Review: Allview Mobile P6 Stony (dualsim)

Door: Marc Wielaert op 2 februari 2013. Onderwerp: Andere merken, Android, Review 
Home  

Ik denk dat wie de kop van dit artikel leest als eerste denkt – een review van de wat? Het ging mij net zo toen een lezer me vroeg wat ik van het merk “Allview” vond, of het een zinvol alternatief voor de grote Android merken zou zijn.

Ik had er nog nooit van gehoord en vermoedde een Chinese producent. Dat bleek er echter één uit Roemenië te zijn – of all places. De importeur Dualsimhop stuurde me – getipt door de lezer – een exemplaar op en wachtte geduldig op mijn bevindingen.

Waarom zoveel tijd besteden aan een onbekend merk? Omdat het een alternatief kan zijn voor alle prachtige high-end Android smartphones die Samsung, HTC, Sony, LG en Motorola uitbrengen, of voor de modellen van Alcatel en Acer die ongeveer hetzelfde kosten als deze relatieve nieuwkomer. Bovendien zijn dualsim toestellen minder dik gezaaid.

Dualsim
Het belangrijkste waarmee dit toestel zich van zijn concurrenten onderscheidt, is dat je er twee simkaarten tegelijk in kunt gebruiken. Dualsim is een vooral in het buitenland bekend verschijnsel – de mobiele operators bestrijken in India bijvoorbeeld zo’n “beperkt” gebied dat je al snel binnen de (enorme) landsgrenzen aan het roamen bent. Dan kan een dualsim toestel praktisch zijn, en daar doet momenteel met name Nokia goede zaken.

In Nederland hebben we er minder mee te maken, maar hier kan je denken aan het scheiden van een privé- en zakelijk abonnement, en bovendien er zijn voldoende zakelijke gebruikers die gebruik maken van operators in verschillende landen. Je bent bovendien op beide simkaarten bereikbaar, als je dat tenminste op prijs stelt (ik kan me voorstellen dat je in Nederland liever niet op je buitenlandse simkaart gebeld wordt en vice versa).

Stel dat je een dualsim toestel aantrekkelijk zou vinden, is deze AllView uit Roemenië dan een goede kandidaat? Dezelfde importeur biedt ook nogal wat dualsim toestellen van bekendere merken als Nokia, Samsung, Sony en Alcatel.

Specificaties
De Allview P6 Stony is – met €333 – niet alleen het duurste, maar ook modernste toestel in het portfolio van de importeur. De specificaties zijn dan ook het meest uitgebreid. Het is het enige Android toestel dat met Ice Cream Sandwich (4.0.4) geleverd wordt, en er is nog een en ander het vermelden waard.

Het complete overzicht aan specificaties vind je hier op de site van de importeur, wat ik apart wil benoemen zijn een 4,65 inch Super Amoled HD display (1280 x 720 pixels) met een resolutie van 316 dpi, een dikte van 8,6mm en gewicht van 131 gram (inclusief accu). De dualcore Cortex A9 1.2Ghz processor is uiteraard een stuk trager dan de quadcore chipset in de meest high-end smartphones – maar die zijn in de regel dan ook veel prijziger.

Het opslaggeheugen is met 4GB ook beperkt, maar je krijgt er direct een 16GB micro-SD kaart bij. RAM geheugen valt met 1GB niet tegen voor die prijs, zoals ook de camera modern aandoet met een 8MP sensor (met autofocus) en HD video (720p). Front camera is 2MP.

Ook vermeldenswaardig tot slot: Bluetooth (3.0) en WiFi (inclusief tethering, tot 6 apparaten).

Uiterlijk
Wat het uiterlijk betreft biedt het toestel in feite geen enkele unieke feature. Als je het even snel zou zien doet het je vermoedelijk het eerste aan de Samsung Galaxy S II denken: de verdikking onderaan de achterzijde van het toestel, de subtiele reliëf van het achterklepje, de uitsparing voor de speaker – voor een andere partij zouden de overeenkomsten voldoende aanleiding bieden een rechtszaak te starten.

