Review: Samsung Galaxy Camera (vs Nokia 808 PureView)

Door: Marc Wielaert op 1 januari 2013. Onderwerp: 808 PureView, Nokia, Review, Samsung 
Home  

De Galaxy Camera is zeker niet de eerste camera die Samsung op de markt brengt. Het is wel hun eerste Smart camera die de mogelijkheid heeft via een simcard “always online” te zijn. Samsung stelt zelfs dat er niet één cameratelefoon is die de Samsung Galaxy kan overtreffen. Daarmee begeeft Samsung zich (bewust) op glad ijs. Het is helemaal geen “smartphone” – al kan je er met Skype wel mobiel mee communiceren. Al met al een opvallend “connected” toestel, dat ook via WiFi online kan en bovendien draait op de laatste versie van het immens populaire Android (“Jelly Bean” 4.1).

Dat er wel een simcard in kan maar de Galaxy Camera niet de mogelijkheid biedt er (behalve via Skype dus) mobiel mee te communiceren heeft me verbaasd. Uiteraard wil niemand met deze camera aan zijn oor gezien worden, maar ik zou op zichzelf nog wel mogelijkheden met een headset zien.

Samsung denkt daar duidelijk anders over en je zoekt een headset dan ook tevergeefs in de verpakking. Behalve de lader vind je er alleen nog een polsband. Daarom lijkt de claim van Samsung ook meer een marketing poging om de aandacht van de smartphone pers op zich te richten. Daar zijn ze dan op zichzelf in geslaagd. En met de mogelijkheid een mobiel netwerk te gebruiken, is het op zichzelf wel een “mobiel device”.

Om de claim van Samsung wat betreft de fotografische capaciteiten van deze smart compact camera te checken heb ik de foto’s uitgebreid vergeleken met die van de Nokia 808 PureView, ook al zo’n sterk geconvergeerd toestel dat volgens sommigen meer een camera is waarmee je ook kunt bellen dan andersom. De foto’s van de Galaxy Camera in deze post zijn overigens gemaakt met de Nokia 808 PureView.

Het overgrote deel van deze review is eerder verschenen op mijn internationale PureViewClub, een site gewijd aan Nokia’s PureView technologie zoals je die in de Nokia 808 PureView vindt, en – in andere vorm – in de Nokia Lumia 920 die officieel in januari in Nederland zal verschijnen. Daarmee lijkt mijn visie wellicht bij voorbaat gekleurd, maar je zal zien dat ik de resultaten van beide toestellen zo objectief mogelijk met elkaar vergelijk.

Je vindt een groot aantal foto’s die ik de afgelopen weken onder verschillende omstandigheden heb gemaakt. In de meeste gevallen zijn ze in 4:3 geschoten, waarmee de Galaxy Camera het beste van zijn sensor kan laten zien. Bovendien staan in vrijwel alle gevallen de instellingen op “automatish” (waarbij de kleurinstelling van de Nokia 808 bij mij standaard op “vivid” staat).

Daarnaast maakte ik vergelijkende opnamen met de Nokia 808 PureView in 8MP en in full resolution (38MP) om alle resultaten optimaal te kunnen vergelijken. Alle originele foto’s staan op Flickr.

FOTO’s

Eerst de oorspronkelijke opnamen. Van de Nokia 808 PureView zie je alleen de 640 x 480 versie van de 8MP originelen. Waar nodig voorzie ik de foto’s van commentaar.

Entreehal – Nokia 808 PureView en Samsung Galaxy Camera
Een van de belangrijkste verschillen: je krijgt meer in beeld met de Galaxy Camera dan met de Nokia 808, vooral in de 4:3 formaat. Er is dus iets meer om te “croppen”, maar halverwege deze test zal je zien dat daar het voordeel niet in zit. Toch is het uiteraard prettig om iets meer te kunnen vastleggen.

Ook valt op dat de Samsung Camera meer licht vangt in deze vergelijking, en dat is iets dat we veel vaker zullen zien. Of dat een voor- of een nadeel is zal je zelf moeten bepalen. Het is niet altijd realistisch, maar soms wel erg praktisch.

