuwste smartphone op Windows Phone 8.

Via de app Smartglass kan je de XBOX naast je televisie er nu ook mee bedienen. Zelf ben ik eerlijk gezegd niet erg thuis in de wereld van gaming, maar dat lijkt nu vooral een kwestie van tijd.

Tot slot nog iets dat al voor de vorige versie geldt, maar het kan geen kwaad het nog eens onder de aandacht te brengen: Windows Phone biedt een totaal andere gebruikerservaring met een user interface die in grafisch opzicht naar mijn smaak vele malen mooier is dan wat Android of iOS te bieden heeft.

Waar de grote mobiele platforms vooral reeksen apps op de homescreens tonen, is de interface van Windows Phone dynamischer in gebruik, en biedt het bij een aantal apps een veel rijkere gebruikerservaring door een afbeelding te kiezen als schermvullend bureaublad – zoals bij het fotoalbum en bij XBOX Music.

Het is alleen (nog?) niet mogelijk om ook een eigen bureaublad als achtergrond van de beide homescreens te kiezen, zoals je van Android gewend bent. Wél kan je met de komst van Windows Phone 8 eindelijk screenshots maken – en dat is niet alleen handig voor reviewers.

Apps
Dan komen we bij wat nog altijd als de achillespees van het nieuwe Windows Phone 8 gezien wordt: het “gebrek” aan apps. Het is een nadeel dat Android in de beginfase ook een tijdje werd nagedragen, en daar hoor je inmiddels niemand meer over – het heeft tijd nodig, en in het geval van Windows Phone gaat het heel erg hard. Tijdens de officiële presentatie kon Joe Belfiore nog trots een getal van 120.000 apps vermelden, en inmiddels zullen dat er – een paar weken later – ongetwijfeld al een paar duizend meer zijn.

Microsoft benadrukt dat het de vijftig belangrijkste apps al direct op het nieuwe platform zal bieden, maar dat blijkt op dit moment nog niet helemaal gerealiseerd: de vooraf zeer geprezen integratie van Skype (ook eigendom van Microsoft) is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar er is inmiddels al wel een beta-versie verschenen.

Ook andere apps die ik op Android met plezier gebruik zijn er nog niet: Pulse, of Flipboard. Het wachten is zelfs nog op een voor velen essentiële app als Spotify (onderweg), en ook Instagram lijkt nog niet in zicht. Maar het kan goed zijn dat daar al verandering in is gekomen op het moment dat je dit leest – het platform ontwikkelt zich in razendsnel tempo.

Wat ik eerlijk gezegd minder snel verwacht is een update die het mogelijk maakt om je tekst te “swypen”, iets waar ik aardig aan gewend geraakt ben op Android toestellen en dat ik in de praktijk mis bij Windows Phone 8.

Laat ik enkele apps die er al wél zijn noemen. Hier vind je een greep uit m’n eigen verzameling: 9292 (van de OV-site), Angry BirdsBuienradarFacebook (maar de functionaliteit is niet zo uitgebreid als op Android), CameraPro (sterk uitgebreide camera software)Das Image (een fotocollectie waarbij je de foto’s zelf kunt opslaan).

FlickrFlitsservice FlitsNav waarschuwt je voor flitslocaties onderweg, Google MailHet Verkeer met file informatie, IMDb is een prachtige database van speelfilms, MijnTVgids spreekt voor zich.

Mobiel Bankieren is voor mij de musthave app van ABN Amro (er is ook een app van SNS bank), NOS / NOS TeletekstNuShazam en Soundhound, Uitzending GemistTreinplanner, een grote keuze aan Twitter apps (probeer vooral Rowi en Twabbit), Whatsapp (!),WordPress voor bloggers en YouTube.