Maar er zijn ook wel wat verschillen. De camera is iets links van het midden geplaatst en is niet enigszins verzonken in de behuizing, maar stulpt uit – zoals we dat bij HTC gewend zijn. Het is allemaal niet zo spannend of belangrijk. Het toestel heeft een weinig opwindend uiterlijk maar ligt lekker in de hand, is opvallend licht en de achterklep is dankzij het type materiaal geen magneet voor vingerafdrukken.

Verdeling van buttons en dergelijk is ook overzichtelijk: on-off/standy button links van het display, volume rechts ervan, micro-USB bovenop, audio-ingang onder. Het is net so simpel als doeltreffend, al zullen sommigen de audio-ingang liever aan de bovenkant van het toestel vinden.

Het “wekken” van het toestel gaat alleen met de on/off button, en dat zal je dus in de regel met je duim doen, tenzij je rechtshandig belt. Ik merk dat ik er aan moet wennen, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met die andere indeling van de toestellen die ik zelf dagelijks gebruik.

Hoe werkt het
Het toestel werkt met twee normale simkaarten – dus mocht je al een microsim hebben moet je daar een adapter voor gebruiken of een andere aanvragen bij je operator. Tijdens het invoeren zie je vanzelf welke simkaart als je “hoofd”nummer gezien wordt.

Start je de telefoon op worden beide simkaarten gelezen en zie je nogmaals met welk netwerk je gaat bellen. Je kunt die instellingen zelf nog aanpassen, waarbi je de simkaarten ook onafhankelijk van elkaar aan en uit kunt zetten, en op beide bovendien 3G kunt (de)activeren. Als je twee simkaarten uit verschillende landen gebruikt is dat natuurlijk essentieel.

De interface is op het eerste gezicht nogal kleurrijk, op een ouderwetse manier die je eerder van een Chinese producent zou verwachten. Dat is geen ramp, maar eigentijds is anders.

Dit uiterlijk is echter soepel te wijzigen door te kiezen voor een ander “thema” (zie screenshot verderop). Dat verandert niet alleen de achtergrond, maar voorziet de hele interface van nieuwe iconen – daarmee oogt het toestel al snel een stuk moderner.

Het menu Instellingen is net zo “kaal” en efficiënt is als bij de Samsung Galaxy Nexus – en dat ziet er gewoon strak uit. In vergelijking met de high-end collega’s komt de interface in gebruik wel wat stroperig over, maar dat mag geen verrassing heten

Het keyboard deed me weer denken aan dat van LG – ook geen straf, al is een zekere trefzekerheid vereist als je dikkere vingers hebt. Het is allemaal niet vernieuwend, maar het is zeker effectief en praktisch in gebruik.

Erg handig is een vertrouwd pull-down menu, dat snel toegang biedt tot helderheid, timeout duur, autorotation, WLAN, Bluetooth, vliegtuigmodus, dataverkeer, GPS en vier verschillende profielen (algemeen, stil, meeting of buiten).

Wil je niet per sé gezien worden met het nieuwste flagship van een van de bekende producenten en vind je het juist belangrijk om twee simkaarten in één toestel te kunnen gebruiken dat tóch op een modern platform draait, dan kan deze Allview P6 Stony dus de moeite waard zijn, en hoef je er niet al teveel aan uit te geven.

Overigens vind ik die toevoeging “Stony” een beetje vreemd gekozen – wellicht dat het een knipoog naar Sony voor moet stellen, maar ik zie behalve de keuze voor het Android platform niet één overeenkomst.

Praktijk
Wat vind je in de verpakking? Behalve een boekje, lader, datakabel en headset levert het bedrijf ook nog een screenprotector mee. Dat is sympathiek, maar straalt onwillekeurig wat minder vertrouwen uit in het Gorilla glass waarmee het toestel uitgerust is. Ook bij dit type glas kan een protector echter geen kwaad, hebben velen al in de praktijk kunnen ervaren.