Sporthal – Nokia 808 PureView en Samsung Galaxy Camera
Hier hoef je alleen het aantal lichten aan het plafond maar te tellen om te zien hoeveel meer je in beeld krijgt met de Samsung Galaxy Camera, en ook hier lijkt het resultaat wat lichter, al doet dat geen recht aan de oorspronkelijke situatie – de Nokia geeft hier de kleuren beter weer.

Landschap – Nokia 808 PureView en Samsung Galaxy Camera
Het is altijd lastig om iets te zeggen over de belichting en kleur, omdat de fotograaf de enige is die het origineel gezien heeft. Toch blijkt in de praktijk dat de Nokia 808 PureView de dingen in buitenopnamen vaak wat bescheidener vastlegt: minder uitbundig gekleurd, terwijl de instelling toch op “vivid” (levendig) staat (zoals ik hem standaard gebruik).

En hoewel het resultaat van de Nokia 808 iets realistischer lijkt, laat het anderzijds niet de stralende helderheid van de ochtendzon zien. De Galaxy overdrijft het misschien een beetje, (gras is maar zelden zo felgroen) – toch vind ik het een geslaagde weergave. Ik wijs nog even op de boom links en het huis rechts om te laten zien hoeveel wijdser het beeld is dat je met de Galaxy Camera vastlegt.

Muis – Nokia 808 PureView (4:3) en Samsung Galaxy Camera (16:9)
Een intermezzo, omdat de verhoudingen van beide foto’s afwijken. Ik heb zo dicht mogelijk ingezoomd met de Nokia 808 PureView in 8MP en “close up” mode.

Nu weet de gebruiker van het toestel dat ik met de Nokia 808 nog een wat dichterbij had gekund als ik voor een 5MP resolutie had gekozen, of 3MP. Ik heb er op het moment gewoonweg niet aan gedacht omdat dit gebakje op het punt stond om te worden opgegeten…

Toch is de close-up van de Galaxy Camera ook bijzonder indrukwekkend. Ik had ook geen tijd om de beeldverhouding aan te passen naar 4:3, dus deze close-up is in 16:9. Je ziet in ieder geval dat je in Macro mode heel erg dichtbij kan komen – check vooral het origineel ook nog even op Flickr.

Een wit huis – Nokia 808 PureView en Samsung Galaxy Camera
Afgezien van het feit dat je meer in beeld krijgt met de Galaxy Camera, levert de Nokia 808 PureView opnieuw een net even wat realistischer foto op.

De lucht was niet zo blauw, het gras niet zo groen als je hieronder ziet. Maar de verschillend zijn marginaal en wat mij betreft is er helemaal niets mis met dit beeld van de Galaxy Camera.

Winkelcentrum – Nokia 808 PureView en Samsung Galaxy Camera
Een “binnen” opname, met met een glazen plafond. Een interessante vergelijking onder zulke lichtomstandigheden. Beide shots zijn in 16:9 gemaakt. Ook dan zie je hoeveel meer de Galaxy ook in 16:9 vastlegt – en met een betere belichting en meer heldere kleuren levert de Galaxy Camera nu toch echt een beter beeld op.

Een mini eiland – Nokia 808 PureView en Samsung Galaxy Camera
Dit is een lastig shot met alles op automatisch – de ochtendzon schijnt bijna direct in de lens. Toch denk ik dat beide camera’s het beeld uitstekend hebben vastgelegd, al toont de Nokia 808 wat meer detail – vergelijk de bomen aan de linkerkant van het eilandje.

Poes – Nokia 808 PureView en Samsung Galaxy Camera
Deze poes had er niet zoveel zin in. Ik koos de foto’s die het meest op elkaar leken. In dit geval was dat toevallig een 38MP foto van de Nokia 808 PureView, dus als je het origineel ziet op 100% mis je in dat geval het PureView effect van “oversampling”.

Met de foto hieronder had ik absoluut meer geluk – het was de enige tijd dat mevrouw zo vriendelijk was om direct in de lens te kijken…

Boom – Nokia 808 PureView and Samsung Galaxy Camera
In het volgende shot zie je een kale boomtop tegen een bewolkte achtergrond aan het begin van een koude winteravond. Ik omschrijf dat op deze manier zodat je weet dat je niet veel blauw in het beeld kunt verwachten. Opnieuw zal je zien dat de Galaxy wat optimistisch is in het kleurgebruik. Beide foto’s zijn overigens ingezoomd.