HTC Apps
De alinea’s die je hierboven wellicht voor het eerst las heb ik dus grotendeels al eerder gepubliceerd bij m’n review van de Nokia Lumia 920. Daarmee geef ik ook aan dat er wat dat betreft in feite geen verschil bestaat tussen de HTC en de Nokia. Windows Phone 8 is op zichzelf niet meer of minder op welke high-end smartphone dan ook.

Maar: de HTC biedt wel erg de pure Windows Phone 8 ervaring – en dat wil zeggen niet heel veel meer dan het platform zelf te bieden heeft. Er is een specifieke HTC app die je kunt gebruiken als “thema” – daarmee zie je als je het toestel wilt ontgrendelen de van HTC Sense bekende applicatie met weersinformatie, agendagegevens en dergelijke.

Het gebrek aan apps is op zichzelf niet erg: de Microsoft Marketplace is geduldig en groeit in een hoog tempo – al zijn er nog altijd apps die node gemist worden, waarvan Instagram waarschijnlijk de bekendste is. Maar eerlijk is eerlijk: het aanbod van HTC zelf komt wel erg karig over in vergelijking met dat van Nokia.

Zo heeft het me verbaasd dat HTC Watch – een dienst om speelfillms op je smartphone te kopen of huren – niet op deze Windows Phone is voorgeïnstalleerd. De applicatie is al wel te vinden op Windows Phone 7.5, maar blijkbaar nog niet geporteerd naar Windows Phone 8 – een kwestie van tijd hopelijk, omdat het een unieke HTC feature is. Op dit moment heeft het bedrijf gewoon geen antwoord op het overweldigende aanbod van Nokia: Maps, Drive, Openbaar Vervoer, City Lens en Nokia Music. En dat is een euvel waar Samsung op hetzelfde platform waarschijnlijk ook last van gaat krijgen.

Nokia heeft overigens – als onderdeel van de overeenkomst met Microsoft – wel de data die Nokia Maps en Drive mogelijk maken ter beschikking gesteld aan andere producenten van toestellen op Windows Phone 8. Daarmee kunnen deze ook eigen applicaties aanbieden. Aanvankelijk leek het of Nokia daarmee de kip met de gouden eieren had weggegeven, maar ik wacht nog altijd op de eerste producenten die er daadwerkelijk gebruik van maken.

Conclusie
Samenvattend is de HTC Windows Phone 8X zeker een toestel dat alles biedt dat Windows Phone 8 in huis heeft, maar niet veel meer dan dat. Toch is het geen “basic” toestel. Design is een kwestie van smaak, en ik kan me voorstellen dat gebruikers de voorkeur geven aan een licht en “pocketable” toestel dat prima presteert.

Het gebrek aan unieke HTC content zorgt ervoor dat het toestel nog overkomt als een “light” versie van Windows Phone 8 – althans in vergelijking met de content die Nokia in de strijd gooit wat betreft location based services en de mogelijkheid gratis muziek te streamen.

Ook de gesignaleerde hardwareverschillen mogen er zijn. De interne opslag is van belang, omdat die bij beide toestellen niet uitbreidbaar is – en dan is een verschil van 16GB best fors. Anderzijds is 16GB sowieso een hoeveelheid die waarschijnlijk alleen de fanatieke muziekliefhebber te weinig zal vinden.

De markt voor high-end smartphones op Windows Phone 8 is overigens niet beperkt tot deze twee toestellen. Ook de HTC Windows Phone 8S is een serieuze smartphone, net als de Nokia Lumia 820. Het verschil in unieke content is bij die toestellen echter identiek. Wie tussen de “vlaggenschepen” van beide producenten wil kiezen heeft nu hopelijk een goede indruk gekregen.

Je keuze gaat tussen een klein, handzaam en charmant vormgegeven toestel dat soepel draait op het OS maar daarbuiten nog niet veel meer te bieden heeft – of een zwaarder toestel met een groter display, dat  zeer verleidelijk is ontworpen en opvallend veel meer content biedt dan Windows Phone 8 alleen.

Comments are closed.