Review: Nokia Purity Pro Bluetooth Stereo Headset by Monster

Door: Marc Wielaert op 20 maart 2013. Onderwerp: Accessoires, Nokia 
Home  

Recent heb ik een review exemplaar ontvangen van een gele versie van de Nokia Purity Pro Bluetooth Stereo Headset van Monster. Dat is een lange naam voor een luxe koptelefoon. Bij PDAshop vind je dat hij zo’n €290 moet kosten, bij Mobielbereikbaar ca. €250. Deze headset is zó felbegeerd, dat hij tijdens het Mobile World Congress in Barcelona op de beurs zelf werd gestolen van een van Nokia’s medewerkers. Iemand was dapper (of gek) genoeg om eenzelfde versie van de medewerker de nek te graaien en zich uit de voeten te maken. Is deze headset het waard om zo’n risico te nemen?

Het is in ieder geval sneller dan de headset uit de originele verpakking te bevrijden. De Nokia Purity Pro Bluetooth Stereo Headset komt in een soort van kartonnen kluis uit de fabriek van Monster, en het heeft me ongeveer een kwartier gekost om het uit te pakken (ook omdat je een en ander graag intact wil houden en in dit geval retour afzender moet). Hier eerst twee foto’s van die “kluis”.

Hier wat uitpakfoto’s:

Je vindt ook twee kleine kartonnen doosjes in de verpakking. In een ervan vind je de handleiding (in een klein boekje met diverse talen), een geluidskabel voor het geval je Bluetooth niet gebruiken kunt (zoals in het vliegtuig) en een datakabel en laadblok om de headset mee te laden (micro-USB). Na het laden kan je de headset volgens Nokia 24 uur achtereen gebruiken, of is hij een week lang standby.

In het tweede doosje vind je een draagtas waarmee je de headset aan je riem kunt bevestigen (handig om te voorkomen dat iemand ‘m van je nek grist als je ‘m niet gebruikt).

Het koppelen van de headset met je toestel is dankzij NFC ontzettend eenvoudig. Je houdt je smartphone (uiteraard mits die NFC ondersteunt) bij het NFC symbool op de headset en je telefoon vraagt je direct of je het ermee wilt koppelen. Dat heb ik getest met de Nokia Lumia 920, de Nokia 808 PureView, de Samsung Galaxy Note II en de Sony Xperia Z – die bieden allemaal NFC en het werkt dan ook soepel, al zijn bij de Sony nog wat extra handelingen vereist (“throw”) voor je de muziek naar de koptefeloon streamt.

Als je de headset opzet, zal je opvallen dat vrijwel alle omgevingsgeluiden na een zachte “klik” wegvallen. Hoe meer omgevingsgeluid om je heen, hoe sterker je dat merkt. Bovendien sluiten de oorschelpen – hoewel ze aan de kleine kant lijken – bijzonder goed af. Dit  werd me tijdens het Mobile World Congress in Barcelona al gedemonstreerd. Een Nokia medewerker bood me de Purity Pro aan en toen ik die op m’n hoofd zette werd ik opeens – min of meer – omgeven door stilte. Het filtert zoveel van het geluid dat het bijna eng is: alsof je hoofd onder water gedompeld wordt.

Monster realiseert dit met “anti-geluid” – een microfoon in de headset neemt het omgevingsgeluid waar en kaatst dit vervolgens in tegenfase terug (zie hier voor een nauwkeuriger uitleg). Ook je eigen stem hoor je veel minder goed en anderen in je omgeving neem je hoogstens nog waar alsof je ze te zacht via een telefoon hoort praten, of in een andere kamer. Dat biedt natuurlijk een ideale omgeving om naar je muziek te luisteren, en ik moet zeggen dat het echt buitengewoon goed klinkt. Aan weerszijden van de headset vind je nog aparte buttons om een nummer over te slaan, te pauzeren of het volume aan te passen.

Bovendien kan je – ook al zie je geen microfoon – binnenkomende telefoontjes gewoon beantwoorden, en gaat de muziek gewoon weer verder na je gesprek. De geluidskwaliteit is ook tijdens telefoongesprekken verrassend, al zal je even moeten wennen aan het feit dat je je eigen stem minder goed hoort, juist door die actieve “noise cancelling.

Je kan je telefoon dus gewoon in je tas laten terwijl je naar je muziek luistert, en je hoeft je geen zorgen te maken dat je een oproep mist. Mocht je gebruik maken van het bijgeleverde snoer wordt de bluetooth verbinding met je telefoon verbroken. Dat gebeurt ook op het moment dat je de headset weer “opvouwt”.

