Speed Review: Nokia Lumia 820

Door: Marc Wielaert op 20 februari 2013. Onderwerp: Lumia, Nokia, Review, Windows Phone 8 
Home  

Na mijn uitgebreide review van de Nokia Lumia 920 en Windows Phone 8 is er eigenlijk niet zo bijzonder veel “nieuws” te beschrijven aan de Nokia Lumia 820, een wat kleinere en op slechts enkele punten wat minder uitgebreide versie van de luxe Lumia 920. Het OS en dus de beschikbare apps zijn identiek, dus zal in dit geval een “speed review” (zoals eerder over de Sony Xperia V) denk ik voldoen om een goede indruk te geven van deze Nokia Lumia 820.

Ik besteed vaak veel aandacht aan de in het toestel ingebouwde camera, en in dit geval moet ik er zelfs mee beginnen. Het grootste verschil met de Nokia Lumia 920 is dat de Lumia 820 niet is uitgerust met Optical Image Stabilisation – een constructie waarbij de lens van de camera aan miniatuur veertjes is opgehangen om het beeld te stabiliseren, waardoor je zowel veel stabielere videos kunt maken als langere belichtingstijden kunt realiseren.

Daarmee wordt het onder andere mogelijk om ook onder zeer ongunstige lichtomstandigheden nog bruikbare foto’s te maken. De Lumia 820 maakt – met eenzelfde 8MP Carl Zeiss lens – in “nachtmodus” eveneens lichtere opnamen, maar in kwaliteit zijn die niet echt te vergelijken met die van zijn luxe voorganger.

Hieronder vind je een vergelijkende opname, gemaakt in een vrijwel verduisterde kelder. Eerst de Nokia Lumia 820 in nachtmodus.

Dan exact dezelfde opname door de Nokia Lumia 920 in nachtmodus – de verschillen spreken voor zich.

Behuizing
De behuizing van de Nokia Lumia 820 is fundamenteel anders dan die van de 920. Hij is niet “uit een stuk” geproduceerd, al ziet het er eigenlijk wel zo uit: de kunststof behuizing omvat het dispay in zijn geheel, maar is er wel vanaf te halen. Dat biedt een aantal voordelen.

Je kunt makkelijk zelf de accu vervangen tegen de tijd dat die merkbaar achteruit gaat (of als je graag een reserve accu bij je hebt), je kunt het toestel een ander uiterlijk geven door van kleur te wisselen (wat doet denken aan de goede oude tijd met de verwisselbare covers voor de Nokia 3210 en dergelijke) en natuurlijk is een beschadiging makkelijker te herstellen dan een deuk in de behuizing van de Lumia 920.

Omdat de Lumia 820 in Nederland zo laat geleverd werd, heeft Nokia ervoor gekozen het toestel hier uit te leveren inclusief “wireless charging” in de meegeleverde cover, om zo de import te vermijden. Een “charging plate” moet je nog wel zelf aanschaffen om er gebruik van te kunnen maken. Overigens vind je in de verpakking exact dezelfde accessoires als bij de Lumia 920 – lader, datakabel en headset in bijpassende kleur.

Look and feel
De Lumia 820 heeft met 4,3 inch een wat kleiner display en dus is de behuizing ook minder fors dan bij de Lumia 920. De laatste weegt 185 gram, maar door het grotere formaat valt dat eigenlijk niet enorm op. De Lumia 820 weegt “maar” 160 gram en door het iets kleinere formaat voelt dat toch stevig aan – het is nog altijd een van de zwaardere smartphones op de markt.

Toch ligt het toestel bijzonder prettig in de hand, omdat het in feite geen enkele scherpe hoek heeft, alles is afgerond en zacht. Ook het type polycarbonaat dat gebruikt is voor het omhulsel van het toestel voelt fluweelzacht aan. De buttons zitten exact op de plek waar je ze verwacht – allemaal rechts van het display en net als bij de eerdere Lumia toestellen volume bovenaan, standby in het midden en de camerabutton “onderop” (dus helemaal rechtsboven als je het toestel overdwars houdt).

Ik wil niet generaliseren, maar de heren die ik beide toestellen liet zien kozen vrijwel allemaal voor de Lumia 920, de dames voor de Lumia 820. Size does matter. Maar het wil zeker niet zeggen dat het een typisch “vrouwelijk” toestel zou zijn, temeer daar het – afgezien van de optische beeldstabilisatie – in feite vrijwel hetzelfde biedt.