Om dit hoofdstuk te besluiten hier een korte video die ik voor de PureViewClub van deze foto’s maakte, om je nog een extra mogelijkheid te bieden de foto’s te vergelijken, op volledig formaat op je monitor – kies voor Full HD als je verbinding dat aan kan.

 

CROPS

Tot nu toe heb je gezien dat je meer in beeld krijgt met de Samsung Galaxy Camera dan met de Nokia 808 PureView, en dat kleur en belichting bij de laatste wat realistischer zijn, al levert dat op zichzelf niet altijd de betere foto op.

Maar de verschillen zijn niet gigantisch en gebruikers zijn bovendien niet altijd gecharmeerd van al te realistische beelden – ze stellen met andere woorden iets meer kleur en/of licht juist wel op prijs (je merkt dat ook aan de oververzadiging in de foto’s van veel Samsung smartphones ).

In dit hoofdstuk laat ik wat uitsnedes van de originelen zien in 640 x 480 pixels. Uiteraard houd je dan van een 38MP origineel maar een detail van het origineel over.

Crop Nokia 808 PureView 640 x 480 – 38MP
Eerst een uitsnede van de foto in de grote entreehal. Je ziet dat je op een 640 x 480 pixel crop niet meer in beeld krijgt dan dit. En ja, er zit nogal wat ruis in het beeld omdat er nu eenmaal geen “oversampling” plaatsvindt in volledig resolutie. Maar de details zijn nog altijd prima.

Crop Nokia 808 PureView 640 x 480 – 8MP
Hier de 640 x 480 crop van het 8MP “PureView” origineel – veel minder ruis dankzij PureView oversamping.

Crop Samsung Galaxy Camera 640 x 480
En hier de 640 x 480 crop van het 16MP origineel van de Samsung Galaxy Camera. Meer ruis dan bij beide vorige crop van de Nokia 808 PureView.

Crop Nokia 808 PureView 640 x 480 – 38MP
Van de sporthal, een detail van het 38MP origineel van de Nokia 808 PureView in 640 x 480 pixels.

Crop Nokia 808 PureView 640 x 480 – 8MP
Hieronder de 640 x 480 crop van de 8MP versie van de Nokia 808 PureView

Crop Samsung Galaxy Camera 640 x 480 – 16MP
En hier hetzelfde detail uit de opname van de Galaxy Camera. Het kleurverschil valt des te sterker op, en ook zie je weer meer ruis.

Crop Nokia 808 PureView 640 x 480 – 38MP
Een crop van de foto met het “witte huis”. Je komt flink dichtbij als je 640 x 480 pixels uit het 38MP origineel kiest, maar je ziet de stenen niet in detail. De witte muur is in feite “verbrand” op alledrie de foto’s, maar in dit geval kan je nog wel de donkere bakstenen in het midden van de muur zien.

Crop Nokia 808 PureView 640 x 480 – 8MP
Hieronder 640 x 480 pixels uit het 8MP shot. Ook in dit geval lijkt het huis eerder gepleisterd. Ik vermoed dat dat komt door het contrast van de heldere reflectie van het zonlicht op het huis, tegen de donkere wolken op de achtergrond.

Crop Samsung Galaxy Camera 640 x 480 – 16MP
Hieronder de 640 x 480 crop van het 16MP resultaat van de Galaxy Camera. Ook hier zie je weer dat de foto op detailniveau gewoonweg niet zo scherp is. Verderop in deze review zal je trouwens nog een opmerkelijk veel beter resultaat van de Galaxy Camera zien.

Crop Nokia 808 PureView 640 x 480 – 8MP
Laatste details, uit de foto’s van de boom. Het zijn allebei niet de meest gelukkige foto’s, maar opnieuw toont de Nokia 808 PureView de meeste details. Ik heb deze boom destijds niet in full resolution gefotografeerd, dus ik kan maar twee foto’s vergelijken: de 8MP versie van Nokia en de 16MP versie van Samsung.