De headset is van het zachte in-ear type dat tegenwoordig ook bij de luxere merken standaard is. De kwaliteit van de headset heeft me onverwacht positief verrast (verrassend veel diepte in het geluid) en ik sluit niet uit dat dat nog wat beter kan als je betere audioplayers gebruikt.

Dat geldt niet voor de kwaliteit van de camera, die niet waarmaakt wat je van een 8MP resolutie zou mogen verwachten, al biedt de cameramodule wél autofocus. De handmatige instellingen zijn echter beperkt en het menu nogal ingewikkeld. Het aantal megapixels is op zichzelf niet zaligmakend, maar op deze manier heeft het weinig zin om te vlaggen met 8MP.

De Allview biedt trouwens wel een prima, 2MP front-camera voor videobellen – leuk meegenomen, als je er al gebruik van maakt (ik ken zelf alleen mensen die het als digitale spiegel gebruiken).

Conclusie
De Allview P6 Stony is geen toestel om lyrisch over te worden, en dat had ik ook niet verwacht. Maar in de praktijk heeft dit toestel van deze voor mij onbekende producent me toch aangenaam verrast.

Het is een opvallend licht toestel, dat dualsim biedt op een actuele Android versie met een groot display van prima kwaliteit – en dat voor een bescheiden bedrag. De standby-tijd is trouwens ook goed – zeker voor een toestel dat verbinding houdt met twee netwerken – maar ik heb het niet als “enige” toestel gebruikt, dus kan ik daar niet echt objectief over oordelen.

Als nadeel heeft het dat het een nogal traag toestel is, al is het testexemplaar nog voorzien van een 1GHz processor en wordt het inmiddels met 1,2GHz geleverd. De interface lijkt op het eerste gezicht gedateerd, maar blijkt eenvoudig aan te passen naar een wat moderner uiterlijk. In het instellingen menu zie je “Google Puur” zoals in de Samsung Galaxy Nexus – maar dat is nu eenmaal niet het deel dat je dagelijks ziet.

Het design van het toestel zelf lijkt wel érg op een bekende million seller van de Zuid-Koreaanse marktleider. Of je dat stoort is een tweede. Voor mij is de camera in een smartphone van belang, en bij dit toestel scoort die het laagst: ik heb nog nooit zo’n matig resultaat gezien bij een toestel dat 8MP in het vaandel draagt.

Misschien is de grootste winst dat deze Allview het eerste complete dualsim toestel op een eigentijds platform als Android Ice Cream Sandwicht (4.0.4) is. Zelf heb ik niet zo’n behoefte aan dualsim (ik heb liever drie dan twee smartphones bij me) maar ik weet dat ik daar een uitzondering in ben.

Mocht je op zoek zijn naar een dualsim oplossing zonder terug te moeten vallen op een wat beperkter of klassieker OS, dan is de Allview zeker een interessante optie. Maar deze smartphone biedt sowieso veel waar voor een bescheiden bedrag, ook als je niet per se geïnteresseerd bent in dualsim.

Voor de volledigheid: op dit moment vind je voor een vergelijkbaar bedrag (van €300 tot €330) toestellen als bijvoorbeeld de Sony Xperia P, Samsung Galaxy S III mini, HTC One V of de LG Optimus L9. Toch scoort de AllView in vergelijking met deze toestellen niet slecht, integendeel. De importeur is daar zelf ook zelfverzekerd van en niet bang er een flinke reeks vergelijkingen op los te laten. Die vind je hier. De lijst is te lang om samen te vatten, maar overtuigend genoeg om ernaar te verwijzen.