Display
Maar er is nog een verschil: de Lumia 820 heeft niet alleen een wat kleiner, maar ook een ander type display. De schermresolutie is lager met 800 x 480 (waar de Lumia 920 1280 x 768 pixels heeft), en het is een AMOLED beeldscherm, niet het PureMotion HD+ display van de Lumia 920.

Beide bieden wel Nokia’s ClearBlack technologie en bovendien een “high brightness mode” en “sunlight readability enhancements” voor optimale leesbaarheid in fel zonlicht. Dat lijkt allemaal marketing lingo, maar ik heb in fel zonlicht werkelijk nog nooit zo’n helder leesbaar display gezien als bij de Lumia 920. Ook dat van de Lumia 820 is “supersensitive” en kan je dus zelfs met handschoenen aan bedienen. Met andere woorden: het display van de Nokia Lumia 820 is op een aantal punten minder bedeeld dan dat van de 920, maar er valt prima mee te werken.

Technische specificaties
In de technische specificaties vinden we weer een opvallend verschil. Niet in de processorsnelheid, want die is identiek met een 1,5 GHz dualcore processor. Zoals ik al eerder schreef: daarmee loop je bij Android alweer achter (HTC heeft pas nog een 1,7 GHz quadcore processor aangekondigd voor de HTC One), maar Windows Phone 8 kan er uitstekend mee uit de voeten.

Het verschil zit in het geheugen. De Lumia 920 wordt geleverd met 32GB opslaggeheugen, de Lumia 820 heeft slechts 8GB, maar: is wél uit te breiden met een micro-SD card, zodat je de capaciteit met maar liefst 64GB zou kunnen uitbreiden. Of je dat nodig hebt is een tweede, maar het kan – en sommige gebruikers zullen het op prijs stellen dat je met verschillende geheugenkaarten kunt werken.

Je moet dan wel de achterklep én de accu verwijderen, dus de micro-SD is niet “hot swappable”. Over de accu gesproken: de Lumia 820 biedt een 1650 mAh accu en daarmee is het toestel in de regel minimaal een volle dag standby. Het verwijderen van de behuizing vereist overigens wel gewenning (en bij voorkeur een paar stevige nagels!).

Samenvatting en conclusie
Tot zover wat betreft de Lumia 820 en de verschillen met de Lumia 920. Voor meer informatie over de laatste en over Windows Phone 8 verwijs ik nogmaals naar mijn eerdere review. Omdat ik persoonlijk erg op grotere displays gesteld ben (en graag high-end toestellen gebruik) gaat mijn voorkeur naar de Lumia 920 uit. Maar: lang niet iedereen hoeft zo’n “slagschip” zoals het door collega’s al genoemd is.

De Lumia 820 komt op velen als een stuk handzamer en minder imposant over, en de mogelijkheid van kleur te wisselen blijkt nog altijd aantrekkelijk. Het is een charmant model dat wat content betreft in feite nauwelijks onderdoet voor wat de meest luxe Nokia van dit moment te bieden heeft.

Niet alleen exact hetzelfde Windows Phone 8 platform, maar ook en vooral de vele Nokia applicaties die dat platform zijn extra dimensie geven: wereldwijd gratis offline navigatie dankzij Nokia Maps en Drive, gratis streaming muziek met Mix Radio in Nokia Music, en apps als Nokia OV, Nokia City Lens en Nokia Trailers.

De prijs voor een losse Nokia Lumia 820 is €499 (en dat is €100 euro goedkoper dan de Lumia 920). Wie een veel goedkopere versie wil kan nog even wachten op de recent aangekondigde Nokia Lumia 620, die in maart in de schappen komt. Die heeft natuurlijk wat mindere specificaties, maar gaat slechts €259 kosten (maar inclusief alle hierboven genoemde Nokia applicaties).

Je koopt de Nokia Lumia 820 in Nederland overigens inclusief de “charging cover”, die los €40 kost. Je hebt dan nog een charging plate nodig (beschikbaar in bijpassende kleur), die kost €70. Wil je een andere kleur voor je Nokia Lumia 820 dan kost een “protective cover” (voor extra stootbestendigheid) €30, een “kale” cover (dus zonder wireless charging) €15.

Foto
Tot slot nog een foto gemaakt met de Nokia Lumia 820 (verkleind tot 32% van het origineel). Een handgemaakt souvenir uit Mexico dat al jaren buiten hangt, ook, zoals op deze foto, in de felle zon.

 

1 reactie

  1. Reactie van Henk:

    Vind het zelf echt een gaaf toestel. Heb hem nu een tijdje, al moet ik wel wennen aan windows 8. Hiervoor namelijk android gehad.

    Comments are closed.