Crop Samsung Galaxy Camera 640 x 480 – 8MP

Tot zover de crops. Maar we zijn er nog niet :-)

ZOOM

Er zijn nog een aantal andere voordelen te vinden in de Samsung Galaxy Camera. Het toestel heeft een 21x optische zoom en heeft een bijzonder effectieve ingebouwde HDR functie (en nog een groot aantal andere “smart modes”). Hieronder eerst een aantal voorbeelden van de zoomcapaciteit.

Om te beginnen nog een opname van een ander wit huis, gemaakt op een zonnige ochtend die niet zo fel was als in de eerdere voorbeelden. De details zijn daardoor beter zichtbaar. Deze foto is dus van de Samsung Galaxy Camera.

Van dit shot heb ik even een 640 x 480 crop gemaakt, zodat je direct al veel meer detail ziet (ook niet zo vreemd omdat het huis wat dichterbij staat in dit geval).

Zoals je ziet veel meer detail dan in de vorige vergelijking. Maar nu vrijwel hetzelfde beeld als je 21x inzoomt op het bewuste huis. Hier zie je uiteraard de verkleinde versie van de foto, ook dit origineel staat op Flickr..

Dan nog een aantal andere vergelijkende foto’s van de Nokia 808 PureView en de Samsung Galaxy Camera om te kijken naar het verschil in uitsnedes en zoom. Eerst beide originelen. Die van de Nokia 808 Pureview is geschoten in full resolution, dus op 38MP.

Dit is de (opnieuw merkbaar lichtere) versie van de Samsung Galaxy Camera (16MP)

Dan een 640 x 480 uitsnede van het 38MP origineel van de Nokia 808.

En dit is een vergelijkbare uitsnede van de Samsung Galaxy Camera.

Dit is, met een resolutie van 3MP, het grootst mogelijke zoomresultaat (in 4:3) dat je met de Nokia 808 PureView kunt bereiken (natuurlijk genomen vanaf dezelfde afstand).

Daarbij zie je dat de Nokia 808 opnieuw meer detail toont. Maar het is natuurlijk een ander verhaal als je met de Samsung Galaxy Camera gebruik kunt maken van de 21x optische zoom…

En als je een 640 x 480 crop maakt van dit maximaal ingezoomde shot is het natuurlijk helemaal evident dat er niets opgewassen is tegen de hardware van optische zoom.

Er gaat in dit opzicht niets boven een 21x optische zoom, maar je hebt dan natuurlijk ook de hardware daarvoor op zak – en dat maakt ieder toestel dikker en zwaarder.

HDR
Dan nog een voorbeeld van wat HDR voor je foto kan doen. Daarvoor vergelijk ik twee foto’s die ik in het winkelcentrum maakte met de Galaxy Camera. Ik herhaal hieronder de eerder getoonde opname , zodat je het makkelijker kunt vergelijken. Boven het “origineel”, daaronder de HDR opname.

Zo zie je dat je met HDR al snel verlost bent van alle donkere plekken op de foto en zo veel meer details kunt belichten. Vooral in zeer contrastrijke situaties is het een bijzonder praktische functie.

Nog enkele voordelen

Natuurlijk is de Samsung Galaxy Camera fors en zwaar in vergelijking met de Nokia 808 PureView. Maar er zijn nog wat voordelen die vermeld mogen worden. Dat heeft te maken met het feit dat het toestel – net als de Nokia 808 – “connected” is.

Als je dat wilt kopieert het al je foto’s direct naar DropBox (waar je direct – voor een jaar – 50GB opslagruimte krijgt). Het is vergelijkbaar met wat Nokia tegenwoordig biedt via Microsoft’s SkyDrive (via WiFi op origineel formaat), al is de gratis opslag daar beperkt tot 7GB.

Verder is er een schier eindeloze manier om je foto’s te delen omdat het toestel op Android 4 draait, en natuurlijk kan je dezelfde ontelbare hoeveelheid applicaties gebruiken op de Galaxy Camera. Het biedt dus ook Instagram, wat voor veel gebruikers een extreem belangrijk sociaal netwerk is.

Bovendien biedt de Samsung Galaxy Camera een enorm 4.8 inch beeldscherm en de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een micro-SD (geen overbodige luxe, omdat het intern geheugen in totaal 4GB is – de Nokia 808 PureView biedt 32GB).