Als het je specifiek om een dualsim toestel gaat vind ik bij dezelfde importeur de Samsung Galaxy S Duos. Deze heb ik nog niet getest en heeft op het oog net iets mindere specificaties, maar kost ook weer wat minder (€269). Met het oog op de vertrouwde Touchwiz interface en een design als van de Galaxy S III, sluit ik niet uit dat mijn eigen voorkeur eerder daar naar uit zou gaan, al heb je dan wel een kleiner display (van 4 inch) en een tragere (1GHz) processor.

De onbekende Roemeense producent heeft in ieder geval een stuk meer in huis dan je op het eerste gezicht zou verwachten – zonder meer een aangename verrassing, al was een wat onderscheidender design zeer welkom geweest.

7 Comments

 1. Reactie van hayat:

  wie weet hoe je datanetwerk aanzet?

  • Reactie van QuantumCat:

   settings –> dual-sim settings –> data connectie

   of

   leg je vinger in het midden van het bovenste balkje (waar je klok staat en de kwaliteit van je netwerken), trek je vinger over het scherm naar benee en je opent een menu als een rolgordijn.

   nu heb je boven in wat comminicatie items staan. 2e van rechts data.conn. deze kun je nu aanzetten

 2. Reactie van Marc Wielaert:

  Excuses voor de late reactie. Ik heb het toestel niet meer bij de hand, maar normaal gesproken vind je het via Instellingen / Meer / Mobiele netwerken / Mobiel dataverkeer (aan/uit).

 3. Reactie van QuantumCat:

  Ik gebruik sinds 2007 dual-sim telefoons, maar de specs van dual-sim smartphones vielen mij altijd tegen.

  Ik heb dit toestel nu 3 maanden in gebruik in ik ben er zeer tevreden mee.
  Geen dag spijt van gehad.
  Het is geen hoogvlieger, je kunt ‘m niet vergelijken met de vlaggeschepen van Apple, Samsung of HTC,maar ja, die komen niet uit in dual-sim vorm (hoewel de HTC One is aangekondigd -in China, met microSD en dual sim)
  Het is ook niet de bedoeling om deze met elkaar te gaan vergelijken. Vergelijk je ‘m met andere dual-sims dan is het m.i. een van de betere dual-sim smartphones die er te vinden zijn. Het doet alles van een smartphone wat ik ervan -let op ik- met een smartphone wil doen, op een redelijk tot rap tempo. Incusief een mooi beeldscherm en 2 degelijke camera’s -waarvan je met de 8mp camera best mooie plaatjes schiet.

 4. Reactie van Maurice:

  Jammer dat vergelijkenderwijs de S Duos wordt genoemd. Dit toestel presteert zeer slecht in combinatie met weinig geheugen en een hypergevoelig scherm en is ook single core. Wel is het gebruik van 2 simkaartjes erg goed.
  De P6 is dual core. Ik zie nog te weinig goede telefoons voor Dual Sim en kijk er wel naar uit. Deze P6 zou ik willen aanschaffen. Camera specs vind ik minder interessant.
  Intussen kijk ik ook nog met een schuin oog naar de nieuwe Galaxy Grand, dus ik ben nog niet overtuigd door de specificaties van de P6 en blijf benieuwd naar gebruikerservaringen.

 5. Reactie van hans.lemmen:

  Ik heb de P6 nu een half jaar (had eerst de P3) echt een dual sim aanrader zeg. geweldige foto en video’s.
  heb echt veel fun met deze allview.
  Overigens is de P3 is in bezit van mijn vriendin…hij presteert ook nog zeer goed.
  Ik heb de iphone 4 gehad…nee geef mij maar de P6!!

 6. Reactie van Leyla Turk Ona:

  P6 Stony kost 279 euro, momenteel.

  Mensen die een betere versie ervan willen kopen, kunnen misschien deze nemen;
  Alview P6 Quadcore
  -is sneller met internetten tot 21,6 Mb/ps en heeft een snellere/ stabiele processor.
  Geheugen van P6 Quadcore is uitbreidbaar tot 64 Gb.
  Jammergenoeg is de front camera ervan maar 1 Mp
  prijs: 350 euro.

  Comments are closed.