Als je hem later weer opent maakt hij direct weer verbinding met de telefoon die je het laatst verbonden hebt. Wordt die niet gevonden dan zoekt hij naar het apparaat dat je daarvóór koppelde. In totaal kan je acht verschillende toestellen met deze headset koppelen – maar niet meer dan één smartphone tegelijk, en dat is inmiddels eigenlijk een onverwacht ouderwetse beperking.

Vergelijking
Omdat ik al een paar decennia in het dagelijks leven voor de radio werk heb ik inmiddels een bescheiden collectie koptelefoons thuis: de Sennheiser HD 485, de AKG K271 Studio en de Beyer Dynamic DT 770. Die zijn weliswaar ouder, maar ze zijn nog altijd te koop. Ze kosten bovendien een stuk minder – in dat opzicht is de vergelijking niet helemaal eerlijk.

Mooier zou zijn als ik een ander product van Monster in de vergelijking zou kunnen betrekken, namelijk de populaire Beats by Dr Dre headset – maar die heb ik niet. Deze “klassieke” koptelefoons bieden bovendien geen Bluetooth, zodat ik voor de vergelijking ook gebruik gemaakt heb van het bij de Nokia Purity Pro geleverde snoer.

Voor de vergelijking heb ik geluisterd naar muziek van Pink Floyd (Money, van een geremasterde CD van het tijdloze The Dark Side of the Moon), Donald Fagen (I’m not the same without you van zijn laatste album Sunken Condos) and een artiest die je wellicht niet kent maar die ik dan graag aan je voor wil stellen: jazz zanger Gregory Porter (Real Good Hands, van zijn album Be Good).

Ik was eerlijk gezegd verrast door het resultaat van deze korte vergelijking. Ik heb zowel geluisterd naar de Music Player van de Nokia Lumia 920 als de Walkman van Sony’s Xperia Z, beide op maximaal volume. De AKG and Beyer Dynamic klonken beide een stuk zachter dan de Sennheiser en de Nokia Purity Pro. De AKG klonk wat scherper en de Sennheiser muf. De Nokia Purity Pro verslaat ze niet alleen in output, maar ook in helderheid en gelaagdheid van het geluid.

Conclusie
Ik had bij het eerste gebruik al gehoord dat de Nokia Purity Pro echt goed klonk, maar deze korte vergelijking bewees voor mij dat het de allerbeste koptelefoon is die ik op dit moment kan gebruiken. En dat is niet alleen vanwege de zo effectieve geluidsonderdrukking, maar ook vanwege de hoge output en het rijke, dynamische en opvallend heldere geluid.

Al met al is het gebruik van de headset me enorm goed bevallen. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je oren op den duur wat oncomfortabel kunnen aanvoelen door het materiaal van de oorschelpen – het lijkt op dun leer en is zeker niet onprettig, maar kan op den duur nogal opwarmen.

Het draadloos muziek streamen naar je koptelefoon betekent natuurlijk ook een aanslag op de accu. Ook daarom is het prettig dat er wel een snoer bijgeleverd wordt – een praktisch “plat” snoer, dat vrijwel onmogelijk in de knoop raakt. En natuurlijk kan iemand het van je nek graaien op het moment dat je op straat of in het openbaar vervoer naar muziek luistert. Het is een kostbare headset en ik denk echt dat hij het waard is, dus buitenshuis is het wel raadzaam op te letten (zeker als je zo’n flitsende kleur koos).

In de winkels zal je waarschijnlijk tevergeefs zoeken naar deze headset – wellicht omdat hij zo prijzig is, of omdat het voor de detailhandel lastig is om alle beschikbare kleuren (geel, rood, wit en zwart) op voorraad te hebben. Je vindt de Nokia Purity Pro Bluetooth Stereo Headset online bij PDAshop (€289,95) en MobielBereikbaar (€249,95).

4 Comments

 1. Reactie van Nohands:

  Belachelijk hoge prijs, vooral voor de overdreven felle kleur. Leuk voor jongelui maar niet voor ouderen. Ik heb een Senheiser PX210 bt en het geluid is super en een mooie prijs.

 2. Reactie van Marc Wielaert:

  Er staat toch echt dat hij ook in zwart beschikbaar is…

 3. Reactie van Heijdemann:

  Aanbieding nu bij Bol.com 219.00
  Geel en rood, zwart/wit 275.00
  Raar kleurverschil maakt 56.00 uit?

  • Reactie van Marc Wielaert:

   Ik vermoed dat de gekleurde versies merkbaar minder hard gaan… Dank voor de tip in ieder geval!

  Comments are closed.