In het menu vind je verder een aantal erg interessante “smart modes”, zoals een nachtmodus en nog heel wat meer: ze staan hierboven allemaal gefotografeerd van het display.

Daarnaast heeft het een “professional” menu waarbij je zo’n beetje alles in kunt stellen dat je op een spiegelreflex ook kunt, en je ziet het effect van de wijzigingen direct in je scherm.

Conclusie

Alles bij elkaar is de Samsung Galaxy Camera een erg fijn toestel om mee te werken, maar als gezegd: het is geen smartphone. Hoe je het ook bekijkt, het blijft een met internet verbonden smart compact camera. Als je op stap of op vakantie gaat, dan ben je niet bereikbaar op het mobiele netwerk van de Galaxy Camera. Je bent natuurlijk wel bereikbaar per email, whatsapp, ChatOn en wat niet al meer (óók SMS!), al zijn dergelijke dataverbindingen vaak onwenselijk als je in het buitenland bent.

Is dat erg? Welnee, maar de Galaxy Camera zal dus altijd een “extra” apparaat zijn. Er is me al gesuggereerd dat ik de Samsung Galaxy Camera ook zou moeten vergelijken met andere compact camera’s. zoals andere van Samsung of bijvoorbeeld de Sony RX100 met 20MP sensor. Er zijn echter genoeg anderen die dat veel beter kunnen dan ik en dit is er ook niet de site voor. Ik kan dus ook niet zeggen of je voor een vergelijkbaar bedrag beter een andere compact camera zou kunnen aanschaffen. Naar mijn weten is dit wel de enige compact camera die via het mobiele netwerk online kan.

De claim dat geen cameratelefoon de Samsung Galaxy Camera zou kunnen overtreffen heeft veel aandacht getrokken, maar na ruim een week testen blijkt het toch wat overdreven. Het toestel heeft op punten zeker meer te bieden dan de Nokia 808 PureView – 21x optische zoom, HDR en diverse andere praktische “smart modes” en zelfs professionele settings voor de expert die precies weet wat hi wil – en dat alles op het meest populaire platform ter wereld. Maar de beeldkwaliteit van de standaard fotografie blijkt op detailniveau niet zo “onovertroffen” als Samsung aanvankelijk beloofde – de crops hebben dat inmiddels aangetoond.

Dat de “gewone” foto’s van de Galaxy Camera kwalitatief net wat minder zijn dan die van de Nokia 808 PureView zal veel gebruikers echter minder aanspreken, vanwege het inmiddels weliswaar opgefriste, maar nog altijd gedateerde en zelfs door Nokia afgeschreven platform van de Nokia 808 – de kans bestaat dat je het toestel nog nooit bij iemand anders hebt gezien.

Zelf draag ik de Galaxy Camera dagelijks in mijn vestzak: zó groot is hij nu ook weer niet en ik vind het een erg praktisch en bovendien makkelijk te bedienen toestel. Onderweg online gaan kan je tot slot ook realiseren via de tethering functie op je smartphone – er is dus geen absolute noodzaak om een extra simcard te gebruiken.

Nogmaals: alle originelen staan op Flickr.

3 Comments

 1. Reactie van HansZ:

  Blijkbaar vinden ze die hardere kleuren bij Samsung mooi. Een eerdere compactcamera heb ik om deze rede juist weggedaan want het ziet er niet meer natuurlijk uit. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak maar het lijkt er op dat alle camera’s van Samsung dit hebben.

 2. Reactie van Herbert Blankesteijn:

  Hoi Marc, het is mij wel gelukt met deze camera via Skype te bellen. Ging prima. Het is nu april, mssn iets veranderd aan de firmware?

  • Reactie van Marc Wielaert:

   Hey Herbert – geen idee eerlijk gezegd. Mij is destijds bezworen dat het via Skype evenmin zou werken (er wordt ook geen headset meegeleverd). Goed te weten dat dat in ieder geval wel blijkt te kunnen, maar ik blijf de beperkte functionaliteit van de in het toestel aanwezig simkaart vreemd vinden. Dank voor je reactie in ieder geval, ik pas het aan.

 1. Ping from Stop motion anno 2013 met de slimme camera

Comments are closed.